Рішення
від 03.01.2019 по справі 706/1549/18
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/1549/18

2/706/612/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 січня 2019 року Христинівський районний суд Черкаської області

в складі:

головуючого - судді Олійника М.Ф.,

за участю секретаря Лещенко О.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Христинівці Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: виконавчий комітет Христинівської сільської ради Христинівського району Черкаської області, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2, ОСОБА_3, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: виконавчий комітет Христинівської сільської ради Христинівського району, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

Просив визнати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, такими, що втратили право користування житловим будинком № 92 по вул. Центральній в с. Христинівці Христинівського району.

В обґрунтування позову посилався на те, що він є власником житлового будинку № 92 по вул. Центральній в с. Христинівці Христинівського району. Відповідачі по справі є його дочкою та колишньою дружиною. Ще за час, коли вони проживали однією сім'єю, він дозволив їм зареєструвати місце проживання у належному йому зазначеному вище житловому будинку. Спільне проживання однією сім'єю ними припинено з 2013 р. Відповідачі залишили зареєстроване місце проживання та фактично проживають з 2013 р. в м. Києві. З часу залишення місця реєстрації та до дня подання цієї позовної заяви до суду відповідачі жодного дня не проживали та не користувалися належним йому будинком по вул. Центральній, 92 в с. Христинівці Христинівського району, не беруть участі в його утриманні, оплаті комунальних послуг, тощо. Наявність зареєстрованого місця проживання відповідачів у його будинку, впливає на призначення йому субсидії з оплати за житлово-комунальні послуги, звичайно, що в сторону її зменшення, адже при цьому враховуються отримувані ними доходи.

Позивач ОСОБА_4 у судове засідання не з'явився, проте від нього до суду надійшла заява з проханням розглянути справу без його участі, у заяві також зазначено, що він позов підтримує повністю, не заперечує проти винесення заочного рішення у справі.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилась, хоча належним чином була повідомлена про дату, час і місце судового засідання, від неї також не надійшло заяви про розгляд справи без її участі, нею не поданий відзив. Суд вважає, що відповідач не з'явилась у судове засідання без поважних причин.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з'явилась, хоча належним чином була повідомлена про дату, час і місце судового засідання, від неї також не надійшло заяви про розгляд справи без її участі, нею не поданий відзив. Суд вважає, що відповідач не з'явилась у судове засідання без поважних причин.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, виконавчого комітету Христинівської сільської ради Христинівського районуу судове засідання не з'явився, проте від виконкому сільської ради до суду надійшла заява з проханням розглянути справу без участі її представника, у заяві також зазначено, що виконком сільської ради не заперечує проти задоволення позову .

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності позивача ОСОБА_1, відповідачів ОСОБА_2, ОСОБА_3, представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: виконавчого комітету Христинівської сільської ради Христинівського районуі ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, оскільки позивач у своїй заяві не заперечував проти такого вирішення справи.

Дослідивши письмові докази: довідку № 1261 від 01.10.2018 р., видану виконавчим комітетом Христинівської сільської ради Христинівського району про склад сім'ї або зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) № 92 по вул. Центральній в с. Христинівці Христинівського району осіб; копію технічного паспорта на житловий будинок індивідуального житлового фонду по вул. Леніна (Центральна), 92 в с. Христинівці Христинівського району із зазначенням власника житлового будинку - ОСОБА_1; довідку № 1262 від 01.10.2018 р., видану Христинівською сільською радою Христинівського району про те, що ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрована ІНФОРМАЦІЯ_3, а фактично з 2013 р. проживає в м. Києві; довідку № 1263 від 01.10.2018 р., видану Христинівською сільською радою Христинівського району про те, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрована ІНФОРМАЦІЯ_3, а фактично з 2013 р. проживає в м. Києві, інші письмові докази у справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з таких підстав.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_4 є власником житлового будинку по вул. Центральній, 92 в с. Христинівці Христинівського району, вказане стверджується записом в технічному паспорті на житловий будинок.

Відповідно до ч.1 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідачі ОСОБА_2, ОСОБА_3 були зареєстровані у вказаному будинку як члени сім'ї власника: ОСОБА_2 - дружина позивача, ОСОБА_3 - донька позивача.

З 2013 р. відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не проживають за місцем своєї реєстрації, витрат на утримання житла не несуть.

Наявність зареєстрованого місця проживання відповідачів у будинку позивача впливає на питання призначення субсидії з оплати житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ч. 2 ст. 405 ЦК України член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Відповідачі ОСОБА_2, ОСОБА_3 як члени сім'ї власника житла понад один рік не проживають без поважних причин у житловому будинку по вул. Центральній, 92 в с. Христинівці Христинівського району, тому їх необхідно визнати такими, що втратили право користування житловим приміщенням за вказаною адресою.

Визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, на підставі ст. 7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні є підставою для зняття цієї особи з реєстрації.

Керуючись ст.ст. 319 ч. 1, 405 ч. 2 ЦК України,ст.ст. 81, 89, 263-265, 280, 282 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (20001, Черкаська область, Христинівський район, с. Христинівка, вул. Центральна, 92, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) до ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: 20001, Черкаська область, Христинівський район, с. Христинівка, вул. Центральна, 92), ОСОБА_3 (зареєстроване місце проживання: 20001, Черкаська область, Христинівський район, с. Христинівка, вул. Центральна, 92), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: виконавчий комітет Христинівської сільської ради Христинівського району Черкаської області (20001, Черкаська область, Христинівський район, с. Христинівка, вул. Дружби, 4, код ЄДРПОУ 26261910), про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням, задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_5, такими, що втратили право користування житловим будинком по вул. Центральній, 92 в с. Христинівці Христинівського району Черкаської області.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області через Христинівський районний суд Черкаської області шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня складення рішення апеляційної скарги.

Суддя М.Ф. Олійник

СудХристинівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення03.01.2019
Оприлюднено06.01.2019
Номер документу79030841
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —706/1549/18

Рішення від 03.01.2019

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 15.11.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні