Ухвала
від 10.01.2019 по справі 592/515/19
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/515/19

Провадження № 1-кс/592/343/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2019 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора Сумської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , про дозвіл на проведення обшуку в приміщеннях, за адресою: м.Суми, вул. Пушкіна, 55, де свою діяльність здійснює ТОВ «Алмаз-Центр», за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018200440004426 від 14.12.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.272 КК України.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку прокурора Сумської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий своє клопотання обгрунтовує тим, що 14.12.2018 року до Сумського ВП надійшла заява від ОСОБА_4 , про те, що за адресою м. Суми, вул. Чернігівська, 3 функціонує об`єкт підвищеної небезпеки (АЗС) без дозвільних документів, чим загрожує життю та здоров`ю громадян.

14.12.2018 року відомості по даному факту зареєстровано в ЄРДР за №12018200440004426 від 14.12.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.272 КК України.

14.12.2018 року для встановлення та підтвердження даного факту здійснено виїзд за вищевказаною адресою та з участю працівника Сумської місцевої прокуратури, слідчим проведено невідкладний огляд території, на якій розміщується об`єкт підвищеної небезпеки за адресою: м.Суми, вул. Чернігівська, 3 згідно з правилами КПК України передбаченими для обшуку житла та іншого володіння особи до постановлення ухвали слідчого судді, для повного, об`єктивного та всебічного проведення досудового слідства по кримінальному провадженню, викриття винних, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, з метою збереження майна, яке може бути речовими доказами.

Під час огляду за правилами КПК України передбаченими для обшуку житла та іншого володіння особи виявлено та встановлено, що користувачами майна, а саме технічними засобами, обладнанням та устаткуванням об`єкту підвищеної небезпеки (складу паливо-мастильних матеріалів та АЗС), розташованого за адресою: м. Суми, вул. Чернігівська,буд. 3 є Товариство зобмеженою відповідальністю«Базок» таТовариство зобмеженою відповідальністю «Алмаз-Центр».

У свою чергу, ТОВ «Базок» та ТОВ «Алмаз-Центр» за вказаною адресою організувало діяльність об`єкту підвищеної небезпеки (складу паливо-мастильних матеріалів та АЗС) та на ньому здійснюють як оптову торгівлю пальним так і роздрібну торгівлю пального населенню. На території знаходиться 12 наземних резервуарів, з яких 3 об`ємом 50м3, 2 об`ємом 10м3 та 7 об`ємом 25м3, а також електромотори та компресори для перекачки палива, які встановлено з порушенням норм, що через порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою створює загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків. Крім того, на території знаходиться 4 ларьки (контейнери) в яких розташовуються заправочні колонки та обладнання для подачі пального. Все вищевказане обладнання не містить жодних маркувань щодо його походження (серійний номер, дата виготовлення та ін.).

При цьому, реалізація вказаного палива є роботою пов`язаною з підвищеною небезпекою, однак відповідної дозвільної документації на виконання даного виду робіт від Управління Держпраці ТОВ «Базок» та ТОВ «Алмаз-Центр» не отримували. Крім того, Управління Держпраці на видавало ТОВ «Базок» та ТОВ «Алмаз-Центр» дозволів на експлуатацію обладнання, машин і механізмів підвищеної небезпеки. Також, встановлено, що відповідної дозвільної документації про протипожежну безпечність УДСНС України в Сумській області ТОВ «Базок» та ТОВ «Алмаз-Центр» не надавало.

Через виявлені вищевказані порушення, з метою недопущення загрози загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків припинено подальшу роботу об`єкту підвищеної небезпеки (складу паливо-мастильних матеріалів та АЗС) за вказаною адресою, здійснено опечатування 12 наземних резервуарів, з яких 3 об`ємом 50м3, 2 об`ємом 10м3 та 7 об`ємом 25м3, а також електромотори та компресори для перекачки палива та 4 ларьки (контейнери) в яких розташовуються заправочні колонки та обладнання для подачі пального.

В подальшому з метою узаконення проведеного огляду слідчим суддею винесено ухвалу від 19.12.2018, якою надано дозвіл на проведення обшуку на території об`єкту підвищеної небезпеки (складу паливо-мастильних матеріалів та АЗС) за адресою: м. Суми, вул. Чернігівська, 3 для здійснення опечатування 12 наземних резервуарів, з яких 3 об`ємом 50м3, 2 об`ємом 10м3 та 7 об`ємом 25м3, а також електромотори та компресори для перекачки палива та 4 ларьки (контейнери) в яких розташовуються заправочні колонки та обладнання для подачі пального із метою недопущення загрози загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

Також, ухвалою слідчого судді від 19.12.2018 накладено арешт на 12 наземних резервуарів, з яких 3 об`ємом 50м3, 2 об`ємом 10м3 та 7 об`ємом 25м3, а також електромотори та компресори для перекачки палива та 4 ларьки (контейнери) в яких розташовуються заправочні колонки та обладнання для подачі пального, які розташовані за адресою: м.Суми, вул. Чернігівська, 3.

Разом з цим 21.12.2018 року на адресу ТОВ «Алмаз-Центр» в порядку ст. 93 КПК України спрямовано запит з метою отримання інформації та документації щодо здійснення господарської діяльності з придбання та реалізації паливо-мастильних матеріалів за адресою м. Суми, вул. Чернігівська, 3, документацію щодо права власності, оренди та суборенди обладнання вказаного складу ПММ та АЗС, документацію, що підтверджує законність користування земельною ділянкою, дозвільну, проектну та технічну документацію на вказаний склад ПММ та АЗС, дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, дозвіл на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, ідентифікації об`єктів підвищеної небезпеки, проектну документацію, декларацію або сертифікат відповідно до вимог Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, затвердженого ПКМУ від 13.04.2011 №461, паспортів на обладнання, що розміщене на об`єкті, висновків експертизи щодо відповідності обладнання, виготовленого за кордоном, вимогам нормативно-правових актів з охорони праці, чинних в Україні та щодо залишків паливо-мастильних матеріалів станом на 14.12.2018 року в розрізі товарної категорії дизельне паливо, бензин із його щільності.

Станом на 10.01.2019 року на вказаний запит надійшла відповідь, проте надано статутну документацію, документацію щодо оренди майна та частину технічної документації. Жодного іншого документу не надано.

Проведення обшуку приміщень за вищевказаною адресою є єдиною, на даний момент, слідчою дією з метою досягнення дієвості кримінального провадження.

На підставі викладеного, з метою повного, об`єктивного та всебічного проведення досудового слідства по кримінальному провадженню, викриття винних, притягнення їх до відповідальності, отримання відповідних документів, а саме щодо здійснення господарської діяльності з придбання та реалізації паливо-мастильних матеріалів за адресою: м.Суми, вул. Чернігівська, 3, документацію, що підтверджує законність користування земельною ділянкою, дозвільну та проектну документацію на вказаний склад ПММ та АЗС, дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, дозвіл на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, ідентифікації об`єктів підвищеної небезпеки, проектну документацію, декларацію або сертифікат відповідно до вимог Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, затвердженого ПКМУ від 13.04.2011 року №461, паспортів на обладнання, що розміщене на об`єкті, висновків експертизи щодо відповідності обладнання, виготовленого за кордоном, вимогам нормативно-правових актів з охорони праці, чинних в Україні та щодо залишків паливо-мастильних матеріалів станом на 14.12.2018 в розрізі товарної категорії дизельне паливо, бензин із його щільності, виникла необхідність у проведенні обшуку приміщень, за адресою: м.Суми, вул. Пушкіна, 55, де свою діяльність здійснює ТОВ «Алмаз-Центр».

Земельна ділянка, розташована за адресою: м.Суми, вул. Чернігівська, 3, площею 0,4507 Га з кадастровим номером 5910136600:11:003:0025 належить на праві оренди від Сумської міської ради Товариству з обмеженою відповідальністю «Базок» (код ЄРДПОУ 38601441).

Згідно відомостей Міністерства юстиції України місцем знаходження юридичної особи ТОВ «Алмаз-Центр» є м.Суми, вул. Пушкіна, 55. Нерухомим майном, а саме нежитловими приміщеннями за вказаною адресою, користуються ТОВ «Алмаз-Центр», власником є ТОВ "Рекламно-інформаційне агентство "УКРАЇНА-ІНФОРМ".

В судовому засіданні прокурор Сумської місцевої прокуратури ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив надати дозвіл на обшук.

Відповідно до ст.30 Конституції України кожному гарантується недоторканість житла та не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. Проведення обшуку є суттєвим обмеженням конституційних прав громадян, у зв`язку з чим він має застосовуватися у виняткових випадках при наявності беззаперечних підстав для його проведення в умовах реальної необхідності та за відсутності можливості отримання інформації іншим шляхом. Обшук має провадитись за наявності достатніх даних, які вказують на те, що об`єкти, які мають значення у справі, по-перше, знаходяться у певної особи (в певному місці), по-друге, що дані об`єкти сховані й добровільно видані не будуть.

Вислухавши думку прокурора Сумської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки прокурором доведена наявність достатніх підстав вважати, що в приміщеннях, за адресою: м.Суми, вул. Пушкіна, 55, де свою діяльність здійснює ТОВ «Алмаз-Центр», може знаходитися документація, яка може слугувати для повного, об`єктивного та всебічного проведення досудового слідства по кримінальному провадженню, викриття винних, притягнення їх до відповідальності, отримання відповідних документів, а саме щодо здійснення господарської діяльності з придбання та реалізації паливо-мастильних матеріалів за адресою: м.Суми, вул. Чернігівська, 3, документація, що підтверджує законність користування земельною ділянкою, дозвільна та проектна документація на вказаний склад ПММ та АЗС, дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, дозвіл на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, ідентифікації об`єктів підвищеної небезпеки, проектна документація, декларація або сертифікат відповідно до вимог Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, затвердженого ПКМУ від 13.04.2011 року №461, паспорти на обладнання, що розміщене на об`єкті, висновки експертизи щодо відповідності обладнання, виготовленого за кордоном, вимогам нормативно-правових актів з охорони праці, чинних в Україні та щодо залишків паливо-мастильних матеріалів станом на 14.12.2018 року в розрізі товарної категорії дизельне паливо, бензин із його щільності.

На підставі викладеного і керуючись ст.234 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

1.Надати дозвіл на проведення обшуку в приміщеннях, за адресою: м.Суми, вул. Пушкіна, 55, де свою діяльність здійснює ТОВ «Алмаз-Центр».

2. Мотиви застосування клопотання про надання дозволу на обшук у зв`язку з неможливістю в будь-який інший спосіб підтвердити вищевикладені обставини або їх остаточно спростувати.

3. Речі та документи для виявлення та вилучення яких проводиться обшук документація щодо здійснення господарської діяльності з придбання та реалізації паливо-мастильних матеріалів за адресою: м.Суми, вул. Чернігівська, 3, документація, що підтверджує законність користування земельною ділянкою, дозвільна та проектна документація на вказаний склад ПММ та АЗС, дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, дозвіл на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, ідентифікації об`єктів підвищеної небезпеки, проектна документація, декларація або сертифікат відповідно до вимог Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, затвердженого ПКМУ від 13.04.2011 року №461, паспорти на обладнання, що розміщене на об`єкті, висновки експертизи щодо відповідності обладнання, виготовленого за кордоном, вимогам нормативно-правових актів з охорони праці, чинних в Україні та щодо залишків паливо-мастильних матеріалів станом на 14.12.2018 року в розрізі товарної категорії дизельне паливо, бензин із його щільності.

4. Строк дії ухвали п`ятнадцять днів з дня постановлення ухвали.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення10.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79107989
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —592/515/19

Ухвала від 10.01.2019

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Котенко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні