Рішення
від 24.10.2018 по справі 761/5699/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/5699/18

Провадження № 2/761/4386/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

24 жовтня 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді: Волошина В.О.

при секретарі: Яриновській Є.В.

за участі:

представника позивача: Биковича Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників справи цивільну справу за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку МОНОЛІТ до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за житлово - комунальні послуги, витрати з утримання будинку і прибудинкової території; інфляційних втрат; трьох відсотків річних; пені,

в с т а н о в и в:

В лютому 2018р. позивач ОСББ МОНОЛІТ звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва суду з позовом до відповідачки ОСОБА_2 (а.с. 1-6), в якому просив суд, з урахуванням поданої заяви про зменшення позову (а.с. 50-52): стягнути з відповідачки на свою користь заборгованість по оплаті з житлово - комунальні послуги у розмірі 45576,74 грн.; пеню - 2348,68 грн.; 3,0% річних - 1937,0 грн.; інфляційні втрати - 5660,4 грн., а також понесені судові витрати.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовував тим, що він є постачальником житлово-комунальних послуг, споживачем яких є відповідачка, як власник квартири АДРЕСА_1 (попередня назва вул. Якіра) в м. Києві та користується житлово-комунальними послугами, які надає позивач. Відповідачка свій обов'язок по оплаті житлово-комунальних послуг не здійснює в повному обсязі, в результаті чого за нею рахується заборгованість по сплаті житлово-комунальних послуг, за період часу з 21 липня 2017р. по 21 червня 2018р., яка становить 45576,74 грн. Оскільки відповідачка у добровільному порядку борг не погашає, позивач вимушений був звернутися до суду за його примусовим стягненням, а також просив суд стягнути інфляційні втрати, 3,0 % річних та пеню в порядку ст. 26 Закону України Про житлово-комунальні послуги .

В судовому засіданні представник позивача заявлені позовні вимоги підтримав в повному обсязі, з підстав, зазначених в позові, просив суд позов задовольнити.

Відповідачка, про час та місце розгляду справи була повідомлена за місцем знаходження її майна, в судові засідання не з'явилася, поважності причин неявки суду не повідомила, у встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження строк, відповідачка відзив на позов не подавала.

Оскільки сторона позивача не заперечувала проти проведення заочного розгляду справи і відповідно до ст. ст. 280, 282 ЦПК України суд постановив ухвалу про заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів.

Суд, розглянувши подані сторонами документи, повно і всебічно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи і це встановлено судом, відповідачці на праві приватної власності належить квартира АДРЕСА_1

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Згідно ч. 2 ст. 638 ЦК України договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір і прийняття пропозиції другою стороною.

Відповідно до ч. 2 ст. 642 ЦК України, якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (сплатила суму коштів), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції.

Таким чином, наявність взаємовідносин між позивачем та відповідачкою, а отже, і виникнення цивільних прав і обов'язків, підтверджується діями сторін: позивач здійснює надання житлово-комунальних послуг до помешкання відповідачки, а остання отримує та користується даними послугами та відповідно зобов'язана здійснювати оплату наданих житлово-комунальних послуг.

На підставі ст.ст. 66, 67, 162 ЖК України плата за користування житлом /квартирна плата/ обчислюється виходячи із загальної площі квартири, а плата за комунальні послуги /водопостачання, газ, та інші послуги/ береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами у відповідності до кількості проживаючих в квартирі осіб.

Відповідно до п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 572 від 08 жовтня 1992 р. Про механізм впровадження Закону України Про приватизацію державного житлового фонду власник та наймач (орендар) квартири, житлового приміщення у гуртожитку зобов'язаний: укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем відповідно до типового договору; оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно ст. 322 ЦК України власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Звертаючись до суду з вказаним позовом, позивач наголошував, що за відповідачкою, рахується за період часу з 21 липня 2017р. по 21 червня 2018р. за надані комунальні послуги борг у розмірі 45576,74 грн.

Проте, як вбачається з матеріалів справи (а.с. 53, 54) за відповідачкою рахується заборгованість за період часу з 22 січня по 21 червня 2018р. у розмірі 29792,71 грн. В судовому засіданні представник позивача не міг пояснити суду, чому період заборгованості зазначений за текстом позовної заяви про зменшення позову не відповідає доказам наданими стороною позивача, в обґрунтування заявлених вимог.

Відповідно до ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживачі зобов'язані оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов'язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином (ч. 1 ст. 26 Закону України Про житлово-комунальні послуги ).

За змістом ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник який прострочив виконання зобов'язання, зобов'язаний сплатити суму боргу з врахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір не встановлений договором чи законом.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо,а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, а саме, з відповідачки на користь позивача слід стягнути суму заборгованості за надані комунальні послуги у розмірі 29792,71 грн. за період часу з січня по червень 2018р., а також враховуючи періодичність платежів, з відповідачки на користь позивача підлягає стягненню: інфляційні втрати - 420,91 грн.; 3,0 річних - 187,0 грн.; пеня - 229,82 грн.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідачки на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1762,0 грн.

Керуючись ст. ст. 4, 5, 12,13, 76-81, 89, 133, 141, 223, 258, 259, 263-265, 268, 274, 280, 282, 352, 354, 355 ЦПК України; ст. ст. 322, 509, 525, 526, 610, 612, 625 ЦК України, ст. ст. 64, 66, 67, 68, 162 ЖК України; ст. ст. 20, 26 Закону України Про житлово-комунальні послуги , суд, -

в и р і ш и в :

Позов Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку МОНОЛІТ (код ЄДРПОУ 32735880, місцезнаходження: м. Київ, вул. Деревлянська, 8) до ОСОБА_2 (місцезнаходження майна: АДРЕСА_1) про стягнення заборгованості за житлово - комунальні послуги, витрати з утримання будинку і прибудинкової території; інфляційних втрат; трьох відсотків річних; пені - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку МОНОЛІТ суму заборгованості за житлово - комунальні послуги, витрати з утримання будинку і прибудинкової території; інфляційні втрати, три відсотки річних, пеню, у розмірі 30630 /тридцять тисяч шістсот тридцять/ грн. 44 коп.; судовий збір у розмірі 1762,0 /одна тисяча сімсот шістдесят дві/ грн.

В решті позову відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду складено 02 листопада 2018р.

Суддя:

Дата ухвалення рішення24.10.2018
Оприлюднено29.12.2018
Номер документу78835789
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово - комунальні послуги, витрати з утримання будинку і прибудинкової території; інфляційних втрат; трьох відсотків річних; пені

Судовий реєстр по справі —761/5699/18

Рішення від 24.10.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Рішення від 24.10.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 27.04.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні