Постанова
від 09.11.2009 по справі 2а-5109/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ   УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

09 листопада 2009р                                                                                 Справа № 2а-5109/09/0870

За позовом: Управління Пенсійного фонду України в Якимівському  районі Запорізької області, вул. Молодих патріотів, 7, смт. Якимівка,  Якимівський район Запорізької області, 72503.

до: Виробничого кооперативу «Переможець», вул. Леніна, 1, с. Переможне, Запорізька область,72513.

про стягнення 35 222, 04 грн.

                                                              У складі головуючого судді Нечипуренко О.М.      

                                                              при секретар судового засідання Ємельянової Г.В.

за участі представ6ників сторін:

від позивача  - не прибув

від відповідача – не прибув

11.09.2009р. до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява  Управління Пенсійного фонду України в Якимівському районі м. Запоріжжя (надалі УПФУ в Якимівському районі м. Запоріжжя або позивач) до Виробничого кооперативу «Переможець» (надалі ВК «Переможець» або відповідач) , про стягнення з останнього  на користь позивача заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгової  пенсії у розмірі  35 222, 04 грн.

14.09.2009р. відкрито провадження в адміністративній справі № 2а-5109/09/0870 та призначено до судового  розгляду на 19.10.2009р.

У зв’язку з неявкою у судове засідання 19.10.2009р. представника відповідача, на підставі ст. 128 КАС України, розгляд справи відкладався до 09.11.2009р.

В засіданні 09.11.2009р. судом, у відповідності до ст. 160 КАС України,  проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Судом оголошено про час виготовлення постанови у повному обсязі.

Відповідно до ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства, в ході судового розгляду здійснювалось повне фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів, а саме: комплексу «Камертон».

Позивач у судове засідання 09.11.2009р. не прибув. Н а адресу суду надіслав клопотання про розгляд справи без його участі.

Клопотання позивача про розгляд справи без його участі  не суперечить діючому законодавству  та не порушує чиї – небудь  права  і охоронювані  законом  інтереси і приймається судом та задовольняється.

Також, позивач надіслав клопотання про збільшення позовних вимог на 7 684, 76 грн.

Клопотання позивача про збільшення позовних не суперечить діючому законодавству  та не порушує чиї – небудь  права  і охоронювані  законом  інтереси, приймається судом та задовольняється.

Суд розглядає уточнені позовні вимоги.

У поданій позовній заяві, позивач вказує, що відповідач в порушення приписів чинного законодавства України не відшкодовує до УПФУ в Якимівському районі                         Запорізької області витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», Закону України «Про пенсійне забезпечення»  пенсіонерам: ОСОБА_1, ОСОБА_2., ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, у зв’язку із чим заборгованість відповідача складає   35 222, 04 грн.

 На підставі викладеного, позивач просить позов задовольнити та стягнути з відповідача   заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за віком, призначених на пільгових умовах відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»   у розмі рі 35 222, 04 грн.

Відповідач проти позову не заперечив. Відзив та витребувані докази не надіслав. Представника у судове засідання не направив. Про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином. Клопотань про розгляд справи без його участі не надходило.

Відповідно до статті 128 КАС України, неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або неповідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

За таких обставин, на підставі ст.128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу по суті без участі представника відповідача, за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, суд,

ВСТАНОВИВ:

Виробничий кооператив «Переможець» зареєстрований в управлінні  Пенсійного фонду України в Якимівському районі Запорізької областіза реєстраційним № 1 098 120 0000 000537 від 20.06.19994р.

Відповідач, відповідно до Закону України “Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування”, є платником збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, а також платником страхових внесків відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”

Як свідчать матеріали справи,  Виробничий кооператив «Переможець» не відшкодовує до Управління Пенсійного фонду України в Якимівському  районі Запорізької області відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» по гр.  ОСОБА_1, ОСОБА_2., ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10  фактичні витрати на виплату і доставку пільгової  пенсії у розмірі  35 222, 04 грн. у розмірі   35 222, 04 грн.

Зазначена сума відповідачем сплачена не була.

Зважаючи на несплату відповідачем суми заборгованості позивач звернувся до суду з позовом до Виробничого кооперативу «Переможець»  про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгової  пенсії у розмірі 35 222, 04       грн.

Проаналізувавши наявні матеріали та фактичні обставини справи, дослідивши і оцінивши надані докази в їх сукупності, , суд вважає, позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступного:

Відповідно до Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001 року № 121, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює управління фінансами пенсійного забезпечення, тому заборгованість перед Пенсійним фондом України по відшкодуванню сум пільгових пенсій є заборгованістю перед державою.      

Відповідно до п.15 вищевказаного  Положення повноваження Пенсійного Фонду України здійснюються через утворенні в установленому порядку відповідні управління та відділи. А тому, органом, уповноваженим державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах є управління пенсійного Фонду України в Якимівському районі                              Запорізької області.

Як свідчать матеріали справи, Виробничим кооперативом «Переможець»        порушуються вимоги Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” № 1058  від 09.07.2003 року, згідно яких усі підприємства незалежно від форм їх власності та господарювання, галузевої належності та виду діяльності повинні відшкодовувати витрати Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, наслідком чого стала заборгованість відповідача до Пенсійного фонду України у сумі 35 222, 04 грн.

Працівникам Виробничого кооперативу «Переможець» ОСОБА_1, ОСОБА_2., ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 , управлінням Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя була призначена та виплачується пенсія на пільгових умовах відповідно до ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” за Списком № 2.

Виробничий кооператив «Переможець» повинен відшкодувати Управлінню пенсійного фонду витрати на виплату та відшкодування фактичних витрат  по пільговим пенсіям.

 Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсії на пільгових умовах та в пільгових розмірах призначаються на підставі до законодавства, що діяло раніше тобто на підставі Закону України “Про пенсійне забезпечення”  № 1788 від  05.11.1991 року.

Згідно ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:

працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком №2  виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України і за результатами атестації робочих місць:

чоловіки  - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, 12років 6 місяців на зазначених роботах;

жінки – після – після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи  чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи жінкам;      

  Для підтвердження спеціального стажу для призначення пенсії на пільгових умовах за списком №2  є відповідний запис в трудовій книжці, а  також  уточнюючі довідки підприємств. Відповідно до п.20 “Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 №637 передбачено, що у випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах  приймаються уточнюючі довідки підприємств, організацій. Цей документ (який подається для підтвердження трудової діяльності ) повинен бути підписаний посадовою особою та  засвідчений печаткою, що є одним із першоджерельним  для призначення пільгової пенсії.

 Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 якою зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663”Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України” (далі Інструкція)  встановлений  порядок  внесення  коштів  на покриття витрат на виплату та доставку зазначених пенсій.

В п. 6 даної Інструкції зазначено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” №1058 у таких розмірах:

 - для платників, зазначених у підпункті 2.2.1 пункту 2 цієї  Інструкції – 100 % фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2  Прикінцевих Положень цього Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Підпунктом 2.2.1 пункту 2 Інструкції визначено, що платниками є підприємства, установи й організації, створені  відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання. Виробничий кооператив «Переможець» у визначенні підпункту 2.2.1 пункту 2 зазначеної Інструкції є платником.

Витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які  мають  стаж,  що  дає  право   на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи.

При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах

Згідно до п. 6.4.  Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону 1058-15 (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20–го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Повідомлення складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного  фонду України, які подаються до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.    

 Підпунктом 6.8 пункту 6 Інструкції зазначено, що підприємства щомісяця до 25-го числа  вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах.

Управлінням Пенсійного фонду України в Якимівському районі м. Запоріжжя на виконання п.п.6.4. Інструкції  відповідачу надавались повідомлення - Розрахунок про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах відповідно до ст. 13 ЗУ “Про пенсійне забезпечення”, однак останній не вчиняє дій спрямованих  на відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій у добровільному порядку, внаслідок чого за стосовно  пенсіонерів  .  ОСОБА_1, ОСОБА_2., ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10                             виникла заборгованість в розмірі  35 222, 04 грн. (відповідно до розрахунків, що додаються).

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач, в порушення вимог Законів України “Про пенсійне забезпечення”, “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, не відшкодував суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, нарахованої та виплаченої управлінням Пенсійного фонду України в Якимівському районі Запорізької області зазначеним пенсіонерам, у зв’язку із чим у  Виробничого кооперативу «Переможець»                   виникла заборгованість у розмірі  35 222, 04 грн.  

На час судового розгляду справи відповідач доказів сплати спірної суми не надав, доводів позивача не спростував .

На підставі викладеного, враховуючи положення ч. 1 ст. 71 КАС України (розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості) та ч. 1 ст. 71 КАС України (кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення) суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги про стягнення з відповідача  35 3222, 04 грн. заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгової пенсії є законними, обґрунтованими, підтверджуються зібраними в справі доказами та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст.  94, 158, 160, 162, 163, 167 КАС  України, суд

                                                       

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов Управління Пенсійного фонду України в Якимівському  районі Запорізької області  до Виробничого кооперативу «Переможець» про стягнення 35 222, 04  грн., задовольнити.

2. Стягнути з Виробничого кооперативу «Переможець»  ( ЄДРПОУ 00853330) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 35 222, 04  грн. (тридцять п’ять тисяч двісті двадцять дві гривні) 04 коп. на користь Управління Пенсійного фонду України в Якимівському  районі Запорізької області   ( р/р 25604301001106, МФО 313957, ЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України, ЄДРПОУ 20508441 ). Видати виконавчий лист.

П останова  суду першої інстанції,  якщо інше не встановлено  КАС України ,  набирає законної сили після  закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження,  встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Заява  про  апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення,  а в разі   складення   постанови  у  повному  обсязі  відповідно  до статті 160 цього Кодексу -  з  дня  складення  в  повному  обсязі. Апеляційна  скарга  на  постанову  суду першої інстанції подається протягом  двадцяти  днів  після  подання  заяви   про   апеляційне оскарження.

Заява  про  апеляційне  оскарження  чи  апеляційна скарга, подані  після  закінчення  строків,  встановлених  цією   статтею, залишаються без розгляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, яка їх подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.

 Постанова в повному обсязі у відповідності до вимог ст. 160 КАС України оформлена і підписана  04.01.2009р.                                            

                                                                       

 Суддя         (підпис)              О.М. Нечипуренко  

Дата ухвалення рішення09.11.2009
Оприлюднено01.07.2010
Номер документу7897453
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5109/09/0870

Постанова від 09.11.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко Олександр Михайлович

Ухвала від 19.10.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко Олександр Михайлович

Ухвала від 14.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні