Ухвала
від 19.12.2018 по справі 760/33189/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СОЛОМ`ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

03037,м. Київ, вул. Максима Кривоноса,25; тел.: (044) 249-79-26, факс:249-79-28; e-mail:inbox@sl.ki.court.gov.ua

03113, м. Київ, вул. Полковника Шутова, 1; тел.: (044) 456-51-65; факс: 456-93-08


Провадження №1-кс/760/16738/18

в справі №760/33189/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

І.Вступна частина

19 грудня 2018 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянув клопотання старшого слідчого з ОВС дев`ятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погодженого з прокурором прокуратури Київської області ОСОБА_4 про проведення обшуку у рамках досудового розслідування внесеного 08.09.2016 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100090000080 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

ІІ. Мотивувальна частина

До суду надійшло клопотання, підтримуючи яке слідчий зазначив, що у провадженні Дев`ятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного 08.09.2016 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100090000080 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

У клопотанні слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку офісних приміщень першого поверху адміністративної будівлі ПрАТ «Укрриба» та складських (холодильних) приміщень заадресою:м.Київ,проспект Повітрофлотський,66,які належатьПрАТ «Укрриба»,в якихзнаходяться первинніта іншідокументи,товар ТОВ«Гранд ФішКомпані» таТОВ «ТК«Радіус» (кодЄДРПУО 41641259),з метоювстановлення тавилучення документів,предметів таречей,які маютьзначення длявстановлення істинипо кримінальномупровадженню,а саме:

-документів, щодо взаємовідносин ТОВ «Гранд Фіш Компані» (код ЄДРПОУ 42081066) та ТОВ «ТК «Радіус» (код ЄДРПУО 41641259) з ТОВ «Пеладжик Сіфуд» (код ЄДРПОУ 41567909), ТОВ «Інтерсі» (код ЄДРПУО 41304536), ТОВ «Глобал Інтертеймент» (код ЄДРПОУ 40094272), ТОВ «Статус Групп Плюс» (код ЄДРПОУ 41841928), ТОВ «Краун Брідж» (код ЄДРПОУ 41698290), ТОВ «Інтер Інфо» (код ЄДРПОУ 42200478), та які мають реквізити вказаних підприємств, за період з 01.01.2017 по дату винесення ухвали, в тому числі: договори з додатками та додатковими угодами, специфікаціями; акти прийому-передачі товару (робіт, послуг), акти виконаних робіт, рахунки-фактур, накладні, податкові накладні, рахунки, товарно-транспортні документи та інші документи, що підтверджують отримання робіт, послуг, товарів; акти звірок між підприємствами; банківські виписки, платіжні доручення, векселі та документи щодо їх руху чи інші документи, що свідчать про оплату за роботи, послуги, поставку ТМЦ; документи та чорнові записи, в яких міститься інформація щодо фактичних отримувачів товарів, інформацію щодо осіб, які фактично здійснювали перевезення товарів;

-документів (чорновихзаписів)ТОВ «ГрандФіш Компані»(кодЄДРПОУ 42081066)та ТОВ«ТК «Радіус»(кодЄДРПУО 41641259),щодо закупівліта реалізаціїтоварів;

-носіїв електронної інформації, телефонів, комп`ютерів, планшетів та інших електронних пристроїв та чорнових записів, з яких готувалися та на яких містяться вказані вище господарські документи, які містять інформацію про не обліковані товари, грошові кошти;

-не облікованих грошових коштів, речей, цінностей, які не внесені в книги обліку розрахункових операцій та грошові кошти отримані від незаконної діяльності.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , являючись директором та головним бухгалтером ТОВ «Пеладжик Сіфуд» (код ЄДРПОУ 41567909) спільно з ОСОБА_6 , в період з лютого 2018 року по червень 2018 року, за готівкові кошти здійснював реалізацію продукції, яка імпортується підприємством на територію України (переважно морепродукти), про те документально відображав реалізацію на підприємства з ознаками фіктивності: ТОВ «ТК «Радіус» (код ЄДРПОУ 41641259), ТОВ «Глобал Інтертеймент» (код ЄДРПОУ 40094272), ТОВ «ТД «Лайма» (код ЄДРПОУ 41090745), ТОВ «Аква Фіш Груп» (код ЄДРПОУ 38051126), ТОВ «Норд Фуд» (код ЄДРПОУ 41057968) та ТОВ «Інтерсі» (код ЄДРПОУ 41304536), що призвело до ухилення від сплати податку на прибуток підприємства в розмірі 2 194 525 грн, податку на додану вартість в розмірі 2 438361 грн, в загальному розмірі 4 632 887 грн, що є особливо великим розміром.

Також в ході досудового розслідування слідством встановлено те, що службові особи ТОВ «Пеладжик Сіфуд» здійснювали, та здійснюють реалізацію «технічного» податкового кредиту з ПДВ в адресу транзитоформуючих підприємств м. Києва та Київської області, до числа яких входить ТОВ «ТК «Радіус».

Слідчий зазначає, що ТОВ «Аква Фіш Груп» створено з метою приховування операцій з фактичної реалізації імпортованої продукції за готівкові кошти та подальшого транспортування податкової вигоди, яка виникає внаслідок сплати ПДВ під час митного оформлення імпортованих ТМЦ, в адресу конвертаційно-транзитних груп, якими здійснюється подальша підміна номенклатур товарів формування податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки, що дозволить останнім безпідставно мінімізуватим базу оподаткування.

Податкова адреса ТОВ «Аква Фіш Груп»: м. Київ, вул. Ушинського, 40. Основний вид діяльності: оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними і молюсками.

В подальшому, відповідно до АІС «Податковий блок» слідством встановлено, що в квітні 2018 року службові особи ТОВ «Аква Фіш Груп» змінили назву на ТОВ «Айдарі Груп» та начебто продали дане підприємство громадянці ОСОБА_7 , та перереєстрували на податковий облік в Закарпатську обл., м. Ужгород. Однак, фактично ж фінансово-господарські та реєстраційні документи ТОВ «Аква Фіш Груп» знищено, а продаж вказаного підприємства відображено лише документально. За теперішньою адресою підприємство не знаходиться. Даний факт, дає підстави вважати, що такі дії колишніх службові осіб даного підприємства, направлені на приховування незаконної діяльності ТОВ «Аква Фіш Груп».

У судовому засіданні слідчий зазначив, що в подальшому колишніми службовими особами та співробітниками ТОВ «Аква Фіш Груп», створено нове товариство з обмеженою відповідальністю «Пеладжик Сіфуд», яке зареєстроване за тією ж адресою, що і ТОВ «Аква Фіш Груп», а саме: м. Київ, вул. Ушинського, 40 (основний вид діяльності: оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними і молюсками).

Слідчий наполягає на тому, що враховуючи вище викладене у слідства є достатньо підстав вважати, що ТОВ «Пеладжик Сіфуд» є «правонаступником» ТОВ «Аква Фіш Груп», а злочин вчинений службовими особами обох вказаних СГД триваючим.

Також слідчий зазначив, що схема роботи полягає у тому, що імпортовану продукцію службові особи підприємства реалізують за готівковим розрахунком фізичним особам підприємцям, а отриману готівку та сформований за рахунок зовнішньо-економічних операцій ПДВ відпускають в адресу транзитно - конвертаційної групи за певний відсоток.

Зазначена схема дозволяла та дозволяє мінімізувати податкові зобов`язання ТОВ «Аква Фіш Груп» та ТОВ «Пеладжик Сіфуд», а також отримувати необліковані грошові кошти та створює умови для безпідставного завищення валових витрат.

За даними Єдиної автоматизованої інформаційної системи «Податковий блок» у вищевказаних сумнівних суб`єктів господарської діяльності встановлено відсутність у штаті найманих працівників, а також будь-яких активів за рахунок яких вищезазначені суб`єкти господарювання могли б здійснювати підприємницьку діяльність.

Відповідно до рапорту співробітників ОУ ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві встановлено, що ТОВ «ТК «Радіус», також, здійснює імпортні операції з придбання морепродуктів, в подальшому документально відображає реалізацію вказаної продукції в адресу транзитно - конвертаційної групи за певний відсоток.

У судовому засіданні слідчий наполягав на тому, що вищевказані факти вказують на вчинення злочину аналогічно тому, що вчиняють службові особи ТОВ «Пеладжик Сіфуд», тільки в більш великих об`ємах.

Основним видом діяльності ТОВ «ТК «Радіус» є оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числi рибою, ракоподiбними i молюсками.

Додатково, ОСОБА_8 створено нове підприємство ТОВ «Гранд Фіш Компані», яке починає працювати по схемі ТОВ «ТК «Радіус».

Офісні та складські приміщення ТОВ «Гранд Фіш Компані» та ТОВ «ТК «Радіус» знаходяться за адресою: м. Київ, проспект Повітрофлотський, 66. За вказаною адресою ТОВ «Гранд Фіш Компані» та ТОВ «ТК «Радіус» здійснюють фінансово-господарську діяльність та зберігають придбаний товар.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно встановлено, що офісні та складські приміщення за адресою: м. Київ, проспект Повітрофлотський, 66, на праві власності зареєстровані за ПрАТ «Укрриба».

Іншим шляхом ніж проведення обшуку приміщень за адресою: АДРЕСА_1 ,виявити тавилучити документита чорновізаписи,в якихміститься інформаціящодо незаконноїреалізації (придбання)ТМЦ заготівкові кошти,необлікованих грошовихкоштів,речей,цінностей таякі здобутізлочинним шляхом носії електронної інформації, які використовуватимуться, як докази вчинення кримінального правопорушення під час досудового розгляду неможливо, оскільки є ймовірність їх знищення або переміщення в інше місце.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб..

Згідно з ч.2 ст.234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Згідно з ч.3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Слідчий усвоєму клопотаннізазначив тау судовомузасіданні обґрунтував,що вказані ним речі та документи можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час розслідування кримінального провадження, встановлення осіб, діями яких державному бюджету завдано шкоди, відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення, або майна в тому числі грошових коштів, яке було здобуте в результаті вчинення кримінального правопорушення.

Суд вважає обґрунтованим посилання слідчого на те, що проведення обшуку офісних приміщень першого поверху адміністративної будівлі ПрАТ «Укрриба» та складських (холодильних) приміщень, що розташовані за адресою: м. Київ, проспект Повітрофлотський, 66, які належать ПрАТ «Укрриба», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, має на меті проведення повноцінного розслідування згідно з відомостями, які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та кваліфікованими за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, і така міра втручання держави у господарську діяльність товариства є виправданою, доцільною, а проведення обшуку є найбільш ефективним способом відшукання та вилучення речей та документів, які мають значення для досудового розслідування.

ІІІ. Резолютивна частина

Керуючись ст.ст. 233-236, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя ухвалив:

1.Клопотання задовольнити повністю.

Надати дозвіл слідчим слідчої групи дев`ятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 або за їх дорученням іншим слідчим слідчої групи та оперативним підрозділам, дозвіл на проведення обшуку офісних приміщень першого поверху адміністративної будівлі ПрАТ «Укрриба» та складських (холодильних) приміщень,що розташованіза адресою:м.Київ,проспект Повітрофлотський,66,які належатьПрАТ «Укрриба»,в якихзнаходяться первинніта іншідокументи,товар ТОВ«Гранд ФішКомпані» таТОВ «ТК«Радіус» (кодЄДРПУО 41641259),з метоювстановлення тавилучення документів,предметів таречей,які маютьзначення длявстановлення істинипо кримінальномупровадженню,а саме:

-документів, щодо взаємовідносин ТОВ «Гранд Фіш Компані» (код ЄДРПОУ 42081066) та ТОВ «ТК «Радіус» (код ЄДРПУО 41641259) з ТОВ «Пеладжик Сіфуд» (код ЄДРПОУ 41567909), ТОВ «Інтерсі» (код ЄДРПУО 41304536), ТОВ «Глобал Інтертеймент» (код ЄДРПОУ 40094272), ТОВ «Статус Групп Плюс» (код ЄДРПОУ 41841928), ТОВ «Краун Брідж» (код ЄДРПОУ 41698290), ТОВ «Інтер Інфо» (код ЄДРПОУ 42200478), та які мають реквізити вказаних підприємств, за період з 01.01.2017 по дату винесення ухвали, в тому числі: договори з додатками та додатковими угодами, специфікаціями; акти прийому-передачі товару (робіт, послуг), акти виконаних робіт, рахунки-фактур, накладні, податкові накладні, рахунки, товарно-транспортні документи та інші документи, що підтверджують отримання робіт, послуг, товарів; акти звірок між підприємствами; банківські виписки, платіжні доручення, векселі та документи щодо їх руху чи інші документи, що свідчать про оплату за роботи, послуги, поставку ТМЦ; документи та чорнові записи, в яких міститься інформація щодо фактичних отримувачів товарів, інформацію щодо осіб, які фактично здійснювали перевезення товарів;

-документів (чорновихзаписів)ТОВ «ГрандФіш Компані»(кодЄДРПОУ 42081066)та ТОВ«ТК «Радіус»(кодЄДРПУО 41641259),щодо закупівліта реалізаціїтоварів;

-носіїв електронної інформації, телефонів, комп`ютерів, планшетів та інших електронних пристроїв та чорнових записів, з яких готувалися та на яких містяться вказані вище господарські документи, які містять інформацію про не обліковані товари, грошові кошти;

-не облікованих грошових коштів, речей, цінностей, які не внесені в книги обліку розрахункових операцій та грошові кошти отримані від незаконної діяльності.

2.Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78833516
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/33189/18

Ухвала від 19.12.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні