Рішення
від 04.01.2019 по справі 548/2361/18
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/2361/18

Провадження № 2-о/548/3/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04.01.2019 року м. Хорол

Хорольський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді- Коновод О.В.

за участю секретаря судового засідання - Вовк М.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Хорол у порядку спрощеного провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1, за участю заінтересованої особи Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області про встановлення факту родинних відносин ,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин , мотивуючи її тим, що він ОСОБА_1, є сином ОСОБА_2, який помер 20 лютого 2016 року в селі Бовбасівка Хорольського району Полтавської області, що підтверджується копією свідоцтва про його смерть серія І - КЕ № 316678.

Згідно заповіту, посвідченого 11 лютого 2016 року секретарем виконавчого комітету Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області, зареєстрованого в реєстрі за № 13, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, на випадок своєї смерті все належне йому майно, де б воно не знаходилося та з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що буде належати йому на день смерті і на що за законом він матиме право, заповідав своєму синові ОСОБА_1 - повністю .

Після смерті спадкодавця ОСОБА_2 відкрилась спадщина на його спадкове майно, зокрема, земельну ділянку площею 0,3503 га, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер: 5324886203:03:001:0114, що розташована за адресою: с. Бовбасівка, вул. Фруктова Хорольського району Полтавської області.

Із довідки виконкому Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області від 22 листопада 2018 року № 1019/02-45 слідує, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, дійсно був зареєстрований та проживав до дня своєї смерті 20.02.2016 року (актовий запис № 6 від 22.02.2016 року) в с. Бовбасівка, вул. Новоселиця, 13 Хорольського району Полтавської області. Спільно з ним на момент його смерті проживали та були зареєстровані: дружина - ОСОБА_3 - ІНФОРМАЦІЯ_3, син - ОСОБА_1 - ІНФОРМАЦІЯ_4.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з"явився, але в заяві прохав суд провести розгляд справи за його відсутності.

В судове засідання представник заінтересованої особи Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області в судове засідання свого представника не направила, подала заяву про розгляд справи за відсутності представника сільської ради, зазначивши, що сільська рада заявлені вимоги визнає повністю.

У зв'язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, від яких надійшли клопотання про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає положенням ч. 3 ст. 211 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється,що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Врахувавши позицію заявника, дослідивши матеріали справи, врахувавши думку заінтересованої особи, викладену у письмовій заяві, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 3 ст. 13 ЦПК Україниучасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

За вимогами ч. 3 ст. 12 Цивільно-процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з ч. 1 ст. 13 Цивільно-процесуального кодексу України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 Цивільно-процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 Цивільно-процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

З повідомлення приватного нотаріуса Хорольського районного нотаріального округу ОСОБА_4 за № 195/01-16 від 23.11.2018 року слідує, що заявнику, як спадкоємцю за заповітом на майно померлого 20.02.2016 року ОСОБА_2, неможливо видати свідоцтво про право на спадщину, оскільки існує розбіжність у документах, що підтверджують родинні зв'язки зі спадкодавцем, а саме: у свідоцтві про смерть у графі по батькові записано АНТИПОВИЧ , а у свідоцтві про народження спадкоємця у графі Батько записано СОВЕНКО ІВАН АНТОНОВИЧ .

Таким чином, по батькові мого батька у свідоцтві про моє народження серії І-КЕ № 270179, виданому повторно Хорольським районним відділом реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Полтавській області від 18.08.2018 року, зазначене як АНТОНОВИЧ , що не співпадає з по батькові, яке вказане, як АНТИПОВИЧ у його свідоцтві про смерть серії І-КЕ № 316678, виданому виконкомом Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області від 22.02.2016 року.

Помилкове зазначення по батькові батька заявника АНТОНОВИЧ замість вірного АНТИПОВИЧ у документах, що підтверджують родинний зв'язок, перешкоджає оформленню його спадкових прав на спадкове майно батька ОСОБА_2.

Враховуючи виниклі обставини, оскільки заявником не надано нотаріусу доказів, які б підтверджували, що він, ОСОБА_1, є рідним сином спадкодавця ОСОБА_2, тому він вимушений звернутися до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин.

Згідно ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Статтею 1222 ЦК України встановлено, що спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Враховуючи положення ч. 1 ст. 1235 ЦК України, якою встановлено, що заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин, я, ОСОБА_1, є єдиним спадкоємцем за заповітом померлого 20.02.2016 року батька ОСОБА_2, який прийняв його спадщину. Однак, враховуючи вказівку у заповіті на родинні відносини між нами, я матиму можливість оформити свої права на спадкове майно у нотаріальному порядку після встановлення факту родинних відносин.

Пп. 5.16 п. 5 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 року № 296/5, передбачено, що якщо в заповіті зазначені родинні відносини спадкоємця зі спадкодавцем, нотаріус перевіряє документи, що підтверджують факт родинних відносин та за бажанням спадкоємців зазначає про родинні відносини у свідоцтві про право на спадщину за заповітом.

Доказами родинних та інших відносин спадкоємців за спадкодавцем є, зокрема, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин (п.4.2 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України).

Вирішуючи питання про встановлення даного факту суд має виходити з того, що відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи, у тому числі про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Статтею 315 ЦПК України передбачено перелік справ про встановлення фактів, які розглядаються судом, зокрема згідно п. 1 ч. 1 вказаної статті суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного ОСОБА_5 України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов'язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім'єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Аналогічна позиція викладена у п. 9 листа Вищого спеціалізованного суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13. Так, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім'єю, постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, факту прийняття спадщини.

Згідно вимог п. 1 постанови Пленуму Верховного ОСОБА_5 України № 5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

За правилами п. 7 вказаної постанови суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв'язку із втратою годувальника.

Факт родинних відносин між ОСОБА_1 та спадкодавцем ОСОБА_2, підтверджується наступними доказами:

- заповітом ОСОБА_2, посвідченим 11 лютого 2016 року секретарем виконавчого комітету Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області, зареєстрованим в реєстрі за № 13, який містить вказівку на ступінь родинних відносин, зокрема, що заявник доводиться заповідачу сином;

- довідкою виконавчого комітету Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області № 1019/02-45 від 10 жовтня 2017 року, у якій вказано, що померлий 20.02.2016 року ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, дійсно проживав і був зареєстрований до дня смерті в с. Бовбасівка Хорольського району Полтавської області разом із своїм сином ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4;

- посвідкою про народження ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2;

- актом депутата Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області ОСОБА_6, секретаря вказаної сільської ради ОСОБА_5 та мешканця ІНФОРМАЦІЯ_5 № 428/02-47 від 22.11.2018 року;

- нотаріально засвідченими поясненнями свідків, які проживають на території Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області.

Згідно ч.1. ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до положень ст.ст. 76, 77, 78, 80, 81 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому досліджені наявних у справі доказів. Жоден доказ не має для суду наперед встановленого значення. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

За таких обставин, враховуючи вищевикладене, аналізуючи надані заявником докази, приймаючи до уваги їх належність, допустимість, достовірність, а також достатність і взаємний зв'язок у їх сукупності, враховуючи правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, та беручи до уваги ту обставину, що заявник позбавлений можливості у досудовому порядку вирішити заявлене питання, а встановлення факту родинних відносин необхідне йому для прийняття спадщини, суд вважає, що є всі підстави для задоволення заяви.

На підставі викладеного і керуючись ст..ст. 1221, 1277 ЦК України, ст.ст. 1-18, 76-81, 141, 209-241, 259, 263-265, 268, 315, 354, 355 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1, за участю заінтересованої особи Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області про встановлення факту родинних відносин ,- задовольнити повністю.

Встановити, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_6, є сином померлого 20 лютого 2016 року ОСОБА_2.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до пп.15.5 п.15розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України,до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Хорольський районний суд Полтавської області.

Повний текст судового рішення складено 04.01.2019 року.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_6, паспорт серії КН 691904, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1,прож.: ІНФОРМАЦІЯ_7, поштовий індекс: 37861.

Заінтересована особа : Трубайцівська сільська рада Хорольського району Полтавської області, місцезнаходження с. Трубайці, вул. Єршова, 47 Хорольського району Полтавської області.

Суддя : О.В. Коновод

СудХорольський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення04.01.2019
Оприлюднено06.01.2019
Номер документу79023012
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —548/2361/18

Рішення від 04.01.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 03.01.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 28.11.2018

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні