Постанова
від 28.05.2009 по справі 2а-4320/09/6/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімфер ополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

28.05.09 Справа №2а-4320/09/6/0170

Окружний адміністратив ний суд Автономної Республік и Крим у складі

головуючого судді Латинін а Ю.А. ,

при секретарі Усковій О.І.,

за участю представника поз ивача Груші І.І.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Управління Пен сійного фонду України у м. Фео досії АРК

до Відкритого акціонерно го товариства "Феодосійська тютюнова фабрика"

про стягнення

Суть спору: Управління Пенс ійного фонду України у м. Феод осії АР Кримзвернулось до Ок ружного адміністративного с уду АР Крим з адміністративн им позовом до Відкритого акц іонерного товариства "Феодос ійська тютюнова фабрика" про стягнення заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 22758,99 грн. Позовні вимоги мотивовані тим, що відповіда ч, порушуючи вимоги Закону Ук раїни “Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування”, Закону України “Про пенсійне забезпечення” не п ерерахував визначену у повід омленні Управління ПФУ у м. Фе одосії суму фактичних витрат на виплату та доставку пільг ових пенсій, у зв' язку з чим з а підприємством склалася заб оргованість з даного виду пл атежів у сумі 22758,99 грн.

Позивач у судовому засідан ні позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, про дату, час і місце судового розгляду сп рави повідомлений належним ч ином - рекомендованою коресп онденцією, заперечень проти позову не представив, про при чини неявки суду не повідоми в.

Суд вважає за можливе розгл янути справу у відсутності в ідповідача, керуючись ст. 128 КА С України, на підставі наявни х доказів.

Розглянув матеріали справ и, дослідив докази, надані поз ивачем, всебічно і повно з'ясу вавши всі фактичні обставини , на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши д окази, які мають юридичне зна чення для розгляду справи і в ирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

29.03.1996 р. виконкомом Феодос ійської міської ради проведе но державну реєстрацію Відкр итого акціонерного товарист ва "Феодосійська тютюнова фа брика".

Відкрите акціонерне товар иство "Феодосійська тютюнова фабрика" зареєстроване як пл атник внесків на загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування в в Управлінні Пе нсійного фонду України в м. Фе одосії АР Крим за номером 07-01-0167.

Таким чином, Відкрите акціо нерне товариство "Феодосійсь ка тютюнова фабрика" є страху вальником та платником страх ових внесків на загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування.

Відповідно до ст.8 Закону Ук раїни "Про пенсійне забезпеч ення" виплата пенсій здійсню ється за рахунок коштів ПФУ. В ідшкодуванню підлягають вит рати ПФУ на виплату і доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах відповідно до ч .2 Прикінцевих положень Закон у України "Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування", в частині пенсій, при значених згідно п. б-з ст.13 Зако ну України "Про пенсійне забе зпечення".

Відповідно до розділу 2 Прик інцевих положень Закону Укра їни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня" пенсійне забезпечення за страхованих осіб, які працюв али або працюють на підземни х роботах, на роботах з особли во шкідливими і особливо важ кими умовами праці за списко м № 1 та на інших роботах із шкі дливими і важкими умовами пр аці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показ ників, затверджених Кабінето м Міністрів України, та за рез ультатами атестації робочих місць, на посадах, що дають пр аво на призначення пенсії за віком на пільгових умовах аб о за вислугу років, які відпов ідно до законодавства, що дія ло раніше, мали право на пенсі ю на пільгових умовах або за в ислугу років, здійснюється з гідно з окремим законодавчим актом через професійні та ко рпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди о собам, зазначеним в абзаці пе ршому цього пункту, пенсії пр изначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пен сійного віку та наявності тр удового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійн е забезпечення". У цьому випад ку розміри пенсій визначають ся відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цьо го Закону. При цьому зберігає ться порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пен сій, що діяв до набрання чинно сті цим Законом.

Відповідно до пункту 6.4. Інст рукції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду У країни від 19 грудня 2003 року № 21-1 (д алі - Інструкція) розмір сум до відшкодування на поточний р ік визначається відділами на дходження доходів органів Пе нсійного фонду України щоріч но у розрахунках фактичних в итрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначен их відповідно до частини 2 При кінцевих положень Закону (зг ідно з додатками 6 та 7), які надс илаються підприємствам до 20-г о січня поточного року та про тягом 10 днів з новопризначени х (перерахованих) пенсій.

Судом встановлено, що Управ лінням Пенсійного фонду Укра їни в м. Феодосії на адресу від повідача надіслано розрахун ки фактичних витрат на випла ту та доставку пенсій, які під лягають відшкодуванню за нас тупні періоди: з жовтня 2008 р. (а.с . 6), за грудень 2008 р. (а.с. 8), з січня 200 9 р. (а.с. 10), за 2009 р. (а.с. 11), які були от римані відповідачем, що підт верджується поштовими повід омленнями, наявними в матері алах справи (а.с. 7, 9, 12).

Судом встановлено, що відпо відно до розрахунку фактични х витрат на виплату та достав ку пенсій, призначених відпо відно до частини 2 Прикінцеви х положень Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування" в ча стині пенсій, призначених ві дповідно до пунктів "б"-"з" стат ті 13 Закону України "Про пенсі йне забезпечення" з жовтня 2008 р . ВАТ "Феодосійська тютюнова ф абрика" повинно відшкодувати Управлінню ПФУ в м. Феодосії ф актичні витрати на виплату т а доставку пільгових пенсій ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА _3., ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОС ОБА_6 ОСОБА_7., ОСОБА_8, ОСОБА_9 ОСОБА_10., ОСОБА _11., ОСОБА_12., ОСОБА_13., ОСОБА_14. за січень 2009 р. в розмі рі 11222,70 грн.

Судом встановлено, що відпо відно до розрахунку фактични х витрат на виплату та достав ку пенсій, призначених відпо відно до частини 2 Прикінцеви х положень Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування" в ча стині пенсій, призначених ві дповідно до пунктів "б"-"з" стат ті 13 Закону України "Про пенсі йне забезпечення" за грудень 2008 р. ВАТ "Феодосійська тютюнов а фабрика" повинно відшкодув ати Управлінню ПФУ в м. Феодос ії фактичні витрати на випла ту та доставку пільгових пен сій ОСОБА_15 за січень 2009 р. в розмірі 126,29 грн.

Судом встановлено, що відпо відно до розрахунку фактични х витрат на виплату та достав ку пенсій, призначених відпо відно до частини 2 Прикінцеви х положень Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування" в ча стині пенсій, призначених ві дповідно до пунктів "б"-"з" стат ті 13 Закону України "Про пенсі йне забезпечення" з січня 2009 р. ВАТ "Феодосійська тютюнова ф абрика" повинно відшкодувати Управлінню ПФУ в м. Феодосії ф актичні витрати на виплату т а доставку пільгових пенсій ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА _3., ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОС ОБА_6 ОСОБА_7., ОСОБА_8, ОСОБА_9 ОСОБА_10., ОСОБА _11., ОСОБА_12., ОСОБА_13., ОСОБА_14., ОСОБА_16 за лютий 2009 р. в розмірі 11267,66 грн.

Судом встановлено, що відпо відно до розрахунку фактични х витрат на виплату та достав ку пенсій, призначених відпо відно до частини 2 Прикінцеви х положень Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування" в ча стині пенсій, призначених ві дповідно до пунктів "б"-"з" стат ті 13 Закону України "Про пенсі йне забезпечення" за 2009 р. АТ "Фе одосійська тютюнова фабрика " повинно відшкодувати Управ лінню ПФУ в м. Феодосії фактич ні витрати на виплату та дост авку пільгових пенсій ОСОБ А_15 за лютий 2009 р. в розмірі 126,29 г рн. За результатами проведен ня перерахунку пенсії і післ я інвентаризації пенсійної с прави ОСОБА_15. позивачем в становлено, що сума фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій ОСОБА_1 5, яка підлягала відшкодува нню Управлінню ПФУ в м. Феодос ії в 2008 р. становила 1418,64 грн. Факт ично позивачем була виставле на сума 1402,59 грн., у зв'язку з чим м іж цими сумами (16,05 грн.) була вис тавлена відповідачу до відшк одування в лютому 2009 р.

Таким чином, судом встановл ено, що відповідач повинен бу в відшкодувати позивачеві 22758 ,99 грн., з яких: 11348,99 грн. (11222,70 + 126,29 грн.) - сума фактичних витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій за січень 2009 р. та 11410,99 грн. (1 1267,66 грн. + 126,29 грн. + 16,05 грн.) - сума факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій за л ютий 2009 р.

Згідно з пунктом 6.8. Інструкц ії підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомле ні місячну суму фактичних ви трат на виплату та доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах.

Суд враховує, що відповідно до частини 12 статті 20 Закону ст рахові внески підлягають спл аті незалежно від фінансовог о стану платника та мають прі оритет перед всіма іншими зо бов'язаннями, у тому числі із с плати податків та інших обов 'язкових платежів.

Враховуючи вищевикладене, приймаючи до уваги, що сума бо ргу по відшкодуванню фактичн их витрат на виплату та доста вку пільгових пенсій в розмі рі 22758,99 грн. не погашена станом н а день розгляду справи, що під тверджується карткою особов ого рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й за списком 2, вона підлягає с тягненню з відповідача, позо вні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни, у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються. Вра ховуючи, що позивач не здійсн ював судових витрат по справ і, судові витрати стягненню з відповідача не підлягають.

Під час судового засідання , яке відбулось 28.05.09 р. були огол ошені вступна та резолютивна частини постанови. Відповід но до ст. 163 КАС України постано ву складено 02.06.09 р.

Керуючись ст. ст. 160-163, ст. 167 КАС У країни, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задоволь нити повністю.

2. Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства "Феодос ійська тютюнова фабрика" (98100, А Р Крим, м. Феодосія, вул. Дружби , 62, ідентифікаційний код 00383136) на користь Управління Пенсійно го фонду України в м. Феодосія АР Крим (98100, АР Крим, м. Феодосія , вул. Українська, 44) 22758,99 грн. забо ргованості, з яких: 11348,99 грн. - сум а фактичних витрат на виплат у та доставку пільгових пенс ій за січень 2009 р., 11410,99 грн. - сума ф актичних витрат на виплату т а доставку пільгових пенсій за лютий 2009 р.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання заяви про апеляц ійне оскарження та апеляційн ої скарги, якщо вони не були по дані у встановлені строки.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Севастопольського апеляці йного адміністративного суд у шляхом подачі через Окружн ий адміністративний суд Авто номної Республіки Крим в 10-ти денний строк з дня проголоше ння (складення в повному обся зі) постанови заяви про апеля ційне оскарження і подання п ісля цього протягом 20 днів апе ляційної скарги.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Суддя Ла тинін Ю.А.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення28.05.2009
Оприлюднено23.06.2010
Номер документу7900789
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4320/09/6/0170

Постанова від 28.05.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Латинін Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні