Рішення
від 22.12.2018 по справі 526/1478/18
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/1478/18

Провадження № 2/526/686/2018

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

22 грудня 2018 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі

головуючого - Киричка С.А.,

з участю секретаря - Широколави О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Гадяцького району, треті особи: ОСОБА_3 державної архітектурно-будівельної інспекції у Полтавській області, відділ містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та будівництва Гадяцької РДА про визнання права власності на самочинне будівництво ,-

встановив:

Позивач звернувся до суду з вищезазначеним позовом. Просив визнати за ним право власності на самочинно збудований громадський будинок - магазин, що позначений в технічному паспорті - А-1, який знаходиться за адресою: Полтавська область, Гадяцький район, с.Біленченківка, площа 40-річчя Перемоги,5-а.

В судове засідання позивач не з'явився, надав до суду заяву, в якій просить справу розглянути без його участі, свої позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Полтавської області у судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи без участі їх представника, проти визнання позовних вимог не заперечує.

Представник третьої особи - ОСОБА_3 державної архітектурно-будівельної інспекції у Полтавській областідо суду не з'явився, надали заяву про розгляд справи без участі їх представника.

Представник третьої особи- відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та будівництва Гадяцької РДАдо суду не з'явився, надали заяву про розгляд справи без участі їх представника.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 21.07.2003 року позивачу рішенням виконавчого комітету ОСОБА_2 сільської ради № 79 надано дозвіл на будівництво магазину для торгівлі продовольчими товарами на виділеній земельній ділянці площею 0,005 га.

Земельну ділянку площею 0,0050 га передано в оренду позивачу на підставі Договору оренди земельної ділянки від 21.06.2017 року.

Позивачу ОСОБА_3 державної архітектурно - будівельної інспекції у Полтавській області надано роз'яснення, щодо прийняти в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, щодо можливості прийняття вищевказаних об'єктів в експлуатацію можливо повернутися лише після вирішення судом питання щодо визнання права власності на зазначене домоволодіння.

Відповідно до технічного паспорту, виготовленого на замовлення ОСОБА_1 16.08.2017 року КП Контур виявлено самочинно збудований магазин А-1 .

Відповідно до висновку ПАТ Гадячгаз , будинок-магазин А-1 , по пл.40- річчя Перемоги, 5-а у с.Біленченківка Гадяцького району ОСОБА_1 не газифікований та не знаходяться в охоронній зоні системи газопостачання.

Відповідно до висновків Гадяцької філії ПАТ Полтаваобленерго , повідомляє, що самочинно збудований громадський будинок-магазин А-1 , розташований по пл.40-річчя Перемоги, 5-а у с.Біленченківка Гадяцького району, побудований без порушень вимог ПУЕ.

Відповідно до висновку відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та будівництва Гадяцької РДАмісце розташування самочинно збудованого громадського будинку-магазину А-1 , розташованого по пл.40-річчя Перемоги, 5-а у с.Біленченківка Гадяцького району не суперечить вимогам до протипожежних відстаней.

Інвентаризаційна оцінка проведена 16.08.2017 року, що підтверджується копією Технічного паспорту на громадський будинок №5-а по пл. 40-річчя Перемоги в с.Біленченківка, виготовлений на замовлення ОСОБА_1

Згідно п. 3 ч. 2 ст. 331 ЦК України, якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Відповідно до ч. 3,5 ст. 376 ЦК України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно. На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

На підставі вищезазначеного, суд приходить до висновку, що вимоги позивача знайшли своє повне підтвердження, не заперечуються відповідачем, ґрунтуються на нормах чинного законодавства, у зв'язку з чим підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 77-80, 259, 263-265 ЦПК України, ст. 331, 376, 392 Цивільного кодексу України, -

вирішив:

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на самочинно збудований громадський будинок-магазин, що позначений в технічному паспорті літерою А-1 , який знаходиться за адресою: по пл.40-річчя Перемоги, 5-а в с.Біленченківка Гадяцького району Полтавської області .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін:

Позивач - ОСОБА_1, місце проживання - с.Біленченківка, вул.Молодіжна,17 Гадяцький район, реєстраційний номер облікової картки платника податку - НОМЕР_1.

Відповідач - ОСОБА_2 сільська рада, місцезнаходження - с. Біленченківка, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 21050930.

Суддя: С. А. Киричок

СудГадяцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення22.12.2018
Оприлюднено23.12.2018
Номер документу78803377
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —526/1478/18

Рішення від 22.12.2018

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

Ухвала від 16.08.2018

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні