Постанова
від 21.12.2009 по справі 2а-2765/09/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКР УЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" грудня 2009 р. Справ а № 2а-2765/09/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Судді Кафарського В.В.

при секретарі Бар чук Т.Г.

прокурор: не з' явивс я

від позивача : не з' я вився

від відповідача : не з ' явився

розглянувши у відк ритому судовому засіданні ад міністративну справу

за позовом: Прокур ора Галицького району в інте ресах держави в особі Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Галицькому районі, вул. Шев ченка, 10,м. Галич,Галицький рай он, Івано-Франківська област ь,77100

до відповідача: АТЗТ "Галицький комбінат буд івельної індустрії", вул. Віто вського, 37,м. Галич,Галицький р айон, Івано-Франківська обла сть,77100

про стягнення заборг ованості по відшкодуванню ви трат в сумі 4488,77 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Галиць кого району в інтересах держ ави в особі Управління ПФУ в Г алицькому районі звернувся до суду з адміністративним п озовом до АТЗТ "Галицький ком бінат будівельної індустрії " про стягнення заборгованос ті по відшкодуванню витрат н а виплату та доставку пенсій , призначених на пільгових ум овах в сумі 4488,77 грн.

Прокурор в судове засідан ня не з' явився, хоча про дату , час та місце розгляду справи повідомлявся завчасно та на лежним чином, про що свідчить повідомлення про вручення п оштового відправлення.

Представник позивача напр авив на адресу суду клопотан ня про розгляд справи без йог о участі, позов підтримав в по вному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився повторно, хоча про час, місце і дату проведення судового з асідання був належним чином повідомлений, про що свідчит ь оголошення в газеті "Галиць ке слово" №48(1575) від 12.12.2009 року, нада ним правом на подання заперечення п роти позову не скористався. З аяв чи клопотань про відклад ення розгляду справи чи про п ричини неявки суду не подав. З а таких обставин суд вбачає з а можливе розглянути справу за його відсутності на підст аві наявних в матеріалах спр ави доказів.

Розглянувши матеріали адм іністративної справи, дослід ивши подані письмові докази, суд приходить до висновку, що позов підставний і належний до задоволення виходячи із н аступних підстав.

Акціонерне товариство зак ритого типу «Галицький комбі нат будівельної індустрії»є платником страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування т а збору на обов' язкове держ авне пенсійне страхування. О б' єктом оподаткування для п латника зазначеного збору є також фактичні витрати на ви плату і доставку пенсій, приз начених відповідно до пункті в «б»-«з»ст.13 Закону України “ Про пенсійне забезпечення” д о досягнення працівниками пе нсійного віку, передбаченого ст.12 вказаного Закону.

Так, колишнім працівникам а кціонерного товариства закр итого типу «Галицький комбін ат будівельної індустрії» ОСОБА_1 та ОСОБА_2 призна чено та виплачуються пенсії на пільгових умовах відповід но до пунктів «б»-«з»ст.13 Зако ну України «Про пенсійне заб езпечення». Дані обставини п ідтверджуються розрахункам и фактичних витрат на виплат у та доставку пенсій, признач ених на пільгових умовах ста ном на 01.08. 2009 року.

Згідно з п.2 Перехідних пол ожень Закону України «Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування»пенс ійне забезпечення застрахов аних осіб, які працювали або п рацюють на роботах з особлив о шкідливими і особливо важк ими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і за списком N 2 виробництв, роб іт, професій, посад і показник ів, затверджених Кабінетом М іністрів України, та за резул ьтатами атестації робочих мі сць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за вік ом на пільгових умовах або за вислугу років, які відп овідно до законодавства, що д іяло раніше, мали право на пен сію на пільгових умовах, здій снюється згідно з окремим за конодавчим актом через профе сійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професій ні та корпоративні фонди вка заним особам пенсії признача ються за нормами цього Закон у в разі досягнення пенсійно го віку та наявності трудово го стажу, передбаченого Зако ном України "Про пенсійне заб езпечення". При цьому зберіга ється порядок покриття витра т на виплату і доставку цих пе нсій, що діяв до набрання чинн ості цим Законом. Відповідно до Законів України «Про пенс ійне забезпечення», «Про збі р на обов' язкове державне п енсійне страхування»відшко дуванню підлягають пенсії, п ризначені за пунктами «б»-«з »статті 13 Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування».

Так, статтею 2 Закону Україн и «Про збір на обов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я»визначено, що об' єктом оп одаткування для платників зб ору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а ц е суб'єкти підприємниць кої діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання , бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'є днання громадян та інші юрид ичні особи, а також фізичні ос оби - суб'єкти підприємницько ї діяльності, які використов ують працю найманих працівни ків; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи пла тників податку, зазначених в ище, що не мають статусу юриди чної особи, розташовані на те риторії іншої, ніж платник зб ору, територіальної громади) крім тих, які є платниками фік сованого сільськогосподарс ького податку, є також фактич ні витрати на виплату і доста вку пенсій, призначених відп овідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійн е забезпечення" до досягненн я працівниками пенсійного ві ку, передбаченого статтею 12 За кону України "Про пенсійне за безпечення". Статею 4 вка заного Закону встановлено ст авки збору на обов'язкове дер жавне пенсійне страхування в розмірі 100 відсотків від дано го об'єкта оподаткування.

Таким чином, фактичні витра ти на виплату та доставку пен сій, призначених на пільгови х умовах гр. ОСОБА_1 та ОС ОБА_2, згідно поданих розрах унків становлять відповідно 693,67грн. та 585,10грн. щомісяця. Забо ргованість акціонерного тов ариства закритого типу «Гали цький комбінат будівельної і ндустрії»по відшкодуванню ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах даним особам, згідно додатку 6 стан овить 4488,77 грн.

Відшкодування підприємств ами витрат Пенсійного Фонду України на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пен сійного фонду України, затве рдженої постановою Пенсійно го фонду України N 21-1 від 19.12.2003.

Пунктом 6.1. Інструкції перед бачено, що відшкодуванню під лягають витрати Пенсійного ф онду на виплату та доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах, відповідно до час тини 2 "Прикінцевих положень" З акону України "Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування" у розмірі 100 відс отків фактичних витрат на ви плату і доставку пенсій, приз начених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцеви х положень Закону застрахова ним особам, які працювали або працюють на роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і за списком N 2 виробництв, роб іт, професій, посад і показник ів, затверджених Кабінетом М іністрів України та за резул ьтатами атестації робочих мі сць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за вік ом на пільгових умовах.

Як було встановлено в судов ому засіданні, акціонерне то вариство закритого типу «Гал ицький комбінат будівельної індустрії»зобов' язане від шкодовувати фактичні витрат и органу Пенсійного фонду Ук раїни на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах особам, що здобул и стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприєм стві.

За таких обставин, а так ож з врахуванням, що відповід ач доказів про сплату ним заб оргованості по відшкодуванн ю витрат на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах, в сумі 4488,77 грн. не подав, суд вважає, що позов пі длягає до задоволення.

На підставі ст. 124 Конс титуції України, керуючись с т. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністра тивного судочиннства Україн и, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з АТЗТ "Гал ицький комбінат будівельної індустрії", вул.Вітовського, 3 2, м.Галич, Івано-Франківська о бласть, код 03577272 на користь Пенс ійного фонду України в Галиц ькому районі, 77100, вул.Шевченка, 10, м.Галич, Івано-Франківська о бласть код 20551050 - борг в сумі 4488,77 г рн.(чотири тисячі чотириста в ісімдесять вісім грн. 77 коп.).

Відповідно до ст. 186 Код ексу адміністративного судо чинства України постанова мо же бути оскаржена протягом 10 д нів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у п овному обсязі відповідно до ст. 160 Кодексу адміністративно го судочинства України - з дня складення в повному обсязі ш ляхом подачі заяви про апеля ційне оскарження. Апеляційна скарга на постанову суду пер шої інстанції подається прот ягом двадцяти днів після под ання заяви про апеляційне ос карження. Заява про апеляцій не оскарження та апеляційна скарга подаються до суду апе ляційної інстанції через суд , який ухвалив оскаржуване су дове рішення.

Відповідно до ст.254 Кодексу а дміністративного судочинст ва України постанова набирає законної сили після закінче ння строку подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про апеляц ійне оскарження, але апеляці йна скарга не була подана у ст рок, встановлений Кодексом а дміністративного судочинст ва України, постанова або ухв ала суду першої інстанції на бирає сили після закінчення цього строку. У разі подання а пеляційної скарги судове ріш ення, якщо його не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Суддя: Кафарський В.В.

Постанова складена в повному обсязі 25.12.2009р.

Дата ухвалення рішення21.12.2009
Оприлюднено01.07.2010
Номер документу7882551
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2765/09/0970

Постанова від 21.12.2009

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні