Ухвала
від 08.01.2019 по справі 202/7566/18
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/7566/18

УХВАЛА

08 січня 2019 року Індустріальний районний суд

м. Дніпропетровська

у складі суду: головуючої судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпро обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12018040660001527 від 18 вересня 2018 року відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилась у м. Атбасар, Целіноградської області, українки, громадянки України, заміжня, маюча вищу освіту, працюючої вихователем групи продовженого дня у КЗО «Дніпропетровська середня загальноосвітня школа 1-111 степеня №147 імені В*ячеслава Чорновола» ДМР, раніше не засудженої, яка зареєстрована та проживає у АДРЕСА_1 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст. 137 КК України,

за участі: прокурора ОСОБА_4 , законного представника неповнолітнього потерпілого ОСОБА_5 , захисника обвинуваченої адвоката ОСОБА_6 , обвинуваченої ОСОБА_3

В С Т А Н О В И В :

В провадження суду надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_3 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст. 137 КК України (у неналежному виконанні професійних обов`язків щодо охорони життя та здоров`я неповнолітніх, внаслідок недбалого до них ставлення, що спричинило істотну шкоду здоров`ю потерпілого), а саме у тому, що ОСОБА_3 , згідно наказу

№ 124-К від 01.11.2013 року призначена на посаду вихователя групи продовженого дня КЗО «Дніпропетровська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня №147 імені В`ячеслава Чорновола» Дніпропетровської міської ради,що розташованапо проспектуМиру,51-ав м.Дніпро.Так, ОСОБА_3 ,у відповідностідо постановиКабінету МіністрівУкраїни від14червня 2000року №963 «Про затвердженняпереліку посадпедагогічних та науково-педагогічнихпрацівників» відноситьсядо педагогічнихпрацівників. ОСОБА_3 під особистийпідпис ознайомленаз посадовоюінструкцією вихователягрупи продовженогодня №8,затвердженої наказомдиректора КЗО«ДСЗШ І-ІІІст.№147ім.В.Чорновола» ДМРвід 01.11.2016№ 239,згідно п.1.5якої остання привиконанні своїхобов`язків керується КонституцієюУкраїни ізаконами України,Указами ПрезидентаУкраїни,рішеннями КабінетуМіністрів України,органів управлінняосвітою всіхрівнів зпитань освітиі вихованняучнів;правилами інормами охоронипраці,техніки безпекиі протипожежногозахисту,а такожСтатутом ілокальними правовими актамишколи (в томучислі Правиламивнутрішнього трудовогорозпорядку,наказами і розпорядженнями директора, посадовою інструкцією), трудовим договором (контрактом), дотримується Конвенції про права дитини.

Згідно абзацу 2 пункту 3.8. Статуту КЗО «СЗШ І-ІІІ ст. №147 ім. В. Чорновола» ДМР», затвердженого наказом департаменту гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради № 272 від 23.11.2016 педагогічні працівники зобов`язані сприяти розвитку інтересів, нахилів та здібностей дітей, а також збереженню їх здоров`я.

У відповідності із пунктом 2.1. посадової інструкції вихователя групи продовженого дня № 8, затвердженої наказом директором КЗО «ДСЗШ І-ІІІ ст. №147 ім. В. Чорновола» ДМР від 01.11.2016 № 239, основними напрямами діяльності вихователя групи продовженого дня єопікування учнями, їх виховання і нагляд за ними під час їхнього перебування у групі подовженого дня школи. Згідно п. 3.6 посадової інструкції вихователя групи продовженого дня № 8, затвердженої наказом директора КЗО «ДСЗШ І-ІІІ ст. №147 ім. В. Чорновола» ДМР від 01.11.2016 № 239, приймає дітей у встановленому порядку від батьків (осіб, що їх замінюють) чи вчителів школи; організовує дотримання учнями режиму дня, згідно пункту 3.16 створює умови для безпечного здійснення навчального процесу, ретельного дотримання правил техніки безпеки, санітарних та протипожежних правил, згідно пункту 3.20 організовує вивчення учнями правил охорони праці, правил дорожнього руху, поведінки в побуті, на воді тощо, згідно пункту 5.1 несе відповідальність за життя та здоров`я учнів групи, за дотримання їхніх прав і свобод визначених законодавством України.

У відповідності до статті 28 Закону України «Про загальну середню освіту» права та обов`язки педагогічних працівників системи загальної середньої освіти визначаютьсяКонституцією України,Законом України"Про освіту",Кодексом законів про працю України, цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно абзацу 3 частини 2 статті 54 Закону України«Про освіту» педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники зобов`язані сприяти розвитку здібностей здобувачів освіти, формуванню навичок здорового способу життя, дбати про їхнє фізичне і психічне здоров`я; згідно абзацу 12 частини 2 статті 54 Закону України«Про освіту» - додержуватися установчих документів та правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, виконувати свої посадові обов`язки.

Відповідно до пунктів 1, 2, 5 частини 6 Розділу 4 «Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти», затвердженогонаказом Міністерства освіти і науки України від 26.12.2017 №1669 «Про затвердження Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти» викладач, учитель, класовод, куратор групи, класний керівник, вихователь є відповідальним за збереження життя і здоров`я здобувачів освіти під час освітнього процесу; забезпечує проведення освітнього процесу, що регламентується законодавчими та нормативно-правовими актами з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності; здійснює контроль за виконанням здобувачами освіти правил (інструкцій) з безпеки.

Згідно режиму роботи групи продовженого дня на 2018/2019 навчальний рік для перших класів, що затверджений директором КЗО «ДСЗШ І-ІІІ ст. №147 ім. В. Чорновола» ДМР о 12.55 13.10 відбувається збір дітей, у яких за розкладом 5 уроків та підготовка до обіду, о 13.10 13.40 проходить обід дітей, о 13.10 13.50 відбувається підготовка дітей до денного відпочинку.

Так, ОСОБА_3 , виконуючи свої професійні обов`язки вихователя групи продовженого дня КЗО «Дніпропетровська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня №147 імені В`ячеслава Чорновола» Дніпропетровської міської ради,18.09.2018року,приблизно о13:50годині,згідно режимуроботи групипродовженого дня,після обідупривела дітейгрупи продовженогодня досанвузла такабінету №В317,що розташованіна третьомуповерсі зазначеноїшколи,за адресою: просп.Миру,51-ав м.Дніпро,для підготовкидо денноговідпочинку.Перебуваючи увказаному місціта узазначений час, ОСОБА_3 відчинила дверікабінету №В317та впустилатуди учнівгрупи продовженогодня дляпідготовки доденного відпочинку,в томучислі імалолітнього потерпілого ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,які попрямувалив спеціальновідведене вкабінеті місцедля переодягання.Після чого,того ждня,а саме18.09.2018року,приблизно о13:55годині,всі учнігрупи продовженогодня,окрім потерпілого ОСОБА_7 ,який продовжувавперебувати вцей часв спеціальновідведеному місцідля переодяганняучнів,вийшли зкабінету №В317,і вцей момент ОСОБА_3 ,неналежно ставлячисьдо своїхпрофесійних обов`язків,не виконавшивсіх необхіднихдій длязабезпечення охоронижиття таздоров`я дітей,що перебувалиу групіпродовженого дня,виконуючи професійніобов`язки вихователягрупи продовженодня нетак,як тоговимагають інтересипрофесії,порушуючи вимоги п.1.5, п.2.1, п.3.6, п.3.16, п.3.20, п.5.1. посадової інструкції вихователя групи продовженого дня, затвердженої наказом наказом директором КЗО «ДСЗШ І-ІІІ ст. №147 ім. В. Чорновола» ДМР від 01.11.2016 р. № 239; п. 3.8. Статуту КЗО «СЗШ І-ІІІ ст. №147 ім. В. Чорновола» ДМР», затвердженого наказом департаменту гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради № 272 від 23.11.2016 р., абзацу 3 частини 2 статті 54 Закону України «Про освіту», абзацу 12 частини 2 статті 54 Закону України «Про освіту», пунктів 1, 2, 5 частини 6 Розділу 4 «Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти», затвердженогонаказом Міністерства освіти і науки України від 26.12.2017 №1669 «Про затвердження Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти», не перевіривши належним чином наявність учнів у приміщенні класу групи продовжено дня, які могли там перебувати, не впевнившись в тому, що всі учні групи вийшли з приміщення класу для подальшого прямування до кімнат відпочинку, зачинила двері класу № В 317 на ключ, залишивши при цьому ОСОБА_7 в приміщенні класу групи продовженого дня без нагляду.

Так, малолітній потерпілий ОСОБА_7 , 18.09.2018 року, приблизно о 14:10, опинившись у вказаному класі, що розташований на третьому поверсі приміщення школи, та перебуваючи в ньому на протязі деякого часу (приблизно 10 - 15 хвилин) наодинці та без нагляду вихователя, намагався самостійно відкрити двері класу групи продовженого дня, при цьому стукаючи у двері, не відчинивши які, малолітній потерпілий відчинив вікно класу групи продовженого дня, яке не було належним чином закрите на замок, та вистрибнув з вікна третього поверху, внаслідок чого ОСОБА_7 отримав тілесні ушкодження у вигляді саден на обличчі та верхніх кінцівках, що за своїм характером відносяться до легких тілесних ушкоджень, що мають незначні скороминущі наслідки.

Ухвалою суду від 03 грудня 2018 року було призначено підготовче судове засідання.

У підготовчому судовому засіданні захисник обвинуваченої ОСОБА_3 адвокат ОСОБА_6 заявила клопотання про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності в зв*язку з примиренням з законним представником неповнолітнього потерпілого ОСОБА_5 .

Вказане клопотання було підтримане обвинуваченою ОСОБА_3 .

Суд, вислухавши думку учасників судового розгляду щодо клопотання захисника обвинуваченої, - прокурора, законного представника неповнолітнього потерпілого ОСОБА_5 , які не заперечували про задоволення клопотання захисника обвинуваченої, а законний представник неповнолітнього потерпілого ОСОБА_5 підтвердила суду, що дійсно примирилась з ОСОБА_3 , вважає на необхідне, клопотання захисника ОСОБА_6 задовольнити за наступними обставинами.

Так, ОСОБА_3 скоїла необережне кримінальне правопорушення (злочин) середньої тяжкості, у чому щиро покаялась, відшкодувала завдані збитки законному представнику неповнолітнього потерпілого ОСОБА_5 , та дійсно примирилась з нею.

На підставі викладеного та керуючись ст.46 КК України, ст.ст. 284 ч.2 п.1, 314 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання захисника ОСОБА_6 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_3 в зв`язку з примиренням з законним представником неповнолітнього потерпілого ОСОБА_5 , - задовольнити.

ОСОБА_3 звільнити від кримінальної відповідальності, закрив кримінальне провадження №12018040660001527 від 18 вересня 2018 року, у скоєнні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст. 137 КК України, в зв*язку з примиренням з законним представником неповнолітнього потерпілого ОСОБА_5 .

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленим КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуюча ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79040930
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —202/7566/18

Ухвала від 08.01.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

Ухвала від 03.12.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні