Рішення
від 28.12.2018 по справі 291/1516/18
РУЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 291/1516/18

2/291/588/18

У К Р А Ї Н А

Ружинський районний суд Житомирської області

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

28 грудня 2018 року

Ружинський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого- судді Грека М.М.

при секретарі- Кащук Л.С.

представника позивача- Остапчука І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Ружин цивільну справу за позовною заявою

ОСОБА_1 янчука ОСОБА_2

До

Зацікавленої особи: ОСОБА_3 сільської ради, Ружинського району, Житомирської області

про визнання права власності на спадкове майно та встановлення факту, що має юридичне значення.

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 янчук М.М. звернувся до суду з позовом до зацікавленої особи: ОСОБА_3 сільської ради, Ружинського району, Житомирської області про визнання права власності на спадкове майно та встановлення факту, що має юридичне значення.

Позивач позовні вимоги мотивує наступним чином, що 16 грудня 2000 року померла баба позивача ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка до своєї смерті була зареєстрована та проживала в ІНФОРМАЦІЯ_2. Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, що знаходиться на території ОСОБА_3 сільської ради, Ружинського району, Житомирської області, відповідно до довідки № 254 від 16.11.2018 року виданої ОСОБА_3 сільською радою, Ружинського району, Житомирської області, спадщину, що відкрилася після смерті ОСОБА_4, прийняла її дочка ОСОБА_1 янчук ОСОБА_5.

ОСОБА_1 янчук Т.Т., ІНФОРМАЦІЯ_3, була матір ю позивача і померла, 04.03.2003 року. Спадщину, яка відкрилася після смерті ОСОБА_1 янчук ОСОБА_5 прийняв її чоловік - батько позивача ОСОБА_1 янчук ОСОБА_6, який помер 18.01.2006 року.

Після смерті свого батька позивач прийняв спадщину та отримав свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну частку ( пай ), що належала його батьку та його матері, але позбавлений можливості отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну частку ( пай ), що належала його бабі ОСОБА_4. У позивача відсутні докази родинних стосунків із ОСОБА_4, яка була матір ю матери позивача.

В зв'язку з цим, позивач просить встановити факт родинних відносин: що дійсно він є внуком померлої 16 грудня 2000 року ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та визнати право власності на спадкове майно на земельну частку (пай).

В суді представник позивача позовні вимоги підтримав з наведених в позовній заяві підстав.

Представник відповідача ОСОБА_3 сільської ради Ружинського району Житомирської області в судове засідання не з'явився, подав заяву, в якій просить справу слухати у його відсутність, позовні вимоги визнає повністю.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, свідків, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до свідоцтва про смерть серія 1-ТП № 154118 від 14.10.2010 року виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Ружинського районного управління юстиції Житомирської області вбачається, що ОСОБА_7 янчук ОСОБА_6, помер 18.01.2006 року с. Малі Низгірці, Ружинського району, Житомирської області.

Відповідно до свідоцтва про народження серія V-УР № 0298129 від 01.09.1965 року виданого с. Бровки -1, с/ЗАГС, Андрушівського району, Житомирської області вбачається, що ОСОБА_7 янчук ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, його батьками є батько ОСОБА_1 янчук ОСОБА_6, мати ОСОБА_1 янчук ОСОБА_5.

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя вбачається, що номер актового запису №7, дата складання 29 травня 1955 року, орган державної реєстрації актів цивільного стану виконавчий комітет ОСОБА_3 сільської ради , Ружинського району, Житомирської області, відомості про чоловіка прізвище до державної реєстрації шлюбу: ОСОБА_7 янчук ОСОБА_6, прізвище після державної реєстрації шлюбу: ОСОБА_7 янчук, відомості про дружину: прізвище до державної реєстрації шлюбу: ОСОБА_4, прізвище після державної реєстрації шлюбу: ОСОБА_7 янчук.

Відповідно довідки виданої ОСОБА_3 сільською радою, Ружинського району, Житомирської області від 16.11.2018 року за № 254 вбачається, що ОСОБА_7 янчук ОСОБА_5 дійсно вступила у фактичне володіння спадковим майном ( проводила поточний ремонт будинку та обробляла присадибну земельну ділянку ) на протязі 6-ти місяців після смерті своєї матері ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_5, яка померла 16 грудня 2000 року та до своєї смерті була зареєстрована та проживала разом із дочкою ОСОБА_1 янчук ОСОБА_5 та зятем ОСОБА_7 янчуком ОСОБА_6 по вул. Щорса, 12 в с. Малі Низгірці, Ружинського району, Житомирської області.

Відповідно довідки виданої ОСОБА_3 сільською радою, Ружинського району, Житомирської області, від 16.11.2018 року за № 256 вбачається, що ОСОБА_7 янчук ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_6, уродженець ІНФОРМАЦІЯ_5, який помер 18 січня 2006 року на день своєї смерті був зареєстрований і проживав разом із сином ОСОБА_1 янчуком ОСОБА_2 по вул. Щорса 12 в с. Малі Низгірці, Ружинського району, Житомирської області.

На протязі 6- ти місяців після смерті ОСОБА_1 янчука ОСОБА_6 та по даний час за даною адресою зареєстрований і проживає ОСОБА_7 янчук ОСОБА_2.

В судовому засіданні свідки ОСОБА_8, ОСОБА_7,пояснили, що ОСОБА_7 янчук ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_7 є внуком померлої 16 грудня 2000 року ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Таким чином, ураховуючи досліджені судом докази у їх сукупності, покази свідків надані у судовому засіданні, у суду немає підстав для сумніву, що що ОСОБА_7 янчук М. М., є внуком померлої 16 грудня 2000 року ОСОБА_4.

Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. За положеннями ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Частиною 1 ст. 16 ЦК України встановлено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно з п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії.

Факт родинних відносин заявнику необхідно встановити для того, щоб оформити спадок після смерті баби. Встановлення факту родинних відносин породить для заявника певні юридичні наслідки, так як іншого шляху для підтвердження факту родинних відносин не існує

За таких обставин, суд приходить до висновку, що оскільки іншого правового механізму довести факт родинних відносин у заявника немає, а встановлення даного факту має для нього юридичні наслідки, отже заявлені вимоги підлягають задоволенню.

Після смерті свого батька позивач прийняв спадщину та отримав свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну частку (пай), що належала його батьку та його матері, але позбавлений можливості отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну частку (пай), що належала його бабі ОСОБА_4.

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 10.12.2018 року приватним нотаріусом Ружинського районного нотаріального округу Житомирської області ОСОБА_9 у зв'язку із відсутністю правовстановлюючого документа та відсутністю доказів родинних стосунків з бабою, позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності КСП Нове життя ОСОБА_3 сільської ради Ружинського району Житомирської області, розміром 2,34 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ЖТ №0050276 виданого Ружинською районною державною адміністрацією 11.11.1996 року належала бабі позивача, ОСОБА_4.

Відповідно до інформації №29-6-0.34-244/120-18 від 20.11.2018 року відділу у Ружинському районі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, відповідно до Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Ружинською райдержадміністрацією по КСП Нове життя ОСОБА_3 сільської ради Ружинського району Житомирської області громадянка ОСОБА_4 отримала сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЖТ № 0050276 на підставі рішення Ружинської районної державної адміністрації від 18.09.1996 року №373, розміром 2,34 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості). Сертифікат зареєстровано 11.11.1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №300.

Взамін сертифіката на право на земельну частку (пай) правовстановлюючий документ на право власності на земельну ділянку не видавався, земельна ділянка в натурі (на місцевості) не виділялася, кадастровий номер земельній ділянці не присвоювався.

Відповідно до спадкової справи № 92/2018 року до майна померлого 18 січня 2018 року ОСОБА_7 янчука ОСОБА_6 спадкоємцем за законом являється син ОСОБА_1 янчук ОСОБА_2.

Задовольняючи заявлену позивачем вимогу про визнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом суд виходить із такого.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється, або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Як передбачено п.г ч.1 ст.81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до ст.524 ЦК УРСР 1963 р., яка діяла на час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_1 янчука М.П., спадкування здійснюється за законом і за заповітом. Спадкування за законом має місце, коли і оскільки воно змінено заповітом.

Відповідно до ст.549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців від дня відкриття спадщини.

Як зазначено у ч.2 ст.553 ЦК УРСР - вважається, що відмовився від спадщини також той спадкоємець, який не вчинив жодної з дій, що свідчать про прийняття спадщини (ст.549 цього Кодексу).

Стаття 548 ЦК УРСР передбачає, що для отримання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або застереженням. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено, що позивач, як спадкоємець за законом першої черги після смерті батька ОСОБА_1 янчука М.П. (ч.1 ст.529, ст.ст.549, 560 ЦК УРСР), розпорядився спадковим майном, тобто вважається таким, що прийняв спадщину, крім того, із заявою до нотконтори про відмову від спадщини не звертався, але позбавлений можливості оформити свої спадкові права на спадкове майно (земельну частку (пай)) внаслідок відсутності правовстановлюючого документу (сертифікату) на цю земельну частку (пай).

Отже, ураховуючи, викладене, захищаючи охоронювані законом права позивача, таке право у порядку спадкування за законом слід визнати за ним рішенням суду.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.12,13,259,264,265,354 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_7 янчук ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_7 є внуком померлої 16 грудня 2000 року ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Визнати за, ОСОБА_7 янчуком ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_7, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, в порядку спадкування після смерті 18.01.2006 року ОСОБА_7 янчука ОСОБА_6, право власності на земельну частку ( пай ), розміром 2.34 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі ( на місцевості ), що знаходиться на території ОСОБА_3 сільської ради Ружинського району Житомирської області та належала померлій 16 грудня 2000 року ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, відповідно до сертифікату на право на земельну частку ( пай ) серії ЖТ № 0050276 виданого11.11.1996 року на підставі рішення Ружинської районної державної адміністрації № 373 від 18.09.1996 року.

Сторони по справі: ОСОБА_7 янчук ОСОБА_2, адреса проживання: 13626, с. М. Низгірці, вул. Щорса 12, Ружинського району, Житомирської області, ідентифікаційний код НОМЕР_1.

відповідач: Малозигорецька сільська рада, адреса; 13626, с. М. Низгірці, вул. Центральна 2, Ружинського району, Житомирської області, код ЄДРПОУ 22059873.

Текст повного рішення виготовлено 04.01.2019 року.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. А особою, яка не була присутня в судовому засіданні під час проголошення судового рішення протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя М. М. Грек.

СудРужинський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення28.12.2018
Оприлюднено06.01.2019
Номер документу79017837
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —291/1516/18

Рішення від 28.12.2018

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Грек М. М.

Рішення від 28.12.2018

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Грек М. М.

Ухвала від 12.12.2018

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Грек М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні