Постанова
від 26.12.2018 по справі 615/570/18
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2018 року

м. Харків

справа № 615/570/18-ц

провадження № 22ц/818/657/18

провадження № 22ц/818/658/18

Харківський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - Бурлака І.В., (суддя-доповідач),

суддів - Кіся П.В., Яцини В.Б.,

за участю секретаря - Асавалюк О.О.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1, представник позивача - ОСОБА_2,

відповідач - Приватна фірма Ліга ,

третя особа - Селянське (фермерське) господарство Кристина

розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги Селянського (фермерського) господарства Кристина на рішення Валківського районного суду Харківської області від 30 липня 2018 року та Приватної фірми Ліга на додаткове рішення Валківського районного суду Харківської області від 14 серпня 2018 року в складі судді Логвінова А.О.,

в с т а н о в и в:

У квітні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Приватної фірми Ліга , третя особа: Селянське (фермерське) господарство Кристина про розірвання договору оренди землі.

Позовна заява мотивована тим, що він є власником земельних ділянок, а саме кадастровий номер НОМЕР_1, на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 19 лютого 2015 року, та кадастровий номер НОМЕР_2, на підставі розпорядження про передачу у приватну власність земельної ділянки, серія та номер 184, виданого 10 травня 2016 року Валківською районною державною адміністрацією Харківської області Харківської області.

Зазначив, що 01 січня 2016 року між ним та Приватною фірмою Ліга укладено договір оренди землі № 1, відповідно до умов якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення, кадастровий номер НОМЕР_1, загальною площею 4,2829 га, у тому числі, рілля 4,2829 га, яка знаходиться на території Заміської сільської ради Валківського району. Орендна плата сплачується у розмірі 5% від грошової оцінки землі та становить 7053,28 грн. в рік, виплачується у грошовій формі, готівкою через касу підприємства орендаря з письмовим підтвердженням отримання готівки в день її отримання орендодавцем до 31 грудня кожного року оренди.

Згідно акту приймання-передачі від 01 січня 2016 року вказана земельна ділянка передана в оренду.

01 січня 2016 року між ним та Приватною фірмою Ліга укладено договір оренди землі № 9, відповідно до умов якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення, кадастровий номер НОМЕР_2, загальною площею 4,4922 га, у тому числі, рілля 4,4922 га, яка знаходиться на території Заміської сільської ради Валківського району. Орендна плата сплачується у розмірі 5% від грошової оцінки землі та становить 7053,28 грн. в рік, виплачується у грошовій формі, готівкою через касу підприємства орендаря з письмовим підтвердженням отримання готівки в день її отримання орендодавцем до 31 грудня кожного року оренди.

Згідно акту приймання-передачі від 01 січня 2016 року земельна ділянка передана в оренду.

Вказав, що відповідачем не було належним чином виконано зобов'язання за договорами, а саме не було здійснено оплату за користування земельними ділянками за 2016 рік та 2017 рік.

Вважав, що має місце систематичне порушення взятих на себе зобов'язань за договорами з боку відповідача, він має право на захист своїх порушених прав шляхом розірвання договорів.

Зазначив, що відповідно до інформаційних довідок з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 29 березня 2018 року за №№ 118856925, 118857374, йому стало відомо, що 10 серпня 2016 року проведено державну реєстрацію речового права суборендаря Селянське (фермерське) господарство Кристина на підставі договорів суборенди земельних ділянок № 1 та № 2 від 22 липня 2016 року, за якими суборендодавцем є Приватна фірма Ліга .

Вказав, що йому не було відомо про передання його земельних ділянок в суборенду.

Просив розірвати договір оренди землі № 1 від 01 січня 2016 року, укладений між ним та Приватною фірмою Ліга щодо оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1; розірвати договір оренди землі № 9 від 01 січня 2016 року, укладений між ним та Приватною фірмою Ліга щодо оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_2; судові витрати покласти на відповідача.

Рішенням Валківського районного суду Харківської області від 30 липня 2018 року позов ОСОБА_1 - задоволено, розірвано договір оренди № 1 від 01 січня 2016 року, укладений між ОСОБА_1 та Приватною фірмою Ліга на земельну ділянку площею 4,2829 га, кадастровий номер НОМЕР_1, зареєстрований 13 квітня 2016 року державним реєстратором Валківської районної державної адміністрації Харківської області Шевченко О.В.; розірвано договір оренди № 9 від 01 січня 2016 року, укладений між ОСОБА_1 та Приватною фірмою Ліга на земельну ділянку площею 4,4922 га, кадастровий номер НОМЕР_2, зареєстрований 25 травня 2016 року державним реєстратором Валківської районної державної адміністрації Харківської області Шевченко О.В.; стягнуто з Приватної фірми Ліга на користь ОСОБА_1 витрати по сплаті судового збору у розмірі 1409,60 грн.

14 серпня 2018 року Валківським районним судом Харківської області ухвалено додаткове рішення, яким стягнуто з Приватної фірми Ліга на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 11 300,00 грн.

Не погоджуючись з рішенням суду Селянське (фермерське) господарство Кристина подав апеляційну скаргу, в якій просив рішення скасувати та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити в повному обсязі.

Не погоджуючись з додатковим рішенням суду, Приватна фірма Ліга подала апеляційну скаргу, в якій просила додаткове рішення скасувати частково та ухвалити нове рішення, яким зменшити розмір стягнутих судових витрат на професійну правничу допомогу.

Апеляційні скарги мотивовані тим, що судом неповно з'ясовано обставини, що мають значення для справи, висновки суду не відповідають обставинам справи, порушено та неправильно застосовано норми матеріального та процесуального права.

Селянське (фермерське) господарство Кристина вважав, що суд не надав належної оцінки доказам у справі, не звернув уваги на те, що з метою взятих на себе зобов'язань господарство за договором суборенди земельних ділянок та маючи реальний намір їх виконання протягом 2016-2017 років неодноразово здійснювались запрошення позивача до офісу господарства, як в телефонному режимі, так і особисто; що влітку 2017 року в офісі господарства відбулась зустріч між позивачем та директором Приватного підприємства Ліга у присутності співзасновника Селянського (фермерського) господарства Кристина , на якій позивачу повідомлено про договори суборенди та запропоновано отримати грошові кошти за договорами, однак позивач відмовився їх отримувати; що головою Селянського (фермерського) господарства Кристина 27 січня 2018 року направлено лист, в якому позивачу офіційно повідомлено адресу розташування офісу Селянського (фермерського) господарства Кристина та можливість отримання орендної плати особисто, а також про те, що йому направлені грошові кошти у розмірі 7243,55 грн. в якості орендної плати за 2017 рік поштовим переказом, який також повернуто без отримання; що на адресу позивача 07 грудня 2017 року та 08 грудня 2017 року поштою здійснено грошові перекази, які були повернені відправникові через умисне ухилення позивача в отриманні коштів; що позивач міг реалізувати своє право на вимогу виплати орендної плати або від Приватного підприємства Ліга , або від Селянського (фермерського) господарства Кристина із одночасним внесенням змін до умов укладених договорів, однак це не використав, що свідчить про банальне небажання перебувати у відносинах саме з цими юридичними особами, що само по собі не є підставою для розірвання договору оренди землі.

Приватна фірма Ліга вважала, що суд першої інстанції не надав належної оцінки доказам у справі, не звернув уваги на те, що розмір в даній конкретній справі витрат на правову допомогу є завищеним, неспівмірним із складністю справи, а також тим обсягом робіт, які були виконані під час підготовки до судового розгляду та безпосередньо під час судового розгляду справи.

Ухвалою судді Апеляційного суду Харківської області Піддубного Р.М. від 13 вересня 2018 року та 19 вересня 2018 року витребувано цивільну справу з суду першої інстанції.

21 вересня 2018 року справа надійшла до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою судді Апеляційного суду Харківської області Піддубного Р.М. від 24 вересня 2018 року відкрито апеляційне провадження у справі.

Підпунктом 3 пункту 3 Розділу ХІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про судоустрій і статус суддів передбачено, що апеляційні суди, утворені до набрання чинності цим Законом, продовжують здійснювати свої повноваження до утворення апеляційних судів у відповідних апеляційних округах. Такі апеляційні суди у відповідних апеляційних округах мають бути утворені та розпочати здійснювати правосуддя не пізніше трьох років з дня набрання чинності цим законом.

Згідно з пунктом 8 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, у редакції Закону України № 2147-VІІІ від 03 жовтня 2017 року Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів , що набрав чинності 15 грудня 2017 року, до утворення апеляційних судів в апеляційних округах їхні повноваження здійснюють апеляційні суди, у межах територіальної юрисдикції яких перебуває місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Відповідно до частини 6 статті 147 Закону України Про судоустрій і статус суддів у разі ліквідації суду, що здійснює правосуддя на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці (відповідних адміністративно-територіальних одиниць), та утворення нового суду, який забезпечує здійснення правосуддя на цій території, суд, що ліквідується, припиняє здійснення правосуддя з дня опублікування в газеті Голос України повідомлення голови новоутвореного суду про початок роботи новоутвореного суду.

Указом Президента України Про ліквідацію апеляційних судів та утворення апеляційних судів в апеляційних округах від 29 грудня 2017 року № 452/2017 постановлено ліквідувати Апеляційний суд Харківської області та утворено Харківський апеляційний суд в апеляційному окрузі, що включає Харківську область, з місцезнаходженням у місті Харкові.

На підставі Указу Президента України від 28 вересня 2018 року № 297/2018 судді, які здійснювали правосуддя в Апеляційному суді Харківської області переведені до новоутвореного Харківського апеляційного суду.

03 жовтня 2018 року повідомлення про початок роботи Харківського апеляційного суду оприлюднено в газеті Голос України № 185 (6940).

03 жовтня 2018 року справу передано до Харківського апеляційного суду.

12 жовтня 2018 року за допомогою автоматизованого розподілу справ між суддями на суддю судової палати з розгляду цивільних справ Бурлака І.В. розподілено цивільну справу № 615/5700/18-ц (22ц/818/657/18) за позовом ОСОБА_1 до Приватної фірми Ліга , третя особа: Селянське (фермерське) господарство Кристина про розірвання договору оренди землі.

12 жовтня 2018 року за допомогою автоматизованого розподілу справ між суддями на суддю судової палати з розгляду цивільних справ Бурлака І.В. розподілено цивільну справу № 615/5700/18-ц (22ц/818/658/18) за позовом ОСОБА_1 до Приватної фірми Ліга , третя особа: Селянське (фермерське) господарство Кристина про розірвання договору оренди землі.

Ухвалою Харківського апеляційного суду від 16 жовтня 2018 року у складі колегії суддів Бурлака І.В., Кіся П.В., Яцини В.Б. справу призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні.

11 жовтня 2018 року та 05 листопада 2018 року від ОСОБА_1 надійшов відзив на апеляційні скарги відповідно на додаткове рішення та рішення суду, в якому вважав додаткове рішення та рішення суду законним, а апеляційні скарги необґрунтованими. При цьому зазначив, що умови договорів суборенди суперечать договорам оренди землі; що орендну плату йому повинно сплачувати Приватне підприємство Ліга , а не Селянське (фермерське) господарство Кристина ; що витрати на професійну правничу допомогу співмірні з обсягом роботи.

Судова колегія, заслухавши суддю-доповідача, пояснення з'явившихся осіб, дослідивши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційних скарг вважає, що апеляційні скарги Селянського (фермерського) господарства Кристина та Приватної фірми Ліга необхідно задовольнити, рішення суду та додаткове рішення - скасувати.

Судові рішення суду першої інстанції мотивовані тим, що систематична та несвоєчасна несплата позивачу орендної плати є підставою для розірвання договорів оренди, у зв'язку з чим та наданням професійної правничої допомоги на користь ОСОБА_1 підлягають стягненню витрати, пов'язані з її наданням в розмірі 11 300,00 грн.

Проте, з такими висновками суду першої інстанції повністю погодитися не можна, виходячи з наступного.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що на праві приватної власності ОСОБА_1 належить земельна ділянка загальною площею 4,2829 га кадастровий номер НОМЕР_1, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Заміської сільської ради Валківського району Харківської області, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом від 19 лютого 2015 року та Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна від 29 березня 2018 року № 118856925.

Також, на праві приватної власності ОСОБА_1 належить земельна ділянка загальною площею 4,4922 га кадастровий номер НОМЕР_2, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Заміської сільської ради Валківського району Харківської області, що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна від 29 березня 2018 року № 118857374.

01 січня 2016 рокуміж ОСОБА_1 та Приватною фірмою Ліга укладено договір оренди землі № 1, відповідно до умов якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 4,2829 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться на території Заміської сільської ради Валківського району Харківської областістроком на 10 років.

01 січня 2016 рокуміж ОСОБА_1 та Приватною фірмою Ліга укладено договір оренди землі № 9, відповідно до умов якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 4,4922 га, кадастровий номер НОМЕР_2, яка знаходиться на території Заміської сільської ради Валківського району Харківської областістроком на 7 років.

Відповідно до пункту 4 вказаних договорів орендна плата сплачується орендарем орендодавцю у розмірі 5% від грошової оцінки землі, та становить 7053,28 грн. в рік. Виплачується у грошовій формі готівкою через касу підприємства орендаря з письмовим підтвердженням отримання готівки в день її отримання орендодавцем. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється без урахування індексів інфляції. Орендна плата вноситься у такі строки: до 31 грудня кожного року оренди. За домовленістю сторін орендна плата може сплачуватися у натуральній формі (зерно, сіно, олія та інше), або у відробітковій формі (наданні послуг: культивація, оранка, транспортні послуги, посів та інші) за діючими цінами на продукцію, роботу та послуги. Передача продукції та надання послуг у рахунок орендної плати оформлюються відповідними актами. Розмір орендної плати переглядається тільки за взаємною згодою сторін.

Згідно пункту 9.3 вказаних договорів орендар має право передавати орендовану земельну ділянку або її частину іншій особі в суборенду без згоди орендодавця відповідно до Земельного кодексу України.

22 липня 2016 року між Приватною фірмою Ліга та Селянським (фермерським) господарством Кристина укладено договір суборенди земельної ділянки № 1, відповідно до умов якого за цим договором суборендодавець зобов'язаний за плату передати суборендареві земельну ділянку сільськогосподарського призначення, загальною площею 4,2829 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться на території Заміської сільської ради Валківського району Харківської області, на строк 7 років з дати підписання цього договору, але у будь-якому разі не більше ніж на строк чинності договору оренди земельної ділянки, укладеного між ОСОБА_1 та Приватною фірмою Ліга від 01 січня 2016 року.

22 липня 2016 року між Приватною фірмою Ліга та Селянським (фермерським) господарством Кристина укладено договір суборенди земельної ділянки № 2, відповідно до умов якого за цим договором суборендодавець зобов'язаний за плату передати суборендареві земельну ділянку сільськогосподарського призначення, загальною площею 4,4922 га, кадастровий номер НОМЕР_2, яка знаходиться на території Заміської сільської ради Валківського району Харківської області, на строк 7 років з дати підписання цього договору, але у будь-якому разі не більше ніж на строк чинності договору оренди земельної ділянки, укладеного між ОСОБА_1 та Приватною фірмою Ліга від 01 січня 2016 року.

Відповідно до пунктів 2.1-2.5 вказаного договору суборендар за суборенду земельної ділянки сплачує: суборендодавцеві орендну плату в розмірі 100,00 грн. за кожен укладений договір суборенди. Орендна плата виплачується щорічно до 31 грудня; орендодавцю орендну плату у розмірі 5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, зазначеної у пункті 2.2 цього договору, за один рік, у вигляді платежу до 31 грудня кожного року. Орендна плата виплачується у грошовій формі готівкою через касу підприємства суборендаря з письмовим підтвердженням отримання готівки в день її отримання орендодавцем.

Грошова нормативна оцінка земельної ділянки, що передається в суборенду за цим договором, визначається договором оренди земельної ділянки і складає грошову суму у розмірі 141 065,59 грн. станом на 01 січня 2016 року. На підставі пунктів 2.1, 2.2 цього договору суборендар сплачує орендну плату, розмір якої становить 7053,28 грн. за рік. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється без урахування індексів інфляції. Розмір орендної плати переглядається тільки за взаємною згодою сторін.

23 січня 2018 року за № 2/01 Селянським (фермерським) господарством Кристина на адресу ОСОБА_1 направлено лист, відповідно до якого підприємством повідомлено про те, що на його адресу здійснені грошові перекази через Укрпошту на суму 14 194,72 грн., які були повернуті, у зв'язку з чим запропоновано з'явитися до адміністрації Селянського (фермерського) господарства Кристина для отримання орендної плати за 2016 рік та 2017 рік.

З копію чеків вбачається, що на адресу ОСОБА_1 07 грудня 2017 року та 08 грудня 2017 року здійснено грошові перекази.

Відповідно до відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та отриманих податків від 06 червня 2018 року № 7086 та від 31 травня 2018 року № 7067, ОСОБА_1 за період з першого кварталу 2016 року по перший квартал 2018 року отримував доходи, зокрема, з Селянського (фермерського) господарства Кристина в розмірі 17 633,20 грн.

Як вбачається з відомостей нарахування орендної плати за землю за 2016 рік ОСОБА_1 нараховано 1763,32 грн. та 1763,32 грн., а за 2017 рік - 7053,28 грн. та 7053,28 грн.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства (стаття 628 ЦК України).

У частині першій статті 627 ЦК України зазначено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладанні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно з частиною першою статті 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

За правилами статті 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути розірваний або змінений за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Згідно з частиною четвертою статті 124 ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем, який укладається в письмовій формі.

Статтею 13 Закону України Про оренду землі визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Істотні умови договору оренди землі встановлені статтею 15 Закону України Про оренду землі . До них відносяться об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін.

Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених у вищезазначеній статті, а також порушення вимог статей 4-6, 11, 17,19 Закону України Про оренду землі є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.

За змістом частини п'ятої статті 22 Закону України Про оренду землі внесення орендної плати оформлюється письмово, за винятком перерахування коштів через фінансові установи.

Згідно зі статтею 18 Закону України Про оренду землі договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Статтею 20 цього Закону передбачено, що укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація договорів оренди землі проводиться у порядку, встановленому законом.

Згідно з частиною першою статті 32 Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

У пункті д частини першої статті 141 ЗК України зазначено, що підставою припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати. Таким чином, законодавство передбачає як необхідну умову для розірвання договору оренди землі - систематичне невиконання умов договору, в тому числі і несплату орендної плати.

Аналіз указаних норм дає підстави для висновку, що підставою для розірвання договору оренди землі є систематична несплата орендної плати. Зазначені положення закону вимагають систематичної (два та більше випадки) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання договору оренди. При цьому, фундаментальне значення, крім ознаки систематичність , має значення саме несплата орендної плати.

Саме такий правовий висновок зроблено у Постанові Верховного Суду від 18 квітня 2018 року по справі № 183/3993/16.

Відповідно до статті 8 Закону України Про оренду землі орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця. Якщо протягом одного місяця орендодавець не надішле письмового повідомлення щодо своєї згоди чи заперечення, орендована земельна ділянка або її частина може бути передана в суборенду.

Умови договору суборенди земельної ділянки повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки і не суперечити йому.

Строк суборенди не може перевищувати строку, визначеного договором оренди землі.

У разі припинення договору оренди чинність договору суборенди земельної ділянки припиняється.

Договір суборенди земельної ділянки підлягає державній реєстрації.

За згодою сторін договір суборенди земельної ділянки посвідчується нотаріально.

Орендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення на період дії договору оренди можуть обмінюватися належними їм правами користування земельними ділянками шляхом укладання між ними договорів суборенди відповідних ділянок, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця.

Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції помилково виходив, зокрема, з того, що зміни щодо порядку сплати орендної плати за договорами оренди землі від 01 січня 2016 року, укладених між ОСОБА_1 та Приватною фірмою Ліга не вносились, тому оплата орендної плати у порядку встановленому саме договорами суборенди земельних ділянок від 22 липня 2016 року суперечать умовам договорів оренди землі від 01 січня 2016 року, виходячи з наступного.

Законом України Про оренду землі та Земельним кодексом України передбачено, що орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця. Умови договору суборенди земельної ділянки повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки і не суперечити йому. Отже, до правовідносин з договору суборенди застосовуються положення нормативно - правових актів, які регулюють правовідносини з договору оренди, як до правовідносин, умови яких обмежуються умовами договору оренди.

Однак, суд першої інстанції не звернув увагу на те, що договорами суборенди передбачено, що саме суборендар за суборенду земельної ділянки сплачує орендодавцю орендну плату, а не орендар. При цьому, ані договорами оренди, ані договорами суборенди не передбачено обов'язковість внесення змін щодо порядку сплати орендної плати.

Матеріали справи свідчать про те, що суборендарем, Селянським (фермерським) господарством Кристина , здійснювались всі можливі заходи щодо виплати орендної плати ОСОБА_1, зокрема, направлення відповідного повідомлення, переказу грошових коштів засобами поштового зв'язку. Крім того, згідно даних Державного реєстру фізичних осіб - платників податків підприємством нараховано йому орендну плату, а також сплачено відповідний податок.

Проте, ОСОБА_1 не з'являвся до підприємства для отримання орендної плати та не отримував грошові кошти, які були йому переказані поштою, у зв'язку з чим це можна розцінити як ухилення від прийняття виконання обов'язку щодо своєчасної сплати орендної плати.

Таким чином, колегія суддів не погоджується з висновком суду щодо того, що існує систематичність невиконання зобов'язання щодо сплати орендної плати.

Ухвалюючи рішення, суд першої інстанції неповно з'ясував обставини, що мають значення для справи, порушив при цьому норми процесуального права та неправильно застосував норми матеріального права.

У зв'язку з чим відповідно до статті 376 ЦПК України рішення суду підлягає скасуванню з ухваленням нового судового рішення про відмову позивачу у задоволенні позовних вимог.

При цьому, судова колегія звертає увагу на правову позицію, викладену Верховним Судом у справі № 911/436/17 від 07 березня 2018 року, згідно якої земельна ділянка для ведення фермерського господарства набувається саме фізичною особою; після створення (державної реєстрації) фермерського господарства, відповідно до положень частини 1 статті 134 Земельного Кодексу України Про фермерське господарство , фермерське господарство набуває земельні ділянки державної або комунальної власності у користування виключно на підставі земельних торгів

Проте, оскільки в суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції, не може бути задоволено позов, а апеляційну скаргу - залишено без задоволення з підстав, які не розглядалися в суді першої інстанції. Позовні вимоги стосувалися тільки несплати орендної плати.

Статтею 141 ЦПК України визначено порядок розподілу судових витрат між сторонами. Зокрема, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки апеляційну скаргу задоволено, а в задоволенні позову позивачу відмовлено, з ОСОБА_1 на користь Селянського (фермерського) господарства Кристина підлягає стягненню тільки судовий збір в розмірі 2114, 40 грн. за подачу апеляційної скарги, у зв'язку з чим додаткове рішення щодо стягнення витрат, пов'язаних з наданням професійної правничої допомоги в розмірі 11 300,00 грн. необхідно скасувати з відмовою ОСОБА_1 в задоволенні позову в частині стягнення судових витрат.

Керуючись ст. ст. 367, 368, п. 2 ч. 1 ст.374, ст.376, ст. ст. 381-384, 389 ЦПК України

п о с т а н о в и в:

Апеляційні скарги Селянського (фермерського) господарства Кристина та Приватної фірми Ліга - задовольнити.

Рішення Валківського районного суду Харківської області від 30 липня 2018 року та додаткове рішення Валківського районного суду Харківської області від 14 серпня 2018 року - скасувати та ухвалити нове судове рішення, яким в задоволені позову ОСОБА_1 - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Селянського (фермерського) господарства Кристина 2114, 40 грн. судового збору за подачу апеляційної скарги.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом 30 днів з дня набрання законної сили.

Головуючий І.В. Бурлака

Судді П.В. Кісь

В.Б. Яцина

Повний текст постанови складено 29 грудня 2018 року.

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення26.12.2018
Оприлюднено03.01.2019
Номер документу78975890
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —615/570/18

Ухвала від 22.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 13.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 06.02.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Постанова від 26.12.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Постанова від 26.12.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Постанова від 26.12.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Постанова від 26.12.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 15.10.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні