Ухвала
від 21.12.2018 по справі 758/16776/18
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/16776/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2018 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Подільського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий СВ Подільського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором Київської місцевої прокуратури № 7 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів.

Клопотання обґрунтовано тим, що в провадженні СВ Подільського УП ГУ НП у м. Києві знаходиться кримінальне провадження № 12018100070002904, відомості щодо якого внесено до ЄРДР 26.07.2018 за ознаками злочину передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом жовтня-грудня 2017 року ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) отримало перемогу в тендерних закупівлях КП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " закупівля UА-2017-09-21 -002358-b, предмет закупівлі «капітальний ремонт зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі м. Києва» з очікуваною вартістю 5145000 грн., 26.10.2017 року укладено договір з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та в подальшому 26.12.2017 року отримало на власні рахунки бюджетні кошти за нібито виконані роботи згідно актів виконаних робіт.

03.08.2018 року здійснено виїзд за адресою місцезнаходження зливостокової каналізації системи озер Опечень та проведеним оглядом за участю будівельного спеціаліста встановлено, що роботи зазначені в договорі між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та КГІ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не виконані взагалі, зливостокова каналізація знаходиться в занедбаному стані та візуально довгий проміжок часу не оновлювалась.

В ході аналізу господарської діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " встановлено, що договори субпідряду по частині зазначених робіт було укладено з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ).

Проаналізувавши діяльність ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " та TOB " ІНФОРМАЦІЯ_4 " стало відомо, що вони входять до складу транзитно-конвертаційної групи фіктивних СГД, а саме: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) та інші, всі вони мають однаковий алгоритм діяльності: діють з листопада 2017 року, перебувають на податковому обліку в Подільському районі міста Києва, реєстрація підприємств здійснювалася на одних і тих же громадян (зареєстровані та проживають в місті Дніпро), однакова адреса реєстрації, під час відправлення і доставки електронного файлу податкової накладної в електронному вигляді під час з`єднання користуються однією ІР-адресою: НОМЕР_11 (з метою маскування свого фактичного місця знаходження організатори «транзитно-конвертаційної групи» використовують спеціальне програмне забезпечення, що приховує їхнє реальне місцезнаходження та відображає провайдер, який розташований в Германії), відсутні наймані працівники (згідно форм 1ДФ), при проведені фінансово-господарських операцій здійснюється підміна ТМЦ (придбання - товари широкого вжитку, продукти харчування, білизна та ін., реалізація - виготовлення продукції, будівельні послуги - категорія «пересорт»), що вказує на відсутність факту реального здійснення фінансово-господарської діяльності. Крім того за юридичними адресами зазначені вище підприємства не значаться.

Додатково встановлено, що під час відправлення і доставки електронного файлу податкової накладної в електронному вигляді під час з`єднання ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ) користуються однією ІР-адресою: НОМЕР_13 , тобто, можна зробити висновок, що вони підконтрольні одним особам, в цей же час ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " в більшості зазначених вище тендерних закупівлях виступало учасником-конкурентом ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ".

Враховуючи викладене, можливо зробити висновок, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » за попередньою змовою з службовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » привласнили бюджетні кошти в сумі 5,1 млн грн. чим завдали державному бюджету збитків в особливо великих розмірах.

Виходячи з викладеного слідчий суддя дійшов висновку, що фінансово- господарська діяльність ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) здійснюється поза межами правового поля, без мети одержання прибутку, а також вбачається проведення транзитних фінансових потоків, спрямованих на здійснення операцій надання податкової вигоди з контрагентами, які не виконують свої податкові зобов`язання, з метою штучного формування податкового кредиту, які не мають реального товарного характеру.

При здійсненні господарської діяльності, основною діловою метою платника податків є отримання прибутку. Не можуть вважатися такими, що вчинені з діловою метою операції за наслідками яких платник податків бажає отримати виключно податкову вигоду без здійснення реальної господарської діяльності, шляхом придбання фіктивного товару та створення штучного податкового кредиту та валових витрат.

Для проведення документальної перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), необхідні первинні документи. Відповідно до ЗУ Про бухгалтеріський облік та фінансову звітність в Україні первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Враховуючи викладене у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що у ІНФОРМАЦІЯ_13 (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) наявні документи, які мають відношення до проведення «капітального ремонту зливостокової каналізаційної системи озер Опечень в Оболонському районі м. Києва, а саме: проектна документація та документація щодо будівництва зливостокової каналізаційної системи озер Опечень в Оболонському районі м. Києва, платіжні доручення, виконавча документація відповідно до договору № 820 від 25.10.2017, посадові інструкції осіб КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », накази про призначення, тощо, всіх наявних фінансово-господарських та бухгалтерських документів щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) щодо укладеного договору «капітального ремонту зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі м. Києва» № 820 від 25.10.2018 року. Зазначені документи можуть містити сліди злочину та мають доказове значення у кримінальному провадженні.

Вказані вище документи слугуватимуть зразками при проведенні судової почеркознавчої експертизи у кримінальному провадженні, з метою встановлення дійсності їх видачі та законності використання при здійсненні правочинів.

Наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998 року затверджено Інструкцію про призначення та проведення судових експертиз та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, для проведення почеркознавчих експертиз та експертних досліджень, для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

В судове засіданні слідча не з`явилась, звернулась до суду із заявою, в якій просила розглянути клопотання без її участі, і задовольнити клопотання.

Крім того, враховуючи те, що існує реальна загроза знищення, пошкодження, зміни або передачі іншим особам документів та інформації, які мають значення для доказування у кримінальному провадженні, слідча просила розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться витребовувані речі та документи.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку про можливість розгляду клопотання без участі слідчого та особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку про можливість розгляду клопотання без участі слідчого та особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Надання слідчим суддею тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України можливе при наявності доказів про те, що речі (документи) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, що містяться в цих речах і документах, можуть бути використані як докази, та довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, іншими способами неможливо.

Із даних, що містяться в клопотанні про надання тимчасового доступу до речей і документів та наявних додатків вбачається, що відомості про кримінальне правопорушення за ч. 5 ст. 191 КК України внесено до ЄРДР під № 12018100070002904 від 26.07.2018.

Слідчий, у поданому клопотанні та додатками до нього, довів, що речі та документи, до яких необхідно отримати тимчасовий доступ, та які містять охоронювану законом таємницю, мають суттєве значення для встановлення обставин у вказаному кримінальному провадженні, та відповідно до вимог ст. 84 КПК України, є процесуальними джерелами доказів, які можливо здобути лише за умови отримання до них тимчасового доступу на підставі рішення суду.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Подільського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей та документів, задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ Подільського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , прокурору Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_4 , та/або за дорученням (у порядку ст. 40 КПК України) оперативним працівникам УЗЕ в м. Києві ДЗЕ НП України тимчасовий доступ до речей та документів, а саме: - документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_13 ( код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме до проектної документації та документації щодо будівництва зливостокової каналізаційної системи озер Опечень в Оболонському районі м. Києва, платіжних доручень, виконавчої документації згідно Договору № 820 від 25.10.2017, посадових інструкцій осіб КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », наказів про призначення, тощо, всіх наявних фінансово-господарських та бухгалтерських документів щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) щодо укладеного договору «капітального ремонту зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі м. Києва» № 820 від 25.10.2018 року, з можливістю вилучення їх оригіналів.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Ухвала виготовлена у двох примірниках, один з яких знаходиться в матеріалах справи.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.12.2018
Оприлюднено27.02.2023

Судовий реєстр по справі —758/16776/18

Ухвала від 21.12.2018

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Корнілова Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні