Ухвала
від 09.01.2019 по справі 357/14455/18
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/14455/18

1-кс/357/50/19

У Х В А Л А

09 січня 2019 року м. Біла Церква Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , осіб які прибули у судове засідання як особи, що стверджують є представниками підприємств на майно, яких ставиться питання накладення арешту ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Білоцерківського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 про арешт майна, у кримінальному провадженні № 12018110030003031 від 11 липня 2018 року, за ознаками злочину передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України

У С Т А Н О В И В:

До Білоцерківського міськрайонного суду надійшло клопотання старшого слідчого СВ Білоцерківського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білоцерківської місцевої прокуратури ОСОБА_6 , про арешт майна, у кримінальному провадженні № 12018110030003031 від 11 липня 2018 року, за ознаками злочину передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України

Клопотання обґрунтоване тим, що слідчим відділом Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018110030003031 від 11.07.2018 за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що 06.07.2018 до ЧЧ Білоцерківського ВП надійшла заява голови громадської організації "Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій" ОСОБА_7 щодо наявності та функціонування на території міста Біла Церква та Білоцерківського району об`єктів підвищеної небезпеки - автомобільних газових заправних станцій без наявних на те відповідних дозвільних документів, чим порушують правила безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою внаслідок чого створюють загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

В ході виконання розшукових дій у порядку ст. 40 КПК України працівниками Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області встановлено, що переважна більшість заправних пунктів на території Київської області здійснює свою діяльність нелегально, без передбаченої відповідними нормативними актами дозвільної документації. До кола зазначених суб`єктів господарювання по реалізації скрапленого газу також відноситься ТОВ «Тангаз» (код ЄДРПОУ 41735797).

У подальшому встановлено, що ТОВ «Тангаз» (код ЄДРПОУ 41735797) здійснює господарську діяльність щодо реалізації пального через розгалужену мережу АЗС та АГЗП, що розташований на території м. Біла Церква Київської області, за адресою: Сквирське шосе 35, кадастровий номер земельної ділянки 3210300000:02:003:0007.

04.01.2019 в ході проведення санкціонованого обшуку на підставі ухвали слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 06.12.2018 на території АЗС(АГЗС), що розташована за адресою: Київська область, м. Біла Церква, вул. Сквирське шосе, 35, виявлено та в подальшому вилучено ряд матеріальних об`єктів, які були знаряддям вчинення злочину, зберегли на собі його сліди, містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом, а саме:

1. комп`ютерний системний блок, с/н 8172WHK LMGW1NF;

2. мобільний телефон марки «Соні-Еріксон», ІМЕІ НОМЕР_1 , із сім-карткою № НОМЕР_2 ;

3. касовий апарат с/н TN80080318;

4. касові готівкові грошові кошти, що вилучені із шухляди каси та з коробки на поличці приміщення операторської в загальній сумі 2204 грн;

5. документи, а саме: копії документів ТОВ «Тангаз» та «Віноіл» (реєстраційне посвідчення, витяг з реєстру платників ПДВ, виписка з ЄДРЮОФОПтГФ, відомості з ЄДРПОУ), копії сертифікатів відповідності та паспортів якості на рідке моторне паливо, ТТН на відпуск нафтопродуктів, аркуш паперу із рукописним написом оголошення, два аркуші паперу із кольоровими копіями талонів на паливо, пусті бланки актів прийому-передачі зміни із відтисками печатки «Тепмел плюс», заяви про прийом на роботу та звільнення ТОВ «Тангаз», звітів за зміну та показань по відпуску рідкого моторного палива та скрапленого вуглеводневого палива, 5 зошитів із чорновими записами облікових даних та показників роботи АЗС(АГЗС), графіком роботи, номерами телефонів, інструкціями для користування колонкою, даними по ремонту газової колонки, книга відгуків і пропозицій, папірці із чорновими записами облікових даних та показників роботи АЗС(АГЗС) та інструкціями користування програмою керування колонкою, градуіровочні таблиці;

6. резервуар білого кольору, ємністю 2500 літрів, без номеру для зберігання скрапленого вуглеводневого палива із паливом в середині відповідно до показань манометра 350 літрів;

7. резервуар білого кольору, ємністю 2500 літрів, без номеру для зберігання скрапленого вуглеводневого палива із паливом в середині відповідно до показань манометра 340 літрів;

8. роздавальна колонка СВП с/н RPT 0161, PRIMUS-MM005 із мотором «BROOK CROMPTON» с/н BAS02ATEX0015X.

04.01.2019 вказані матеріальні об`єкти визнані речовими та приєднані до кримінального провадження № 12018110030003031 від 11.07.2018.

Вилучені в ході обшуку за вказаною адресою предмети і документи були пристосовані для функціонування АЗС(АГЗС), яке при експлуатації та функціонуванні може створювати загрозу загибелі людей або настання інших тяжких наслідків внаслідок порушення правил безпеки, а саме: комп`ютерний системний блок за своєю суттю є засобом та знаряддям вчинення даного злочину та зберіг на собі його сліди, оскільки в пам`яті жорсткого диску можуть міститись документи в електронному вигляді, які можуть містити у собі інформацію про обставини вчинення даного злочину, осіб, які можуть бути до нього причетні, а також встановлене програмне забезпечення, за допомогою якого здійснюється функціонування АЗС(АГЗС), облікові дані діяльності АЗС(АГЗС) та інші відомості, що можуть підтверджувати факт вчинення даного злочину; папірці та робочі зошити із чорновими записами є знаряддями та засобами вчинення злочину та зберегли на собі його сліди, оскільки містять у собі записану вручну інформацію щодо облікових даних, бухгалтерії та показників роботи АЗС(АГЗС), графіком роботи, інструкціями для користування колонкою, даними по ремонту газової колонки працівників закладів, номерами телефонів, осіб, які можливо причетні до вчинення даного злочину; мобільний телефон використовувався як засіб зв`язку між особами, причетними до вчинення даного злочину; касовий апарат також є засобом та знаряддям вчинення злочину, оскільки за допомогою саме цього пристрою операторами АЗС(АГЗС) могли здійснюватись операції щодо відпуску палива та обліку грошових коштів, отриманих в якості оплати за нього, грошові кошти, вилучені в ході обшуку були здобуті в результаті вчинення даного злочину, а саме були платою за відпущене паливо, резервуари та роздавальна колонка разом із трубами та мотором, а також металевою конструкцією для розміщення резервуарів є знаряддями та засобами вчинення злочину та зберегли на собі його сліди, оскільки дані предмети використовувались для зберігання та відпуску скрапленого вуглеводневого палива; скраплене вуглеводневе паливо є безпосереднім предметом даного злочину, оскільки являється вибухонебезпечною речовиною та саме його розміщення та відпуск без належного технічно-справного обладнання, яке було розміщене з порушенням, може порушувати правила безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, внаслідок чого створюється загроза загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

За таких обставин пальне та обладнання для його зберігання та реалізації, документи, що стосуються діяльності ТОВ «Тангаз», грошові кошти, комп`ютерне обладнання, що виявлені та вилучені 04.01.2019 в ході обшуку земельної ділянки по вул. Сквирське шосе, 35 в м. Біла Церква Київської області, на якій розташована АЗС (АГЗП) ТОВ «Тангаз», відповідають критеріям (ознакам) ст. 98 КПК України, тобто були знаряддям вчинення злочину, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій.

При цьому, у слідства наявні обґрунтовані підстави вважати, що в разі повернення даного майна, в осіб, які причетні до відкриття та функціонування АЗС(АГЗС) за вказаною адресою, будуть усі можливості для його пошкодження та знищення з метою приховування слідів злочину, оскільки уся інформація, яка може мати значення для доказування факту, що розслідується в рамках даного кримінального провадження, міститься саме у вилученому майні.

Таким чином, досягнення мети арешту майна, передбаченого ч.2 ст.170 КПК України, а саме: забезпечення збереження речових доказів, можливо лише за умови їх належного зберігання в органу досудового розслідування без можливості доступу до нього та використання сторонніми особами.

Крім того, в залежності від результатів досудового розслідування, кожному його учаснику, буде визначено відповідний процесуальний статус в залежності до обставин причетності до вчинення даного злочину.

Виходячи з того, що на даний час у слідства є підстави вважати, що вилучені в ході проведеного обшуку предмети, речі, цінності і документи є засобами та знаряддями вчинення злочину та зберегли на собі його сліди, здобуті в результаті вчинення даного злочину та являються іншим майном, за допомогою якого забезпечувалась діяльність та належне функціонування АЗС(АГЗС) за вказаною адресою, а також з метою забезпечення належного збереження слідів вчиненого злочину, безперешкодного доступу сторони кримінального провадження до зазначеного обладнання для проведення всіх необхідних судових експертиз, додаткового огляду, проведення необхідних слідчих дій і проведення повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування, а також з метою запобігання можливості приховування, пошкодження, знищення чи відчуження вказаного майна та забезпечення виконання у подальшому судових рішень у кримінальному провадженні, необхідно накласти арешт на вилучені предмети, речі, цінності і документи під час обшуку земельної ділянки по вул. Сквирське шосе, 35 в м. Біла Церква Київської області, із забороною користування та розпорядження вказаним майном.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просить його задовольнити.

ОСОБА_4 , ОСОБА_5 заперечують щодо накладення арешту на майно, зазначаючи, що слідчим проведено обшук на їх підприємстві, вилучено майно яке не належить.підприємству, зазначеному у ухвалі слідчого судді про дозвіл на проведення обшуку.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали додані до клопотання, матеріали кримінального провадження 12018110030003031 від 11 липня 2018 року, за ознаками злочину передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, заслухавши слідчого, особи у якої вилучили майно, прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Слідчий суддя вважає, що вилучені 04.01.2019 в ході проведення обшуку на підставі ухвали слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 06.12.2018 року на території АЗС(АГЗС), що розташована за адресою: Київська область, м. Біла Церква, вул. Сквирське шосе, 35, предмети можуть містить відомості, які можуть бути використані для встановлення обставин злочину.

Слідчим суддею при накладені арешту на вказане тимчасово вилучене майно враховано можливість збереження первинного стану вилучених речей, проведення експертизи.

Слідчий суддя констатує, що метою арешту вказаного майна є забезпечення кримінального провадження.

Слідчий суддя відхиляє доводи ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про не належність вказаного виявленого та вилучено майна під час обшуку, про яке ставиться питання про накладення арешту, підприємству, яке здійснювало господарську діяльність за адресою АДРЕСА_1 .

Що стосується законності здійснення чи не здійснення господарської діяльності конкретним підприємством за вказаною адресою, то це не є предметом розгляду зазначеного клопотання.

За таких обставин клопотання підлягає задоволенню.

Згідно з ст. 371 ч. 3 КПК України у випадках, передбачених цим Кодексом, ухвала постановляється в нарадчій кімнаті складом суду, який здійснював судовий розгляд.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-173 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на вилучені 04.01.2019 в ході проведення обшуку на підставі ухвали слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 06.12.2018 на території АЗС(АГЗС), що розташована за адресою: Київська область, м. Біла Церква, вул. Сквирське шосе, 35, предмети, а саме: комп`ютерний системний блок, с/н 8172WHK LMGW1NF; мобільний телефон марки «Соні-Еріксон», ІМЕІ НОМЕР_1 , із сім-карткою № НОМЕР_2 ; касовий апарат с/н TN80080318; документи, а саме: копії документів ТОВ «Тангаз» та «Віноіл» (реєстраційне посвідчення, витяг з реєстру платників ПДВ, виписка з ЄДРЮОФОПтГФ, відомості з ЄДРПОУ), копії сертифікатів відповідності та паспортів якості на рідке моторне паливо, ТТН на відпуск нафтопродуктів, аркуш паперу із рукописним написом оголошення, два аркуші паперу із кольоровими копіями талонів на паливо, пусті бланки актів прийому-передачі зміни із відтисками печатки «Тепмел плюс», заяви про прийом на роботу та звільнення ТОВ «Тангаз», звітів за зміну та показань по відпуску рідкого моторного палива та скрапленого вуглеводневого палива, 5 зошитів із чорновими записами облікових даних та показників роботи АЗС(АГЗС), графіком роботи, номерами телефонів, інструкціями для користування колонкою, даними по ремонту газової колонки, книга відгуків і пропозицій, папірці із чорновими записами облікових даних та показників роботи АЗС(АГЗС) та інструкціями користування програмою керування колонкою, градуіровочні таблиці; резервуар білого кольору, ємністю 2500 літрів, без номеру для зберігання скрапленого вуглеводневого палива із паливом в середині відповідно до показань манометра 350 літрів; резервуар білого кольору, ємністю 2500 літрів, без номеру для зберігання скрапленого вуглеводневого палива із паливом в середині відповідно до показань манометра 340 літрів; роздавальна колонка СВП с/н RPT 0161, PRIMUS-MM005 із мотором «BROOK CROMPTON» с/н BAS02ATEX0015X, які могли бути використані як засоби та знаряддя вчинення злочину та зберегли на собі його сліди та були пристосовані для функціонування даної АЗС(АГЗС), та касові готівкові грошові кошти, що вилучені із шухляди каси та з коробки на поличці приміщення операторської в загальній сумі 2204 грн.

Заборонити власнику майна ТОВ «Тангаз» в особі директора або іншого представника вказаного товариства, а також іншим власникам майна, які в ході досудового розслідування заявлять про право вимоги на нього, розпоряджатися та використовувати пальне, обладнанням для його зберігання та реалізації, комп`ютерне обладнання, документи та грошові кошти, які були вилучені в ході обшуку території АЗС(АГЗС), що розташована за адресою: Київська область, м. Біла Церква, вул. Сквирське шосе, 35.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддяОСОБА_1

Білоцерківського міськрайонного суду

Київської області

СудБілоцерківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення09.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79067478
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки виробництва Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою

Судовий реєстр по справі —357/14455/18

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

Ухвала від 10.01.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

Ухвала від 09.01.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

Ухвала від 07.12.2018

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

Ухвала від 06.12.2018

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні