Ухвала
від 20.11.2018 по справі 607/20631/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.11.2018 Справа №607/20631/18

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду, в місті Тернополі клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 за погодженням з прокуромТернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, які місять охоронювану законом таємницю,

В С Т А Н О В И В :

До слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, яка становить банківську таємницю та зберігається у АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,в рамкахкримінального провадження№ 12018210010002066 від 21.07.2018року,за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, звернулася старший слідчий СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 за погодженням з прокуромТернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 . В порядку ч.2 ст. 163 КПК України вказане клопотання просить розглянути без участі представника АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з метою уникнення реальної загрози зміни первинного змісту та знищення зазначеної документації.

На підставі ч.2 ст.163 КПК України, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

З огляду на наведене, слідчий суддя вважає, що слідчий у своєму клопотанні довів, що з метою забезпечення збереження речей чи документів, дане клопотання слід розглядати без участі представника АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримала та просить надати тимчасовий доступ до інформації, яка становить банківську таємницю та зберігається у АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Заслухавши слідчого, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як зазначено у клопотанні, слідчим управлінням ГУНП в Тернопільській області та СВ Тернопільського ВП ГУНП в області розслідується кримінальне провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018210010002066 від 21.07.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

На адресу Тернопільського ВП ГУНП в області надійшли матеріали УЗЕ в Тернопільській області ДЗЕ Національної поліції України за фактом внесення неправдивих відомостей службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у товару номенклатуру, а саме завищення заявленої суми бюджетного відшкодування, у зв`язку із чим завдано збитків державним інтересам.

В ході досудового розслідування стало відомо, що 20.06.2018 року керівником та бухгалтером ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) подано податкову декларацію з податку на додану вартість №9123789859, згідно якої заявив до бюджетного відшкодування з ПДВ на розрахунковий рахунок платника у банку (р.20.2.1) суму в розмірі 462885 грн.

Згідно поданого додатку №3 до декларації з ПДВ встановлено, що від`ємне значення з податку на додану вартість по якому платник податків декларує бюджетне відшкодування частково сформоване від ФОП ОСОБА_5 на загальну суму ПДВ у розмірі 420833 грн.

За результатами аналізу ЄРПН ФОП ОСОБА_5 встановлено, що у нього відсутня та номенклатура товару, котра була поставлена на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що вказує на нереальність здійснення вказаних господарських операцій.

Крім того, встановлено, що ФОП ОСОБА_5 відобразив у бухгалтерському та податковому обліках операції з придбання великої рогатої худоби (ВРХ) від ПП « ОСОБА_6 », яке має характерні ознаки фіктивності та за вказаною у документах адресою не знаходиться.

Таким чином, керівник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » завищив заявлену суму бюджетного відшкодування в розмірі 420833 грн. ПДВ по взаєморозрахунках з ФОП ОСОБА_5 , оскільки не представляється можливим підтвердити походження поставлених ТМЦ.

Згідно пояснень ФОП ОСОБА_5 , він перерахував ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) на розрахунковий рахунок № НОМЕР_3 , що відкритий у АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_4 ) близько 15 млн. грн.. за поставлену ВРХ.

Враховуючи наведене, з метою підтвердження чи спростування факту перерахування грошових коштів зі сторони ФОП ОСОБА_5 на розрахунковий рахунок ПП « ОСОБА_6 » за придбання та поставку ВРХ, виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів, у яких міститься інформація про рух коштів по розрахунковому рахунку № НОМЕР_3 , що обслуговується в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », МФО НОМЕР_4 , відкритому на ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , за період з моменту відкриття вказаного розрахункового рахунку по 01.07.2018 р., з розшифровкою контрагентів, із зазначенням номерів платіжних документів, конкретного часу та дати платежу, суми грошових коштів, повних даних платника та отримувача коштів (в тому числі клієнтів іншого банку), з зазначенням коду, номера рахунку та МФО банківської установи, призначення платежу (куди і за що відправлено кошти та звідки і за що отримано кошти), із можливістю її вилучення на паперовому та електронному носіях.

Відомо, що вище перелічені банківські документи, зберігаються у приміщенні АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_3 , МФО НОМЕР_4 .

Відповідно до ч.1 ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Згідно ст.ст. 60-62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація стосовно операцій за рахунками конкретної юридичної особи або фізичної особи - суб`єкта підприємницької діяльності за конкретний проміжок часу, яка містить банківську таємницю з розкриттям клієнтів іншого банку здійснюється тільки за рішенням суду.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч.5, ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Окрім того, згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи вищенаведене, а також те що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що інформація, яка знаходиться в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » про рух коштів по розрахунковому рахунку № НОМЕР_3 сама по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве доказове значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а саме: відомості про надходження та використання коштів по вказаному рахунку, перерахування коштів за виконання робіт по навантаженню кукурудзи, відомості про осіб, що безпосередньо отримували кошти готівкою, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 159, 163, 164, 309 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н ОВ И В :

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 за погодженням з прокуромТернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , або за її дорученням старшому оперуповноваженому в ОВС УЗЕ в Тернопільській області ДЗЕ НПУ ОСОБА_7 , старшому оперуповноваженому УЗЕ в Тернопільській області ДЗЕ НПУ ОСОБА_8 , оперуповноваженому УЗЕ в Тернопільській області ДЗЕ НПУ ОСОБА_9 тимчасовий доступ до документів, у яких міститься інформація про рух коштів по розрахунковому рахунку № НОМЕР_3 , що обслуговується в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », МФО НОМЕР_4 , відкритому на ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ),юридична адреса: АДРЕСА_2 ,за періодз моментувідкриття вказаногорозрахункового рахункупо 01.07.2018р.,з розшифровкоюконтрагентів,із зазначеннямномерів платіжнихдокументів,конкретного часута датиплатежу,суми грошовихкоштів,повних данихплатника таотримувача коштів(втому числіклієнтів іншогобанку),з зазначеннямкоду,номера рахункута МФОбанківської установи,призначення платежу(кудиі защо відправленокошти тазвідки іза щоотримано кошти),із можливістюїї вилученняна паперовомута електронномуносіях,які знаходяться уволодінні АБ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_3 ,МФО НОМЕР_4 .

Строк дії ухвали встановити протягом місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення вказаних речей та документів.

Головуючий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.11.2018
Оприлюднено02.03.2023

Судовий реєстр по справі —607/20631/18

Ухвала від 20.11.2018

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні