Ухвала
від 02.01.2019 по справі 916/2951/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"02" січня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/2951/18

Господарський суд Одеської області у складі судді Невінгловської Ю.М., розглянувши матеріали вх. № 3176/18

за позовом: Заступника керівника Комінтернівської місцевої прокуратури Одеської області (67500, Одеська обл., смт. Доброслав, вул. Центральна, 85) в інтересах держави в особі Скосарівського навчально-виховного комплексу „Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад” Миколаївської районної ради Одеської області (67024, Одеська обл., Миколаївський р-н, с. Скосарівка, вул. Леніна, буд. 23-Б) в особі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області (65107, м. Одеса, вул. Канатна, буд. 83);

до відповідачів: 1. Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Мічуріна (67024, Одеської обл., Миколаївського р-н, с. Скосарівка, вул. Виноградна, буд. 1); 2.Відділу освіти Миколаївської районної державної адміністрації Одеської області (67000, Одеська обл., Миколаївський р-н, смт. Миколаївка, вул. Незалежності, буд. 71)

про визнання недійсною угоди та зобов'язання повернути земельну ділянку

ВСТАНОВИВ:

28.12.2018 року заступник керівника Комінтернівської місцевої прокуратури Одеської області звернувся до Господарського суду Одеської області з позовною заявою поданою в інтересах держави в особі Скосарівського навчально-виховного комплексу „Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад” Миколаївської районної ради Одеської області в особі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області до відповідачів – Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Мічуріна та відділу освіти Миколаївської районної державної адміністрації Одеської області, в якій просить суд визнати недійсним договір оренди земельної ділянки, укладений шляхом підписання сторонами удаваного правочину – угоди про обробіток землі від 01.03.2016 року між відділом освіти Миколаївської районної державної адміністрації Одеської області та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю ім. Мічуріна та зобов'язати Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю ім. Мічуріна.

Правовими підстави для звернення з відповідним позовом прокурором, зокрема визначено положення ст. 203, 215, 216, 235 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного або позовного провадження (загального або спрощеного).

Розглянувши дану позовну заяву прокурора, з урахуванням положень ст.ст. 12, 247 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи предмет спору, категорію і складність справи, а також характер доказів у справі, суд дійшов висновку, що дана справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Водночас, як вбачається з позовної заяви, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, прокурор зазначає Миколаївську районну раду Одеської області.

Відповідно до ч. 2, 3 та ч. 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

При цьому суд зазначає, що саме лише зазначення в позовній заяві певного підприємства чи організації як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу.

Приймаючи до уваги, що згідно п. 1.4 статуту Скосарівського навчально-виховного комплексу „Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад” Миколаївської районної ради Одеської області засновником школи є Миколаївська районна рада Одеської області, суд вважає, що рішення у справі може вплинути на права та обов'язки останньої, у зв'язку із чим вважає за необхідне залучення вищевказану районну раду до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Керуючись ст.ст. 12, 50, 120, 165, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Відкрити провадження у справі №916/2951/18.

2.Залучити Миколаївську районну раду Одеської області (67000, Одеська обл., Миколаївський р-н, смт. Миколаївка, вул. Незалежності, буд. 71; код ЄДРПОУ 25025811) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

3.Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

4.Підготовче засідання призначити на "23" січня 2019 р. о 16:15. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань № 13 (5-й поверх), тел. 0(482)307-969.

5.Запропонувати відповідачам надати до суду: відзив на позовну заяву в порядку ст.ст.165, 178 Господарського процесуального кодексу України у строк до 21.01.2019 року; додати до відзиву докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідачів, якщо такі докази не надані позивачем; надіслати копію відзиву та доданих до нього доказів іншим учасникам справи одночасно з надісланням відзиву до суду; відповідні докази надіслання відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи надати до суду.

6.Запропонувати Миколаївській районній раді Одеської області надати суду письмові пояснення у строк до 14.01.2019 року, в порядку ст.ст.168, 179 ГПК України.

7.Явку учасників справи визнати обов'язковою та викликати представників у підготовче засідання.

8.Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

9.Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ст.135 ГПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

10.Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ч. 9 ст. 80 та ч. 2 ст. 91 ГПК України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

11.Повідомити сторонам, що відповідно до ст. 74 ГПК України, у разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов'язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала законної сили 02.01.2019 року та оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.М. Невінгловська

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення02.01.2019
Оприлюднено03.01.2019
Номер документу78955032
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2951/18

Ухвала від 01.04.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 18.02.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 23.01.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 02.01.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні