Постанова
від 13.12.2018 по справі 362/7119/18
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/7119/18

Провадження № 1-кс/362/2273/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 грудня 2018 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритомусудовомузасіданні вм.Васильковіклопотанняслідчого ВасильківськоговідділуполіціїГУ НаціональноїполіціївКиївській областілейтенантаполіції ОСОБА_3 погоджене прокуроромВасильківськоговідділуКиєво-Святошинськоїмісцевоїпрокуратури ОСОБА_4 , про призначення судово-імунологічної експертизи у кримінальному провадженні №12018110140002009 від 11.11.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України,

в с т а н о в и в :

07грудня 2018рокудо ВасильківськогоміськрайонногосудуКиївської областізвернувсяслідчий ВасильківськоговідділуполіціїГУ НаціональноїполіціївКиївській областілейтенантполіції ОСОБА_3 ,із клопотанням,в якомупросив призначитиу кримінальномупровадженні №12018110140002009 від11.11.2018року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст.115 КК України, судово-імунологічну експертизу проведення якої доручити експертам Київського обласного бюро судово-медичної експертизи, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Оранжерейна, 7.

Клопотання обґрунтовано тим, що в СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області перебувають матеріали кримінального провадження №12018110140002009, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 11.11.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України вбивство, умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині.

В ході проведення досудового розслідування було встановлено, що 11.11.2018 року, близько 03 години 00 хв., ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебував зі своєї дружиною ОСОБА_6 , за місцем їх спільного проживання, за адресою АДРЕСА_1 , де вони разом вживали спиртні напої.

В ході розпиття спиртних напоїв, між ОСОБА_5 та ОСОБА_6 виникла словесна сварка на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків, після чого у ОСОБА_5 виник прямий умисел, направлений на умисне вбивство потерпілої ОСОБА_6 .

В подальшому, ОСОБА_5 , реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений умисне протиправне заподіяння смерті ОСОБА_5 , тобто посягаючи на найвищу соціальну цінність життя людини, усвідомлюючи при цьому суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, відшукав в приміщенні кухні кухонний ніж та умисно наніс останній один удар в область правої бокової поверхні шиї, внаслідок чого настала смерть потерпілої ОСОБА_6 .

Згідно лікарського свідоцтва № 376 від 11.11.2018 року причиною смерті ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є колото-різане поранення шиї з пошкодженням загальної сонної артерії, що спричинило масову крововтрату.

Виходячи з вище викладеного, 11 листопада 2018 року, з 04 год. 35 хв. до 06 год. 39 хв. відповідно до вимог статей 214, 233, 234 КПК України, слідчий СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , без ухвали слідчого судді, провів фактично обшук будинку та прилеглої території, які розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з метою врятування майна, яке має істотне значення для досудового розслідування, а також збереження його властивостей.

Під час обшуку будинку та прилеглої території, які розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в приміщенні кімнати № 1 було виявлено труп гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з колото-різаним пораненням в нижній правій частині шиї, в приміщенні кімнати № 2, під ліжком, було виявлено предмет зовні схожий на ніж з рукояткою білого кольору на якому знаходилися речовина бурого кольору. Вищевказаний предмет, зовні схожий на ніж, з рукояткою білого кольору було поміщено до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином та вилучено Васильківського ВП. В приміщенні кімнати № 1, на рукомийнику було виявлено плями РБК, з яких було зроблено змив на ватну паличку, яка поміщена до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином та вилучено до Васильківського ВП. В приміщенні кімнати № 1, безпосередньо поряд з трупом ОСОБА_6 , з лівої сторони від трупа, було виявлено пляму РБК, з якого було зроблено змив на ватну паличку, яка поміщена до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином та вилучено до Васильківського ВП. В приміщенні кімнати № 2, на вимикачі світла, було виявлено пляму РБК, з якого було зроблено змив на ватну паличку, яка поміщена до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином та вилучено до Васильківського ВП.

Під час огляду трупа ОСОБА_6 , який проводився 11.11.2018 року., в приміщенні моргу, за адресою: Київська обл., м. Васильків, вул. Декабристів, 87, з тіла померлої було відібрано зразок крові для встановлення генетичних ознак.

Згідно ч. 1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження, або якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Згідно ч. 1 ст. 243 КПК України, експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи, за дорученням слідчого судді чи суду наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

В даному випадку призначення судово-імунологічної експертизи, для встановлення ознак крові, які знаходяться на змивах з плям РБК, які знаходяться на речах підозрюваного та порівняння останніх зі зразком крові потерпілої має суттєве значення для проведення повного, всебічного та об`єктивного розслідування, а також встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, яку не можливо отримати в інший спосіб.

Слідчий та прокурор в судове засідання не з`явився, про дату та час розгляду клопотання повідомлялися належним чином, до суду направили заяви з проханням розглядати справу за їх відсутності.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Неявка слідчого або прокурора не перешкоджає розгляду клопотання.

Вивчивши додані до клопотання матеріали, слідчий суддя вважає його таким, що підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

За умовами ч. 1 ст. 244 КПК України, у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СВ ВасильківськогоВП ГУНПв Київськійобласті перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018110140002009 від 11.11.2018 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Згідно ст. 243 КПК України, експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 244 КПК України, слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Частиною 7 статті 244 КПК України передбачено, що до ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

Слідчим суддею встановлено, що подане до суду клопотання слідчого відповідає вимогам ч. 2 ст. 244 КПК України.

Крім того, у відповідності до ч. 5 ст. 69 КПК України, експерт зобов`язаний: забезпечити збереження об`єкта експертизи. Якщо дослідження пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи або зміною його властивостей, експерт повинен одержати на це дозвіл від особи, яка залучила експерта.

Крім того, п. 3.3 Роділу ІІІ Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року № 53/5 передбачено, що якщо під час проведення експертизи об`єкт (об`єкти) дослідження може(уть) бути пошкоджений(і) або знищений(і), у документі про призначення експертизи (залучення експерта) повинен міститися дозвіл на його пошкодження або знищення.

Враховуючи, наведене, зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що стороною кримінального провадження доведено необхідність залучення експерта та проведення експертизи для вирішення питань, що мають істотне значення в рамках зазначеного кримінального провадження, а тому наявні підстави згідно ст. 244 КПК України для призначення у кримінальному провадженні №12018110140002009 від 11.11.2018 року судово-імунологіної експертизи з переліком запитань, які зазначені у клопотанні.

При цьому, проведення експертизи суд доручає експертам Київського обласного бюро судово-медичної експертизи, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Оранжерейна, 7.

Керуючись ст.ст. 69, 107, 242, 243, 244 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Клопотання слідчого Васильківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 погоджене прокурором Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про призначення судово-імунологічної експертизи у кримінальному провадженні №12018110140002009 від 11.11.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України - задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні №12018110140002009 від 11.11.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України судово-імунологічну експертизу, проведення якоїдоручити експертамКиївського обласногобюро судово-медичноїекспертизи, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Оранжерейна, 7.

Попередити експертів Київського обласногобюро судово-медичноїекспертизи прокримінальнувідповідальність заст.ст.384,385ККУкраїни за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків експерта.

На вирішення експертів поставити такі запитання:

1. Чи мається в змивах з плями РБК, виявленої на рукомийнику, який розташований в приміщенні кімнати № 1, кров людини?

2. Якщо так, то яка її видова та групова належність?

3. Чи мається в змивах з плями РБК, виявленої безпосередньо поряд з трупом ОСОБА_6 , з лівої сторони від трупа, який знаходився в приміщенні № 1, кров людини?

4. Якщо так, то яка її видова та групова належність?

5. Чи мається в змивах з плями РБК, виявленої на вимикачі світла, який розташований в приміщенні кімнати № 2, кров людини?

6. Якщо так, то яка її видова та групова належність?

7. Чи може кров виявлена в змивах з плям РБК, які знаходилися на рукомийнику, безпосередньо поряд з трупом ОСОБА_6 та на вимикачі світла, походити від ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .?

Надати дозвіл експертам на повне або часткове знищення об`єкта експертизи або зміни його властивостей.

Дозволити використання даних щодо генетичних ознак зразка крові ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , отриманих при проведенні експертизи, у даному кримінальному провадженні.

Для проведення експертизи направити до Київського обласного бюро судово-медичної експертизи копію ухвали суду про призначення судово-імунологічної експертизи, змиви з плями РБК, виявленої на рукомийнику, який розташований в приміщенні кімнати № 1, які поміщенні до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином, змиви з плями РБК, виявленої безпосередньо поряд з трупом ОСОБА_6 , з лівої сторони від трупа, який знаходився в приміщенні № 1, які поміщенні до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином, змиви з плями РБК, виявленої на вимикачі світла, який розташований в приміщенні кімнати № 2, які поміщенні до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином.

Ухвалу для виконання передати до СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області.

Після проведення зазначеної експертизи надати дозвіл на отримання висновку експерта слідчому СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення13.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78826255
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —362/7119/18

Постанова від 13.12.2018

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Лебідь-Гавенко Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні