Ухвала
від 02.01.2019 по справі 344/11/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/11/19

Провадження № 1-кс/344/11/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 січня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого слідчої групи слідчого відділу СУ ГУНП в Івано-Франківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про арешт майна в рамках кримінального провадження №12018090000000899, за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 209 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором в обґрунтування якого посилався на те, що у провадженні СУ ГУНП в Івано-Франківській області перебуває кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018090000000899 від 12.12.2018, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 209КК України.

Досудовим розслідуванням установлено групу посадових осіб ДП «Івано-Франківськ Пропан» ПАТ «Івано-Франківськгаз», які здійснюють розтрату ввіреного їм майна, а саме скрапленого газу, шляхом формування заявок на завищені потреби в об`ємах скрапленого газу для населення та підробки відповідних реєстрів накладних з реалізації скрапленого газу, тобто до облікових документів вносяться завідомо недостовірна інформація про фактично не проведені підприємством поставки скрапленого газу населенню. В свою чергу надлишки придбаного газу реалізовуються через мережу АГЗС за комерційними цінами, як газу для промисловості, а готівкові грошові кошти отримані від злочинної діяльності розподіляються між учасниками злочинної групи.

Так, під час здійснення господарської діяльності керівництво ДП Івано-Франківськ-Пропан керується вказівками осіб, які мають відношення до фінансових груп, що контролюють поставки та продаж скрапленого газу на території України і не мають жодного відношення до структури ДП ,,Івано-Франківськ-Пропан.

Також встановлено, що через ГНС, які розташовані в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Волинській, Закарпатській областях та дільниці скрапленого газу, які також розташовані на територіях вище вказаних областей здійснюється продаж по оптовим цінам скрапленого газу, який призначений для потреб населення.

На вказаних ГНС та дільницях за попередньою домовленістю із керівництвом дочірнього підприємства, здійснюють загрузку великогабаритні вантажні транспортні засоби та завантажуються скрапленим газом, який був призначений для потреб населення, а також здійснюється продаж спецгазу дрібним гуртом за допомогою малогабаритних вантажних автомобілів та поставки газу для потреб населення на підконтрольні ДП ,,Івано-Франківськ Пропану АГЗС. Населенню продається тільки невелика частина так званого спецгазу, а реєстри про продаж вказаного газу підробляються. Списки осіб яким нібито здійснюється реалізація газу для їхніх побутових потреб заповнюються із сформованої раніше клієнтської бази ПАТ ,,Івано-Франківськгаз.

За іншу частину спецгазу, який було реалізовано за комерційними цінами підприємці розраховуються готівковими коштами, частина яких в подальшому вноситься на рахунки ДП ,,Івано-Франківськ Пропан самими керівниками ГНС і дільниць та проводиться через бухгалтерію, як кошти отримані від реалізації скрапленого газу населенню, а різниця між цінами на газ для комерційного призначення та спеціалізований газ розподіляється між усіма членами злочинної групи, які маскують та здійснюють вказану злочинну діяльність.

Окрім того, до СУ ГУНП в Івано-Франківській області надійшли матеріали УЗЕ в Івано-Франківській області, відповідно до яких службові особи ДП «Івано-Франківськ Пропан» ПАТ «Івано-Франківськгаз» за рахунок коштів, отриманих від розкрадання та реалізації скрапленого газу, у грудні 2018 року придбали автомобіль марки «Toyota Prado», 2013 року випуску, та інше майно, чим вчинили легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом

Встановлено, що директором ДП «Івано-Франківськ Пропан» ПАТ «Івано-Франківськгаз» являється громадянин ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 .

Зокрема, ОСОБА_5 будучи директором ДП «Івано-Франківськ Пропан» ПАТ «Івано-Франківськгаз» у грудні 2018 року придбав автомобіль марки «TOYOTA PRADO» вартістю понад 900000 грн., за кошти, які ним було отримано в результаті здійснення згаданої незаконної діяльності.

26 грудня 2018 року, в ході проведення обшуку було виявлено та вилучено: автомобіль марки «ТOYOTA PRADO», реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 , ключ та дистанційний ключ до вказаного автомобіля.

Також, 26.12.2018 в ході проведення обшуку у будинку АДРЕСА_1 було виявлено та вилучено: грошові кошти у розмірі 387 969 доларів США, 22 715 Євро, 40 000 грн., 87 молдовських лей; набір срібних банкнот мініатюр у кількості 9 шт.; 2 колекційні монети з металу ззовні схожого на срібло; печатка ВАТ «Івано-Франківськгаз», візитниця, 2 картки для пального «АВІАС» з позначенням НОМЕР_4 , НОМЕР_5 ; 16 карток для заправки палива об`ємом 10 літрів на АЗС «WOG»; ноутбук марки «ASUS» із зарядним пристороєм; 145 предметів візуально схожих на золоті злитки вагою 20 гр. кожен; 21 предмет візуально схожих на золоті злитки вагою 10 гр. кожен; 12 предметів візуально схожих на золоті злитки вагою 100 гр. кожен; 1 предмет візуально схожий на золотий злиток вагою 5 гр.; 3 предмета візуально схожі на золоті злитки вагою 3 гр. кожен.; 10 предметів візуально схожих на срібні злити вагою 100 грн. кожен.

Відповідно до вищенаведеного є підстави вважати що до даних кримінальних правопорушень причетний ОСОБА_5 .

Згідно інформаційної довідки отриманої з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , належать на праві приватної власності наступні об`єкти нерухомого майна: домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , земельна ділянка площею 0.1324 га, за кадастровим номером 2611092001:22:001:0885, що в м. Яремче, с. Поляниця, участок Прохідний, та двохкімнатна квартира в АДРЕСА_2 загальною площею 75,4 кв.м..

Згідно ст. 98 Кримінального процесуального кодексу України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Пунктом 3 ч. 3 цієї ж статті КПК встановлено, що арешт майна допускається з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання.

Крім того, ч.3 ст.170 КПК визначено, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Частиною 10 ст.170 КПК України визначено майно, на яке може бути накладено арешт слідчим суддею, а саме арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Відповідно до ч. 2 ст. 209 КК України, за вчинення даного кримінального правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

З метою досягнення завдань арешту майна, виникла необхідність у обмеженні власника здійснювати тільки відчуження майна, що належить йому на праві власності.

Враховуючи наведене, а також з метою унеможливити переоформлення права власності (відчуження) на наступні об`єкти нерухомого майна: домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , земельна ділянка площею 0.1324 га, за кадастровим номером 2611092001:22:001:0885, що в м. Яремче, с. Поляниця, участок Прохідний, та двохкімнатна квартира в АДРЕСА_2 загальною площею 75,4 кв.м., яке належить на праві власності ОСОБА_5 , а також із метою конфіскації майна як виду покарання, просив накласти арешт на вказане майно.

Слідчий клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задоволити.

Володілець (власник) майна в судове засідання не викликався згідно вимог ч.2 ст. 172 КПК України.

Заслухавши слідчого та дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб..

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Крім цього, відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а згідно з ч. 2 - документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в ч. 1 цієї статті.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Крім цього, відповідно до ч. 2 ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього спеціальної конфіскації (у разі арешту майна з підстав, передбачених п. 1 ч. 2 ст. 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (у разі арешту майна з підстав, передбачених пунктами 2, 3 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою; 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Згідно інформаційної довідки № 148863598 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження обєктів нерухомого майна щодо обєкта нерухомого майна, у власності ОСОБА_5 перебуває домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , земельна ділянка площею 0.1324 га, за кадастровим номером 2611092001:22:001:0885, що в м. Яремче, с. Поляниця, участок Прохідний, та двохкімнатна квартира, що в АДРЕСА_2 загальною площею 75,4 кв.м.

Отже з метою унеможливлення переоформлення права власності, а також із метою конфіскації майна як виду покарання, та заборони вчиняти дії щодо його відчуження вважаю вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 170-173, 309, 395 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задоволити.

Накласти арешт на наступне майно: домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , земельну ділянку площею 0.1324 га, за кадастровим номером 2611092001:22:001:0885, що в АДРЕСА_3 , та двохкімнатну квартиру що в АДРЕСА_2 загальною площею 75,4 кв.м., яке належать на праві власності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою унеможливити переоформлення права власності, а також із метою конфіскації майна як виду покарання, та заборонити вчиняти дії щодо його відчуження.

Ухвала підлягає до негайного виконання та може бути оскаржена безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення02.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу78967558
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —344/11/19

Ухвала від 02.01.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Пастернак І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні