Ухвала
від 10.12.2018 по справі 757/55587/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/55587/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 грудня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора четвертоговідділу процесуальногокерівництва управлінняпроцесуального керівництвау кримінальнихпровадженнях слідчихГоловного слідчогоуправління Департаментупроцесуального керівництвау кримінальнихпровадженнях,підслідних Державномубюро розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про накладення арешту на майно, -

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора четвертоговідділу процесуальногокерівництва управлінняпроцесуального керівництвау кримінальнихпровадженнях слідчихГоловного слідчогоуправління Департаментупроцесуального керівництвау кримінальнихпровадженнях,підслідних Державномубюро розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про накладення арешту на грошові кошти.

Обґрунтовуючи означене клопотання прокурор вказує, що управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000003589 від 09.11.2017 за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах підприємствами-експортерами та зловживання службовим становищем службовими особами ДФС України та сприянняокремим суб`єктам господарювання в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2

ст. 364 КК України.

Прокурор у клопотанні зазначає, що в ході досудового розслідування встановлено осіб, які причетні до створення та незаконної діяльності транзитно-конвертаційної групи, які надають послуги з мінімізації податкових зобов`язань та обготівкування грошових коштів в готівку через підконтрольних субєктів господарської діяльності, у тому числі Фермерське Господарство «Павлівський Світанок» (код 40569313), ТОВ «КТЛ-Логістик» (код 39837142), ТОВ «По-Перше Агро» (код 34613482) та інші, підприємствам реального сектору економіки.

Так, орган досудового розслідування зазначає, що кошти на рахунках Фермерське Господарство «Павлівський Світанок» (код 40569313), ТОВ «КТЛ-Логістик» (код 39837142), ТОВ «По-Перше Агро» (код 34613482) імовірно здобуті незаконним, злочинним шляхом і є предметом кримінального правопорушення та набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення.

Прокурор вказує що кошти, які перебувають на рахунку Фермерське Господарство «Павлівський Світанок» (код 40569313), ТОВ «КТЛ-Логістик» (код 39837142), ТОВ «По-Перше Агро» (код 34613482)відповідають критеріям, передбаченим ч. 1ст. 98 КПК України, а саме «речовими доказамиє матеріальніоб`єкти,які булизнаряддям вчиненнякримінального правопорушення,зберегли насобі йогосліди абомістять іншівідомості,які можутьбути використаніяк доказфакту чиобставин,що встановлюютьсяпід часкримінального провадження,в томучислі предмети,що булиоб`єктом кримінальнопротиправних дій,гроші,цінності таінші речі,набуті кримінальнопротиправним шляхомабо отриманіюридичною особоювнаслідок вчиненнякримінального правопорушення» оскільки можуть бути отримані кримінально протиправним шляхом.

У своїй діяльності Фермерське Господарство «Павлівський Світанок» (код 40569313)використовує наступний банківський рахунок № НОМЕР_1 , який відкритий в АТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), № НОМЕР_2 , який відкритий в ПАТ «Кристалбанк»(МФО 339050); ТОВ «КТЛ-Логістик» (код 39837142)використовує наступні банківські рахунки № НОМЕР_3 , який відкритий в Акцiонерний банк «Пiвденний» (МФО 328209), № НОМЕР_4 , який відкритий в АТ «Укрексімбанк» (МФО 322313), № НОМЕР_5 , який відкритий в АТ «Таскомбанк» (МФО 339500), № НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , які відкриті в АТ «Сбербанк» (МФО 320627), № НОМЕР_9 , який відкритий в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168); ТОВ «По-Перше Агро» (код 34613482)використовує банківський рахунок № НОМЕР_10 , який відкритий в ПАТ «Банк Восток» (МФО 307123), № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , які відкриті в АТ «ОТП БАНК» (МФО 300528).

Прокурор вказує, що з метою забезпечення збереження речових доказів грошей, набутих кримінально противоправним шляхом, виникла необхідність на час досудового розслідування накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться на рахунку Фермерське Господарство «Павлівський Світанок» (код 40569313), ТОВ «КТЛ-Логістик» (код 39837142), ТОВ «По-Перше Агро» (код 34613482) відкритих у АТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), АТ «ОТП БАНК» (МФО 300528), ПАТ «Кристалбанк»(МФО 339050), АБ «Пiвденний» (МФО 328209), АТ «Укрексімбанк» (МФО 322313), АТ «Таскомбанк» (МФО 339500), АТ «Сбербанк» (МФО 320627), ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168), АТ «Сбербанк» (МФО 320627).

В судове засідання прокурор не з`явився. До суду подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, клопотання підтримує, просить задовольнити.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали провадження за клопотанням, приходить до наступного висновку.

Статтею 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до п. 1, 3ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: забезпечення речових доказів та конфіскації майна як виду покарання або доходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи.

Також санкцією ч. 4 ст. 190 та ч. 3 ст. 212 КК України передбачена конфіскація майна одержаного злочинним шляхом.

Згідно ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 КПК України); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 КПК України); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Так, слідчим в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 від 28.09.2018 грошові кошти які знаходяться на вищезазначених рахунках визнано речовим доказом.

Прокурором доведено, що вказане майно могло бути набуто кримінально протиправним шляхом та отримано внаслідок вчинення кримінального правопорушення, тобто відповідає критеріям визначеним ст. 98 КПК України, та у випадку не накладення арешту на вказане майно, це може призвести до подальшого відчуження або до інших наслідків, які можуть перешкоджати досудовому розслідуванню.

За викладених обставин, враховуючи правове обґрунтування клопотання, яке відповідає положенням ст. ст. 170-173 КПК України, приходжу до переконання, що клопотання слідчого про накладення арешту на майно підлягає задоволенню з метою збереження речових доказів, задля забезпечення дієвості та об`єктивності розслідування у вказаному кримінальному провадженні, оскільки незастосування арешту може призвести до відчуження майна.

Приходячи до такого висновку, слідчий суддя враховує й те, що в даному випадку обмеження права власності є розумним і співрозмірним завданням кримінального провадження та обставини кримінального провадження станом на час прийняття рішення вимагають вжиття такого методу державного регулювання як накладення арешту. При цьому, доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження слідчим суддею не встановлено.

Таким чином, клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.170-173,175,309,372,392,532 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, які містяться на розрахунковихрахунках:

-Фермерське Господарство «Павлівський Світанок» (код 40569313)

№ НОМЕР_1 , який відкритий в АТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299);

-Фермерське Господарство «Павлівський Світанок» (код 40569313)

№ НОМЕР_2 , який відкритий в ПАТ «Кристалбанк»(МФО 339050);

- ТОВ «КТЛ-Логістик» (код 39837142) № НОМЕР_3 , який відкритий в Акцiонерний банк «Пiвденний» (МФО 328209);

-ТОВ «КТЛ-Логістик» (код 39837142) № НОМЕР_4 , який відкритий в АТ «Укрексімбанк» (МФО 322313);

-ТОВ «КТЛ-Логістик» (код 39837142) № НОМЕР_5 , який відкритий в АТ «Таскомбанк» (МФО 339500);

-ТОВ «КТЛ-Логістик» (код 39837142) № НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , які відкриті в АТ «Сбербанк» (МФО 320627);

-ТОВ «КТЛ-Логістик» (код 39837142) № НОМЕР_9 , який відкритий в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

-ТОВ «По-Перше Агро» (код 34613482) № НОМЕР_10 , який відкритий в ПАТ «Банк Восток» (МФО 307123);

-ТОВ «По-Перше Агро» (код 34613482) № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , які відкриті в АТ «ОТП БАНК» (МФО 300528).

Зупинити видаткові операції з коштами, які надійшли на зазначені рахунки і вже знаходяться на них, окрім здійснення обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання подається слідчому судді.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78781600
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно

Судовий реєстр по справі —757/55587/18-к

Ухвала від 10.12.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні