Ухвала
від 14.12.2018 по справі 918/794/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

14 грудня 2018 року м. Рівне Справа № 918/794/18

Господарський суд Рівненської області у складі судді Церковної Н.Ф., розглянувши матеріали позовної заяви від 09.11.2018 року

за позовом Фізичної особи - підприємця Завадського Петра Петровича (34705, АДРЕСА_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1)

до відповідача Закритого акціонерного товариства "Токана" (Uzdaroji akcine bendrove (UAB) Токаnа ) ( 03104, Литовська Республіка, м. Вільнюс, вул. М. К. Ciurlionio, 7 (М. К. Ciurlionio g. 7, LT-03104 Vilnius, Код реєстрації: 302502442 Код ПДВ: LT100005411112)

про стягнення заборгованості в розмірі 13 600,00 Євро, що станом на 09.11.2018 року згідно офіційного курсу Національного банку України еквівалентно сумі 433 840,00 грн,

без виклику представників сторін,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2018 року Фізична особа - підприємець Завадський Петро Петрович (Україна) (далі - позивач) звернувся до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до Закритого акціонерного товариства "Токана" (Литовська Республіка) (далі - відповідач) про стягнення заборгованості в розмірі 13 600,00 Євро, що станом на 09.11.2018 року згідно офіційного курсу Національного банку України еквівалентно сумі 433 840,00 грн.

Свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що 04.06.2018 року між позивачем (продавець) та відповідачем (покупець) укладено Договір купівлі-продажу товарів № 8 (далі - договір), за умовами якого позивач зобов'язався продати товари відповідачу, а відповідач прийняти та оплатити товари в порядку, передбаченому цим договором.

06.07.2018 року позивачем поставлено відповідачу товар на загальну суму 23 600,00 Євро, що підтверджується товарно-транспортною накладною СМR від 06.07.2018 року за № 976900.

Проте, відповідач, здійснив частково оплату поставленого товару на загальну суму 10 000,00 Євро, що станом на 18.09.2018 року згідно офіційного курсу Національного банку України еквівалентно сумі 328 267,36 грн.

З урахуванням наведеного, позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість в сумі 13 600,00 Євро, що станом на 09.11.2018 року згідно офіційного курсу Національного банку України становить 433 840,00 грн.

За умовами п. 11.1 договору будь-які спори, претензії або вимоги, що виникають між сторонами на підставі або у зв'язку з цим договором, а також внаслідок його порушення, застосування або тлумачення, підлягають вирішенню шляхом мирного врегулювання між сторонами. У разі, якщо мирне врегулювання не досягнуто протягом 30 (тридцяти) календарних днів з дати повідомлення однієї із сторін іншого боку про запрошення до переговорів у зв'язку з розбіжностями, подібна претензія підлягає остаточному врегулюванню в Господарському суді Рівненської області по матеріальному праву України.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. 162 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені ГПК України, відсутні.

Враховуючи наведені вище правові норми, зважаючи на обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, кількість сторін у справі тощо, суд вважає за можливе розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Судом встановлено, що відповідач по справі є нерезидентом, який не має свого представництва на території України.

Відповідно до ч. 2 ст.3 ГПК України, якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

За умовами ст. 3 Закону України "Про міжнародне приватне право", якщо міжнародним договором України передбачено інші правила, ніж встановлені цим Законом, застосовуються правила цього міжнародного договору.

Згідно з ч.1 ст. 3 ГПК України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 1 ст. 366 ГПК України підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України

Статтею 367 ГПК України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Порядок вручення документів юридичним особам, які утворені відповідно до законодавства тієї Договірної Сторони, на території якої вони знаходяться (Литовська Республіка) регулюється Договором між Україною і Литовською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 07 липня 1993 року, який ратифіковано Постановою Верховної Ради України від 17 грудня 1993 року № 3737-ХІІ та який набув чинності 20.11.1994 року (далі - Договір).

Громадяни однієї Договірної Сторони користуються на території іншої Договірної Сторони у відношенні своїх особистих та майнових прав таким же правовим захистом, як і її громадяни. Громадяни однієї Договірної Сторони мають право вільно і без перешкод звертатися до суду, прокуратури, нотаріальних контор (далі іменуються "установи юстиції") і до інших установ іншої Договірної Сторони, до компетенції яких відносяться цивільні, сімейні та кримінальні справи, можуть виступати в них, подавати клопотання, пред'являти позови і здійснювати інші процесуальні дії за тих же умов, що і громадяни цієї держави. Положення цього Договору поширюються також на юридичних осіб, які утворені на території Договірних Сторін відповідно до їх законодавства.

Установи юстиції Договірних Сторін надають взаємно правову допомогу у цивільних, сімейних та кримінальних справах, відповідно до положень цього Договору.

Інші установи, що потребують правової допомоги на території іншої держави, подають клопотання про неї через відповідні установи юстиції.

Правова допомога охоплює виконання процесуальних дій, передбачених законодавством запитуваної Договірної Сторони, зокрема, допит сторін, обвинувачених і підсудних, потерпілих, свідків, експертів, проведення обшуку, експертиз, судового огляду, вилучення та передачу речових доказів, порушення кримінального переслідування та видачу осіб, які скоїли злочини, визнання і виконання судових рішень з цивільних справ, вручення і пересилку документів, надання за клопотанням іншої Сторони відомостей про судимість обвинувачених.

При наданні правової допомоги установи Договірних Сторін зносяться одна з одною через свої центральні органи, якщо цим Договором не передбачено інше. До центральних органів відносяться: з боку України Міністерство юстиції, Генеральна прокуратура; з боку Литовської Республіки - Міністерство юстиції, Генеральна прокуратура.

Клопотання про надання правової допомоги і додатки до нього складаються мовою запитуючої Договірної Сторони і до них додаються завірені копії перекладу на мову іншої Договірної Сторони або російську мову. Переклад завіряється офіційним перекладачем або нотаріусом, або посадовою особою запитуючої установи, або дипломатичним представництвом чи консульською установою запитуючої Договірної Сторони.

Згідно з п. 2.5. Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, суд України направляє доручення через Головне управління юстиції до Мін'юсту, якщо інше не передбачено міжнародним договором України.

Умовами вказаного міжнародного договору інше не передбачено.

За таких обставин, для належного повідомлення відповідача про розгляд справи, суд вважає за необхідне звернутися до Міністерства юстиції Литовської Республіки (через Міністерство юстиції України) із судовим дорученням про вручення відповідачу ухвали Господарського суду Рівненської області про відкриття провадження у справі від 14.12.2018 року.

Згідно п.4 ч.1 ст.228 ГПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку, зокрема, звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Пунктом 8 ч. 1 ст. 229 ГПК України визначено, що провадження у справі зупиняється у випадку, передбаченому п. 4 ч.1 ст.228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Тому, провадження у справі № 918/794/18 підлягає зупиненню.

На підставі викладено, керуючись ст. ст. 3, 176, 228, 229, 233, 234 ГПК України, суд,

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

3. Справу призначити до слухання у підготовчому засіданні на "14" червня 2019 р. на 10:00 год.

4. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: Україна, м. Рівне, вул. Набережна, 26-А, зал судових засідань № 10.

5. Запропонувати сторонам судового процесу подати суду у строк до 13.06.2019 року :

а) позивачу: будь-які додаткові докази в обґрунтування позовних вимог (у разі їх наявності);

б) відповідачу: відповідно до ст. 165 ГПК України відзив на позовну заяву і всі докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову (у разі їх наявності); одночасно надіслати позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку розгляду справи у підготовчому засіданні.

в) позивачу: відповідно до ст. 166 ГПК України подати відповідь на відзив у 5-денний строк з дня отримання відзиву.

6. Звернутися із судовим дорученням (проханням про здійснення правової допомоги) до Міністерства юстиції Литовської Республіки (Gedimino Avenue, 30/1, LT-01104, Vilnius, Lithuania) про вручення Uzdaroji akcine bendrove (UAB) Токана ( 03104, Литовська Республіка, м. Вільнюс, вул. М. К. Ciurlionio, 7 (М. К. Ciurlionio g. 7, LT-03104 Vilnius, Код реєстрації: 302502442 Код ПДВ: LT100005411112) ухвали Господарського суду Рівненської області від 14.12.2018 року.

7. Зупинити провадження у справі № 918/794/18 до надходження відповіді від Міністерства юстиції Литовської Республіки про виконання судового доручення щодо вручення відповідачу ухвали суду від 14.12.2018 року.

8. Суд звертає увагу сторін що подання доказів у справі здійснюється відповідно до ст.80 ГПК України .

9. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст.60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.

10. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 14.12.2018 року та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ст.135 ГПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Суддя Церковна Н.Ф.

Дата ухвалення рішення14.12.2018
Оприлюднено02.01.2019
Номер документу78928252
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в розмірі 13 600,00 Євро, що станом на 09.11.2018 року згідно офіційного курсу Національного банку України еквівалентно сумі 433 840,00 грн, без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —918/794/18

Рішення від 20.02.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Рішення від 20.02.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 20.02.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 14.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 14.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 14.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 14.12.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні