Рішення
від 05.12.2018 по справі 615/1358/18
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/1358/18

Провадження № 2/615/595/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2018 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Товстолужського О.В.,

при секретареві Неділько І.О.,

за участю представника позивача ОСОБА_1,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в загальному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Гонтово-Ярської сільської ради Валківського району Харківської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в:

07.09.2018 року до Валківського районного суду Харківської області надійшла цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до Гонтово-Ярської сільської ради Валківського району Харківської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом.

В позові зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла мати позивача ОСОБА_3. Після її смерті залишилось спадкове майно, до складу якого входить житловий будинок з господарськими будівлями розташований за адресою: АДРЕСА_2 та земельна ділянка земельна ділянка кад. № НОМЕР_2 призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Гонтовоярської сільської ради Валківського району, Харківської області площею 2,3863 га. Крім позивача інших спадкоємців немає. Чоловік спадкодавиці та батько позивача - ОСОБА_4, помер ІНФОРМАЦІЯ_4. Спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не зареєстрована. Звернувшись до нотаріальної контори з метою оформлення спадщини, позивач отримав відмову через пропуск 6-місячного строку для подачі заяви про прийняття спадщини, а факт спільного проживання зі спадкодавцем не підтверджено належними документами.

Позивач вимагає визнати за ним в порядку спадкування за законом право власності на

- земельну ділянку розміром 2,3863 га, кадастровий НОМЕР_2, розташовану на території Гонтово-Ярської сільської ради Валківського району Харківської області, що призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

- житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2, що залишилось після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав та прохав його задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача Готово-Ярської сільської ради Валківського району Харківської області в судове засідання не з'явився, проте подав заяву, відповідно до якої позов визнає та прохає розгляд справи проводити за його відсутності.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали цивільної справи, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_3, місцем смерті є м. Харків, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3, актовий запис 154. (а.с.10)

Родинний зв'язок позивача зі спадкодавцем підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_4, виданим 02.02.1968 року. (а.с.17)

Спадкова справа після ОСОБА_3 не вікривалась, що підтверджується письмовою інформацією Валківської державної нотаріальної контори Харківської області за вих. № 1050/01.16 від 24.07.2018 року. (а.с.15)

Відповідно до виписки з амбулаторної карти хворої виданої комунальним некомерційним підприємством Міська поліклініка № 6 Харківської міської ради від 18.07.2018 року, ОСОБА_3 постійно потребувала стороннього догляду.(а.с.14)

Таким чином, сукупність досліджених даних свідчить про те, що ОСОБА_3 страждала на тяжку хворобу, мешкала за місцем реєстрації сина, за адресою: АДРЕСА_1.

Частиною 3 статті 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Виходячи з вищезазначеного, ОСОБА_2 прийняв спадщину.

Чоловік спадкодавця та батько позивача - ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_4, що підтверджується свідоцтвом про його смерть серії НОМЕР_5, виданим Ков'язьким с/РАЦС, Валківського району, Харківської області, 03.10.1978 року. (а.с.)

Належність майна ОСОБА_3 підтверджується Свідоцтвами про право на спадщину за заповітом р.н. 239 і 241, виданими 21.01.2009 року Валківською державною нотаріальною конторою Харківської області та Державним актом на право приватної власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6. (а.с.11-13 )

Згідно інформації наданої Валківською державною нотаріальною конторою за вих. № 1050/01.16 від 24.07.2018 року, ОСОБА_2 звертався до Валківської державної нотаріальної контори Харківської області з приводу оформлення спадщини після смерті ОСОБА_3, однак йому було відмовлено у цьому, через пропуск 6-місячного строку на її прийняття. (а.с.15)

Відповідно до ч. 1 ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

В статті 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Стаття 1261 ЦК України встановлює, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Отже, судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_3 за життя мала право на житловий будинок з господарськими будівлями розміщений в АДРЕСА_2, та земельну ділянку кад. № НОМЕР_2, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Гонтовоярської сільської ради Валківського району, Харківської області площею 2,3863 га.

Крім того, позивач будучи сином померлої є спадкоємцем першої черги і прийняв спадщину у встановленому законом порядку. Визнання позову ОСОБА_2 не порушує охоронюваних законом прав інших осіб, а тому суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 200, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, право власності в порядку спадкування за законом на:

-земельну ділянку розміром 2,3863 га, кадастровий НОМЕР_2, розташовану на території Гонтово-Ярської сільської ради Валківського району Харківської області, що призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

-житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2, та складається з: Житлового будинку А-1 загальною площею 41,7 кв.м.; Веранди а - площею 12,2 кв.м.; Ганку - площею 1,3 кв.м.; Сараю Б - площею 17,2 кв.м.; Сараю В - площею 20,2 кв.м.; Сараю в - площею 8,8 кв.м.; Вбиральні Д - площею 1,1 кв.м.; Погреба П - площею 7,5 кв.м.; Хвіртки №1 - площею 1,9 кв.м.; Забору №2 - площею 38,9 кв.м.; Колонки К - площею 6 кв.м., що залишились після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3.

Повний текст рішення складено 14 грудня 2018 року.

Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного суду через Валківський районний суд Харківської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 15 Розділу XIII Перехідні положення ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до Харківського апеляційного суду або через Валківський районний суд Харківської області.

Суддя О.В. Товстолужський

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення05.12.2018
Оприлюднено10.01.2019
Номер документу79071226
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —615/1358/18

Ухвала від 28.03.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Рішення від 05.12.2018

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Рішення від 05.12.2018

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 12.09.2018

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні