Рішення
від 27.12.2018 по справі 370/2964/18
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Д.Ростовського, 35, смт. Макарів, Київська область, 08001, тел/факс (04578)5-13-39, e-mail inbox@mk.ko.court.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" грудня 2018 р. Справа №370/2964/18

Макарівський районний суд Київської області у складі головуючого судді Тандира О.В., розглянувши у судовому засіданні у приміщенні суду у смт Макарів Київської області у порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом

Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області до ОСОБА_1, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - Кодрянська селищна рада Київської області, про відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів,

в с т а н о в и в:

Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області (далі - позивач, Управління) звернулось до суду із позовом до ОСОБА_1, (далі - відповідач), в якому вказало, що 20.10.2017 року близько 17 години 00 хвилин на водоймі загального користування в районі с. Кодра Макарівського району Київської області громадянин ОСОБА_1, грубо порушив правила рибальства, а саме: проводив заборонений вилов риби сітками з жилки в кількості 4 шт. в забрід. При цьому виловив рибу щука в кількості 11 шт., окунь 1 шт., краснопірка 1 шт., загальною вагою 5 кг., чим порушив п. 3.15 Правил любительського та спортивного рибальства та ст. 63 Закону України Про тваринний світ , та вчинив адміністративне правопорушення передбачене ч. 4 ст. 85 КУпАП. Постановою Макарівського районного суду Київської області від 08.12.2017 року ОСОБА_1, притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 4 ст. 85 КупАП та накладено штраф у розмірі 340 грн. Вказана постанова відповідачем не оскаржувалася та набрала законної сили. Завдані збитки відповідач у добровільному порядку не відшкодував, у зв'язку з чим, позивач просить стягнути з відповідача шкоду, спричинену рибному господарству України у розмірі 3825,00 грн., а також судові витрати в сумі 1762 грн.

Ухвалою суду від 05.11.2018 року позовну заяву Управління прийнято до розгляду та відкрито провадження у даній справі. Розгляд справи ухвалено проводити в порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників справи. Встановлено відповідачу 15-тиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

Вищевказану ухвалу суду відповідач отримав 13.11.2018 року, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення №0800104316774, у встановлений судом строк відзиву на позовну заяву не подав, будь-яких заяв, клопотань не заявляв, у зв'язку із чим суд відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Так, судом встановлено та підтверджено Протоколом № 001883 про адміністративне правопорушення, що 20.10.2017 року близько 17 години 00 хвилин на водоймі загального користування в районі с. Кодра Макарівського району Київської області громадянин ОСОБА_1, грубо порушив правила рибальства, а саме: проводив заборонений вилов риби сітками з жилки в кількості 4 шт. в забрід. При цьому виловив рибу щука в кількості 11 шт., окунь 1 шт., краснопірка 1 шт., загальною вагою 5 кг., чим порушив п. 3.15 Правил любительського та спортивного рибальства та ст. 63 Закону України Про тваринний світ , та вчинив адміністративне правопорушення передбачене ч. 4 ст. 85 КУпАП.

Окрім того, даний факт встановлено в постанові Макарівського районного суду Київської області від 08.12.2017 року, якою ОСОБА_1, визнано винним у вчиненні правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 85 КУпАП та накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 340 грн. Вказана постанова не оскаржувалася та набрала законної сили.

Згідно ч. 5 ст. 82 ЦПК України, обставини, встановлені стосовно певної особи рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи.

Згідно Положення про Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області, затвердженого наказом Державного агентства рибного господарства України від 15.07.2016 року № 229, Київський рибоохоронний патруль є територіальним органом Держрибагенства, діє у складі Держрибагенства як відокремлений структурний підрозділ і йому підпорядковується. Повноваження Київського рибоохоронного патруля поширюються на м. Київ та Київській область, територію та акваторію водних об'єктів в межах районів діяльності, визначених Держрибагенством. Основним завданням Київського рибоохоронного патруля є реалізація повноважень Держрибагенства у сфері рибного господарства та рибної промисловості, охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в районі діяльності.

Преамбулою до Закону України Про тваринний світ встановлено, що тваринний світ є одним з компонентів навколишнього природного середовища, національним багатством України, джерелом духовного та естетичного збагачення і виховання людей, об'єктом наукових досліджень, а також важливою базою для одержання промислової і лікарської сировини, харчових продуктів та інших матеріальних цінностей.

Відповідно до ст. 5 Закону України Про тваринний світ , об'єкти тваринного світу, які перебувають у стані природної волі і знаходяться в межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, є об'єктами права власності Українського народу. Об'єкти тваринного світу в Україні знаходяться під охороною держави незалежно від права власності на них.

Відповідно до абз. 11 ч. 1 ст. 10 Закону України Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів посадові особи органів рибоохорони мають повноваження визначати розмір збитків, завданих рибному господарству, за затвердженими таксами та методиками.

Згідно розрахунку матеріальної шкоди до протоколу № 001883 Управління державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області розмір шкоди заподіяної відповідачем визначено відповідно до Постанови КМУ № 1209 від 21.11.2011 року Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів і становить 3825,00 грн.

Оскільки відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву на позов та не надав доказів помилковості чи неправильності такого розрахунку, суд вважає його достовірним.

Відповідно до ч. 4 ст. 63 Закону України Про тваринний світ , громадяни зобов'язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу, в порядку і розмірах, встановлених законодавством.

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст. 20 Закону України Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів - шкода, завдана рибному господарству внаслідок знищення або погіршення стану водних біоресурсів та середовища їх перебування внаслідок господарської та іншої діяльності, підлягає відшкодування за рахунок осіб, які безпосередньо здійснювали або замовляли здійснення такої діяльності.

Так, судом встановлено, що дії відповідача щодо незаконного добування цінних видів водних біоресурсів, перебувають у причинному зв'язку із заподіянням шкоди.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем на адресу відповідача направлявся Лист за № 7-19/1408-18 від 22.02.2018 року із вимогою в добровільному порядку сплатити заподіяну майнову шкоду, однак завдану майнову шкоду відповідачем не відшкодовано.

Враховуючи викладене, оцінюючи належність, допустимість та достовірність наданих позивачем доказів, кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, оскільки достовірно встановлено що відповідач протиправними діями заподіяв шкоду навколишньому природному середовищу у розмірі 3825 грн., і його дії знаходяться у прямому причинно-наслідковому зв'язку із заподіянням шкоди.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 1762 грн., у разі задоволення позову слід стягнути з відповідача.

Керуючись ст. ст. 5, 76-81, 83, 95, 247, 265, 141, 354-355 ЦПК України суд,

у х в а л и в :

Позовні вимоги Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області до ОСОБА_1, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - Кодрянська селищна рада Київської області, про відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в дохід держави (отримувач - УК у Макарівському районі /Кодра/ 24062100, код отримувача - 38007165, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), код банку - 899998, номер рахунку - 33110331010387, ККБД - 24062100, найменування коду класифікації доходів бюджету - грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності) 3825 (три тисячі вісімсот двадцять п'ять) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області 1762 гривень судових витрат.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а якщо воно не проголошувалося - з дати складання повного його тексту, через Макарівський районний суд.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 273 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 27.12.2018 року.

Реквізити сторін:

ОСОБА_1, адреса - АДРЕСА_1 ІПН НОМЕР_1;

Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області, адреса - 04053, м. Київ, вул. Тургенєвська, 82-а; р/р35212085095064 в Державна казначейська служба, м. Київ, МФО 820172, код ЄДРПОУ 40419475;

Кодрянська селищна рада Київської області, адреса -08010, смт Кодра Макарівського району Київської області, вул. Центральна, 4, код ЄДРПОУ 04362195.

Суддя О.В. Тандир

Дата ухвалення рішення27.12.2018
Оприлюднено29.12.2018
Номер документу78827763
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів

Судовий реєстр по справі —370/2964/18

Рішення від 27.12.2018

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

Ухвала від 05.11.2018

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні