Ухвала
від 28.12.2018 по справі 376/3293/18
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/3293/18

Номер провадження 1-кс/376/891/2018

УХВАЛА

"28" грудня 2018 р. Слідчий суддя Сквирського районного суду Київської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , начальника Сквирського відділу Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання начальника Сквирського відділу Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № № 42018111030000495, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.12.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 355 КК України про арешт майна,

В С Т А Н О В И В:

28.12.2018 року начальник Сквирського відділу Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про накладення арешту на майно.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається те, що Протягом грудня 2018 року невідомі особи примушують голову ФГ " ОСОБА_4 " ОСОБА_4 вчинити цивільно-правові зобов`язання щодо переоформлення майна фермерського господарства на певних осіб.

На підставі вказаної заяви, 27.12.2018 року відомості були внесені до ЄРДР за №42018111030000495, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 355 КК України.

27.09.2018року доСквирського відділуБілоцерківської місцевоїпрокуратури звернувсяіз заявою ОСОБА_4 голова ФГ " ОСОБА_4 "щодо накладення арешту на земельну ділянку та нерухомість щодо запобігання їх рейдерському захопленню.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності у ФГ «Ященко А.М.» наявні земельні ділянки кадастровий номер3224085600:07:021:0006,площею 4,583га,цільове призначення:для іншогосільськогосподарського призначення,розташована заадресою:Київська обл.Сквирський район,с.Пищики,вул.Миру (Леніна),113-б та кадастровий номер 3224085600:06:011:0013, площею 7,051 га, цільове призначення: для іншого сільськогосподарського призначення, розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики, вул. Миру (Леніна), 199/1.

Також, у власності ФГ «Ященко А.М.» перебуває наступне нерухоме майно:

нежитлова будівля, літ. «А», загальною площею 225,1 кв.м, розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики, вул. Миру (Леніна) будинок 113-б;

нежитлова будівля, літ. «Б», загальною площею 3141,8 кв.м, розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики, вул. Миру (Леніна) будинок 113-б;

нежитлова будівля, літ. «В», загальною площею 805,7 кв.м, розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики, вул. Миру (Леніна) будинок 113-б;

нежитлова будівля, літ. «Г», загальною площею 803,4 кв.м, розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики, вул. Миру (Леніна) будинок 113-б;

нежитлова будівля, літ. «Д», загальною площею 2592,4 кв.м, розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики вул. Миру (Леніна) будинок 113-б;

нежитлова будівля, літ. «А» загальною площею 869,8 кв.м., розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики вул. Миру (Леніна) будинок 199/1;

нежитлова будівля, літ. «Б» загальною площею 830 кв.м., розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики вул. Миру (Леніна) будинок 199/1;

нежитлова будівля, літ. «В» загальною площею 849,1 кв.м., розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики вул. Миру (Леніна) будинок 199/1, (копії Витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в додатках до заяви).

У відповідності до п. 4 ч. 2 ст. 167 КПК України Тимчасово вилученимможе бутимайно увигляді речей,документів,грошей тощо,щодо якихє достатніпідстави вважати,що вони одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

На даний час наявні підстави вважати, що вказане майно та корпоративні права можуть бути відчуженні третім особам всупереч волі його законного власника, а також те, що в подальшому може бути заявлено цивільний позов і вказане майно може використовуватись для забезпечення цивільного позову.

Оскільки, наявна загроза незаконного вибуття нерухомості з власності ФГ «Ященко А.М.», тому необхідно накласти арешт на вказане майно з метою їх збереження та подальшого повернення майна і корпоративних прав законному власнику.

З урахуванням наведеного прокурор, вважає, що виникла необхідність накласти арешт, заборонивши відчуження, розпорядження та користування, підставою якого є те, що існують безспірні підстави та підозри що воно є доказом злочину, було предметом та кінцевою метою вчинення кримінального правопорушення, зберігає сліди та інші відомості що можуть бути використані як доказ факту чи обставин що встановлюються під час кримінального провадження, метою накладання арешту є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Також у разі обізнаності про слухання клопотання про накладання арешту на майно особи які фігурують зрозуміють важливість дослідження доказів саме в тому вигляді в якому вони є на теперішній час, та для уникнення кримінальної відповідальності можуть спотворити, зіпсувати або знищити вказане майно, або здійснити його відчуження, що призведе до негативних наслідків.

Крім того не накладання арешту може призвести до негативних наслідків, а саме нанесення матеріальних збитків особам які можуть придбати вказане майно, право на яке отримано шахрайським шляхом.

Зазначене майно можливо та необхідно використати у кримінальному провадженні, як доказ, а не накладання арешту може призвести до його спотворення, зіпсування, знищення, відчуження та неможливості встановлення важливих фактів та обставин що обов`язково необхідно встановити під час кримінального провадження.

Посилаючись на вищевикладене, прокурор просив накласти арешт заборонивши відчуження, розпорядження та користування будь-яким суб`єктам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно які уповноважені здійснювати реєстраційні дії в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, в тому числі нотаріусам, іншим акредитованим суб`єктам, посадовим особам здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо об`єктів нерухомого майна, а саме вище зазначених земельних ділянок.

При цьому, на підставі ч. 1 ст. 172 КПК України, просив розгляд даного клопотання здійснити за відсутністю власників приміщень, так як існує загроза їх подальшого переоформлення, продажу, відчуження.

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання про накладення арешту на вищезазначене майно та просив його задовольнити в повному обсязі з наведених підстав.

Власник майна в судове засідання не викликався у зв`язку з заявленим прокурором клопотанням.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані матеріали, заслухавши прокурора, суд приходить до висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.170КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Частиною другою, третьою ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1ст.171 КПК Україниз клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутися прокурор, слідчий за погодженням з прокурором, а з метою забезпечення цивільного позову - також цивільний позивач.

Аналіз наданих матеріалів дозволяє суду у відповідності до вимог ст.173КПК України зробити висновок про достатність доказів, що вказують на наявність ознак кримінальних правопорушень, передбачених КПК України, наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення та можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги, що вказане майно є предметом кримінального правопорушення, та те, що незастосування арешту майна може призвести до зникнення, втрати або пошкодження даного майна та настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, виникла необхідність накласти арешт на зазначене майно, заборонивши відчуження, розпорядження та користування, підставою якого є те, що існують безспірні підстави та підозри що воно є доказом злочину, було предметом та кінцевою метою вчинення кримінального правопорушення, зберігає сліди та інші відомості що можуть бути використані як доказ факту чи обставин що встановлюються під час кримінального провадження, метою накладання арешту є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

За таких обставин, суд вважає, що прокурором доведено необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 КПК України.

Клопотання про фіксування процесуальної дії за допомогою технічного засобу під час розгляду клопотання слідчому судді не надходило і за ініціативою слідчого судді не здійснювалося, що відповідає вимогамст. 107 КПК України.

На даний час наявні підстави вважати, що вказане майно може бути пошкоджене, знищене або відчужене третім особам всупереч волі його законного власника, а також те, що в подальшому може бути заявлено цивільний позов і вказане майно може використовуватись для забезпечення цивільного позову.

Таким чином, існують всі передбачені Законом підстави для арешту зазначеного майна.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 131, 132, 167, 168, 170-173, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання начальника Сквирського відділу Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 по кримінальному провадженні № 42018111030000495, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.12.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 355 КК України про арешт майна - задовольнити.

Накласти арешт на земельні ділянки кадастровий номер 3224085600:07:021:0006,площею 4,583га,цільове призначення:для іншогосільськогосподарського призначення,розташована заадресою:Київська областьСквирський район,с.Пищики,вул.Миру (Леніна),113-б та кадастровий номер 3224085600:06:011:0013, площею 7,051 га, цільове призначення: для іншого сільськогосподарського призначення, розташована за адресою: Київська область Сквирський район, с. Пищики, вул. Миру (Леніна), 199/1.

Накласти арешт на нерухоме майно, яке перебуває у власності у власності ФГ «Ященко А.М.» (код ЄРДПОУ: 31466357), наступне нерухоме майно:

нежитлова будівля, літ. «А», загальною площею 225,1 кв.м, розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики, вул. Миру (Леніна) будинок 113-б;

нежитлова будівля, літ. «Б», загальною площею 3141,8 кв.м, розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики, вул. Миру (Леніна) будинок 113-б;

нежитлова будівля, літ. «В», загальною площею 805,7 кв.м, розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики, вул. Миру (Леніна) будинок 113-б;

нежитлова будівля, літ. «Г», загальною площею 803,4 кв.м, розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики, вул. Миру (Леніна) будинок 113-б;

нежитлова будівля, літ. «Д», загальною площею 2592,4 кв.м, розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики вул. Миру (Леніна) будинок 113-б;

нежитлова будівля, літ. «А» загальною площею 869,8 кв.м., розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики вул. Миру (Леніна) будинок 199/1;

нежитлова будівля, літ. «Б» загальною площею 830 кв.м., розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики вул. Миру (Леніна) будинок 199/1;

нежитлова будівля, літ. «В» загальною площею 849,1 кв.м., розташована за адресою: Київська обл. Сквирський район, с. Пищики вул. Миру (Леніна) будинок 199/1.

Виконання ухвали покласти на начальника Сквирського відділу Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Київської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Ухвала підлягає до негайного виконання, а оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя

СудСквирський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення28.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78905018
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —376/3293/18

Ухвала від 28.12.2018

Кримінальне

Сквирський районний суд Київської області

Клочко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні