Рішення
від 17.12.2018 по справі 235/5658/18
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 235/5658/18

Номер провадження 2/235/2101/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2018 року м. Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді: Клікунової А. С.,

за участю секретаря судового засідання: Ліпскіс О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Покровська Донецької області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1, поданої представником ОСОБА_2 до ОСОБА_3 міської ради Донецької області про визнання права власності на нерухоме майно, -

В С Т А Н О В И В:

На розгляд суду пред'явлено вказану заяву, в якій представник ОСОБА_2, діючи в інтересах ОСОБА_1 просить визнати за позивачем право власності на житловий будинок № 109 по вул. Задорожня в м. Покровську Донецької області.

Позовні вимоги обґрунтовані наступним. ОСОБА_1 є власником житлового будинку № 109 по вулиці Задорожня (до перейменування вул. Котовського) в м. Покровськ (до перейменування м. Красноармійськ) Донецької області. Правовстановлюючим документом на вказаний об'єкт нерухомого майна є свідоцтво про право власності, видане 10.09.1998 року Красноармійським державним комунальним багатогалузевим підприємством. Оригінал свідоцтва втрачено, отримання дублікату є неможливим, оскільки юридична особа, якою видано документ перебуває в статусі припинення, правонаступники відсутні. За таких обставин ОСОБА_1 з посиланням на положення ст. ст. 379, 392 ЦК України заявлено вимоги захисту майнових прав.

Позивач ОСОБА_1, представник позивача адвокат ОСОБА_2 (діюча на підставі ордеру адвоката на ведення справи) у судове засідання не з'явилися, суду адресовано заяву про розгляд справи в їх відсутність, заявлені вимоги підтримано.

Відповідачем ОСОБА_3 міською радою Донецької області в порядку ч. 3 ст. 211 ЦПК України заявлено клопотання про проведення судового розгляду в відсутність представника органу місцевого самоврядування, заперечень по суті заявлених вимог не надано.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, належно з'ясувавши дійсні обставини справи, права та обов'язки сторін, оцінки їх доводів і наданих ними доказів, приходить до наступних висновків.

З матеріалів справи встановлено наступні факти та відповідні правовідносини.

Згідно копії свідоцтва про право власності на житловий будинок, видане 10 вересня 1998 року Красноармійським державним комунальним багатогалузевим підприємством комунального господарства - ОСОБА_1 на праві приватної власності належить будинок № 109, розташований по вулиці Задорожня (до перейменування вул. Котовського) в м. Покровськ (до перейменування м. Красноармійськ) Донецької області (а.с. 7).

Згідно листа комунального підприємства Бюро технічної інвентаризації № 869/01-02 від 08.08.2018 року право власності на будинок № 109 по вулиці Задорожня в м. Покровськ Донецької області станом до 1 січня 2013 року значиться за ОСОБА_1

На ім'я позивача КП Бюро технічної інвентаризації складено технічний паспорт на вказане домоволодіння, яке за технічною характеристикою складається з: житлового будинку Б-1 , 1936 року побудови площею 46,0 квадратних метри, прибудови б-1 , 1936 року побудови площею 14,7 квадратних метри, убиральні Г-1 1980 року побудови, трубопроводу І ІНФОРМАЦІЯ_1, огорожа № 1, ворота № 2, огорожа № 3 (а.с. 9-11).

Згідно обставин, викладених в розглядуваній позовній заяві, - в 2016 році оригінал свідоцтва про право власності втрачено під час проведення ремонту в будинку.

Згідно пункту 53 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМУ від 25 грудня 2015 р. № 1127, для державної реєстрації права власності та інших речових прав на земельну ділянку, права власності на об'єкт нерухомого майна, реєстрацію яких проведено до 1 січня 2013 р. відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, у зв'язку із втратою, пошкодженням чи зіпсуванням відповідного державного акта на право власності чи постійного користування земельною ділянкою, свідоцтва про право власності на нерухоме майно подаються, зокрема, копія примірника втраченого, пошкодженого чи зіпсованого державного акта, свідоцтва про право власності на нерухоме майно.

Оформити дублікат втраченого правовстановлюючого документу (у разі втрати або зіпсування) може лише суб'єкт, що видавав такий документ. При цьому, втрата чинності нормативно-правовим актом, на підставі якого відповідний суб'єкт видавав документ, не є підставою для відмови у видачі дубліката документа. Єдиною підставою, за наявності якої видача дубліката документа не може бути здійснена суб'єктом, який видав такий документ, це ліквідація (припинення діяльності) такого суб'єкта. У такому випадку видача дубліката документа здійснюється правонаступником відповідного суб'єкта.

Оформити дублікат втраченого правовстановлюючого документа (свідоцтво про права власності на житловий будинок) не представляється можливим. Згідно відомостей Єдиного державного реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Державне комунальне багатогалузеве підприємство комунального господарство, код ЄДРПОУ 03343083, юридична адреса: Донецька область, м. Покровськ, вул. 40 років Жовтня, буд. 11 перебуває в статусі припинення.

Суд наголошує, що втрата документа не тягне за собою втрату права власності.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 379 ЦК України житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового приживання в них.

Відповідно до статті 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, що знаходиться на території України, фізичних та юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав. Стаття 24 вищевказаного Закону містить перелік підстав, за яких власнику майна може бути відмовлено у державній реєстрації. Так, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 24 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо подані документи не відповідають вимогам, встановленим цим Законом, або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують.

За встановлених судом обставин, в зв'язку з втратою позивачем правовстановлюючого документа, право власності на житловий будинок № 109 по вул. Задорожня в м. Покровськ Донецької області не підлягає визнанню державним реєстратором.

У відповідності до ст. ст. 41, 55 Конституції України право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Права людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Статтею 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна, інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Враховуючи, що право власності на житловий будинок № 109 по вул. Задорожня в м. Покровськ Донецької області підтверджене копією свідоцтва про право власності на житло, даний документ ніким не оспорений та не скасований, однак в зв'язку з втратою оригіналу цього документа позивач ОСОБА_1 позбавлена можливості реалізувати своє право власності (зокрема, відчужити будинок), позов визнаний відповідачем, тому, суд вважає, що вимоги підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного, ст. ст. 379, 392 ЦК України, керуючись ст. ст. 263-265, 268, 273, 280, 354 ЦПК України суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1, подану представником ОСОБА_2 до ОСОБА_3 міської ради Донецької області про визнання права власності на нерухоме майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, який розташований за адресою: Донецька область, м. Покровськ, вул. Задорожня, буд. 109.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, повністю або частково до Донецького апеляційного суду через Красноармійський міськрайонний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Дата складання повного тексту рішення суду - 27.12.2018 року (з урахуванням положенням ч. 6 ст. 259 ЦПК України).

Суддя: А. С. Клікунова

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення17.12.2018
Оприлюднено29.12.2018
Номер документу78860363
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —235/5658/18

Рішення від 17.12.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Клікунова А. С.

Ухвала від 12.11.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Клікунова А. С.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Клікунова А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні