Рішення
від 29.11.2018 по справі 442/6890/18
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №442/6890/18

Провадження №2/442/2207/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 листопада 2018 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області у складі: головуючого судді: Кучаковського Ю.С.,

за участю секретаря судового засідання: Кравців Х.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Підбузької селищної ради Дрогобицького району про визнання права власності у порядку спадкування, -

за участю представників

від позивача: не з'явилися

від відповідача: не з'явилися

в с т а н о в и в :

Позивач звернулась з вказаним позовом до суду, в якому просить на підставі ст. 124 КУ, ст.ст. 16, 1296 ЦК України визнати за нею у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2, який помер 08 квітня 2018 року, право власності на: житловий будинок - (загальною площею 87,7 кв.м, житловою площею - 52,3 кв.м) з відповідними господарськими будівлями та спорудами, який знаходився за адресою: вул. Івана Франка, 156, смт Підбуж Дрогобицького району Львівської області. В обґрунтування зазначає, що08.04.2018 у неї помер батько, ОСОБА_2. Вказує, що з метою оформлення спадщини після смерті батька, ОСОБА_2, вона у межах 6- місячного строку для прийняття спадщини звернулася до приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_3В, оскільки є єдиним спадкоємцем за законом померлого, ОСОБА_2, інші спадкоємці відсутні. Вказує, що до складу спадкового майна після смерті мого батька, ОСОБА_2, входить, зокрема: житловий будинок з відповідними господарськими будівлями та спорудами, який знаходився за адресою: вул. І. Франка, 156, смт Підбуж Дрогобицького району Львівської області, - загальною площею - 87,7 кв.м, житловою площею - 52,3 кв.м. Проте нотаріус не змогла їй видати свідоцтво про право на спадщину за законом щодо вищезазначеного житлового будинку, так як відсутні правовстановлюючі документи на даний будинок та було роз'яснено право на звернення до суду з відповідним позовом про визнання права власності на спадкове майно у зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документу на житловий будинок, що пояснює наступними обставинами:даний житловий будинок її батько, ОСОБА_2, успадкував після смерті своїх батьків - батька, ОСОБА_4, та матері, ОСОБА_5, зазначає, що в користь її батька, ОСОБА_2, його батько (дідусь позивача), ОСОБА_4 склав Заповіт, посвідчений виконком Підбузької селищної ради депутатів трудящих Дрогобицького району Львівської області 12.05.1976. Проте наголошує, що ні її дідусь, ОСОБА_4, ні її батько, ОСОБА_2, за життя не виготовили правовстановлюючого документу на даний житловий будинок. Відповідно до Довідки КП ЛОР „Дрогобицьке МЕТІ та ЕО» від 04.09.2018 реєстрація правовстановлюючих документів в Дрогобицькому МБТІ станом на 31.12.2012 відсутня, а серед документів, які стосуються даного житлового будинку, у неї збереглися лише технічний паспорт та Будинкова книга. Враховуючи наведене, просить позов задовольнити.

Позивач в судове засідання не з'явилася, подала заяву про розгляд справи у її відсутності.

Відповідач в судове засідання не з'явився, подав клопотання про розгляд справи без його участі, зазначив, що при вирішенні справи покладається на думку суду.

Дослідивши письмові докази, приєднані до позову, суд дійшов до висновку, що позов підлягає частково задоволенню з таких підстав.

Відповідно до рішення Виконавчого комітету Підбузької селищної ради депутатів трудящих від 26.06.1971 ОСОБА_4 дозволено будівництво власного житлового будинку на земельній ділянці по вул. І.Франка в с. Підбуж та зобов'язано його до 20.10.1971 одержати від районного архітектора технічну документацію на право будівництва житлового будинку на вищезгаданій ділянці.

Згідно Технічного паспорта від 27.08.2018 у с. Підбуж Дрогобицького р-ну Львівської обл. по вул. І. Франка, 156 знаходиться житловий будинок.

Відповідно до довідки КП Львівської обласної ради „Дрогобицьке міжміське бюро технічної інвентаризації та експертої оцінки» від 04.09.2018 № 1492 по будинководінню у с. Підбуж Дрогобицького р-ну Львівської обл. по вул. І.Франка, 156 реєстрація правовстановлюючих документів в Дрогобицькому МБТІ станом на 31.12.2012 відсутня; інвентаризаційна вартість будинковолодіння в діючих цінах - 183 547 грн.

Згідно заповіту від 12.05.1976 ОСОБА_4 на випадок своєї смерті зробив таке заповітне розпорядження: усе його майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось і взагалі все те, що буде належати йому на день його смерті і на що він за законом матиме право заповідає своїй дружині ОСОБА_5 та сину ОСОБА_2.

Відповідно до статті 534 ЦК УРСР, тут і надалі, який був чинним на час спірних правовідносин, кожний громадянин може залишити за заповітом усе своє майно або частину його (не виключаючи предметів звичайної домашньої обстановки і вжитку) одній або кільком особам як тим, що входять, так і тим, що не входять до кола спадкоємців за законом, а також державі або окремим державним, кооперативним та іншим громадським організаціям. Заповідач може у заповіті позбавити права спадкоємства одного, кількох або всіх спадкоємців за законом.

Згідно з частиною першою статті 549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Згідно Свідоцтво про смерть ОСОБА_6 І-СГ № 500641 ОСОБА_2 помер 08.04.2018, про що Виконавчим комітетом Підбузької селищної ради зроблено відповідний актовий запис за № 23.

Згідно свідоцтва про народження серія І-СГ № 385815 батьками ОСОБА_7 є ОСОБА_2 та ОСОБА_8.

Як вбачається із Свідоцтва про укладення шлюбу серія І-СГ № 257085 у ОСОБА_1 до укладення шлюбу було прізвище „Гудим» .

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 19.11.2018 приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу Львівської області відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з відповідними господарськими будівлями та спорудами, який знаходився за адресою: с. Підбуж Дрогобицького р-ну Львівської обл. по вул. І.Франка, 156, загальною площею 87,7 кв.м, житловою площею 52,3 кв.м.

Відповідно до Довідки Підбузької селищної ради від 02.07.2018 № 1689 та будинкової книги на день смерті ОСОБА_2, який помер 08.04.2018, був зареєстрований та проживав за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1. На день смерті разом з ним були зареєстровані та проживали: син-Гудим ОСОБА_9, дочка - ОСОБА_1, дочка - ОСОБА_10, внучка - ОСОБА_11.

Як вбачається із матеріалів спадкової справи ОСОБА_2, померлого 08.04.2018, після його смерті ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем його майна по закону 1 черги.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За змістом частини першої статті 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Пунктом 1, 2 ст. 1223 ЦК України передбачено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у ст.ст. 1261 - 1265 ЦК України.

Згідно ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Ч. 1 ст. 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Як вбачається із матеріалів спадкової справи ОСОБА_2, померлого 08.04.2018 ОСОБА_1 подала заяву про прийняття спадщини та постійно проживала разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вона вважається такою, що прийняла спадщину.

Син ОСОБА_12, дочка - ОСОБА_10 подали заяви про відмову у прийнятті спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Разом з тим, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (частина п'ята статті 1268 ЦК України).

Ч. 1 ст. 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Однак відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину (ч. 3 ст. 1296 ЦК України).

Таким чином, спадкові права є майновим об'єктом цивільного права, оскільки вони надають спадкоємцям можливість успадкувати майно (прийняти спадщину), але право розпорядження нею виникає після оформлення успадкованого права власності у встановленому законом порядку.

(Постанова ВСУ у справі № 6-2962цс16 від 12 квітня 2017року).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Отже, житловий будинок входить до складу спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_2, право на спадкування якої належить позивачу за законом, та оскільки ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем ОСОБА_2, тому позов підлягає задоволенню.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 12, 13, 76-83, 89, 95, 141, 229, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354, 355 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2, який помер 08 квітня 2018 року, право власності на: житловий будинок - (загальною площею 87,7 кв.м, житловою площею - 52,3 кв.м) з відповідними господарськими будівлями та спорудами, який знаходився за адресою: вул. Івана Франка, 156, смт Підбуж Дрогобицького району Львівської області.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду через Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 (82180, Львівська обл., Дрогобицький р-н, смт Підбуж, вул. І. Франка, 156, РНОКПП НОМЕР_1).

Відповідач: Підбузька селищна рада Дрогобицького району Львівської області (82180, Львівська обл., Дрогобицький р-н, смт Підбуж, вул. Шевченка, 2, ідентифікаційний код 04374754).

Суддя Ю.С. Кучаковський

СудДрогобицький міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення29.11.2018
Оприлюднено23.12.2018
Номер документу78816622
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —442/6890/18

Рішення від 29.11.2018

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Кучаковський Ю. С.

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Кучаковський Ю. С.

Ухвала від 13.11.2018

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Кучаковський Ю. С.

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Кучаковський Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні