Рішення
від 10.12.2018 по справі 548/2271/18
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/2271/18

Провадження № 2/548/834/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.12.2018 року м. Хорол

Хорольський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді- Коновод О.В.

за участю секретаря судового засідання Вовк М.І.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Хорол у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Клепачівської сільської ради Хорольського району Полтавської області, за участю третої особи - Хорольської державної нотаріальної контори про встановлення права власності на житловий будинок з господарськими будівлями в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до територіальної громади в особі Клепачівської сільської ради Хорольського району Полтавської області, за участю третої особи - Хорольської державної нотаріальної контори про встановлення права власності на житловий будинок з господарськими будівлями в порядку спадкування, мотивуючи його тим, що 12 лютого 2018 року помер її батько ОСОБА_2 - а/з про смерть № 11 від 12.02.2018 року складений Клепачівською сільською радою Хорольського району Полтавської області свідоцтво про смерть 1-КЕ №372156. Останнє місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1 (довідка Клепачівської с/р № 02-32/00 від 06.03.2018 року).

На момент смерті за вказаною адресою проживав та був зареєстрований один.

Родинні відносини з померлим підтверджуються: свідоцтвом про народження Серія 1-КЕ №339312 а/з №13 від 25.08.1974 року, видане складений Новачанською сільською радою Хорольського району Полтавської області; свідоцтвом про одруження Серія 1-КЕ №114982 а/з № 08 від 31.07.1994 року, видане виконкомом Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з"явилася,але в заяві прохала суд провести розгляд справи за її відсутності.

В судове засідання відповідач територіальна громада в особі Клепачівської сільської ради Хорольського району Полтавської областів свого представника не направила, подала заяву про розгляд справи за відсутності представника сільської ради, зазначивши, що сільська рада при вирішенні справи покладається на розсуд суду.

В судове засідання третя особа - Хорольська державна нотаріальна контора свого представника не направила, подала заяву про розгляд справи за відсутності їх представника, зазначивши, що при вирішенні справи покладається на розсуд суду.

У зв'язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, від яких надійшли клопотання про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає положенням ч. 3ст. 211 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється,що відповідає положенням ч. 2ст. 247 ЦПК України.

Врахувавши позицію позивача, дослідивши матеріали справи, врахувавши думку відповідача, викладену у письмовій заяві, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

В силу ч. 4ст. 206ЦПК Українив разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно дост. 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обовязків /спадщини/ від фізичної особи, яка померла /спадкодавця/, до інших осіб /спадкоємців/.

Відповідно дост. 1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обовязки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1ст. 1268ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно з ч. 3ст. 13ЦПК Україниучасниксправи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Повноваження сторін на вчинення дій по визнанню позову судом перевірені.

Відповідач не обмежений в цивільній процесуальній дієздатності, а тому розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд, включаючи і право на визнання позову.

Як вбачається з правових позицій Верховного Суду України, викладених в Постанові Пленуму Суду № 2 від 12.06.2009 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції, у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без зясування і дослідження інших обставин справи.

За вимогами ч. 3 ст. 12 Цивільно-процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з ч. 1 ст. 13 Цивільно-процесуального кодексу України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 Цивільно-процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 Цивільно-процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

У Хорольській державній нотаріальній конторі відкрито спадкову справу №114/2018 на майно померлого ОСОБА_2 . Відповідно до матеріалів спадкової справи позивач ОСОБА_1, є спадкоємцем за законом.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, що складається з будинку №1 з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою : пров. І. Франка, 1 с. Шишаки Хорольського району Полтавської області, який розташований на приватизованій земельній ділянці 0.1100 га з цільовим призначенням - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд,кадастровий номер: 5324887001:01:001:0276, на яку позивач отримала свідоцтво про право на спадщину за законом ННС № 659099 від 10.10.2018 року, реєстр. №1516, реєстраційний номер у ДРРП 1665119953248.

23.08.2018 року КП Лубенське МБТІ на замовлення позивача було виготовлено технічну документацію на вказане домоволодіння та видано довідку про його інвентаризаційну вартість за № 286 .

Відповідно до довідки № 286 від 23.08.2018 року, виданої на ім'я позивача КП Лубенським МБТІ, вказано, що будинок №1 з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою : пров. І.Франка, с. Шишаки Хорольського району Полтавської області в КП Лубенське МБТІ не зареєстрований. Отже , свідоцтво про право власності на нього не видавалось.

У видачі свідоцтва про право на спадщину на вказаний будинок Хорольська державна нотаріальна контора позтивачу відмовила, у зв'язку з тим, що документи, які підтверджують право власності на вказане нерухоме майно, власником якого був ОСОБА_2, відсутні, а відповідно до п. 4.15 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, зареєстрованого в МЮ України 22.02.2012 року за № 282/20595 "видача свідоцтва про право на спадщину на майно право власності на яке підлягає Державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів, щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна . (Постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії №1701/02-14 ід 10.10.2018 року).

Таким чином, позивач не має правовстановлюючих документів на спадкове майно у вигляді будинку №1 з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою : пров. І.Франка, с. Шишаки Хорольського району Полтавської області, необхідних для отримання свідоцтва про право на спадщину у нотаріальній конторі і змушена звернутися до суду з позовом про встановлення права власності на нього, в порядку спадкування.

Згідно із ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

У статті 16 ЦК України визначено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ст. 392 Цивільного Кодексу України власник майна може предявити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

За даних обставин суд приходить до висновку, що права позивача на спадщину є доведеним, а тому позовні вимоги підлягають до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.15,16,328,392 ЦК України, ст.ст.1-18,76-81,141,209-241,259,263-265,268,354,355 ЦПК України, суд-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Клепачівської сільської ради Хорольського району Полтавської області, за участю третої особи - Хорольської державної нотаріальної контори про встановлення права власності на житловий будинок з господарськими будівлями в порядку спадкування,- задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, 01.08.1974 р.п. ,ІПН НОМЕР_1, прож. Україна, АДРЕСА_1 право власності в порядку спадкування на житловий будинок А-1 що знаходиться за адресою: пров. І.Франка, 1 с. Шишаки Хорольського району Полтавської області, загальною площею 94.8 кв. м., житловою площею 46.5 кв.м з господарськими будівлями та спорудами: під Б - погріб; Б - Сарай-гараж-літня кухня; В - сарай; Г - вбиральня; №1 - колодязь, №2 - огорожа, №3 - ворота.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до пп.15.5 п.15розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України,до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Хорольський районний суд Полтавської області.

Повний текст судового рішення складено 10.12.2018 року.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1, 01.08.1974 року нродження, прож. 37500, Україна, АДРЕСА_1, Паспорт громадянина України КО 612483 виданий Лубенським МРВ УМВС України в Полтавській області 10 квітня 1998 р., ІПН НОМЕР_1 .

Відповідач: територіальна громада в особі Клепачівської сільської ради Хорольського району Полтавської області, адреса : село Клепачі, вул. Перемоги, 8 Хорольського району Полтавської області.

Третя особа: Хорольська державна нотаріальна контора, адреса місцезнаходження : 37800, м. Хорол, вул. Незалежності, 21 а Полтавської області.

Суддя : О.В. Коновод

СудХорольський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення10.12.2018
Оприлюднено03.01.2019
Номер документу78970402
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —548/2271/18

Рішення від 10.12.2018

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 15.11.2018

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні