Ухвала
від 08.01.2019 по справі 908/6/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

08.01.2019 Справа № 908/6/19

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі суду: судді Боєвої О.С., розглянувши матеріали за позовом: Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк , код ЄДРПОУ 00039002 (01001, м. Київ, пров.Шевченка, 12; адреса для листування: Обласне відділення ПАТ "Промінвестбанк" в м.Запоріжжя, 69600, м.Запоріжжя, пр.Маяковського, 20-а)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю НикПа , код ЄДРПОУ 20503252 (70423, Запорізька область, Запорізький район, с. Новослобідка, вул. Залізнична, буд. 58)

про стягнення суми 1167174,64 грн. та суми 649067,98 російських рублів,

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Запорізької області 03.01.2019 надійшла позовна заява Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк вих. № 108/92-156 від 27.12.2018 до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю НикПа , про стягнення заборгованості за Генеральним кредитним договором № 15-07К від 26.02.2007 у розмірі 1 167 174,64 грн. та суми 649067,98 російських рублів.

Згідно з витягом протоколу автоматизованого розподілу від 03.01.2019 здійснено автоматичний розподіл судової справи між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/6/19 та визначено до розгляду судді Боєвій О.С.

Розглянувши зазначену позовну заяву, суд дійшов висновку, що вона підлягає залишенню без руху на наступних підставах.

Статтями 162 та 164 ГПК України встановлено вимоги щодо форми і змісту позовної заяви та додатків до неї.

Відповідно до п.п. 3, 9 ч. 3 ст. 162, ч. 1 ст. 164 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема: зазначення ціни позову; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи. До позовної заяви додаються документи, які підтверджують: сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Ціна позову про стягнення іноземної валюти визначається в іноземній валюті та національній валюті України відповідно до офіційного курсу, встановленого Національним банком України на день подання позову .

Позивачем заявлено позов про стягнення суми 1167174,64 грн. та суми 649067,98 російських рублів, однак, не вказано при цьому еквіваленту зазначеної суми російський рублів в національній валюті України на день подання позову, тобто не вказано ціну позову згідно з вище загаченими вимогами.

Сплата судового збору здійснюється в порядку і розмірі, встановлених Законом України «Про судовий збір» .

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

У відповідності до підпункту 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» , за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру встановлюється ставка судового збору у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до частини 1 статті 6 Закону України «Про судовий збір» судовий збір перераховується у безготівковій або готівковій формі. За подання позовів, ціна яких визначається в іноземній валюті, судовий збір сплачується у гривнях з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземної валюти, встановленого Національним банком України на день сплати.

Враховуючи вищевикладене, у разі подання до господарського суду позову про стягнення іноземної валюти обов'язковим є зазначення еквіваленту в національній валюті України (гривнях). Виходячи з останнього, й визначається сума судового збору, що сплачується з позовної заяви: для нерезидентів - в іноземній валюті (за їх бажанням), для інших платників - у гривнях у національній валюті. Однак якщо день подання позову не співпадає з днем сплати судового збору (збір сплачено раніше), то останній визначається з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземної валюти, встановленого Національним банком України саме на день сплати, а не на день подання позову.

За змістом ч. 1 ст. 123, ч. 1 ст. 124 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи. Разом із першою заявою по суті спору (якою в тому числі є позовна заява) кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат які, вона понесла і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи.

В порушення вищезазначених вимог, в позовній заяві відсутній попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат - судового збору, перерахованого згідно з платіжним дорученням № НОМЕР_1 від 20.12.2018.

Відповідно до вимог ст. 164, 172 ГПК України позивач зобов'язаний до подання позовної заяви надіслати учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення. До позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Пунктом 61 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Таким чином, належними доказами відправлення учасникам справи копії позовної заяви та доданих до неї документів, при зверненні до господарського суду, є опис вкладення в поштовий конверт, в якому зазначені: повне найменування адресата, індекс, поштова адреса та поіменний перелік усіх документів, доданих до позовної заяви , що надсилаються та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо). На описі вкладення повинен містися номер поштового відправлення, що має співпадати із номером, вказаним у відповідному розрахунковому документі.

В підтвердження надсилання відповідачу копії позовної заяви з додатками, позивачем надано опис вкладення у цінний лист з відбитком поштового штемпеля від 27.12.2018, в якому відсутній номер поштового відправлення, що повинен співпадати із тим, що вказаний у розрахунковому документі . Відповідного розрахункового документу (чеку, квитанції) із зазначенням адресата (відповідача) та номеру поштового відправлення, що одночасно вказується у відповідному описі вкладення у цінний лист, та є доказом направлення переліку документів згідно з цим описом, до позовної заяви не додано .

Крім того, згідно з переліком направлених документів, зазначених в описі вкладення, позивачем направлено відповідачу не усі документи, які додано до позовної заяви, що надійшла до суду, які стосуються розгляду справи. Зокрема, в описі вкладення відсутня заява про визнання поважними причини пропуску строку позовної давності.

Відповідно до ч. ч. 1 та 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на вищевикладене, суд вважає за необхідне позовну заяву Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк без руху та надати позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків в термін до 21.01.2019 включно (який встановлюється судом з урахуванням поштового перебігу).

Приписами частини 3 та 4 ст. 174 ГПК України встановлено: якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст. 162, ч. 1 ст. 174, ст.ст. 234, 235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк вих. № 108/92-156 від 27.12.2018 (вхід. №8/08-07/18 від 03.01.2019) до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю НикПа , про стягнення суми 1 167 174,64 грн. та суми 649 067,98 російських рублів, - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків в термін до 21.01.2019 включно , (який встановлено судом з урахуванням поштового перебігу), шляхом надання до суду:

- зазначення ціни позову - еквіваленту суми позовних вимог, заявлених у російських рублях, в національній валюті України (в гривнях) станом на день подання позову ;

- попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат;

- доказів направлення відповідачу копії позовної заяви та усіх доданих до неї документів листом з описом вкладення, в тому числі розрахунковий документ, що підтверджує надання поштових послуг;

Суд звертає увагу, що 21.01.2019 є останнім днем строку , коли суд має отримати документи щодо усунення вищевказаних недоліків.

Копію даної ухвали направити позивачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресву для для листування, зазначену у позовній заяві: 69600, м.Запоріжжя, пр.Маяковського, 20-а) та відповідачу (до відома).

Ухвала підписана 10.01.2019.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.С. Боєва

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення08.01.2019
Оприлюднено10.01.2019
Номер документу79085791
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/6/19

Судовий наказ від 06.05.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Рішення від 26.03.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 05.04.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 05.03.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 21.02.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 22.01.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 08.01.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні