Ухвала
від 20.12.2018 по справі 908/3220/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 29/55/16

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкладення підготовчого засідання

20.12.2018 Справа № 908/3220/16

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А.

за участю секретаря судового засідання Ракович С.І.,

розглянувши позовну заяву Приватного підприємства "ДІАПАЗОН", 43023, Волинська область, м. Луцьк, вул. Конякіна, 22, код в ЄДР - 13604515, адреса ліквідатора: 43000, АДРЕСА_1

до відповідачів :

1/ Товарної біржі "Київська Універсальна", 03035, м. Київ, вул. Патріарха Мстислава Скрипника, буд. 40, приміщення 1001, код в ЄДР - 34048731 (поштова адреса: 03035, м. Київ, а/с 105);

2/ Товариства з обмеженою відповідальністю "ФК КОЛЕКТ", 01033, м. Київ, вул. Жилянська, буд. 21, код в ЄДР - 42402966;

3/ Товариства з обмеженою відповідальністю "СТС-СЕРВІС", 69015, м. Запоріжжя, вул. Мінська, буд. 9, офіс, 208, код в ЄДР - 32440696, адреса ліквідатора: АДРЕСА_2;

про визнання недійними результатів другого повторного аукціону, оформленого протоколом №01-04/63 від 28.09.2018, та визнання недійсним договору купівлі-продажу від 28.09.2018

в межах справи № 908/3220/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "СТС-СЕРВІС", код в ЄДР-32440696, м.Запоріжжя

Кредитор - Акціонерне товариство "СБЕРБАНК", код в ЄДР-25959784, м. Київ

Заінтересована особа - Приватне підприємство "Діапазон", код в ЄДР-13604515, м. Луцьк

Ліквідатор - арбітражний керуючий Демчан О.І. (АДРЕСА_2 ),

У судовому засіданні присутній представник відповідача-3 (ліквідатора ТОВ СТС-СЕРВІС ) - Петросян А.С.

Установив :

До суду 22.11.2018 надійшла позовна заява Приватного підприємства "Діапазон" до відповідача-1 - Товарної біржі Київська Універсальна , м.Київ, код в ЄДР-34048731, відповідача-2 - Товариства з обмеженою відповідальністю ФК КОЛЕКТ , м. Київ, код в ЄДР - 42402966, відповідача-3 - Товариства з обмеженою відповідальністю - СТС-СЕРВІС , м. Запоріжжя, код в ЄДР - 32440696, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідачів - Публічне акціонерне товариство СБЕРБАНК , м. Київ, код в ЄДР - 25959784, про визнання недійсними результатів другого повторного аукціону з продажу майна ТОВ СТС-СЕРВІС по лоту №1 - дебіторської заборгованості на умовах договору про відступлення права вимоги банкрута, проведеного товарною біржею КИЇВСЬКА УНІВЕРСАЛЬНА 28.08.2018 у Київській області, м. Біла Церква, вул. Олеся Гончара, буд. 5, офіс 2 о 10-00 год., оформленого протоколом №01-04/63 від 28.09.2018, та про визнання недійсним договору купівлі-продажу від 28.09.2018.

Ухвалою суду від 27.11.2018 прийнято до розгляду цю позовну заяву та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання суду призначено на 20.12.2018 о 10-00 год., зобов'язано сторони надати відповідні документи; явку в судове засідання представників позивача, відповідачів визнано обов'язковою.

В судове засідання - 20.12.2018 з'явився представник відповідача-3 - ТОВ СТС-СЕРВІС , який проти позову заперечив, вважає, що спірний аукціон проведено у відповідності до норм чинного законодавства, підстави для визнання недійсним аукціону та договору, укладеного за його результатами, відсутні. Письмовий відзив ліквідатора на позовну заяву надано суду та долучено до матеріалів справи.

Від позивача 19.12.2018 надійшло клопотання про відкладення підготовчого засідання у зв'язку із зайнятістю представника позивача - Першина І.М. в іншій справі.

Представник відповідача-1 - ТБ Київська Універсальна в судове засідання 20.12.2018 не з'явився, у поданому відзиві проти позову заперечує, вважає, що підстави для його задоволення відсутні.

Представник відповідача-2 в судове засідання не з'явися, про причини неявки не повідомив, відзиву на позов не надав, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України (далі за текстом - ГПК України) суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках:

1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу;

2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача;

3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

У разі відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви підготовче засідання продовжується зі стадії, на якій засідання було відкладене або у ньому була оголошена перерва (ч.7 статті 183 ГПК України).

Згідно із пунктом 2 частини 2 статті 202 ГПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

У зв'язку з неявкою представника позивача з поважних причин та з метою з'ясування всіх доводів, заперечень та аргументів сторін, визначення обставин справи, які підлягають встановленню, суд відкладає підготовче засідання.

Разом з тим позивач у позовній заяві зазначив ПАТ СБЕРБАНК , м.Київ, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів. Але підстави такого залучення позивач не зазначив.

Ухвалою суду від 27.11.2018, в якості підготовки справи до розгляду, суд зобов'язав позивача надати письмове обґрунтування щодо підстав залучення ПАТ "СБЕРБАНК", м. Київ, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів, та визначив, що питання залучення ПАТ СБЕРБАНК , м. Київ, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів, буде вирішено у підготовчому засіданні господарського суду.

У відповідності до пунктів 1-4 стаття 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Отже, процесуальне законодавство передбачає можливість участі в судовому процесі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, якщо рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов'язки цієї особи щодо однієї із сторін. Така третя особа виступає в процесі на стороні позивача або відповідача - у залежності від того, з ким із них у неї існують (або існували) певні правові відносини.

Виходячи з приписів статті 50 ГПК України, така третя особа може бути залучена до участі у справі за її заявою, а також за заявою учасників справи або з ініціативи суду, якщо суд при підготовці справи до розгляду дійде висновку, що рішення суду може вплинути на права і обов'язки осіб, які не є стороною у справі.

Питання про допущення або залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, до участі у справі вирішується ухвалою суду, з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес у даній справі. Саме лише зазначення в позовній заяві та/або у вступній частині судового рішення певного підприємства чи організації як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з'ясовувати, чи буде у зв'язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено її наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому. Вищезазначене узгоджується із правовою позицією, яка викладена в п. 1.6 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції .

Позивач на вимогу суду не надав письмового обґрунтування щодо підстав залучення ПАТ "СБЕРБАНК", м. Київ, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів.

Ураховуючи те, що даний спір про визнання недійним результатів другого повторного аукціону та договору купівлі-продажу не зачіпає інтересів ПАТ СБЕРБАНК та не вплине на його права і обов'язки у зв'язку із прийняттям судового рішення за результатами розгляду даного спору, та зважаючи на те, що даний спір розглядається в межах справи про банкрутство, в якій ПАТ СБЕРБАНК є кредитором, тобто учасником провадження, суд не вбачає правових підстав для залучення ПАТ СБЕРБАНК як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів.

Крім того, суд вважає за необхідне зазначити про зміну найменування Публічного акціонерного товариства СБЕРБАНК на Акціонерне товариство СБЕРБАНК (скорочене найменування - АТ СБЕРБАНК ).

Суд враховує факт зміни найменування юридичної особи ПАТ СБЕРБАНК на АТ СБЕРБАНК , про що зазначає в даній ухвалі суду. Докази здійснення державної реєстрації відповідних змін у найменуванні юридичної особи долучено до справи (том 5, а.с.177-186).

Керуючись статтями 3, 12, 20, 50. 177, 182, 183, 234, 235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд -

Ухвалив :

Відкласти підготовче засідання суду до 24.01.2019 на 10-00 год.

Судове засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Запорізької області за адресою: 69001 м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4 корпус-1, зал-300. Електронна адреса господарського суду Запорізької області: inbox@zp.arbitr.gov.ua .

Повідомити учасників справи про те, що інформація по справі, що розглядається, доступна на офіційному веб-порталі Вищого господарського суду України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud/5009/ .

Позивачу до 15.01.2019 надати суду : відповідь на відзиви відповідачів-1 та 2 в порядку статті 166 ГПК України.

Відповідачу-2 до 22.01.2019 надати суду : відповідно до статей 165, 178 ГПК України у 15-денний строк з дня отримання даної ухвали подати до суду відзив з його документальним обґрунтуванням. Одночасно з надсиланням (наданням) відзиву до суду вручити копію відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи, докази вручення надати суду (додати до відзиву).

Суд зазначає, що відповідно до ч.2 статті 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Звернути увагу учасників судового процесу на те, що подання заяв, клопотань, письмових доказів сторонами має здійснюватися до дня судового засідання з супровідним листом через службу діловодства суду (канцелярію), копії документів засвідчуються відповідно до вимог п. 5.27 Державної Уніфікованої системи документації ДСТУ 4163-2003, згідно з яким відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів: Згідно з оригіналом , назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії; засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки юридичної особи.

Згідно з ч.4 статті 74 ГПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи.

Визнати обов'язковою явку в судове засідання представників позивача, відповідачів, ліквідатора .

Відповідно до підпункту 11 пункту 16-1 Розділу XV Перехідні положення Конституції України представництво у судах першої інстанції з 1 січня 2019 року здійснюється виключно прокурорами або адвокатами.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Копію ухвали надіслати : позивачу, відповідачам, кредитору, ліквідатору.

Суддя В.А. Кричмаржевський

Попередити сторін про відповідальність, передбачену статтею 135 ГПК України.

Відповідно до статті 135 ГПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення20.12.2018
Оприлюднено23.12.2018
Номер документу78800228
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/3220/16

Ухвала від 28.08.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 26.06.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 20.02.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 20.02.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 12.02.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 24.01.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 18.01.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 20.12.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 11.12.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 27.11.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні