Постанова
від 30.03.2009 по справі 2а-291/09/1870
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 березня 2009 р. Справ а № 2а-291/09/1870

Сумський окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді - Бондаря С.О.

при секретарі - Бабаніні й О.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду в м. Суми адміністрати вну справу за позовною заяво ю фермерського господарства «Т.М.Б.»до Сумської міжрайонн ої державної податкової інсп екції про зобов»язання зареє струвати платником фіксован ого сільськогосподарського податку, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач свої вимоги мотив ує тим, що 04 березня 2008р. між Лебе динською районною державною адміністрацією Сумської обл асті та фізичною особою ОСО БА_1 було укладено договір о ренди землі у відповідності з яким останньому було перед ано в оренду на території Кур ганської сільської ради земе льну ділянку площею 150,2073га для створення фермерського госп одарства та подальшої реєстр ації юридичної особи згідно закону. 20 березня 2008р. виконавч им комітетом Лебединської мі ської ради Сумської області було зареєстроване фермерсь ке господарство „Т.М.Б." (ФГ „Т.М .Б.") як юридична особа, основни ми видами діяльності якого є вирощення сільськогосподар ських культур та їх переробк а. 6 вересня 2008р. між Лебединськ ою районною державною адміні страцією Сумської області та ФГ „Т.М.Б." була укладена додат кова угода про внесення змін до договору оренди землі, згі дно якої орендатором землі в иступає не фізична особа ОС ОБА_1, а ФГ «Т.М.Б.». Після цього фермерське господарство „Т. М.Б." було взяте відповідачем н а облік як платник податків н а загальній системі оподатку вання. У 2008р. на орендованій зем ельній ділянці ФГ „Т.М.Б." був в ирощений урожай зернових, пр оведена його реалізація і в 200 8р. питома вага виручки від реа лізації сільськогосподарсь кої продукції власного вироб ництва склала 100%. У відповідно сті із Законом України „Про ф іксований сільськогосподар ський податок" від 17 г рудня 1998 року особи, я кі є

сільськогосподарськими пі дприємствами різних організ аційно-правових форм, передб ачених законами України, сел янські та інші господарства, які займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподарськ ої продукції, у яких сума, одер жана від реалізації сільсько господарської продукції вла сного виробництва та продукт ів її переробки за попередні й звітний (податковий) рік, пер евищує 75 відсотків загальної суми валового доходу можуть бути зареєстров ані як платники фіксов аного

сільськогосподарського по датку. Згідно з вимогами ст.5 З акону України „Про фіксовани й сільськогосподарський под аток" платники податку визна чають суму фіксованого сільс ькогосподарського податку н а поточний рік у порядку і роз мірах, передбачених цим Зако ном, і подають розрахунок орг ану державної податкової слу жби за місцем знаходження пл атника податку до 1 лютого пот очного року. З метою реєстрац ії як платника фіксованого с ільськогосподарського пода тку фермерське господарство „Т.М.Б." в установлений строк п одало до ДПІ всі необхідні до кументи. Але відповідачем бу ло відмовлено у реєстрації Ф Г „Т.М.Б." як платника фіксован ого сільськогосподарського податку, з посиланням на те, щ о у 2008році ФГ „Т.М.Б." не мало в ко ристуванні землі, оскільки з гідно договору оренди

земельної ділянки від 13 бе резня 2008р. орендарем являєтьс я ОСОБА_1, який і

користувався даною земле ю. Вважають такі дії відпов ідача незаконними і просят ь зобов»язати Сумську міжрай онну державну податкову інсп екцію зареєструвати фермерс ьке господарство «Т.М.Б.»як пл атника фіксованого сільсько господарського податку на 2009 рік. В судовому засіданні пре дставник позивача Василець С .О. позов підтримав в повному о бсязі з вищевказаних підстав .

Представник відповідача Б акланова Л.А. позов не визнала і пояснила, що у позивача були відсутні сільськогосподарс ькі угіддя у власності чи кор истуванні. Зміни до договору оренди землі набрали чиннос ті лише 23.01.2009року з моменту держ авної реєстрації. Тому прося ть в позову відмовити.

Суд, заслухавши пояснення п редставників сторін, вивчивш и матеріали справи, вважає, що позов обґрунтований і підля гає задоволенню, виходячи з н аступного.

В судовому засіданні було в становлено, що 04 березня 2008р. мі ж Лебединською районною держ авною адміністрацією Сумськ ої області та ОСОБА_1 було укладено договір оренди зем лі, згідно якого останньому б уло передано в оренду на тери торії Курганської сільської ради земельну ділянку площе ю 150,2073га для створення фермерс ького господарства та подаль шої реєстрації юридичної осо би згідно закону. Договір був зареєстрований у Лебединськ ому районному відділі Сумськ ої регіональної філії ДП „Це нтр державного земельного ка дастру при Держкомземі Украї ни" 13 березня 2008р. №040862100186 (а.с.15-16).

З розпорядженням голови Ле бединської районної державн ої адміністрації від 06.03.2008року за №129 „Про затвердження техн ічної документації із землеу строю щодо складання докумен тів, що посвідчують право на з емельну ділянку та надання ї ї в оренду гр. ОСОБА_1" вбача ється, що була затверджена те хнічна документація із земле устрою щодо складання докуме нтів, які посвідчують право н а земельну ділянку гр. ОСОБ А_1 для ведення фермерськог о господарства (а.с.17).

20 березня 2008року виконавчим комітетом Лебединської місь кої ради Сумської області бу ло зареєстроване Фермерське господарство „Т.М.Б." як юриди чна особа, про що до Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців було внесено запис за но мером 1 629 102 0000 000275(а.с.Ю).

Відповідно до Статуту ферм ерського господарства «Т.М.Б .»основними його видами діял ьності є вирощування сільськ огосподарських культур та їх переробка (а.с.11-14).

06 вересня 2008року між Лебедин ською районною державною адм іністрацією Сумської област і та ФГ „Т.М.Б." була укладена до даткова угода про внесення з мін до договору оренди землі , зареєстрованого за №040862100186 від 13 березня 2008року (а.с.18).

Після цього Фермерське гос подарство „Т.М.Б." було взяте С умською міжрайонною державн ою податковою інспекцією на облік як платник податків у в ідповідності з наказом Держа вної податкової адміністрац ії України 19.02.98р. N80 та знаходило ся на загальній системі опод аткування.

Згідно розрахунку питомої ваги доходу від реалізації с ільськогосподарської проду кції власного виробництва та продуктів її переробки в заг альній сумі валового доходу підприємства за попередній з вітний рік, у 2008році на орендов аній земельній ділянці ФГ „Т .М.Б." був вирощений урожай зер нових, проведена його реаліз ація і в 2008році питома вага вир учки від реалізації сільсько господарської продукції вла сного виробництва склала 100% (а .с.23).

Відповідно до вимог ч.І ст.2 З акону України „Про фіксовани й сільськогосподарський под аток" від 17 грудня 1998 року Ю20-ХІУ особи, які є сільськогоспода рськими підприємствами різн их організаційно-правових фо рм, передбачених законами Ук раїни, селянські та інші госп одарства, які займаються вир обництвом (вирощуванням), пер еробкою та збутом сільського сподарської продукції, у яки х сума одержана від реалізац ії сільськогосподарської пр одукції власного виробництв а та продуктів її переробки з а попередній звітний (податк овий) рік, перевищує 75 відсотк ів загальної суми валового д оходу можуть бути зареєстров ані як платники фіксованого сільськогосподарського под атку.

Згідно ст.5 Закону України „ Про фіксований сільськогосп одарський податок" платники податку визначають суму фікс ованого сільськогосподарсь кого податку на поточний рік у порядку і розмірах, передба чених цим Законом, і подають р озрахунок органу державної п одаткової служби за місцем з находження платника податку до 1 лютого поточного року.

З метою реєстрації ФГ „Т.М.Б ." як платника фіксованого сіл ьськогосподарського податк у, позивач в установлений стр ок подав до Сумської міжрайо нної державної податкової ін спекції всі необхідні для ць ого документи: податковий ро зрахунок фіксованого сільсь когосподарського податку, ро зрахунок питомої ваги доходу від реалізації сільськогосп одарської продукції, довідку відділу держкомзему у Лебед инському районі від 25.12.2008р., дов ідку відділу держкомзему у Л ебединському районі від 20.11.2008р .

Як вбачається з листа Сумсь кої міжрайонної державної по даткової інспекції від 06.02.2009ро ку вих. №639 на адресу голови фер мерського господарства «Т.М. Б.»ОСОБА_1, позивачу було в ідмовлено у реєстрації ФГ „Т .М.Б." як платника фіксованого сільськогосподарського под атку, оскільки у 2008році ФГ „Т.М. Б." не мало в користуванні земл і, так як згідно договору орен ди земельної ділянки від 13 бер езня 2008р. орендарем являється ОСОБА_1, який і користував ся даною землею. Зміни до дого вору оренди землі, згідно яки х орендарем стало ФГ „Т.М.Б." на брали чинності лише 23.01.2009року з моменту державної реєстраці ї.

На думку суду, дії відповіда ча щодо відмови у реєстрації ФГ „Т.М.Б." як платника фіксова ного сільськогосподарськог о податку є необгрунтованими та незаконними.

Так, відповідно до ст.1 Закон у України "Про фермерське гос подарство" від 19 червня 2003 року N973-1 фермерське господарство є формою підприємницької діял ьності громадян із створен ням юридичної особи, які виявили бажання вир обляти товарну

сільськогосподарську прод укцію, займатися її переробк ою та реалізацією з метою отр имання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для веде ння фермерського господарст ва, відповідно до закону.

Згідно вимог ст.7 Закону Укр аїни „Про фермерське господа рство" для отримання (придбан ня) у власність або в оренду зе мельної ділянки державної вл асності з метою ведення ферм ерського господарства грома дяни звертаються до відповід ної районної державної адмін істрації. Для отримання у вла сність або в оренду земельно ї ділянки із земель комуналь ної власності з метою веденн я фермерського господарства громадяни звертаються до мі сцевої ради.

Після одержання державног о акту на право власності на з емельну ділянку або укладенн я договору оренди земельної ділянки та його державної ре єстрації фермерське господа рство підлягає державній реє страції (ч.І ст.8 Закону Україн и „Про фермерське господарст во").

Частиною 3 статті 8 Закону Ук раїни „Про фермерське господ арство" встановлено, що для де ржавної реєстрації фермерсь кого господарства голова фер мерського господарства або у повноважена ним особа особис то або поштою (рекомендовани м листом) подає до органу держ авної реєстрації:

а) засновницькі документи (установчий договір про ство рення фермерського господар ства та Статут фермерського господарства);

б) реєстраційну картку вст ановленого зразка, яка є заяв ою про державну реєстрацію ф ермерського господарства;

в) копію документа, що засві дчує наявність у громадянина на праві власності чи оренди земельної ділянки сільськог осподарського призначення.

Відповідно до ч.б ст.24 Закону України „Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців" вст ановлено, що у разі державної реєстрації фермерського гос подарства крім документів, я кі передбачені частиною перш ою цієї статті, додатково под ається копія Державного акта на право приватної власност і засновника на землю або коп ія Державного акта на право п остійного користування земл ею засновником, або нотаріал ьно посвідчена копія договор у про право користування зем лею засновником, зокрема на у мовах оренди.

Згідно п.2 Роз'яснення прези дії Вищого арбітражного суду України від 27.06.2001 № 02-5/743 „Про деяк і питання практики вирішення спорів, пов'язаних із захисто м права власності на землю і з емлекористування" (Із змінам и, внесеними згідно з роз'ясне нням Вищого господарського с уду України від 31.05.2002 № 04-5/609) після одержання державного акта н а право приватної власності чи користування землею або у кладення договору тимчасово го користування землею, у том у числі на умовах оренди, селя нське (фермерське) господарс тво реєструється у раді, що пе редала у власність або надал а у користування земельну ді лянку, і з дати реєстрації наб уває статусу юридичної особи . Отже з цього часу обов'язки в ласника чи землекористувача земельної ділянки здійснює селянське (фермерське) госпо дарство, а не громадянин, яком у вона надавалась.

Доказами того, що в користув анні саме фермерського госпо дарства „Т.М.Б." була земельна ділянка, згідно договору оре нди землі від 3 березня 2008року є і довідки відділу держкомзе му у Лебединському районі Су мської області від 20 листопад а 2008р. вих.№801 в якій зазначено, щ о згідно облікових даних фор ми 6-зем на 01.11.2008р. в користуванні ФГ „Т.М.Б." знаходилася земель ні ділянка на території Кург анської сільської ради площе ю 150,2073га для ведення фермерськ ого господарства згідно дого вору оренди, зареєстрованого 13.03.2008р., та від 25 грудня 2008р. вих.№1001 в якій зазначено, що згідно об лікових даних на 01.01.2009р. в корис туванні ФГ „Т.М.Б." знаходиться земельні ділянка на територ ії Курганської сільської рад и площею 150,2073га.

Згідно листа відділу держк омзему у Лебединському район і Сумської області на адресу начальника Лебединського ві дділення Сумської МДПІ від 28 л истопада 2008р. вих. №01-23/372, повідом лялося відповідачу, що на під ставі свідоцтва про реєстрац ію юридичної особи ФГ „Т.М.Б." в ідділом держкомзему у Лебеди нському районі було внесено зміни до державної статистич ної звітності за формою 6-зем, тому всі інші інформації що с тосуються обліку земель на т ериторії Курганської сільсь кої ради подаються до Лебеди нського відділення Сумської МДПІ з врахуванням землекор истувача земельної ділянки, юридичної особи ФГ „Т.М.Б.", яки м використовується земельна ділянка загальною площею 150,2073 га, яка раніше була надана О СОБА_1 для ведення фермерсь кого господарства (а.с.25).

Крім того, у 2008 - 2009рр. фермерськ им господарством «Т.М.Б.»було проведено реалізацію вироще ної продукції на земельній д ілянці, яка було отримана гро мадянином ОСОБА_1 для веде ння фермерського господарст ва і використовувалася саме фермерським господарством. П ри реалізації урожаю зернови х культур, ФГ «Т.М.Б.»у відпові дності з положеннями Закону України «Про податок на дода ну вартість»були виписані по даткові накладні і надані по купцям. Суми зобов'язань у зв'я зку з таким продажем було вкл ючено до складу податкового зобов'язання, що було відобра жено в податкових декларація х з податку на додану вартіст ь за відповідні періоди а так ож відображено в додатках 5 до податкових декларацій. Тако ж була проведена сплата пода тку на додану вартість у зв'яз ку з таким продажем продукці ї.

Отже в судовому засіданні б уло встановлено, що позиваче м дотримані всі встановлені умови для реєстрації його як платника фіксованого сільсь когосподарського податку.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 86, 158 - 163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов за довольнити в повному обсязі.

Зобов»язати Сумську міжра йонну державну податкову інс пекцію зареєструвати фермер ське господарство «Т.М.Б.»(42200 С умська область, м. Лебедин, вул . Леніна, 97 код ЄДРПОУ 35068062) як пла тника фіксованого сільськог осподарського податку на 2009 р ік.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Сумський окружний адм іністративний суд шляхом под ачі заяви про апеляційне оск арження постанови суду в дес ятиденний строк з дня складе ння постанови в повному обся зі та подання після цього про тягом двадцяти днів апеляцій ної скарги, або без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо апеляц ійна скарга подається у стро к, встановлений для подання з аяви про апеляційне оскаржен ня. Якщо постанову було прого лошено у відсутності особи, я ка бере участь у справі, то стр ок подання заяви про апеляці йне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пос танови.

Суддя /підпис/ С.О. Бондар

З оригіналом згідно

Суддя С .О. Бондар

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.03.2009
Оприлюднено22.06.2010
Номер документу7902230
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-291/09/1870

Постанова від 30.03.2009

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні