Рішення
від 18.12.2018 по справі 2340/4372/18
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2018 року справа № 2340/4372/18

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Тимошенко В.П.,

за участю секретаря судового засідання - Пруднікової В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Черкаській області до державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр» ОСОБА_1 про скасування запису,

встановив:

31.10.2018 до Черкаського окружного адміністративного суду надійшов позов Головного управління ДФС у Черкаській області (18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 235, ідентифікаційний код 39392109) до державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр» ОСОБА_1 (20009, Черкаська область, м. Христинівка, вул. Дружби, 4, ідентифікаційний код 41667240), в якому просить відмінити державну реєстрацію припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних-осіб підприємців в результаті від 10.10.2018 №10261110016004917 приватного підприємства «Сіам-М» (код ЄДРПОУ 34076659).

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що органом ГУ ДФС України в Черкаській області в порядку інформаційної взаємодії було направлено повідомлення про наявність заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи ПП Сіам-М , незважаючи на що було проведено державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Відповідач 29.11.2018 надав суду відзив на позовну заяву, в якому просив у задоволенні позову відмовити повністю та зазначив, що підприємством були надані всі необхідні документи для державної реєстрації припинення юридичної особи, тому відсутні підстави для задоволення позову.

Позивач та відповідач, належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, в судове засідання не з'явилися.

Оскільки всі учасники справи у судове засідання не з'явилися, то відповідно до частини 4 статті 229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд встановив таке.

05 січня 2018 року ліквідатором приватного підприємства «Сіам-М» ОСОБА_2 подано заяву про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації за рішенням засновників.

До заяви додано, зокрема, лист ГУ ДФС у Черкаській області №33219/23-00-17-02-020 від 22.11.2017 про відсутність заборгованості з єдиного соціального внеску та лист ГУ ДФС у Черкаській області №32742/23-00-1702-020 від 20.11.2017 про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів.

Державним реєстратором юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради ОСОБА_3 прийнято повідомлення про відмову в проведенні державної реєстрації №52/06-37.2-08 від 09.01.2018 з посиланням на п.11 ст. 28 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» , оскільки з ДПІ надійшло повідомлення про наявність заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи №1723012700178 від 23.10.2017.

В жовтні 2018 року ліквідатором ПП Сіам-М ОСОБА_2 повторно подано заяву про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації. До вказаної заяви було додано довідку ГУ ДФС у Черкаській області про відсутність заборгованості, довідку УПФУ в м. Черкаси про відсутність заборгованості, довідку архівної установи про передачу документів на зберігання, рішення засновника про ліквідацію.

10 жовтня 2018 року держаним реєстратором КП Реєстраційний-Центр до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань було внесено запис № 10261110016004917 про державну реєстрацію припинення юридичної особи - приватного підприємства Сіам-М , код ЄДРПОУ 34076659.

Вирішуючи спір суд зазначає, що відповідно до частини 1 статті 2 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , відносини, що виникають у сфері державної реєстрації, регулюються Конституцією України, цим Законом та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону.

Згідно з частиною 2 статті 6 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , державний реєстратор: 1) приймає документи; 2) перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду документів; 3) перевіряє документи на наявність підстав для відмови у державній реєстрації; 4) проводить реєстраційну дію (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови у державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру; 5) веде Єдиний державний реєстр; 6) веде реєстраційні справи; 7) здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Частиною 12 статті 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань визначено, що для державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації на підставі рішення про припинення юридичної особи, прийнятого учасниками юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідних державних органів, або судового рішення про припинення юридичної особи, не пов'язаного з її банкрутством, після закінчення процедури припинення, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами, подаються такі документи: 1) заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації; 2) довідка архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Згідно підпункту 2 пункту 2 наказу Міністерства юстиції України та Міністерства фінансів України Про інформаційну взаємодію між Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань й інформаційними системами Державної фіскальної служби України від 18.03.2016 № 759/5/371, який зареєстрований Міністерством юстиції України 25.03.2016 за № 446/28576, до запровадження обміну документами в електронній формі між Реєстром та інформаційними системами Державної фіскальної служби України щодо подання запитів державними реєстраторами юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань і передачі до Реєстру відомостей про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів, про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, про узгодження плану реорганізації юридичної особи такі відомості передаються Державною фіскальною службою України до Реєстру з урахуванням технічних можливостей Реєстру та інформаційних систем Державної фіскальної служби України, а саме: про наявність заборгованості зі сплати податків і зборів - шляхом надсилання повідомлень про наявність заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи за формою № 27-ОПП або повідомлень про наявність податкового боргу та неможливість проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи за формою № 23-ОПП.

Відповідно до статті 1 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , принцип мовчазної згоди у сфері державної реєстрації (далі - принцип мовчазної згоди) - принцип, згідно з яким державний реєстратор набуває право на проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій без одержання від державних органів у порядку та випадках, визначених цим Законом, відповідних документів (крім судових рішень та виконавчих документів) або відомостей, за умови, що відповідні державні органи у встановлений цим Законом строк не направили до державного реєстратора такі документи або відомості.

Судом встановлено, що від позивача надійшло повідомлення про наявність заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи №1723012700178 від 23.10.2017, що у відзиві на позовну заяву відповідачем не заперечується.

У відповідності до пункту 11 статті 28 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , підставою для відмови у державній реєстрації є подання документів для державної реєстрації припинення юридичної особи щодо юридичної особи, стосовно якої надійшли відомості про наявність заборгованості із сплати податків і зборів та/або наявність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Також суд зазначає, що підпунктом 2 пункту 2 наказу Міністерства юстиції України та Міністерства фінансів України Про інформаційну взаємодію між Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань й інформаційними системами Державної фіскальної служби України від 18.03.2016 № 759/5/371, який зареєстрований Міністерством юстиції України 25.03.2016 за № 446/28576 передбачено, що до запровадження обміну документами в електронній формі між Реєстром та інформаційними системами Державної фіскальної служби України щодо подання запитів державними реєстраторами юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань і передачі до Реєстру відомостей про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів, про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, про узгодження плану реорганізації юридичної особи такі відомості передаються Державною фіскальною службою України до Реєстру з урахуванням технічних можливостей Реєстру та інформаційних систем Державної фіскальної служби України, а саме: про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів - шляхом надсилання повідомлень про відкликання заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи за формою № 28-ОПП.

Отже за умови направлення податковим органом заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи за формою № 27-ОПП, припинення юридичної особи можливе лише після направлення податковим органом повідомлення про відкликання заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи за формою № 28-ОПП.

Учасниками справи не надано доказів надсилання відповідного повідомлення за формою № 28-ОПП.

За таких обставин суд вважає, що у державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр» ОСОБА_1 не було законних підстав для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису від 10.10.2018 №10261110016004917 про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті ліквідації.

Щодо довідки ГУ ДФС у Черкаській області від 04.10.20188 №42123/23-00-17-02-020, яка надана державному реєстратору, суд зазначає таке.

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України№ 733 від 03.09.2018 Про затвердження Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи зазначено, що дана довідка не застосовується для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи або припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця відповідно до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань .

Згідно із ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

З урахуванням наведеного, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та оцінки наявних у матеріалах справи доказів в сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення повністю.

Щодо розподілу судових витрат суд зазначає, що згідно частини 2 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, при задоволенні позову суб'єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб'єкта владних повноважень, пов'язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Таким чином підстави для розподілу судових витрат у суду відсутні.

Керуючись статтями 14, 77, 90, 139, 205, 229, 242-246, 255 КАС України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Відмінити державну реєстрацію припинення юридичної особи від 10.10.2018 №10261110016004917 приватного підприємства «Сіам-М» (код ЄДРПОУ 34076659).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення у повному обсязі складене 21.12.2018.

Суддя В.П. Тимошенко

Дата ухвалення рішення18.12.2018
Оприлюднено23.12.2018
Номер документу78791944
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2340/4372/18

Постанова від 14.03.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Постанова від 14.03.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Ухвала від 07.02.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Ухвала від 07.02.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Рішення від 18.12.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

Ухвала від 05.12.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

Ухвала від 13.11.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

Ухвала від 05.11.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні