Ухвала
від 03.01.2019 по справі 761/34791/18
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/629/2019 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 170 КПК України Доповідач: ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 січня 2019 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4

секретаря судового засідання ОСОБА_5

за участю:

прокурора ОСОБА_6

представника власника майна, адвоката ОСОБА_7

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу представника власника майна ТОВ «Консалтинговий центр «НОВІ РІШЕННЯ» - адвоката ОСОБА_7 , на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 02 жовтня 2018 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_8 , погоджене прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_9 та накладено арешт на майно, тимчасове вилучене 06.09.2018 під час обшуку за місцезнаходженням ТОВ «НВП Електрогруп» (ЄДРПОУ 37071014), за адресою: м. Дніпро, вул. Салакунова Мушака, буд. 25, а саме на флеш-накопичувач DT 101 G2OS7601633; вінчестер марки «Kingston», 50026B72680111D31; вінчестер марки «WD Blue», WCC2EM080269.

Приймаючи рішення, слідчий суддя врахував наявність правових підстав для накладення арешту, та прийшов до висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого та накладення арешту на зазначене у клопотанні майно, з метою забезпечення збереження речових доказів.

Не погоджуючись з таким рішенням суду першої інстанції, представник власника майна ТОВ «Консалтинговий центр «НОВІ РІШЕННЯ», адвокат ОСОБА_7 подав апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу слідчого судді скасувати, посилаючись на її безпідставність, незаконність та необґрунтованість.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги апелянт зазначає, що в оскаржуваній ухвалі слідчого судді чітко не зазначено підстави накладення арешту на майно. Вказує, що обшук та вилучення проведено у ТОВ «Консалтинговий центр «НОВІ РІШЕННЯ». Додає, що тимчасове вилучення електронних інформаційний систем, мобільних терміналів систем зв`язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони зазначені в ухвалі суду.

Також адвокат зазначає, що майно вилучено 06 вересня 2018 року, а тому клопотання слідчого про арешт майна і постанова повинні бути датовані 07 вересня 2018 року. Додає про невідповідність арештованого майна вимогам ст. 98 КПК України.

Одночасно автор апеляційної скарги вказує, що копію оскаржуваного судового рішення отримано апелянтом 05 жовтня 2018 року, у зв`язку із чим, строки, визначені ст. 395 КПК України дотримано.

Заслухавши доповідь судді, пояснення представника власника майна, який підтримав апеляційну скаргу та просив її задовольнити, прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційної скарги, дослідивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга представника власника майна підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, у відповідності до абз. 2 ч. 3 ст. 395 КПК України, якщо ухвалу слідчого судді постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, що в даному випадку мало місце, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Враховуючи, що власник майна та його представник у судовому засіданні суду першої інстанції участі не приймали, копію оскаржуваної ухвали апелянтом отримано 05 жовтня 2018 року, апеляційна скарга подана до суду 09 жовтня 2018 року, пятиденний строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді апелянтом не порушено, а тому і не підлягає поновленню.

Як вбачається з представлених в апеляційний суд матеріалів, у провадженні Головного слідчого управління СБ України перебувають матеріали кримінального провадження № 22018000000000180, відомості про яке 11.06.2018 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками вчинення службовими особами Концерну радіомовлення радіозв`язку та телебачення (м. Київ, вул. Дорогожицька, 10 ЄДРПОУ 01190043), ТОВ «НВП Електрогруп» (ЄДРПОУ 37071014 м. Дніпро вул. М. Салакунова, 25, оф. 308), а також іншими невстановленими особами кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Старший слідчий в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_8 , за погодженням із прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_9 , звернувся до Шевченківськогорайонного суду міста Києва з клопотанням про накладення арешту на майно, тимчасове вилучене 06.09.2018 під час обшуку за місцезнаходженням ТОВ «НВП Електрогруп» (ЄДРПОУ 37071014), за адресою: м. Дніпро, вул. Салакунова Мушака, буд. 25, а саме на флеш-накопичувач DT 101 G2OS7601633; вінчестер марки «Kingston», 50026B72680111D31; вінчестер марки «WD Blue», WCC2EM080269, яке ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 02 жовтня 2018 року задоволено, проте з таким рішенням слідчого судді погодитися неможливо, з огляду на такі обставини.

Відповідно до вимогст. 41 Конституції Україникожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23 лютого 2006 року № 3477-IV, передбачено, що при розгляді справ суди застосовують Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Стаття 1 Першого протоколу доЄвропейської конвенції з прав людинипередбачає, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше, як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі «Ісмаїлов проти Росії» від 06 листопада 2008 року, де вказувалися порушення ст. 1 Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в якому зазначено, що кожна фізична та юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше, як в інтересах суспільства на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права».

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Зокрема, при розгляді клопотання про накладення арешту на майно в порядку ст. ст. 170 173 КПК України, слідчий суддя для прийняття законного та обґрунтованого рішення повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно-небезпечне діяння, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому КПК порядку.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу);) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Відповідно до ч. 2ст. 167 КПК України, тимчасово вилученим може бути майно, у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2)призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Як вбачається з представлених в апеляційний суд матеріалів, ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 21 серпня 2018 року частково задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_8 та надано дозвіл на проведення обшуку приміщень на третьому поверсі будівлі за адресою: м. Дніпро, вул. М. Салакунова, 25, які орендує ТОВ «НВП Електрогруп» та які належать ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , з метою відшукання, виявлення та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час судового розгляду, а також знарядь кримінального правопорушення, а саме чорнові записи та документи щодо фінансово-господарської діяльності Концерну РРТ з ТОВ «НВП Електрогруп» (ЄДРПОУ 37071014), ТОВ «Айленд трейд» (ЄДРПОУ 39420634), ТОВ «Універсал торг пром» (ЄДРПОУ 40328855), ТОВ «Велесгард» (ЄДРПОУ 36676447), ТОВ «Транс груп копані» (ЄДРПОУ 40927155), ТОВ «Інтер комфорт» (ЄДРПОУ 41010057), ТОВ «Буд мережа» (ЄДРПОУ 41065499), відбитки штампів, печаток, платіжні доручення щодо здійснення переказів грошових коштів, інформація щодо банківських рахунків. В задоволенні решти вимог клопотання відмовлено (а.с. 27-30).

Разом з тим, колегія суддів звертає увагу на те, що дозвіл на відшукування та вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, а саме на флеш-накопичувач та вінчестери, слідчим суддею не надавався, у зв`язку із чим відсутні правові підстави для їх арешту. До такого висновку колегія суддів дійшла з урахуванням вимог п. 1 ч. 2ст. 168 КПК України, відповідно до якої, тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 2ст. 168 КПК Українизабороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

Проте, в матеріалах справи відсутні будь-які дані про призначення експертизи тимчасово вилучених електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, яка, відповідно до п. 2 ст.2ст.168 КПК України,є необхідною умовою проведення експертного дослідження. Не міститься таких даних і в клопотанні органу досудового розслідування.

Крім цього, клопотання органу досудового розслідування не містить посилання на наявність будь-яких обмежень з боку власника майна у доступі до інформації, що міститься на вилучених флеш-накопичувачі та вінчестерах, або необхідності подолання системи логічного захисту.

Доводи апеляційної скарги, з урахуванням підстав, які наведені вище, є передчасними, проте наведені порушення, які мали місце під час вилучення майна, на переконання колегії суддів, є безумовною підставою для скасування ухвали слідчого судді.

На підставі вищевикладених обставин, які свідчать про неповноту та однобічність судового розгляду,істотне порушення вимог КПК України та з урахуванням положень ч. 2 ст. 404 КПК України, ухвала слідчого судді підлягає скасуванню, апеляційна скарга задоволенню, з постановленням апеляційним судом нової ухвали про відмову у задоволенні клопотання старшого слідчого за недоведеності необхідності арешту майна, який при викладених у клопотанні обставинах явно порушуватиме справедливий баланс між інтересами власників майна, гарантованими законом і завданням цього кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 170, 171, 173, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів,

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу представника власника майна ТОВ «Консалтинговий центр «НОВІ РІШЕННЯ», адвоката ОСОБА_7 задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 02 жовтня 2018 року, якою задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_8 та накладено арешт на майно, тимчасове вилучене 06.09.2018 під час обшуку за місцезнаходженням ТОВ «НВП Електрогруп» (ЄДРПОУ 37071014), за адресою: м. Дніпро, вул. Салакунова Мушака, буд. 25, скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_8 про накладення арешту на тимчасово вилучене майно 06.09.2018 під час обшуку за місцезнаходженням ТОВ «НВП Електрогруп» (ЄДРПОУ 37071014), за адресою: м. Дніпро, вул. Салакунова Мушака, буд. 25, а саме на флеш-накопичувач DT 101 G2OS7601633; вінчестер марки «Kingston», 50026B72680111D31; вінчестер марки «WD Blue», WCC2EM080269.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення03.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79083974
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/34791/18

Ухвала від 03.01.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Масенко Денис Євгенович

Ухвала від 02.10.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

Ухвала від 02.10.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні