Постанова
від 08.02.2010 по справі 2а-48472/09/1670
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2010 року < ЧАС > м. Полтава Справа № 2а-48472/09/1670

Полтавський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді - Голо вка А.Б.,

при секретарі - Вовченко Т.П.,

за участю:

представника позивача - Дуд ченко Д.В.,

представника відповідача - Зайцева В.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом пр окурора Котелевського район у Полтавської області в інте ресах держави в особі Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Котелевському районі Пол тавської області до Котелев ської міжгосподарської пере сувної механізованої шляхов ої колони № 10 про відшкодуван ня витрат на виплату і достав ку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

18 грудня 2009 року прокур ор Котелевського району Полт авської області в інтересах держави в особі Управління П енсійного фонду України в Ко телевському районі Полтавсь кої області звернувся до Пол тавського окружного адмініс тративного суду з адміністра тивним позовом до Котелевськ ої міжгосподарської пересув ної механізованої шляхової к олони № 10 про відшкодування в итрат на виплату і доставку п ільгових пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 2031 г рн. 57 коп.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилався на те, що К отелевська міжгосподарська пересувна механізована шля хова колона № 10 не погашає заб оргованість по відшкодуванн ю фактичних витрат на виплат у і доставку пільгових пенсі й, яка виникла станом на 25.11.2009 р оку.

Прокурор у судове засіданн я не з'явився, хоча в матеріала х справи наявні докази, що він належним чином повідомлявся про час та місце розгляду сп рави.

Представник позивача у суд овому засіданні підтримав п озовні вимоги та просив їх за довольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти по зову заперечував, просив від мовити у задоволенні позову.

У своїх запереченнях посил ався на те, що ОСОБА_1 набув пільговий стаж на роботах зі шкідливими умовами праці в К отелевській МПМШК № 10 з 01.04.19975 рок у по 31.12.1991 року, тому йому відпов ідач повинен призначити пенс ію згідно ст. 100 п. “а” Закону Ук раїни “Про пенсійне забезпеч ення”. Вважає, що пенсія призн ачена з порушенням вимог Зак ону, а тому витрати на її випл ату і доставку відшкодуванню не підлягають.

Суд, заслухавши представни ків сторін, вивчивши та дослі дивши матеріали справи, з' я сувавши всі фактичні обстави ни, на яких ґрунтуються позов ні вимоги, оцінивши докази, як і мають юридичне значення дл я розгляду справи і вирішенн я спору по суті, прийшов до вис новку, що позов підлягає задо воленню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відпо відач Котелевська міжгоспод арська пересувна механізова на шляхова колона №10 є юридич ною особою (ідентифікаційний код 03581167), що підтверджується до відкою № 25/74 про включення до Є диного державного реєстру пі дприємств та організацій Укр аїни , та перебуває на обліку як платник страхових внескі в в Управлінні Пенсійного фо нду України в Котелевському районі Полтавської області.

Згідно п. “б” ст. 13 Закону Укр аїни “Про пенсійне забезпече ння” від 06.12.1991 року працівники, зайняті повний робочий день на роботах зі шкідливими і ва жкими умовами праці - за спи ском № 2 виробництв, робіт, про фесій, посад і показників, зат вердженим Постановою Кабіне ту Міністрів, і за результата ми атестації робочих місць м ають право на пенсію на пільг ових умовах.

Відповідно до п. 2 прикінцев их положень Закону України “ Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування” п енсійне забезпечення застра хованих осіб, які працювали а бо працюють на підземних ро ботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важки ми умовами праці за списко м N 1 та на інших роботах із ш кідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробниц тв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Ка бінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, щ о дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законода вства, що діяло раніше, мали п раво на пенсію на пільгови х умовах або за вислугу рок ів, здійснюється згідно з окр емим законодавчим актом чере з професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенс ійного забезпечення через пр офесійні та корпоративні фо нди зберігається порядок по криття витрат на виплату і до ставку цих пенсій, що діяв до н абрання чинності цим Законом . До набрання чинності Законо м України “Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування” діяв Закон України “Про збір на обов'язкове держ авне пенсійне страхування” в ід 26.06.97 № 400/97-ВР. Відповідно до ч. 4 п . 1 ст. 2 Закон України “Про збір на обов'язкове державне пенс ійне страхування” від 26.06.97 № 400/97- ВР для платників збору, визн ачених пунктами 1 та 2 статті 1 ц ього Закону, крім тих, які є пл атниками фіксованого сільсь когосподарського податку, о б'єктом оподаткування є тако ж фактичні витрати на випл ату і доставку пенсій, призн ачених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками п енсійного віку, передбачено го статтею 12 Закону України "П ро пенсійне забезпечення"", з а ставкою 100 % від об'єкта оподат кування.

Таким чином, відповідач зоб ов'язаний відшкодовувати орг анам Пенсійного фонду суми ф актичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначени х на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4 Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, за твердженої постановою Правл іння Пенсійного фонду Україн и від 19.12.03 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції Україн и 16 січня 2004 р. за № 64/8663 (далі Інстр укція) розмір сум до відшкоду вання на поточний рік визнач ається відділами надходженн я доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розр ахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій, призначених відпов ідно до частини Прикінцевих положень Закону (згідно з дод атками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня п оточного року та протягом 10 дн ів з новопризначених (перера хованих) пенсій.

На виконання вимог Інструк ції, Управлінням Пенсійного фонду України в Котелевськом у районі Полтавської област і на адресу відповідача напр авлено та було отримано відп овідачем розрахунок фактич них витрат на виплату та дост авку пенсій, призначених від повідно до ч. 2 Прикінцевих пол ожень Закону України “Про за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування” в части ні пенсій, призначених відпо відно до пунктів “б”- “з” ст. 13 З акону України “Про пенсійне забезпечення” за № 264 на одну особу - ОСОБА_1

Із розрахунку фактичних ви трат на виплату та доставку п енсій, призначених відповідн о до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загально обов'язкове державне пенсійн е страхування” в частині пен сій, призначених відповідно до пунктів “б”- “з” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забез печення” вбачається, що зазн ачені витрати на одну особу с кладають 677 грн. 19 коп. на місяць .

Фактичне понесення позива чем витрат підтверджується в итягом з картки особового ра хунку по відшкодуванню факти чних витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій за сп иском № 2 за період з 25.09.2009 року по 25.11.2009 року в загальній сумі 2031 гр н. 57 коп.

Крім того, недійсність спір них розрахунків стосовно ви значених відповідачу сум не встановлена, тому відповідач не позбавлений обов' язку ї х сплати .

Відповідно до п. 6.8. Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, за твердженої постановою Правл іння Пенсійного фонду Україн и від 19.12.03 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції Україн и 16 січня 2004 р. за № 64/8663. підприємст ва щомісяця до 25-го числа в носять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні мі сячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсі й, призначених на пільгових умовах.

Підприємством відповідача фактичні витрати на виплату та доставку пенсії, призначе ної одній особі - ОСОБА_1 ві дповідно до ч. 2 Прикінцевих по ложень Закону України “Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування” за пе ріод 25.09.2009 року по 25.11.2009 року в заг альній сумі 2031 грн. 57 коп. стано м на час розгляду справи в суд і, не сплачено.

Доводи відповідача про нез аконність призначення ОСО БА_1 пенсії суд не бере до ува ги, виходячи з наступного.

Управлінням Пенсійного фо нду України в Котелевському районі Полтавської області ОСОБА_1 призначено пенсію на підставі довідки про підт вердження наявного трудовог о стажу для призначення пенс ії за відсутності трудової к нижки або відповідних записі в у ній за № 50 від 20.07.2007 року, видан ої відповідачем про те, що О СОБА_1 працював повний робо чий день у Котелевській МПМШ К № 10 із 01.04.1975 року по 11.04.1996 року за п рофесією "варильник асфальтн ої маси", що передбачена списо к № 2 розділ ХХУІІ підрозділ 9 н а підставі постанови Кабінет у Міністрів України від 11.03.1994 ро ку № 162.

Рішення Управління Пенсій ного фонду України в Котелев ському районі Полтавської об ласті про призначення ОСО БА_1 пенсії на пільгових умо вах на даний час є діючим, в су довому порядку та самим Упра влінням не скасовано і не змі нено.

Відповідно до ст. 23 Закону Ук раїни “Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання” спори, що виникають із правовідносин за цим Законом , вирішуються органами Пенсі йного фонду та в судовому пор ядку.

Згідно з п. 2 ст. 121 Конституції України, частин 2, 5 ст. 36і Закону від 5 листопада 1991 р. № 1789-ХІІ “Про прокуратуру” прокуратура Ук раїни становить єдину систем у, на яку покладається: предст авництво інтересів громадян ина або держави в суді у випад ках, визначених законом. Підс тавою представниц тва в суді інтересів держави є наявніс ть порушень або загрози пору шень економічних, політичних та інших державних інтересі в внаслідок протиправ них ді й (бездіяльності) фізичних аб о юридичних осіб, що вчинюють ся у відносинах між ними або з державою. Прокурор самостій но визначає підстави для пре дставництва в судах, форму йо го здійснен ня і може здійсню вати представництво на будь- якій стадії судочинства в по рядку, передбаченому про цес уальним законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 60 КАС про курор здійс нює в суді предст авництво інтересів громадян ина або держави в порядку, вст ановленому цим Кодек сом та і ншими законами.

З огляду на викладене, позов ні вимоги є обґрунтованими т а підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Ко дексу адміністративного суд очинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов прокурора Котелевського р айону Полтавської області в інтересах держави в особі Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Котелевському районі Полтавської області до Коте левської міжгосподарської п ересувної механізованої шля хової колони № 10 про відшкодув ання витрат на виплату і дост авку пільгових пенсій задово льнити.

Стягнути з Котелевської мі жгосподарської пересувної м еханізованої шляхової колон и № 10 (код ЄДРПОУ 03581167) на користь Управління Пенсійного фонду України в Котелевському рай оні Полтавської області (код ЄДРПОУ 22534618) заборгованість зі сплати фактичних витрат на в иплату та доставку пенсій, пр изначених на пільгових умова х в сумі 2031 грн. 57 коп. (дві тисячі тридцять одна гривня п'ятдес ят сім копійок).

Постанова відповідн о до статті 254 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни набирає законної сили пі сля закінчення строку поданн я заяви про апеляційне оскар ження, встановленого цим Код ексом, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяв у про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не бул а подана у строк, встановлени й Кодексом адміністративног о судочинства України, поста нова набирає законної сили п ісля закінчення цього строку . У разі подання апеляційної с карги судове рішення, якщо йо го не скасовано, набирає зако нної сили після закінчення а пеляційного розгляду справи .

Постанова може бути оскар жена до Харківського апеляці йного адміністративного суд у через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повно му обсязі відповідно до стат ті 160 цього Кодексу - з дня ск ладення в повному обсязі. Як що постанову було проголоше но у відсутності особи, яка бе ре участь у справі, то строк подання заяви про апеляці йне оскарження обчислюєтьс я з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарг а може бути подана у 20-денний с трок після подачі заяви про а пеляційне оскарження в поряд ку, визначеному статтею 186 Код ексу адміністративного суд очинства України.

Повний текст постанови виг отовлено 15 лютого 2010 року.

Суддя А.Б. Головко

Дата ухвалення рішення08.02.2010
Оприлюднено22.06.2010
Номер документу7901758
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-48472/09/1670

Постанова від 08.02.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні