Рішення
від 10.12.2018 по справі 460/5449/16-ц
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 460/5449/16-ц

Провадження №2/460/416/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.12.2018 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючої судді - Швед Н.П.

з участю секретаря - Козака О.П.,

прокурора - Труби Н.В.,

представника відповідача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Яворові, в залі суду, цивільну справу за позовом Заступника керівника Городоцької місцевої прокуратури Львівської області до ОСОБА_2, Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області, за участю третьої особи ОСОБА_3 про визнання незаконним, скасування рішення органу місцевого самоврядування та скасування запису про право власності, внесеного до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно,-

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Городоцької місцевої прокуратури Львівської області звернувся в суд з позовною заявою до ОСОБА_2, Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області, за участю третьої особи ОСОБА_3 про визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, скасування запису про право власності, внесеного до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

В обґрунтуванні позовних вимог покликається на те, що постановою Яворівського районного суду Львівської області від 12.05.2016 року, яка набрала законної сили, ОСОБА_3 визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.ч. 1, 2 ст. 172-7 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян у сумі 3 400 гривень.

Оскільки ОСОБА_3, будучи депутатом Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області, являючись суб'єктом відповідальності, на якого поширюється дія Закону України Про запобігання корупції , порушила вимоги щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

26 лютого 2016 року під час проведення засідання V сесії Мужиловицької сільської ради VII скликання ОСОБА_3 не повідомила у встановлених Законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів, під час розгляду на засіданні ради питання Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки" для передачі у власність ОСОБА_4, який являється її рідним сином, тобто згідно ст. 1 Закону України Про запобігання корупції є близькою їй особою, публічно про це не оголосила на засіданні ради.

Крім цього, в подальшому проголосувала "за" прийняття рішення Мужиловицької сільської ради № 67 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки" від 26.02.2016 року для передачі у власність її сину ОСОБА_4 земельної ділянки площею 0,1506 га.

На підставі вищевказаного рішення сесії Мужиловицької сільської ради ОСОБА_4, 27 травня 2016 року зареєстрував право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель та споруд, кадастровий № 4625885700:04:001:0104, площею 0.1506 га, у с.Мужиловичі Яворівського району Львівської області, про що державним реєстратором Яворівської державної адміністрації Львівської області внесено запис № 14776919 про право власності до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Оскільки, рішення сесії Мужиловицької сільської ради №67 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки" прийняте внаслідок вчинення депутатом Мужиловицької сільської ради ОСОБА_3 корупційного адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 і 2 ст. 172-7 КУпАП, у зв'язку із невиконанням останньою покладеного ст. 28 ЗУ Про запобігання корупції зобов'язання щодо врегулювання конфлікту інтересів під час прийняття оспорюваного рішення, що встановлено постановою Яворівського районного суду від 12 травня 2016 року, таке підлягає скасуванню у судовому порядку.

Просить ухвалити рішення, яким визнати незаконним та скасувати рішення №67 п'ятої сесії сьомого скликання Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області від 26.02.2016року "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки". Внести до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про скасування запису про визнання недійсним та скасування права власності № 14776919 внесеного до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно 27.05.2016 року державним реєстратором Яворівської районної державної адміністрації Львівської області. Зобов"язати ОСОБА_4 повернути у власність територіальної громади Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області земельну ділянку площею 0,1506 га, кадастровий №4625885700:04:001:0104 за адресою: с.Мужиловичі Яворівського району Львівської області. Стягнути з відповідачів солідарно на користь прокуратури Львівської області 4 134 гривень судового збору.

В судовому засіданні прокурор позовні вимоги підтримала повністю з мотивів, викладених в позовній заяві. Просить такі задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_4 в судовому засіданні позов заперечив повністю та пояснив, що рішення №67 Мужиловицької сільської ради від 26.02.2016року було прийнято одноголосно всіма присутніми на засіданні депутатами, тобто 9 голосами за при необхідному мінімумі для прийняття такого 7 голосів, отже більшістю із загального складу ради Мужиловицької сільської ради).

Таким чином, не вбачається обґрунтованих підстав для висновку про істотний вплив ОСОБА_3, як депутата на прийняття сесією Мужиловицької сільської ради вищевказаного рішення та про реально існуючу можливість прийняття іншого рішення, у разі повідомлення нею про конфлікт інтересів. Крім цього звернув увагу суду на те, що і без врахування голосу ОСОБА_3 оскаржуване рішення було б прийнято, оскільки крім останньої за його прийняття проголосувало ще 8 депутатів, що є більш ніж достатньою кількістю для прийняття рішення Мужиловицькою сільською радою.

Оскільки прокурором не наведено жодних доводів щодо невідповідності прийнятого рішення №67 Мужиловицької сільської ради від 26.02.2016року, позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Представник Мужиловицької сільської ради в судове засідання не з'явився, на адресу суду скерував клопотання про розгляд справи у його відсутності, вважаєть позовні вимоги безпідставними. Просить відмовити у їх задоволенні.

Третя особа ОСОБА_3 в судове засідання не з'явилась, на адресу суду скерувала заяву про розгляд справи у її відсутності. Просить в задоволенні позову відмовити.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши докази наявні в матеріалах справи, суд приходить до висновку що позовні вимоги слід задовольнити з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Згідно ч. 1 ст. 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Відповідно до ст. 25 ЗУ Про місцеве самоврядування в Україні від 21.05.1997р. сільські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

Відповідно із ст. 12 ЗК України та ст. 26 ЗУ Про місцеве самоврядування в Україні від 21.05.1997р., до повноважень сільських рад у галузі земельних відносин на території міст належить, зокрема, розпорядження землями територіальних громад, передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу, надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу та вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

В силу ч. 1 ст. 116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Таким чином, органи місцевого самоврядування наділені повноваженнями у сфері земельних відносин на відповідній території, тому в силу цих норм Закону уповноважені приймати рішення, пов'язані із надання громадянам земельних ділянок у користування із земель комунальної власності та вирішення інших питань у галузі земельних відносин.

Положеннями ч. 1 ст. 74 ЗУ Про місцеве самоврядування в Україні від 21.05.1997р. передбачено, що органи та посадові особи місцевого самоврядування несуть відповідальність за свою діяльність перед територіальною громадою, державою, юридичними і фізичними особами.

Підстави, види і порядок відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування визначаються Конституцією України, цим та іншими законами.

Разом з цим, відповідно до ч. 1 ст. 67 ЗУ Про запобігання корупції , нормативно-правові акти, рішення, видані (прийняті) внаслідок вчинення корупційного правопорушення, можуть бути скасовані органом або посадовою особою, уповноваженою на прийняття чи скасування відповідних актів, рішень, або визнані незаконними в судовому порядку за заявою заінтересованої фізичної особи, об'єднання громадян, юридичної особи, прокурора, органу державної влади, органу місцевого самоврядування.

Під час розгляду справи було встановлено, що 28 лютого 2018 року ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 змінив прізвище з "Мисечко" на "Баран", що підтверджується свідоцтвом про зміну імені серії І-СГ №021950 від 28.02.2018 року.

Судом встановлено, що рішенням №67 V сесії VII скликання Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області від 26.02.2016 року Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки затверджено проект землеустрою земельної ділянки №6, що розташована в урочищі "Загумна" в с.Мужиловичі на території Мужиловицької сільської ради для передачі у власність ОСОБА_2 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд і передано таку у власність.

На підставі рішення №67 Мужиловицької сільської ради від 26.02.2016 року, 27.05.2016року державним реєстратором Яворівської районної державної адміністрації Львівської області внесено запис № 14776919 про право власності ОСОБА_4 земельну ділянку площею 0,1506 га кадастровий номер 4625885700:04:001:0104 для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, за адресою: с.Мужиловичі Яворівського району Львівської області до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна.

Із протоколу поіменного голосування V сесії VII скликання Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області від 26.02.2016року з питання "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі у власність ОСОБА_4М." вбачається, що при розгляді та прийнятті оскаржуваного рішення ОСОБА_5 безпосередньо брала участь як депутат Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області та проголосувала "за" прийняття вищевказаного рішення.

Постановою Яворівського районного суду Львівської області від 12.05.2016 року, ОСОБА_3, притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1, ч.2 ст. 172-7 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3400 грн.

Отже, ОСОБА_3, будучи депутатом Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області, являючись суб'єктом відповідальності, на якого поширюється дія Закону України Про запобігання корупції , порушила вимоги щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, а саме 26 лютого 2016 року під час проведення засідання V сесії Мужиловицької сільської ради VII скликання не повідомила у встановлених вказаним Законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів, під час розгляду на засіданні ради питання Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки" для передачі у власність ОСОБА_4, який являється її рідним сином, згідно ст. 1 Закону України "Про запобігання корупції" є близькою їй особою та публічно не оголосила про це на засіданні ради.

Крім цього, проголосувала "за" прийняття рішення №67 Мужиловицької сільської ради "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки" для передачі у власність її сину ОСОБА_4 вказаної земельної ділянки площею 0,1506 га. Постанова не оскаржувалась та набрала законної сили 24.05.2016 року.

Відповідно до ст.61 ЦПК України вирок у кримінальному провадженні, що набрав законної сили, або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення обов'язкові для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, стосовно якої ухвалено вирок або постанову суду, з питань, чи мали місце ці дії та чи вчинені вони цією особою.

Згідно ст. 182 ЦК України, право власності та інші речові права на нерухоме майно, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

За положеннями ст. 126 ЗК України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

У постанові Верховного Суду від 31 жовтня 2018 року у справі №810/2500/16 зазначено, що у разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів в особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняної до неї особи, яка входить до складу колегіального органу (комітету, комісії, колегії тощо), вона не має права брати участь у прийнятті рішення цим органом (ч. 2 ст. 35 Закону України Про запобігання корупції ). Нормативно-правові акти, рішення, видані (прийняті) з порушенням зазначених вимог, підлягають скасуванню органом або посадовою особою, уповноваженою на прийняття чи скасування відповідних актів, рішень, або можуть бути визнані незаконними в судовому порядку за заявою заінтересованої фізичної особи, об'єднання громадян, юридичної особи, прокурора, органу державної влади, зокрема Національного агентства, органу місцевого самоврядування (ч. 1 ст. 67 цього Закону). Альтернативність положень цієї норми стосується виключно вибору способу оскарження рішення, прийнятого за наявності конфлікту інтересів, і зобов'язує суд у порядку, передбаченому процесуальним законом, розглядати відповідний позов про визнання такого рішення незаконним.

За наведеного, суд приходить до висновку, що спірна земельна ділянка належить на праві власності територіальній громаді с. Мужиловичі Яворівського району Львівської області, спірне рішення відносно землі було прийнято внаслідок вчинення ОСОБА_3 корупційного правопорушення, у зв'язку з чим це майно вибуто із володіння власника землі поза її волею, а тому порушене право власності підлягає захисту шляхом скасування у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису про право власності ОСОБА_4 на спірну земельну ділянку та повернення її у власність територіальної громади Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області.

Оскільки факт корупційного діяння встановлений судовим рішенням, яке набрало законної сили, а обставини встановлені цим рішенням стосуються особи, уповноваженої на виконання функцій органу місцевого самоврядування, яка брала участь у прийнятті оспорюваного рішення, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та наявність підстав для визнання незаконним рішення V сесії VII скликання Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області від 26.02.2016 року №67 Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки .

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України суд солідарно стягує із відповідачів в користь прокуратури Львівської області 4 134 грн. судових витрат.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.ст.ст.4,7,128,141,223,247,258-259,263-265, 268, 354 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати рішення №67 п'ятої сесії сьомого скликання Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області від 26.02.2016року "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки".

Внести до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про скасування запису про визнання недійсним та скасування права власності № 14776919 внесеного до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно 27.05.2016 року державним реєстратором Яворівської районної державної адміністрації Львівської області.

Зобов"язати ОСОБА_2 повернути у власність територіальної громади Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області земельну ділянку площею 0,1506 га, кадастровий №4625885700:04:001:0104 за адресою: с.Мужиловичі Яворівського району Львівської області.

Стягнути з ОСОБА_2, ІПН НОМЕР_1, жителя ІНФОРМАЦІЯ_2 в користь Городоцької місцевої прокуратури Львівської області (отримувач: прокуратура Львівської області, код ЄДРПОУ 02910031, банк платника Державна казначейська служба України, м. Київ, МФО 820172, розрахунковий рахунок №35211093000774, код класифікації видатків бюджету 2800) судовий збір в розмірі 2 067 (дві тисячі шістдесят сім) грн. 00 коп..

Стягнути з Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області (код ЄДРПОУ 20856453) в користь Городоцької місцевої прокуратури Львівської області (отримувач: прокуратура Львівської області, код ЄДРПОУ 02910031, банк платника Державна казначейська служба України, м. Київ, МФО 820172, розрахунковий рахунок №35211093000774, код класифікації видатків бюджету 2800) судовий збір в розмірі 2 067 (дві тисячі шістдесят сім) грн. 00 коп..

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а для осіб, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, в цей же строк з дня його отримання, через Яворівський районний суд Львівської області.

Рішення виготовлене в нарадчій кімнаті в одному примірнику.

СУДДЯ: Швед Н.П.

Дата ухвалення рішення10.12.2018
Оприлюднено29.12.2018
Номер документу78879822
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —460/5449/16-ц

Рішення від 10.12.2018

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Рішення від 10.12.2018

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Ухвала від 11.01.2017

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні