Ухвала
від 22.12.2018 по справі 731/612/18
ВАРВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 731/612/18

Провадження № 1-кс/731/230/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 грудня 2018 року смт Варва

Слідчий суддя Варвинського

районного суду Чернігівської області ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого СВ Варвинського ВП

Прилуцького ВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 ,

прокурора Варвинського відділення

Прилуцької місцевої прокуратури ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Варва, подане слідчим Варвинського відділення поліції Прилуцького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Варвинського відділення Прилуцької місцевої прокуратури ОСОБА_4 , клопотання про арешт майна в рамках досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42018271210000184 від 18 грудня 2018 року, за ознаками ч. 1 ст. 272 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

20 грудня 2018 року до Варвинського районного суду Чернігівської області надійшло клопотання слідчого Варвинського відділення поліції Прилуцького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Варвинського відділення Прилуцької місцевої прокуратури ОСОБА_4 про накладення арешту шляхом позбавлення права на відчуження, розпорядження та користування на резервуари наземні в кількості 5 одиниць та 2 заправні колонки (ПРК), що розташована за адресою: смт Варва Чернігівської області, вул. Зарічна, 77, та перебуває у користуванні ТОВ «Манго Груп», а власником земельної ділянки являється Товариство з обмеженою відповідальністю «ТРІ МЕНЕДЖМЕНТ» (країна реєстрації Латвія, єдиний реєстраційний номер 40103745787), управителем майна якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «РОМХОЛД ІНВЕСТ» (юридична адреса: м. Київ, Подільський район, вул. Воздвиженська, 14, офіс 18, код ЄРДПОУ 39032140, керівник «РОМХОЛД ІНВЕСТ» ОСОБА_5 м.Київ,Подільський район,вул.Воздвиженська,14,офіс 18).

В обґрунтуванняклопотання слідчийпосилається нате,що в провадженні СВ Варвинського ВП Прилуцького ВП ГУНП в Чернігівській області перебуває кримінальне провадження, внесене 18грудня 2018року доЄдиного реєструдосудових розслідувань за № 42018271210000184 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України. Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Манго Груп» здійснює підприємницьку діяльність з наданням послуг із заправки автомобілів та інших транспортних засобів пально-мастильними матеріалами за адресою: смт Варва, вул. Зарічна, 77, без відповідного дозволу на виконання робіт з підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що може створити загрозу загибелі людей. Власником земельної ділянки та об`єктів, споруд, а також всієї інфраструктури, яка відноситься до АЗС, що знаходиться за адресою смт Варва Чернігівської області, вул. Зарічна, 77, є ТОВ «ТРІ МЕНЕДЖМЕНТ», управителем майна якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «РОМХОЛД ІНВЕСТ».

Оскільки діяльність вищезазначеної АЗС здійснюється з порушеннями вимог законодавства, чим створюється загроза загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяння шкоди здоров`ю, необхідності в подальшому проведення ряду експертиз, виникла необхідність у накладенні арешту шляхом позбавлення права на відчуження, розпорядження та користування на резервуари наземні в кількості 5 одиниць та 2 заправні колонки (ПРК), вказані в клопотанні.

В судовому засіданні слідчий Варвинського відділення поліції Прилуцького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 клопотання підтримала з підстав, наведених у клопотанні. Слідчий також зазначила, що об`єкти, на які слід накласти арешт, визнані речовим доказом і з метою їх збереження просить задовольнити клопотання.

Прокурор Варвинського відділу Прилуцької місцевої прокуратури ОСОБА_4 підтримала позицію слідчого, наголосивши, що дана АЗС являється об`єктом підвищеної небезпеки і повинна мати дозвіл на зайняття відповідною діяльністю.

Заслухавши слідчого Варвинського ВП Прилуцького ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , прокурора Варвинського відділу Прилуцької місцевої прокуратури ОСОБА_4 , дослідивши матеріали, додані до клопотання, слідчий суддя дійшов до переконання, що клопотання підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

З матеріалів кримінального провадження, доданих до клопотання документів вбачається, що Варвинським ВП Прилуцького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018271210000184 від 18 грудня 2018 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України (а.с. 8).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна та державного акта на право власності на земельну ділянку власником земельної ділянки площею 0,368 га, кадастровий номер 7421155100:01:007:0046, цільове призначення для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства, для комерційного використання та об`єктів, споруд, а також всієї інфраструктури, яка відноситься до АЗС, що знаходиться за адресою: смт ВарваЧернігівської області,вул.Зарічна,77, являється Товариство з обмеженою відповідальністю «ТРІ МЕНЕДЖМЕНТ» (країна реєстрації Латвія, єдиний реєстраційний номер 40103745787), управителем майна якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «РОМХОЛД ІНВЕСТ» (юридична адреса: м.Київ, Подільський район, вул. Воздвиженська, 14, офіс 18, код ЄРДПОУ 39032140) (а.с. 20-23).

Управлінням Держпраці в Чернігівській області було виявлено ряд порушень, які відображені у акті перевірки суб`єкта господарювання (виробничого об`єкта) № 476 від 24 жовтня 2018 року, серед яких у рядку 1-6 таблиці значиться відсутність дозволу на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (обладнання призначене для експлуатації в потенційно вибухонебезпечному середовищі резервуари наземні 5 одиниць, заправні колонки 2 одиниці) та попереджено керівництво ТОВ «Манго Груп» про необхідність негайного зупинення робіт (виробництва) АЗС. Проте, робота АЗС не зупинена (а.с. 30-39).

Крім того, 19 грудня 2018 року в ході проведення огляду місця події даної АЗС досудовим розслідуванням було встановлено, що у ТОВ «Манго Груп» відсутні дозволи на виконання робіт з підвищеною небезпекою та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, не проведено ідентифікацію об`єктів підвищеної небезпеки, наявне недотримання (виконання) вимог нормативно правових актів та нормативних документів у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки, а саме: 1) не укладений договір на обслуговування автомобільної заправної станції з державною аварійно-рятувальною службою (п. 12 ст. 20, ст. 133 «Кодексу цивільного захисту України»; Постанова Кабінету Міністрів України від 26.10.2016 року № 763 № Про затвердження переліку суб`єктів господарювання, галузей та окремих територій, які підлягають постійному та обов`язковому аварійно-рятувальному обслуговуванню на договірній основі; 2) не проведено реєстрацію встановленим порядком автомобільної заправної станції через Державний департамент страхового фонду документації в Державному реєстрі потенційно небезпечних об`єктів ( п.п. 6-12 «Положення про Державний реєстр потенційно небезпечних об`єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.08.2002 р. № 1288); 3) не погоджено план ліквідації аварійних ситуацій для автомобільної заправної станції ( п.12, ст. 23 Кодексу Цивільного захисту України) (а.с. 10-11).

Постановою слідчого СВ Варвинського відділення поліції Прилуцького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 від 19 грудня 2018 року було визнано речовими доказами по даному кримінальному провадженню резервуари в кількості 5 одиниць та 2 заправні колонки за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 40-41).

Відповідальність за ч. 1 ст. 272 КК України передбачена за порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов`язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров`ю потерпілого.

Згідно із ч. 1 ст. 173 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст.173КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Частиною 3 ст.173КПК України встановлено,що увипадку,передбаченому пунктом1частини другоїцієї статті,арешт накладаєтьсяна майнобудь-якоїфізичної абоюридичної особиза наявностідостатніх підставвважати,що воновідповідає критеріям,зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Статтею 98КПК України визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Оскільки АЗС здійснює підприємницьку діяльність з наданням послуг із заправки автомобілів та інших транспортних засобів пально-мастильними матеріалами з порушенням вимог закону, слідчим обґрунтовано заявлено клопотання про накладення арешту шляхом позбавлення права на відчуження та розпорядження речових доказів. Саме ж майно відповідає критеріям ст. 98 КПК України, оскільки резервуари та колонки можуть свідчити про об`єктивну сторону кримінального правопорушення.

Разом з тим, ч. 1 ст.319ЦК України гарантовано, що власник володіє, користується та розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

У клопотанні слідчий просить накласти арешт на майно із забороною права користування майном.

Відповідно до ч. 4 ст.173КПК України слідчий суддя, суд зобов`язаний застосувати такий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

Таким чином, накладення арешту із забороною використовувати майно буде фактичним припиненням господарської діяльності підприємства, необхідність чого прокурор в судовому засіданні не довів, а тому законних підстав для накладення арешту цього майна таким способом не встановлено.

Таким чином, клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючисьст.ст.131,170-175,309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Варвинського відділення поліції Прилуцького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором Варвинського відділення Прилуцької місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна під час проведення досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42018271210000184 від 18 грудня 2018 року, за ознаками ч. 1 ст. 272 КК України, задовольнити частково.

Накласти арешт із забороною права на відчуження та розпорядження на резервуари наземні в кількості 5 одиниць та 2 заправні колонки (ПРК), що розташована за адресою: смт Варва Чернігівської області, вул. Зарічна, 77, та перебуває у користуванні ТОВ «Манго Груп», а власником земельної ділянки являється Товариство з обмеженою відповідальністю «ТРІ МЕНЕДЖМЕНТ» (країна реєстрації Латвія, єдиний реєстраційний номер 40103745787), управителем майна якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «РОМХОЛД ІНВЕСТ» (юридична адреса: м. Київ, Подільський район, вул. Воздвиженська, 14, офіс 18, код ЄРДПОУ 39032140, керівник «РОМХОЛД ІНВЕСТ» ОСОБА_5 АДРЕСА_2 ).

В іншій частині клопотання відмовити.

Роз`яснити, що згідно ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Копію ухвалинегайно вручитислідчому,але непізніше наступногоробочого дняпісля постановленняухвали надіслати управителю АЗС та фактичному користувачу.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.12.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу78949433
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна в рамках досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42018271210000184 від 18 грудня 2018 року, за ознаками ч. 1 ст. 272 КК України

Судовий реєстр по справі —731/612/18

Ухвала від 22.12.2018

Кримінальне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Семенченко О. М.

Ухвала від 18.12.2018

Кримінальне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Семенченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні