Ухвала
від 07.06.2018 по справі 344/7744/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/7744/18

Провадження № 1-кс/344/3179/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2018 року м.Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області капітана податкової міліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження № 32017090000000034,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий, за погодженням з прокурором, звернувся з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в обґрунтування якого покликався на те, що службові особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в ході здійснення господарської діяльності упродовж 2014-2016 років документально відобразили видимість проведення фінансово-господарських операцій з купівлі товарів (робіт, послуг) у підприємств із ознаками фіктивності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), які фактично останніми не надавалися (поставлялися), що призвело до заниження податкових зобов`язань з податку на додану вартість на загальну суму 1 160 тис.грн., що є значним розміром.

В той же час, проведеною працівниками ІНФОРМАЦІЯ_10 документальною перевіркою ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", за наслідками якої складено акт від 12.06.2017 №500/03-19-14-01/37638224 встановлено порушененя норм податкового законодавства щодо, зокрема, проведених фінансово-господарських операцій із ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), зокрема становлено завищення податкових зобов`язань із податку на додану вартість за жовтень 2016 року в сумі 65 748 грн.

Так, в ході досудового розслідування кримінального провадження призначено проведення судово-економічної експертизи, а експертом заявлено клопотання про надання ряду документів, які необхідні для дослідження в процесі проведення експертизи та вирішення поставлених питань.

У зв`язку із цим, 26.03.2018 в адресу ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " за №2016/9/09-19-23-01 скеровано листа про надання документів у порядку ст.93 КПК України.

Згідно отриманої 12.04.2018 відповіді, датованої 06.04.2018 за №83, ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " від надання документів в порядку ст.93 КПК України відмовилося, мотивуючи можливість отримання таких у спосіб, передбачений Главою 15 КПК України (тимчасовий доступ до речей та документів).

Сторона кримінального провадження, яка звернулася з даним клопотанням, вказує, що з метою встановлення обставин вчинення злочину, осіб, які причетні до його вчинення, необхідності проведення судово-економічної експертизи, виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 ", шляхом їх вилучення. Вищевказані документи мають важливе значення для досудового розслідування, оскільки містять на собі сліди злочину та нададуть можливість виявити та зафіксувати відомості про обставини вчиненого кримінального правопорушення. Вказані документи мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні та необхідні для проведення судово-економічної експертизи, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 ", які свідчать про проведені фінансово-господарські операції із ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " упродовж 2014-2016 років, із можливістю подальшого вилучення копій вказаних документів.

Сторони, про час і місце розгляду клопотання повідомлені належним чином, в судове засідання не прибули.

Слідчий подав заяву про розгляд клопотання без його участі та підтримав вимоги клопотання у повному обсязі.

Як передбачено ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Частиною 1 ст. 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до вимог ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За змістом п.3 ч.5 ст.163 КПК України передбачено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відтак, враховуючи, що в інший спосіб на даний час неможливо отримати запитувані відомості, як без надання тимчасового доступу, а тому клопотання є обґрунтованим і його слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-160, 162-164, 166 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Надати старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , а також іншим слідчим, які перебувають у слідчій групі по розслідуванню даного кримінального провадження: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , тимчасовий доступ до документів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 , АДРЕСА_1 ), які стосуються проведення фінансово-господарських операцій із ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) упродовж 2014-2016 років, тобто можливість ознайомлення з ними та вилучення їх належним чином засвідчених копій, а саме: усіх без винятку договорів (контрактів), із наявними до них додатками (специфікаціями, додатковими угодами, доповненнями тощо); первинних бухгалтерських документів, які стосуються виконання умов вказаних договорів, а саме: податкових накладних, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, актів прийому-передачі товарів (робіт, послуг), актів виконаних робіт (наданих послуг) форми КБ-2В, довідок про вартість виконаних робіт форми КБ-3, рахунків-фактур, документів щодо оплати вартості поставлених товарів (виконаних робіт, наданих послуг) (платіжних доручень, банківських виписок).

Строк дії ухвали 1 (один) місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.06.2018
Оприлюднено27.02.2023

Судовий реєстр по справі —344/7744/18

Ухвала від 07.06.2018

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні