Ухвала
від 27.12.2018 по справі 642/4153/17
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

27.12.2018

Ленінський районний суд м. Харкова

У Х В А Л А

Справа № 642/4153/17;

27 грудня 2018 року 6/642/241/18

Суд в складі:

головуючого-судді Євтіфієва В.М.,

за участю секретаря Пшеничної Т.М.,

за відсутністю старшого державного виконавця Коваленко М.А., яка просила розглядати подання за її відсутності, інших учасників процесу та зацікавлених осіб, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду подання старшого державного виконавця Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Холодногірському та Новобаварському районах м. Харкова ГТУЮ у Харківській області Коваленко М.А. про вирішення питання про звернення стягнення на майно боржника,-

ВСТАНОВИВ:

Старший державний виконавець Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Холодногірському та Новобаварському районах м. Харкова ГТУЮ у Харківській області Коваленко М.А. звернувся до суду з поданням про звернення стягнення на нерухоме майно боржника.

Подання обґрунтовує тим, що на виконанні у Міжрайонному відділі державної виконавчої служби по Холодногірському та Новобаварському районах м. Харків ГТУЮ у Харківській області перебуває виконавче провадження АСВП № 55135032 з примусового виконання виконавчого листа, виданого Ленінським районним судом м. Харкова 06 листопада 2017 по справі № 642/4153/17 про стягнення з Обслуговуючого кооперативу Залютіно по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, який знаходиться у приватній власності громадян, на користь ОСОБА_2 суму боргу за договором відступлення права вимоги № 1/2016-К у сумі 90042, 81 грн., судового збору 910 грн., а всього стягнути 90952,81 грн.

В ході проведення виконавчих дій, було встановлено, що у боржника відсутні грошові кошти, що знаходяться на рахунках відкритих у банківських установах, рухомого майна на праві власності не зареєстровано.

Згідно інформації отриманої з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за боржником - Обслуговуючий кооператив Залютіно не зареєстровано нерухоме майно на праві власності.

05.12.2018 головою обслуговуючого кооперативу Залютіно на вимогу державного виконавця від 04.12.2018 зазначено, що пункт охорони за адресою: м. Харків, вул. Ігоря Муратова, 2-А належить боржнику - Обслуговуючий кооператив Залютіно .

Постановою про опис та арешт майна боржника від 05.12.2018 описано та накладено арешт на пункт охорони кооперативу за адресою: м. Харків, вул. Ігоря Муратова, 2-А.

Згідно даних технічного паспорта нежитлової будівлі, гаражу (інвентаризаційна справа № 73253) виданого Харківським міським бюро технічної інвентаризації від 30.05.2005 встановлено, що нежитлова будівля, приміщення чергового (пункт охорони) загальною площею - 9,8 кв. м на праві власності належить будинку - Обслуговуючий кооператив Залютіно .

Після документального підтвердження належності боржнику на праві власності об'єкта нерухомого майна виконавець накладає на нього арешт та вносить відомості про такий арешт до відповідного реєстру у встановленому законодавством порядку. Про накладення арешту на об'єкт нерухомого майна, заставлене третім особам, виконавець невідкладно повідомляє таким особам.

Просив суд вирішити питання про звернення стягнення на майно боржника - Обслуговуючий кооператив Залютіно (код 25858480, зареєстрований за адресою: м. Харків, вул. Ігоря Муратова 2-А) а саме на нежитлову будівлю, приміщення чергового (пункт охорони), яке складається з приміщення чергового - 6, 9 кв.м, побутового - 2, 9 кв. м загальною площею - 9, 8 кв.м., яке на праві власності належить боржнику - обслуговуючий кооператив Залютіно , що розташована за адресою: м. Харків, вул. Ігоря Муратова, 2-А (попередня назва - Тінякова, 2-А) в рамках виконавчого провадження АСВП № 55135032 з примусового виконання виконавчого листа, виданого Ленінським районним судом м. Харкова 06 листопада 2017 року по справі № 642/4153/17 про стягнення з Обслуговуючого кооперативу Залютіно по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, який знаходиться у приватній власності громадян, на користь ОСОБА_2 суму боргу за договором відступлення права вимоги № 1/2016-К у сумі 90042,81 грн., судового збору 910 грн., а всього стягнути 90952,81 грн.

Дослідивши матеріали подання, суд встановив.

На виконанні у Міжрайонному відділі державної виконавчої служби по Холодногірському та Новобаварському районах м. Харків ГТУЮ у Харківській області перебуває виконавче провадження АСВП № 55135032 з примусового виконання виконавчого листа, виданого Ленінським районним судом м. Харкова 06 листопада 2017 по справі № 642/4153/17 про стягнення з Обслуговуючого кооперативу Залютіно по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, який знаходиться у приватній власності громадян, на користь ОСОБА_2 суму боргу за договором відступлення права вимоги № 1/2016-К у сумі 90042, 81 грн., судового збору 910 грн., а всього 90952,81 грн.

Згідно інформації отриманої з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за боржником - Обслуговуючий кооператив Залютіно не зареєстровано нерухоме майно на праві власності.

Відповідно до положень Цивільного кодексу України право власності на нерухоме майно виникає з моменту державної реєстрації права власності на таке нерухоме майно.

Відповідно до ч. 1-4 ст. 50 Закону України Про виконавче провадження , звернення стягнення на об'єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності у боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник.

Разом із житловим будинком стягнення звертається також на прилеглу земельну ділянку, що належить боржнику.

У разі звернення стягнення на об'єкт нерухомого майна виконавець здійснює в установленому законом порядку заходи щодо з'ясування належності майна боржнику на праві власності, а також перевірки, чи перебуває це майно під арештом.

У разі якщо право власності на нерухоме майно боржника не зареєстровано в установленому законом порядку, виконавець звертається до суду із заявою про вирішення питання про звернення стягнення на таке майно.

Відповідно до ст. 440 ЦПК України, питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку, під час виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішуються судом за поданням державного виконавця, приватного виконавця.

В судовому засіданні встановлено, що з Інформаційної довідки з Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження обєктів нерухомого майна в порядку доступу державних виконавців від 28 листопада 2018 року вбачається, що право власності на нерухоме майно за кооперативом Залютіно , не зареєстровано.

Постановою Міжрайонного відділу ДВС по Холодногірському та Новобаварському районах міста Харкова від 28 листопада 2018 року на нерухоме майно боржника накладено арешт, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію обтяжень від 28 листопада 2018 року.

За змістом частини четвертої статті 50 Закону України "Про виконавче провадження", після документального підтвердження належності боржнику на праві власності об'єкта нерухомого майна виконавець накладає на нього арешт та вносить відомості про такий арешт до відповідного реєстру у встановленому законодавством порядку. Про накладення арешту на об'єкт нерухомого майна, заставлене третім особам, виконавець невідкладно повідомляє таким особам. У разі якщо право власності на нерухоме майно боржника не зареєстровано в установленому законом порядку, виконавець звертається до суду із заявою про вирішення питання про звернення стягнення на таке майно.

Вимоги статті 50 Закону України "Про виконавче провадження", які б слугували підставою для задоволення подання, не були додержані державним виконавцем.

На даний час державний виконавець має намір вчинити дію щодо звернення стягнення на майно боржника, яке не зареєстроване належним чином, що і стало підставою для звернення до суду із даним поданням.

Відповідно до ч. 1 ст. 48 Закону України "Про виконавче провадження" про звернення стягнення на майно боржника державний виконавець виносить постанову.

Однак, до подання державним виконавцем не додано копії вказаної постанови.

Старший державний виконавець Коваленко М.А. звернулая до суду у кінці грудня 2018 року.

Крім цього, суд звертає увагу на те, що до подання додано докази, які підтверджують відсутність реєстрації права власності на нерухоме майно боржника в установленому законом порядку від 28.11.2018, однак належних доказів, які підтверджують те, що на момент звернення з вказаним поданням до суду за відповідачем не зареєстроване право власності на нерухоме майно державним виконавцем не надано.

Такожу матеріалах подання відсутні належні докази того, що власником нежитлової будівлі, приміщення чергового (пункт охорони) загальною площею - 9,8 кв. м на праві власності є Обслуговуючий кооператив Залютіно .

Таким чином, до вчинення державним виконавцем всіх можливих дій спрямованих на виконання рішення суду, звернення державного виконавця до суду з поданням про звернення стягнення на нерухоме майно, яке є крайнім заходом, суд вважає передчасним, а тому відповідне подання до задоволення не підлягає.

На підставі наведеного, ст. 50 закону України Про виконавче провадження , ст. 440 ЦПК України,-

ВИРІШИВ:

В задоволенні подання старшого державного виконавця Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Холодногірському та Новобаварському районах м. Харкова ГТУЮ у Харківській області Коваленко М.А. про вирішення питання про звернення стягнення на майно боржника - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду шляхом подачі в 15 денний строк з дня її проголошення апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження, а в разі її оскарження - після розгляду справи апеляційним судом, якщо вона не буде скасована.

Суддя Євтіфієв В.М.

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення27.12.2018
Оприлюднено29.12.2018
Номер документу78884158
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —642/4153/17

Ухвала від 30.01.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

Ухвала від 21.01.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

Ухвала від 27.12.2018

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

Ухвала від 27.12.2018

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

Рішення від 14.09.2017

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

Ухвала від 19.08.2017

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні