Ухвала
від 04.12.2018 по справі 757/54552/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/54552/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 грудня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора відділу Генеральної прокуртури України ОСОБА_3 про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

06.11.2018 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання процесуального керівника прокурорагрупи прокурорівГенеральної прокуратуриУкраїни ОСОБА_3 про надання дозволу про арешт майна у кримінальному проваджені № 42015000000000177.

Прокурор у судове засідання не з`явився, подав заяву про судовий розгляд за його відсутності, підтримав подане клопотання та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42015000000000177 від 17.02.2015 за фактом зловживання службовим становищем та незаконного відчуження нерухомого майна службовими особами Державної адміністрації залізничного транспорту України «Укрзалізниця», ПрАТ «Київ Дніпровське міжгалузеве підприємство залізничного транспорту», Міністерства інфраструктури України та Державного територіально-галузевого об`єднання «Південно-західна залізниця», за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлена інформація, щодо нанесення шкоди об`єктам критичної інфраструктури залізничної галузі шляхом розкрадання коштів регіональної філії «Південно-західна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця».

Так, отримана інформація свідчить про наміри, невстановлених на даний час службових осіб, реалізувати схему привласнення близько 49 млн. грн. коштів регіональної філії «Південна-Залізниця» шляхом стягнення із зазначеного підприємства вказаних коштів на підставі неправомірних судових рішень.

Встановлено, що з метою реалізації своїх протиправних намірів, невстановлені на даний час службові особи ТОВ «Бонметон» (м. Дніпро, вул. Верхня, 2а, приміщення 1, код 39272846) наприкінці 2014 року за зверненням керівника Відокремленого підрозділу «Інформаційно-обчислюваний центр» ДТГО «Південно-Західна залізниця» ОСОБА_4 та на підставі підписаних ним же актів приймання-передачі продукції, нібито передали дві надсучасні турнікетні системи для їх тестування на приміських станціях Святошино та Біличі у м. Києві. В подальшому, на підставі листування між вказаними підрозділом Південно-Західної залізниці та ТОВ «Бонметон» тестування турнікетів декілька разів продовжувалось на безоплатній основі.

У 2017 році ТОВ «Бонметон» звернулось з претензією до Залізниці з вимогою повернути надані турнікетні системи та сплатити 7,1 млн. грн. інфляційних витрат за їх комерційне використання.

Під час проведеного огляду співробітниками регіональної філії «Південно-Західна залізниця» виявлено факт встановлення менш коштовних турнікетів, ніж це передбачено рахунками на оплату і накладними, які взагалі не були оприбутковані на балансі Південно-Західної залізниці, що стало підставою для відмови у виплаті коштів ТОВ «Бонметон».

Враховуючи викладене, ТОВ «Бонметон» звернулось до Господарського суду м. Києва з позовом про стягнення з регіональної філії «Південно-Західна залізниця» 24 млн. грн., однак на наступному судовому засіданні суму позову було збільшено до 49 млн. грн. При цьому, свої вимоги представники товариства обґрунтовували копіями первинних фінансово-господарських документів, які мають окремі ознаки підроблення та свідчать про придбання даного обладнання у ПП «Фірма Енком» (Дніпропетровська обл., м. Павлоград, вул. Крилова, 10, код 31217065) та ФО-П ОСОБА_5 ( АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 ).

Крім того, встановлено що до функціонування протиправної схеми причетний колишній директор ТОВ «Бонметон» ОСОБА_6 , який за грошову винагороду, без мети здійснення підприємницької діяльності, зареєстрував на своє ім`я вказане товариство та в подальшому візував офіційні документи, чим підтверджується фіктивний характер фінансово-господарської діяльності підприємства.

Допитаний ОСОБА_6 показав, що дійсно на прохання свого знайомого здійснив реєстрацію підприємства ТОВ «Бонметон» без мети здійснення підприємницької діяльності, на вказані підприємства відкрив ряд рахунків в банківських установах та в подальшому візував офіційні документи за грошову винагороду.

Проведеними оглядами місць події від 24.04.2018 встановлено незаконність дій ТОВ «Бонметон».

Відповідно до рішень слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 13.08.2018 накладено арешти на кошти, які знаходяться на рахунках ТОВ «Бонметон». Однак службові особи ТОВ «Бонметон» за змовою із іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, з метою доведення свого злочинного умислу спрямованого на заволодіння коштами коштів регіональної філії «Південно-західна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця», вчинили дії щодо відкриття нових банківських рахунків.

Згідно інформації виконаного доручення наданого в межах кримінального провадження встановлено, що засновником ТОВ «Бонметон» (м. Дніпро, вул. Верхня, 2а, приміщення 1, код 39272846) є ОСОБА_7 , керівником є ОСОБА_8 . Так, службові особи ТОВ «Бонметон» 21.08.2018 відкрили рахунки у наступній банківській установі, а саме:

-МФО НОМЕР_2 , АТ «Сбербанк», рахунки №№ НОМЕР_3 , НОМЕР_4 та НОМЕР_5 .

Вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього документи, прихожу до наступного висновку.

Статтею 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленим цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Відповідно до п.1, 2 ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів, спеціальної конфіскації майна.

Крім того, у випадку, передбаченому ч. 3 ст.170 КПК України арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 98 КПК України Речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладено на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках.

Зважаючи на викладене, враховуючи обставини вчинення злочину, так як вони викладенні в клопотанні, правове обґрунтування клопотання, яке відповідає положенням арешту на кошти, які знаходяться на рахунку №№ НОМЕР_3 , НОМЕР_4 та НОМЕР_5 , (код валюти: 980), що відкриті ТОВ «Бонметон» (код ЄДРПОУ 39272846) у АТ «Сбербанк» (МФО 320627) з метою забезпечення збереження речових доказів, а також з метою припинення злочинної діяльності, оскільки при розгляді клопотання встановлено достатньо даних для висновку, що ці грошові кошти можуть бути предметом вчинення кримінального правопорушення або набуті в результаті його вчинення, тобто відповідають критеріям, визначеним ст. 98 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Наклаксти арешт на кошти, які знаходяться на рахунках ТОВ «Бонметон» (код ЄДРПОУ 39272846), а саме:

- р/р №№ НОМЕР_3 , НОМЕР_4 та НОМЕР_5 , (код валюти: 980 Українська гривня), які відкриті в АТ «Сбербанк» (МФО 320627), що розташований за адресою: Україна, м. Київ, вул. Васильківська, 46), в частині видатку коштів, за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, заробітної плати, інших обов`язкових платежів до державного бюджету, але з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів.

Ухвала про накладення арешту може буди оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78783217
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/54552/18-к

Ухвала від 04.12.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні