Рішення
від 30.10.2009 по справі 2-1235/2009 року
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                           

                            РІШЕННЯ    справа № 2-1235/2009 року

ІМЕНЕМ      УКРАЇНИ

  30 жовтня 2009 року                           м.Надвірна      

   Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді:         Гураша М.В.

секретаря:                          Типусяк Г.М.

з участю представника позивачки:    ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Надвірна цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 міської ради про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно, -

ВСТАНОВИВ:

    ОСОБА_2 звернулася з позовом в суд до ОСОБА_3 міської ради про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно.

    В судовому засіданні представник позивачки позовні вимоги повністю підтримала і суду пояснила, що згідно договору купівлі-продажу, який укладений 12.12.2008 року ОСОБА_2 придбала у ОСОБА_4 квартиру АДРЕСА_1.

    Даний договір цього ж дня був посвідчений приватним нотаріусом ОСОБА_3 районного нотаріального округу Івано-Франківської області і зареєстрований в реєстрі за № № 4375.

    12.12.2008 року ОСОБА_2 було зареєстровано право приватної власності на вказану квартиру в Івано-Франківському ОБТІ, про що свідчить виписка з витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно за № 21251682.

     Згідно рішення виконкому ОСОБА_3 міської ради за № 424 від 18.06.2009 року ОСОБА_2 було надано дозвіл на переобладнання горищного приміщення під житлову кімнату по вул.Шептицького 27/1 в м.Надвірна Івано-Франківської області.

     Після цього за клопотанням ОСОБА_2 госпрозрахунковим проектно-виробничим архітектурно-планувальним бюро було виготовлено проект влаштування мансардного поверху до житлового будинку по вул.Шевченка 27/1 в м.Надвірна.        

     Однак до закінчення літного сезону ОСОБА_2 не було виготовлено відповідної технічної документації щодо переобладнання вказаного горищного приміщення та не одержано дозволу інспекції держбудконтролю на проведення будівельних робіт.    

     В даний час ОСОБА_2 відповідно до розробленого проекту виконано всі необхідні будівельні роботи по влаштуванню мансардного поверху до вказаного житлового будинку.

     Однак після проведеної перебудови горищного приміщення під житлову кімнату мансардний поверх до житлового будинку не було здано в експлуатацію, право власності на нерухоме майно не оформлялось в Івано-Франківському ОБТІ, тобто вважається самочинно побудованим.

     З цією метою в серпні місяці 2009 року за клопотанням ОСОБА_2 працівниками Івано-Франківського ОБТІ було проведено обмір та оцінку будівель квартири і 03.08.2009 року їй видано технічний паспорт. При цьому, в ньому відображено, що житлові і підсобні приміщення квартири АДРЕСА_2 розміщені на першому поверсі та мезоніні одноповерхового будинку і становлять собою окрему квартиру, яка складається з житлових кімнат, з них: 1-а кімната площею 22,7 кв.м, 2-а кімната площею 13,4 кв.м. Житлова площа вказаної квартири складає 36,1 кв.м.

     Крім того, в даній квартирі знаходяться: кухня окрема площею 22,5 кв.м, ванна кімната площею 3,8 кв., коридор площею 5,5 кв.м. та передня площею 36,8 кв.м. Загальна площа квартири становить 104,7 кв.м., а її загальна вартість - 103921 грн.

     Вказане нерухоме майно побудоване на земельній ділянці, на якій згідно з генпланом забудови міста Надвірна передбачено житлову забудову.

      В серпні місяці 2009 року працівниками ОСОБА_3 міської архітектури було проведено обстеження будівель. При цьому встановлено, що порушень будівельних, пожежних, санітарних норм при будівництві переобладнаного горищного приміщення під житлову кімнату в даній квартирі не допущено.

     25.08.2009 року головним архітектором міста Надвірна видано висновок про можливість узаконення самочинно переобладнаного горищного приміщення під житлову кімнату у вказаній квартирі житлового будинку.  

     Просить постановити рішення, яким визнати за ОСОБА_2 право власності на квартиру АДРЕСА_1, яка складається з двох житлових кімнат, з них: 1-а кімната площею 22,7 кв.м, 2-а кімната площею 13,4 кв.м., кухні площею 22,5 кв.м, ванна кімната площею 3,8 кв., коридор площею 5,5 кв.м. та передня площею 36,8 кв.м., а всього загальною площею 104,7 кв.м.

   Представник відповідача ОСОБА_3 міської в судове засідання не з’явився, хоча вчасно повідомлений про час і місце слухання справи. Однак від нього поступила заява, в якій він просить дану справу слухати у його відсутності і не заперечує проти задоволення даного позову.  

     Суд, вислухавши пояснення представника позивачки, дослідивши письмові докази, прийшов до висновку, що позов слід задоволити, виходячи з наступних підстав.

     Згідно ст.376 ч.5 ЦК України на вимогу власника

(користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

     В судовому засіданні встановлено, що згідно договору купівлі-продажу, який укладений 12.12.2008 року ОСОБА_2 придбала у ОСОБА_4 квартиру АДРЕСА_1.

    Даний договір цього ж дня був посвідчений приватним нотаріусом ОСОБА_3 районного нотаріального округу Івано-Франківської області і зареєстрований в реєстрі за № № 4375 (а.с. 10).

    У відповідності до вимог ст.377 ч.1 ЦК України до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором.  

    12.12.2008 року ОСОБА_2 було зареєстровано право приватної власності на вказану квартиру в Івано-Франківському ОБТІ, про що свідчить виписка з витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно за № 21251682 (а.с. 12).

     Рішенням виконкому ОСОБА_3 міської ради за № 424 від 18.06.2009 року останній було надано дозвіл на переобладнання горищного приміщення під житлову кімнату по вул.Шептицького 27/1 в м.Надвірна Івано-Франківської області (а.с. 13).

     Після цього за клопотанням позивачки госпрозрахунковим проектно-виробничим архітектурно-планувальним бюро було виготовлено проект влаштування мансардного поверху до житлового будинку по вул.Шевченка 27/1 в м.Надвірна (а.с. 14-22).        

     Однак до закінчення літного сезону ОСОБА_2 не було виготовлено відповідної технічної документації щодо переобладнання вказаного горищного приміщення та не одержано дозволу інспекції держбудконтролю на проведення будівельних робіт.    

     В даний час позивачкою відповідно до розробленого проекту виконано всі необхідні будівельні роботи по влаштуванню мансардного поверху до вказаного житлового будинку.

     Однак після проведеної перебудови горищного приміщення під житлову кімнату мансардний поверх до житлового будинку не було здано в експлуатацію, право власності на нерухоме майно не оформлялось в Івано-Франківському ОБТІ, тобто вважається самочинно побудованим (а.с. 9).

     В даний час ОСОБА_2 бажає оформити право власності в Івано-Франківському ОБТІ на самочинно збудоване нерухоме майно, а саме: квартиру АДРЕСА_1.

     З метою узаконення будинковолодіння в серпні місяці 2009 року за клопотанням позивачки працівниками Івано-Франківського ОБТІ було проведено обмір та оцінку будівель квартири і 03.08.2009 року їй видано технічний паспорт. При цьому, в ньому відображено, що житлові і підсобні приміщення квартири АДРЕСА_2 розміщені на першому поверсі та мезоніні одноповерхового будинку і становлять собою окрему квартиру, яка складається з житлових кімнат, з них: 1-а кімната площею 22,7 кв.м, 2-а кімната площею 13,4 кв.м. Житлова площа вказаної квартири складає 36,1 кв.м.

     Крім того, в даній квартирі знаходяться: кухня окрема площею 22,5 кв.м, ванна кімната площею 3,8 кв., коридор площею 5,5 кв.м. та передня площею 36,8 кв.м. Загальна площа квартири становить 104,7 кв.м., а її загальна вартість - 103921 грн. Вказане нерухоме майно побудоване на земельній ділянці, на якій згідно з генпланом забудови міста Надвірна передбачено житлову забудову (а.с. 23-25).

     В серпні місяці 2009 року працівниками ОСОБА_3 міської архітектури було проведено обстеження будівель. При цьому встановлено, що порушень будівельних, пожежних, санітарних норм при будівництві переобладнаного горищного приміщення під житлову кімнату в даній квартирі не допущено.

     25.08.2009 року головним архітектором міста Надвірна видано висновок про можливість узаконення самочинно переобладнаного горищного приміщення під житлову кімнату у вказаній квартирі житлового будинку (а.с. 26-27).

     Таким чином, є всі правові підстави для визнання права власності за ОСОБА_2 на самочинно збудоване нерухоме майно, а саме: квартиру АДРЕСА_3.

     На підставі ст.ст.328,375,376 ч.5, 377 ч.1 ЦК України, керуючись ст.ст.209,213,214,215 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

    Позов ОСОБА_2 задоволити.

   Визнати право власності за ОСОБА_2 на самочинно збудоване нерухоме майно, а саме: квартиру АДРЕСА_2, яка складається з житлових кімнат, з них: 1-а кімната площею 22,7 кв.м, 2-а кімната площею 13,4 кв.м., кухні площею 22,5 кв.м, ванної кімнати площею 3,8 кв., коридору площею 5,5 кв.м. та передньої площею 36,8 кв.м., загальною вартістю 103921 гривня.

     Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. У разі подачі заяви про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, рішення суду набирає законної сили після закінчення цього строку.

    Заяву про апеляційне оскарження рішення суду до апеляційного суду Івано-Франківської області може бути подано протягом 10 днів з дня проголошення рішення, апеляційна скарга на рішення подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження через Надвірнянський районний суд.

 

Суддя          підпис             ОСОБА_5

З оригіналом вірно

         Суддя                                  Гураш М.В.  

 

СудНадвірнянський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення30.10.2009
Оприлюднено18.02.2010
Номер документу7913352
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1235/2009 року

Рішення від 30.10.2009

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Гураш М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні