Ухвала
від 22.12.2018 по справі 272/1776/18
АНДРУШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 272/1776/18

Провадження № 1-кс/272/507/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2018 року

Андрушівський районний суд Житомирської області в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі cудового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ Андрушівського відділення поліції Бердичівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Бердичівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 27 вересня 2018 року за № 12018060100000308, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України, суд,-

встановив:

22 грудня 2018 року до Андрушівського районного суду Житомирської області надійшло клопотання слідчого СВ Андрушівського ВП Бердичівського ВП ГУ НП в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно поданого клопотання, у провадженні слідчого відділення Андрушівського відділення поліції Бердичівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області перебувають матеріали кримінального провадження за №12018060100000308, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України. В обґрунтування поданого клопотання слідчим зазначено, що відповідно до оголошення № UA-2018-04-24-000243-c, яке розміщено на авторизованому електронному майданчику на веб-порталі Уповноваженого органу 24.04.2018 ІНФОРМАЦІЯ_1 оголошено процедуру відкритих торгів на закупівлю вугілля кам`яного ДК 021-2015: 09110000-3 Тверде паливо « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». В ході проведення дослідження встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у липні місяці 2018 року проведено процедуру відкритих торгів по предмету закупівлі: ДК 021-2015: 09110000-3 Тверде паливо « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на закупівлю вугілля кам`яного кількістю 250 тон. Очікувана вартість 850 000,00 грн. з ПДВ. Строк подання пропозицій - 24.04.2018. розкриття пропозицій - 10.05.2018.

Відповідно до реєстру отриманих пропозицій конкурсних торгів, свої пропозиції надали наступні суб`єкти господарювання: - ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ( АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ); -ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( АДРЕСА_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ). При цьому, згідно з протоколом розкриття пропозицій конкурсних торгів від 10.05.18, зазначені суб`єкти господарювання надали наступні пропозиції: - ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » - 760 000,00 грн.; - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » - 805 000,00 грн.; - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » 837 500,00 грн.

Однак внаслідок подальших змін до конкурсних торгів переможцем визначено ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та 30.07.2018 за результатами проведення торгів ІНФОРМАЦІЯ_1 укладено договір № 40 з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на постачання кам`яного вугілля. Вартість договору склала 837500,00 грн. 31.07.2018 між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » укладено додаткову угоду № 1. Підставою для укладання угоди № 1 до договору № 40 стало звернення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » до відділу освіти № 31/1 від 31.07.2018, в якому вказано, що в ході проведення процедури відкритих торгів відбулося коливання ціни на кам`яне вугілля на ринку, яке підтверджено листами № 17 від 24.05.2018 та № 34 від 13.07.2018 ІНФОРМАЦІЯ_6 . Наслідком таких дій стало завищення вартості закуплених товарів. Зокрема, проаналізувавши інформацію, надану ІНФОРМАЦІЯ_6 за № 34 від 13.07.2018 встановлено, шо наведені середні ціни призначені лише для розрахунків індексів споживчих цін і не можуть використовуватися для інших цілей, зокрема, не можуть бути підставою для оцінки тендерних пропозицій та визначення переможців під час проведення торгів згідно з процедурами, встановленими Законом України «Про публічні закупівлі».

Також, як було встановлено, на наступний день після укладення договору закупівлі товарів за державні кошти, 31.07.18 була укладена додаткова угода № 1, відповідно до якої у зв`язку із коливанням ціни на кам`яне вугілля, відповідно до п.2 ч.4 ст. 36 Закону України «Про публічні закупівлі» змінити ціну за одиницю товару. Внаслідок даних дій відбулось зменшення обсягу закупівлі товарів та підвищено ціну за одиницю товару згідно додатку 1 до даної додаткової угоди. Таким чином, шляхом лише зменшення кількості необхідного товару, сума договору залишилась без змін, а саме 837 500,00 грн.

В разі зменшення обсягів закупівлі товару ціна договору про закупівлю зменшується в залежності від зміни таких обсягів. В даному випадку, при зменшенні обсягів закупівлі ціна договору фактично залишилась без змін, що може свідчити про те, що фактичні ціни переможця процедури закупівлі значно вищі за заявлені у його пропозиції, внаслідок чого Замовнику, враховуючи укладення договору на суму, зазначену у пропозиції переможця, довелось зменшувати необхідну кількість товару. Також, жодних доказів, які б підтверджували факт необхідності зменшення обсягу закупівлі надано не було. Крім того, для прийняття рішення про зменшення обсягу закупівлі у Замовника повинні бути обґрунтовані підстави, зокрема надані постачальником підтвердження (довідка, Експертний висновок) компетентних органів (установ, організацій) про підвищення цін на ринку відповідної продукції. Тобто, внесення таких змін до договору про закупівлю повинно бути документально підтвердженим. В даному випадку листи надані зі сторонни ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » отримані від ІНФОРМАЦІЯ_6 нічим не підтверджені.

Під час досудового розслідування по кримінальному провадженню, для проведення належної перевірки повноти формування цінової пропозиції та внесення службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_3 ) достовірних відомостей до актів виконаних робіт та прийняття законного рішення по даному кримінальному провадженню виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу та вилученні завірених у встановленому порядку документів щодо податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, щоТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » взято на облік ІНФОРМАЦІЯ_7 , тому вказані документи знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 за адресою: АДРЕСА_4 . Разом з тим, керівництво ІНФОРМАЦІЯ_7 ігнорує законні вимоги, що свідчить про небажання посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_7 сприяти слідству. Зазначені дії (бездіяльність) посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_7 унеможливлює виконання покладених на кримінальне провадження завдань, зазначених уст.2 КПК України, а саме забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування.

На думку слідчого, вищевказані документи, в сукупності з іншими документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, що підлягають доказуванню: події кримінального правопорушення, винуватість службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_3 ), вид і розмір шкоди, яку було завдано, обставини які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, та можуть бути використанні як докази, іншими способами довести обставини вчиненого правопорушення неможливо.

При цьому, в поданому клопотанні слідчий зазначив, що у зв`язку з існуючою реальною загрозою зміни або знищення вищевказаних документів, відповідно до ч.2 ст.163 КПК України дане клопотання необхідно розглядати без виклику службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_7 , оскільки є достатні підстави вважати, що до зазначеної інформації можуть мати доступ сторонні особи, таким чином в разі будь-якого зволікання з її вилученням, будуть створені можливості для її втрати, тобто існує реальна загроза для їх зміни та знищення, що в подальшому унеможливить прийняття законного рішення по даному провадженню.

Cлідчий в судове засідання не з`явився, надіслав на адресу суду заяву в якій просить клопотання розглянути без його участі, клопотання підтримує з підстав викладених у ньому, клопотання просить задовольнити в повному обсязі.

Відповідно до вимог ч.2ст.163 КПК України,суд вважає за можливе розглянути клопотання без повідомлення та виклику службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Відповідно до вимог ч.4ст.107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання учасників судового розгляду, фіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

Згідно положень ст.159 КПК України тимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку).Тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч.1 ст.160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідност.163ч.5КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, суд дійшов висновку, що подане слідчим клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, оскільки документи, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 за адресою: АДРЕСА_4 , до яких необхідно отримати тимчасовий доступ, в сукупності з іншими документами кримінального провадження за № 12018060100000308 мають суттєве значення для встановлення фактичних даних, якими встановлюються наявність та відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Іншими способами отримати вказані документи не можливо, а також оскільки документи які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 можуть бити змінені чи знищені.

Керуючись ст.ст.159,160,162,163,164,165,166, 309, 372КПК України,суд,-

ухвалив:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВ Андрушівського ВП БВП ГУ НП в Житомирській області майору поліції ОСОБА_3 з правом передоручення його виконання визначеним Кримінально-процесуальнимкодексом України оперативному підрозділу Андрушівського ВП БВП ГУНП в Житомирській області, за дорученням слідчого або прокурора, зокрема оперуповноваженому СКП ОСОБА_5 , оперуповноваженому СКП ОСОБА_6 , оперуповноваженому СКП ОСОБА_7 , оперуповноваженому СКП ОСОБА_8 дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, з можливістю виготовлення їх копій, в тому числі електронних, для подальшого вилучення, які перебувають в володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), юридична адреса: АДРЕСА_4 , а саме:

- повної реєстраційної картки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) (розгорнутої картки платника податку) підприємства із зазначенням рахунків підприємства в банківських установах щодо наявних (відкритих та закритих) розрахункових рахунків, яка рахується або рахувались за вказаним суб`єктом господарювання з відображенням номеру рахунку, МФО та найменування банку, код валюти, дати відкриття/закриття рахунку;

- податкових декларацій з податку на додатну вартість ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за 2018 р.;

- податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за формою № 1 ДФ за 2018 рік;

- реєстру звітності, отриманої Е-Маіl по ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за 2018 р.;

- податкової звітності (податкових декларацій з додатками в тому числі з податку на прибуток, ПДВ, 1-ДВ, ПДФО) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за 2018 рік.

- декларацію з податку на додану вартість з додатком № 5, уточнюючих розрахунків до декларації з податку на додану вартість, декларацію з податку на прибуток, інформацію щодо податкової звітності підприємства за період 2017-2018 років.

- реєстр податкових накладних ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за 2018 рік.

- актів перевірок (планові, позапланові, камеральні, інші) із додатками, актів перевірок, якими встановлено нікчемні правочини, актів про неможливість проведення зустрічної звірки, податкової інформації, відомостей про обстеження податкової адреси та інші матеріали, що можуть свідчити про порушення вимог чинного податкового законодавства службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), за період часу 2017-2018 років.

Зобов`язати уповноважених осіб ІНФОРМАЦІЯ_7 (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), юридична адреса: АДРЕСА_4 , надати відповідні документи, з можливістю виготовлення їх копії для вилучення та створити умови для проведення процесуальної дії тимчасового доступу до документів.

Ухвала слідчого судді діє один місяць з дня її постановлення та підлягає негайному виконанню після її складення.

Відповідно до вимог ч.1ст.166 КПК України- у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78895267
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 27 вересня 2018 року за № 12018060100000308, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України, суд

Судовий реєстр по справі —272/1776/18

Ухвала від 24.09.2020

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 06.04.2020

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 24.03.2020

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Палазюк В. М.

Ухвала від 26.09.2019

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Палазюк В. М.

Ухвала від 26.04.2019

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 22.03.2019

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 22.12.2018

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні