Ухвала
від 22.12.2018 по справі 759/20690/18
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/6031/18

ун. № 759/20690/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2018 року слідчий суддя Святошинського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС восьмого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві капітана податкової міліції ОСОБА_3 про накладення арешту на майно, у кримінальному провадженні №32018100000000297 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.12.2018 року, за ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

20 грудня 2018 року на розгляд слідчого судді передано клопотання старшого слідчого з ОВС восьмого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві капітана податкової міліції ОСОБА_3 погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури міста Києва ОСОБА_4 в якому слідчий просить накласти арешт на грошові кошти, що знаходяться на поточному рахунку ТОВ «Ерімон» (код ЄДРПОУ 38698593) - № НОМЕР_1 відкритого в Філії «Розрахунковий центр» ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649).Заборонити розпоряджатися грошовими коштами, що знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 клієнта Філії «Розрахунковий центр» ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649) ТОВ «Ерімон» (код ЄДРПОУ 38698593) за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету.Зупинити видаткові операції з грошовими коштами, що надходять на адресу ТОВ «Ерімон» (код ЄДРПОУ 38698593) на банківський рахунок № НОМЕР_1 відкритого в Філії «Розрахунковий центр» ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649) та зупинити видаткові операції з коштами, які надійшли на адресу ТОВ «Ерімон» (код ЄДРПОУ 38698593) та вже знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів.Філії «Розрахунковий центр» ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649) надати старшому слідчому з ОВС восьмого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. ОСОБА_5 довідку щодо залишку грошових коштів на рахунках.

Вказане клопотання обґрунтовано тим, що ОСОБА_6 у вересні 2015 року на прохання невстановлених слідством осіб, придбав за грошову винагороду у розмірі 4000 грн. суб`єкт господарської діяльності ТОВ «Ерімон» (код ЄДРПОУ 38698593) без мети ведення господарської діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності.

В результаті чого невстановлені слідством особи встановивши контроль над вище вказаним товариством (отримали у володіння установчі, реєстраційні документи, документи про відкриття банківських рахунків, ключі доступу до системи електронних платежів «Клієнт-Банк» та кліше круглих печаток) отримали можливість складати та видавати від імені зазначеного товариства підроблені первинні фінансово-господарські документи про безтоварні операції з продажу (придбання) товарів, виконання робіт, надання послуг в адресу суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки; отримувати від даних суб`єктів безготівкові кошти в рахунок сплати за начебто реалізовані товари, виконані роботи, наданні послуги та переводити їх в готівку, минаючи при цьому систему оподаткування.

Проведеними слідчими діями встановлено, що у ТОВ «Ерімон» відсутні трудові ресурси, офісне, торгівельні та складські приміщення, виробниче обладнання, сировина, матеріали, що вказує на відсутність факту реального здійснення фінансово-господарської діяльності.

Допитаний як свідок ОСОБА_6 , який в період з 10.09.2015 по 10.06.2016 рахувався як засновник, директор та бухгалтер (в одній особі) ТОВ «Ерімон», показав, що ніякого відношення до перереєстрації, здійснення фінансово-господарської діяльності та проведення будь яких операцій вказано товариства не має, товариство зареєстрував за грошову винагороду.

Крім того з метою мінімізації податкових зобов`язань та обготівкування грошових коштів службові особи реально діючих суб`єктів господарювання достовірно усвідомлюючи та бажаючи настання незаконних наслідків відображають придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ «Ерімон», шляхом відображення у податковому та бухгалтерському обліках витрати на придбання товарів, та перерахування безготівкових коштів через банківські рахунки, що призводить до штучного заниження податкових зобов`язань. В свою чергу, ТОВ «Ерімон» документально відображає реалізацію товарів (робіт, послуг) в адресу реальнодіючих підприємств, шляхом реєстрації податкових накладних, які підтверджують проведення операцій.

Фактично ж придбаний товар реалізовується за готівкові кошти, внаслідок чого до бюджету не надходять грошові кошти. Придбані та реалізовані товари мають різну номенклатуру, а також відмінні за своїми фізичними характеристиками та функціональним призначенням, що вказує на безтоварність здійснюваних операцій.

Зазначена схема дозволяє мінімізувати податкові зобов`язання підприємствам реального сектору економіки, а також отримувати необліковані грошові кошти та створює умови для безпідставного завищення валових витрат.

Таким чином, невстановлені слідством особи за допомогою ТОВ «Ерімон» лише документально відображають реалізацію товарів, робіт послуг. Тому правочини, укладені підприємствами реального сектору економіки з ТОВ «Ерімон» не створюють юридичних наслідків, а первинні документи, складені та підписані, в ході виконання наведених вище нікчемних правочинів, не можуть братися до уваги.

В результаті чого, суб`єкти реального сектору економіки використовуючи реквізити ТОВ «Ерімон» штучно завищують власні валові витрати та формують податковий кредит від казаного підприємства, лише документально відображаючи купівлю-продаж товарів та послуг.

Разом з цим, використовуючи транзитно-конвертаційне підприємство ТОВ «Ерімон», невстановлені слідством особи здійснюють незаконне переведення безготівкових коштів у готівку шляхом проведення безтоварних фінансово-господарських операцій.

Також досудовим слідством встановлено, що невстановлені особи, які фактично здійснюють незаконну діяльність ТОВ «Ерімон» використовують банківські рахунки вищевказаного підприємства з метою транзиту злочинних грошових коштів отриманих від протиправної діяльності суб`єктів діючого сектору економіки.

Встановлено, що ТОВ «Ерімон» (код 38698593) має банківський рахунок № НОМЕР_1 відкритий в Філії «Розрахунковий центр» ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649).

Також, встановлено, що на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «Альянс-Трейд-Груп ЛТД» (код ЄДРПОУ: 39245241), яке використовується у незаконній схемі, реально діючі підприємства здійснюють перерахування безготівкових коштів за нібито отримані товари (роботи, послуги) у значних розмірах.

У подальшому кошти, які надійшли за нібито придбані товари (роботи, послуги) учасниками злочинної схеми обготівковуються шляхом зняття готівки учасниками злочинної схеми у різних банківських установах розташованих на території м. Києва. Після обготівкування кошти у готівковій формі повертаються службовим особам, підприємств, які здійснили таке перерахування, окрім вираховування певного відсотку за надані послуги.

Таким чином, існують підстави вважати, що грошові кошти, які знаходься на розрахунковому рахунку ТОВ «Ерімон» (код ЄДРПОУ 38698593) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та є доходами від них.

17грудня 2018 року винесено постанову про визнання грошових коштів ТОВ «Ерімон» (код ЄДРПОУ 38698593) у безготівковому вигляді речовими доказами, які знаходяться на рахунку:№ НОМЕР_1 в Філії «Розрахунковий центр» ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649).

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вислухавши думку слідчого, дослідивши клопотання і додатки до нього, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Так, згідно з ч. 1 ст.131КПК України - заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Статтею 170КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 2 ст.170КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Згідно ч. 10 ст.170КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно ч. 2 ст. 173 КПК України,при вирішенніпитання проарешт майнаслідчий суддя,суд повиненвраховувати:1)правову підставудля арештумайна;2)можливість використаннямайна якдоказу укримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та спів розмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Так, у зв`язку з вищевикладеним слідчий суддя вважає наявними підстави для накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на поточному рахунку ТОВ «Ерімон» (код ЄДРПОУ 38698593) - № НОМЕР_1 відкритого в Філії «Розрахунковий центр» ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649).

Таким чином, суд приходить до висновку про задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС восьмого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві капітана податкової міліції ОСОБА_3 про накладення арешту на майно, у кримінальному провадженні №32018100000000297 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.12.2018 року, за ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України -задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, що знаходяться на поточному рахунку ТОВ «Ерімон» (код ЄДРПОУ 38698593) - № НОМЕР_1 відкритого в Філії «Розрахунковий центр» ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649).

Заборонити розпоряджатися грошовими коштами, що знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 клієнта Філії «Розрахунковий центр» ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649) ТОВ «Ерімон» (код ЄДРПОУ 38698593) за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету.

Зупинити видаткові операції з грошовими коштами, що надходять на адресу ТОВ «Ерімон» (код ЄДРПОУ 38698593) на банківський рахунок № НОМЕР_1 відкритого в Філії «Розрахунковий центр» ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649) та зупинити видаткові операції з коштами, які надійшли на адресу ТОВ «Ерімон» (код ЄДРПОУ 38698593) та вже знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів. Зобов`язати Філії «Розрахунковий центр» ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649) надати старшому слідчому з ОВС восьмого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 довідку щодо залишку грошових коштів на рахунках.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.12.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу79001625
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.12.2018 року, за ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —759/20690/18

Ухвала від 22.12.2018

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

Ухвала від 22.12.2018

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні