Ухвала
від 04.01.2019 по справі 344/21395/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/21395/18

Провадження № 1-кс/344/123/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 січня 2019 року м.Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора у кримінальному провадженні начальника відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про арешт майна, в рамках кримінального провадження № 32018090000000013,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий, за погодженням з прокурором, звернувся з клопотанням про арешт майна, в обґрунтування якого покликався на те, що ОСОБА_5 , вчинивши впродовж листопада-грудня 2015 року в складі організованої групи фіктивне підприємництво, за що він був притягнутий до кримінальної відповідальності за ч.3 ст.28, ч.2 ст.205 КК України та у зв`язку з чим стосовно нього на даний час відбувається судове провадження, діючи повторно, впродовж 2016-2018 років створив ряд суб`єктів підприємництва (юридичні особи) з метою прикриття незаконної діяльності, тобто вчинив фіктивне підприємництво повторно. Так, на початку березня 2016 року ОСОБА_5 , діючи повторно, створив ТОВ "Європроектгруп", прагнучи використати створений суб`єкт підприємницької діяльності для надання легального зовнішнього вигляду протиправним діям у момент їх вчинення та прикривати ним незаконну діяльність, пов`язану з легалізацією (відмиванням) злочинно здобутих доходів, тобто конвертацію (переведення в готівку) безготівкових коштів за рахунок створеної юридичної особи та повернення готівки власникам таких коштів, переміщення безготівкових коштів на рахунки інших суб`єктів господарювання з наступним отриманням їх готівкового еквіваленту та повернення власникам таких коштів. Надалі, діючи повторно, у грудні 2016 року, у січні 2017 року та в лютому 2018 року ОСОБА_5 створив ТОВ "Укрбудтехнолоджі", ТОВ "Станіславська торгово-фінансова група" та ТОВ "Спілка кредиторів "БІНК-ОН" з метою прикриття незаконної діяльності легалізації (відмивання) злочинно здобутих доходів, не переслідуючи мети досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, що є ознаками законного підприємництва відповідно до вимог ст.ст.3, 42 Господарського кодексу України, а маючи на меті імітування законної господарської діяльності та отримання незаконної винагороди (відсотків) за конвертування безготівкових коштів в готівку.

Як зазначено у клопотанні, вчинивши фіктивне підприємництво, шляхом створення товариств "Європроектгруп", "Укрбудтехнолоджі" та "Станіславська торгово-фінансова група", з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_5 , за пособництва ОСОБА_6 , упродовж липня 2016 року травня 2018 року отримав на банківські рахунки вищевказаних товариств безготівкові кошти, 26 146 817 грн яких були легалізовані шляхом вчинення фінансових операцій за рахунок їх перерахування (переміщення) на рахунки інших юридичних осіб, представники яких надалі повертали готівку ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , приховуючи та маскуючи незаконне походження коштів, володіння ними, прав на такі кошти, а також змінив форму безготівкових коштів (перетворив їх) шляхом зняття готівки в загальній сумі 3 236 113 грн, чим фактично набув права володіння на ці кошти та розпоряджався ними. Крім того, вчинивши фіктивне підприємництво шляхом створення ТОВ "Спілка кредиторів "БІНК-ОН" з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_5 вчинив готування до легалізації (відмивання) злочинно здобутих доходів шляхом умисного створення умов для вчинення злочину.

У клопотанні вказано, що встановивши наявність достатніх доказів для підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, органом досудового розслідування складено письмові повідомлення про підозру, про зміну раніше повідомленої підозри за ч.2 ст.205, ч.3 ст.209, ч.1 ст.14, ч.1 ст.209, ч.5 ст.27, ч.3 ст.209 КК України, які вручено ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Сторона кримінального провадження, яка звернулася з даним клопотанням, вказує, що на даний час виникла необхідність в застосуванні заходу забезпечення кримінального провадження, пов`язаного із накладенням арешту на майно третіх осіб з метою забезпечення спеціальної конфіскації.

Як зазначено, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 18.03.2016 та 30.03.2016 відкрив для ТОВ "Європроектгруп" в АТ "Райффайзен Банк Аваль" (МФО 380805) рахунки № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , а 15.11.2017 в АТ "КБ "Приватбанк" (МФО 305299) рахунок № НОМЕР_3 , які протягом 2016-2018 років незаконно використовувалися ним для легалізації (відмивання) злочинно одержаних доходів шляхом отримання на них безготівкових коштів, їх конвертації (переведення в готівку) за рахунок створеного ТОВ "Європроектгруп" та повернення готівки власникам безготівкових коштів, переміщення безготівкових коштів на рахунки інших суб`єктів господарювання з наступним отриманням їх готівкового еквіваленту та поверненням власникам таких коштів. Отримавши засоби віддаленого доступу типу "клієнт-банк" до відкритих рахунків та маючи реальну можливість отримувати безготівкові кошти та розпоряджатися ними, ОСОБА_5 робив зацікавленим в отриманні готівки службовим особам (представникам) підприємств пропозицію щодо конвертації коштів, в тому числі в приміщенні №307, який орендувався як офіс за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 44.

У клопотанні вказано, що у свою чергу, службові особи (представники) суб`єктів господарювання, які мали бажання отримати необліковані (тіньові) готівкові кошти шляхом перерахування їх на рахунки ТОВ "Європроектгруп" з наступним поверненням готівки за виключенням певної суми коштів, що в якості незаконної винагороди залишав собі ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , приймали таку пропозицію, після чого перераховували на рахунки ТОВ "Європроектгруп" безготівкові кошти в сумах, які мали бажання проконвертувати. Таким чином, ОСОБА_5 впродовж липня 2016 року травня 2018 року отримав на зазначені банківські рахунки ТОВ "Європроектгруп" 28 143 111,71 грн безготівкових коштів, в тому числі 2 113 400 грн від ТОВ "КС Кремінь" (код ЄДРПОУ 40333278).

Зазначається, що отримуючи безготівкові кошти на рахунки ТОВ "Європроектгруп", ОСОБА_5 , вчиняв фінансові операції з такими коштами шляхом їх перерахування (переміщення) на рахунки інших юридичних осіб, представники яких надалі повертали готівку ОСОБА_5 та ОСОБА_6 як еквівалент безготівкових коштів, і в такий спосіб приховував та маскував незаконне походження коштів, володіння ними, прав на такі кошти, а також змінював форму безготівкових коштів (перетворював їх) шляхом зняття готівки. Одержану в такий спосіб готівку, за винятком незаконної винагороди, ОСОБА_5 повертав власникам безготівкових коштів, у тому числі колишньому керівнику ТОВ "КС Кремінь" ОСОБА_7 .

Вказується на те, що проведеними слідчими (розшуковими) діями зафіксовано факти проведення переговорів ОСОБА_5 та ОСОБА_7 щодо конвертації безготівкових коштів в готівку за рахунок створеного ТОВ "Європроектгруп", перерахування на рахунки останнього коштів від ТОВ "КС Кремінь", а надалі повернення готівкових коштів ОСОБА_7 . Таким чином, досудовим розслідуванням здобуто докази одержання грошей внаслідок вчинення злочину, тобто фіктивного підприємництва та легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, що відповідає положенням ч.1 ст.96-1 та п.1 ч.1 ст.96-2 КК України. При цьому встановлено, що гроші отримано третьою особою, яка не є підозрюваною в цьому провадженні, але вона знала про те, що такі кошти відповідають ознаці п.1 ч.1 ст.96-2 КК України, тобто одержанні внаслідок вчинення злочину.

Як вказано у клопотанні, за вчинення злочинів, які інкримінуються підозрюваним в цьому провадженні, передбачено покарання у виді штрафу у розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також позбавлення волі строком від 8 до 15 років.

У клопотанні прокурор вказує, що вбачаються підстави для накладення арешту на майно (безготівкові кошти) ТОВ "КС Кремінь" в загальній сумі 2 113 400 грн, які знаходяться на банківських рахунках цього товариства, а також арешту на видаткові операції з метою збереження вказаної суми, яка підлягатиме спеціальній конфіскації, з позбавленням права на розпорядження та користування коштами у вказаній сумі. З матеріалів досудового розслідування вбачається, що ТОВ "КС Кремінь" має відкриті банківські рахунки в АТ «Таскомбанк» (рахунок № НОМЕР_4 ), в Івано-Франківській філії ПАТ КБ «Приватбанк» (рахунки № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 ), в АТ «Райффайзен Банк Аваль» у м. Києві (рахунок № НОМЕР_10 ).

Заслухавши пояснення прокурора, який підтримав доводи клопотання, встановлено наступне.

У відповідності до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленим цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину.

Арешт майна, відповідно до ч.2 ст.170 КПК України, допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У відповідності до ч.10 ст.170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Відповідно до ч.1 ст.96-1 КК України спеціальна конфіскація полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених КК України, за умови вчинення умисного злочину або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу, за які передбачено основне покарання у виді позбавлення волі або штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 96-2 КК України передбачено, що спеціальна конфіскація застосовується у разі, якщо гроші, цінності та інше майно одержані внаслідок вчинення злочину та/або є доходами від такого майна.

Зважаючи на вищезазначені норми та наведені у клопотанні обставини, слідчий суддя вважає клопотання підставним та доцільним щодо накладення арешту на майно, зазначене у клопотанні, з метою повного, всебічного та неупередженого з`ясування всіх обставин кримінального провадження, а також прийняття законного і обґрунтованого рішення та досягнення завдань даного кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 131,132, 167, 170-173, 236, 309, 395 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно (безготівкові кошти) ТОВ "КС Кремінь" (код ЄДРПОУ 38816404) в загальній сумі 2 113 400 грн, які знаходяться на банківських рахунках цього товариства в АТ «Таскомбанк» (МФО 339500) рахунок № НОМЕР_4 , в Івано-Франківській філії ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 336677) рахунки № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , в АТ «Райффайзен Банк Аваль» у м. Києві (МФО 380805) рахунок № НОМЕР_10 , а також накласти арешт на видаткові операції з метою збереження зазначеної суми, яка підлягатиме спеціальній конфіскації, з позбавленням права на розпорядження та користування коштами у вказаній сумі.

Ухвала підлягає до негайного виконання та може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Івано-Франківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Повний текст ухвали складено 04.01.2019 року.

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення04.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79018050
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —344/21395/18

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Повзло В. В.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Повзло В. В.

Ухвала від 04.01.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

Ухвала від 04.01.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

Ухвала від 03.01.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні