Рішення
від 09.01.2019 по справі 214/3698/18
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/3698/18

2/214/154/19

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

заочне

09 січня 2019 року м. Кривий Ріг

Саксаганський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі головуючої судді Хомініч С.В.,

секретар судового засідання Горбунова Л.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу №214/3698/18

за позовною заявою: Житлово-будівельного кооперативу Планета-2

до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3

про стягнення заборгованості по сплаті комунальних послуг.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_4 (на підставі статуту, затвердженого загальними зборами членів ЖБК Планета-2 від 10.10.2016) - не з'явилася, подала заяву про розгляд справи за її відсутності;

відповідачі - не з'явились

СУТЬ СПОРУ:

Представник позивача ЖБК Планета-2 звернувся до суду з позовною заявою 11.06.2018, в якій просив суд стягнути з ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 на користь ЖБК Планета-2 заборгованість по оплаті за спожиті житлово-комунальні послуги за період з 01.01.2012 по 01.05.2018, в розмірі 41705,63 грн. та стягнути з відповідача витрати по сплаті судового збору в сумі 1762 грн.

Пред'явлені вимоги мотивовано тим, що відповідачі є членами ЖБК Планета-2 , який створений виключно для обслуговування, ремонту і реконструкції жилого будинку АДРЕСА_3 та утримання прибудинкової території за кошти членів кооперативу і за рахунок доходів від господарської діяльності, отриманих і використаних кооперативом. Позивач виконував покладені на нього обов'язки у повному обсязі, відповідачам щомісяця фактично надавались житлово-комунальні послуги та проводились відповідні нарахування. Разом з цим, відповідачі не розрахувались у повному обсязі за отримані послуги, внаслідок чого утворилася заборгованість за період з 01.01.2012 до 01.05.2018 у розмірі 41705,63 грн. З метою досудового врегулювання спору, позивачем направлено відповідачам претензію щодо погашення заборгованості за оплату комунальних послуг з вимогою погасити заборгованість протягом тридцяти календарних днів або укласти договір реструктуризації, але станом на 02.05.2018 борг не сплачено, договір на реструктуризацію не укладено.

В судове засідання представник позивача ОСОБА_4 не з'явилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, вимоги позову підтримала, не заперечувала проти ухвалення заочного рішення.

Відповідачі ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце проведення судового засідання, в судове засідання повторно не з'явилися без повідомлення причин, відзив на позовну заяву не подали.

Оцінюючи характер процесу, значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, а також з метою дотримання розумних строків її розгляду, суд вважає за можливе справу розглянути в порядку спрощеного позовного провадження за відсутності заперечень проти такого розгляду справи з боку сторін, що відповідає вимогам ст.279 ЦПК України.

Крім того, враховуючи належне повідомлення відповідачів ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про дату, час та місце проведення судового засідання, їх неявку до суду без поважних причин, не подання відзиву, суд постановив ухвалити по справі заочне рішення на підставі наявних доказів за відсутності заперечень з боку позивача проти заочного розгляду справи.

Заяв, клопотань від учасників справи не находило. Інші процесуальні дії судом не вчинялись.

Дослідивши письмові докази по справі, надавши їм оцінку в сукупності, суд,-

ВСТАНОВИВ:

Згідно з розділами І, ІІ Статуту, затвердженого загальними зборами членів ЖБК Планета-2 від 10.10.2016 (далі - Статут), ЖБК Планета-2 створений для обслуговування, ремонту і реконструкції жилого будинку АДРЕСА_3 та утримання прибудинкової території за кошти членів кооперативу і за рахунок доходів від господарської діяльності, отриманих і використаних кооперативом (а.с.7).

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, є власником квартири розташованої за адресою: АДРЕСА_1. При цьому, його сім'я складається з: дружини - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, сина - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, доньки - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4 та онука - ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.19).

ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 є споживачами послуг, що надаються ЖБК Планета-2 за адресою: АДРЕСА_1.

Визначаючи характер спірних правовідносин, суд приходить до висновку, що вони склались у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їх виробником (виконавцем) і споживачем, а тому регулюються положеннями ЦК України, Законом України Про житлово-комунальні послуги .

Відповідно до ч.1 ст.19 Закону України Про житлово-комунальні послуги , відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Згідно з п.5 ч.3 ст.20 Закону України Про житлово-комунальні послуги , споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

За змістом ч.1 ст.901, ч.1 ст.903 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст.32 Закону України Про житлово-комунальні послуги , плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Згідно з положеннями розділу ІV Статуту, члени кооперативу зобов'язані додержуватися Статуту кооперативу та сплачувати внески, визначенні Статутом та органами управління. При цьому, відповідно до п.п.8.1.5 та 8.4 вказаного Статуту, кошти кооперативу формуються з внесків за оплату комунальних послуг, які оплачуються тими членами кооперативу, які не укладуть окремих договорів про надання їм комунальних послуг (опалення, водопостачання, водовідведення та інші) з відповідними спеціалізованими підприємствами і дані послуги оплачує кооператив, відповідно до укладеного договору між ним та такими спеціалізованими підприємствами (а.с.12).

З розрахунку заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги за період з 01.01.2012 до 01.05.2018 видно, що відповідачі здійснювали оплату за отримані житлово-комунальні послуги не в повному обсязі, що й призвело до утворення заборгованості в розмірі 41705,63 грн. (а.с.20).

Доказів належної оплати житлово-комунальних послуг відповідачі суду не надали.

Разом з тим, відсутність укладеного між відповідачами та ЖБК Планета-2 договору про надання житлово-комунальних послуг, не тягне за собою недійсність відносин по фактичному наданню таких послуг та не звільняє відповідачів від обов'язку внесення оплати за надані їм та спожиті послуги.

Таким чином, суд приходить до висновку, що сума заборгованості у розмірі 41705,63 грн., на момент звернення позивача до суду з позовною заявою, є доведеною обсягом наявних доказів.

Аналізуючи вищевикладені доводи, беручи до уваги всі встановлені судом факти і відповідні їм правовідносин, належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, суд приходить до висновку, що оскільки відповідачі зобов'язані проводити оплату наданих послуг, однак не виконували належним чином зобов'язання, заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги підлягає стягненню у примусовому порядку.

Вказані в позові обставини відповідачами не спростовані.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, згідно з ст.141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути у рівних частинах з ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3, з кожного окремо, на користь позивача по 587,34 грн. в рахунок відшкодування судового збору.

Керуючись ст.ст.4, 5, 13, 19, 76-81, 89, 95, 133, 141, ч.2 ст.247, 258-259, 263-265, 273, 274, 277, 279, 280-284, 287, 354, 355, ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Житлово-будівельного кооперативу Планета-2 до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості по сплаті комунальних послуг - задовольнити повністю.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, на користь Житлово-будівельного кооперативу Планета-2 заборгованість за спожиті житлово-комунальні послуги за період з 01.01.2012 до 01.05.2018, що надавалися за адресою: АДРЕСА_2, в розмірі 41705 грн. 63 коп.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, з кожного окремо, в рівних частках, на користь Житлово-будівельного кооперативу Планета-2 по 587 грн. 34 коп. в рахунок відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте Саксаганським районним судом м. Кривого Рогу Дніпропетровської області за письмовою заявою відповідача, оформленою згідно ст.285 ЦПК України, та поданою протягом 30 днів з дня його проголошення. У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено в загальному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Саксаганський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області протягом 30 днів з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом 30 днів з дня його ухвалення не подано заяву про перегляд заочного рішення або апеляційну скаргу.

Відомості про сторін:

Позивач: Житлово-будівельного кооперативу Планета-2 , адреса місцезнаходження: м. Кривий Ріг, вул. Генерала Радієвського, буд.26, код ОКПО 21930140.

Відповідач: ОСОБА_1, РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4.

Відповідач: ОСОБА_2, РНОКПП НОМЕР_2, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4.

Відповідач: ОСОБА_3, РНОКПП НОМЕР_3, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4.

Повний текст рішення суду складено та підписано 09.01.2019.

Суддя Хомініч С.В.

Дата ухвалення рішення09.01.2019
Оприлюднено10.01.2019
Номер документу79063721
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по сплаті комунальних послуг

Судовий реєстр по справі —214/3698/18

Постанова від 05.02.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 06.11.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 09.09.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 02.09.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 23.05.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 21.03.2019

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Гринь Н. Г.

Ухвала від 13.03.2019

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Гринь Н. Г.

Рішення від 09.01.2019

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Хомініч С. В.

Ухвала від 23.06.2018

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Хомініч С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні