Ухвала
від 11.01.2019 по справі 642/156/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

11.01.2019

Справа №642/156/19

Провадження №1-кс/642/121/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2019 року слідчий суддя Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , заступника начальникавідділу СУФР ОВППДФС полковникаподаткової міліції ОСОБА_3 , розглянувши винесене в кримінальному провадженні № 32018100110000013від 02.02.2018 старшим слідчим з ОВС 6-го ВРКП СУ ФР ОВПП ДФС капітаном податкової міліції ОСОБА_4 і погоджене прокурором відділу управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби України Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 , клопотання про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС 6-го ВРКП СУ ФР ОВПП ДФС капітан податкової міліції ОСОБА_4 звернувся до суду із клопотанням, погодженим прокурором відділу управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби України Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 про проведення обшуку нежитлового приміщення.

З клопотання та додатків до нього вбачається, що в проваджені шостого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС перебувають матеріали кримінального провадження № 32018100110000013 від 02.02.2018, за фактами кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст. 205 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені слідством особи у період 2017 року, діючи умисно, здійснили фіктивне підприємництво, вчинене повторно, шляхом створення (придбання) ряду суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), серед яких: ТОВ «Фенстер-Груп» (код за ЄДРПОУ 40672333) з метою прикриття незаконної діяльності та надання податкової вигоди третім особам, серед яких: ПрАТ «Новомиргородський елеватор» (код за ЄДРПОУ 00954685).

Незаконна діяльність ТОВ «Фенстер груп» полягає у формуванні податкового кредиту по безтоварним господарським операціям підприємствам реального сектору економіки та в подальшій конвертації грошових коштів, що надходять на рахунки вказаного підприємства.

Відповідно до реєстру податкових накладних встановлено, що в період 2017-2018 рр. службовими особами ПрАТ «Новомиргородський елеватор» (код за ЄДРПОУ 00954685) був сформований податковий кредит у розмірі близько 4 млн. ПДВ від ТОВ «Фенстер груп» з придбання кукурудзи 3 класу.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який значиться засновником та директором ТОВ «Фенстер груп» (код ЄДРПОУ 40672333) повідомив, що фактично до діяльності підприємства відношення не має, будь-які фінансово-господарські документи (договори, видаткові, податкові накладні та інші документи) стосовно придбання та реалізації товарно-матеріальних цінностей не підписував, господарською діяльністю вказаного підприємства не займається, підприємство зареєстрував за грошову винагороду, будь-якими документами стосовно вказаного підприємства не володіє та не володів раніше, грошовими коштами, що надходять на рахунки підприємства не розпоряджається та не розпоряджався раніше, доступу до системи «Клієнт-Банк» не має.

Згідно відомостей центральної бази даних Державного реєстру фізичних осіб ОСОБА_6 будь-яких офіційних доходів від ТОВ «Фенстер груп» у період 2017-2018 рр. не отримував.

Поряд з цим, встановлено, що згідно даних ІС «Податковий блок»

ТОВ «Фенстер груп» мало фінансово-господарські взаємовідносини із ТОВ «Етуаль Трейд» (код за ЄДРПОУ 40732706), яке в свою чергу формувало податковий кредит ПрАТ «Новомиргородський елеватор» з реалізації кукурудзи.

Враховуючи вищевикладене слідство вважає, що операції між

ПрАТ «Новомиргородський елеватор» та ТОВ «Фенстер груп», ТОВ «Етуаль Трейд» мали безтоварний характер та були здійснені з метою формування «схемного» податкового кредиту. Крім того, під час проведення взаємовідносин з ТОВ «Фенстер груп» та ТОВ «Етуаль Трейд» службовими особами ПрАТ «Новомиргородський елеватор» використовувались первинні фінансово-господарські документи, які мали ознаки підробки та містили завідомо неправдиві відомості.

20.03.2018 на адресу ПрАТ «Новомиргородський елеватор» направлено вимогу в порядку ст. 93 КПК України про надання копій документів, що підтверджують фінансово-господарські взаємовідносини із ТОВ «Фенстер груп», станом на теперішній час на адресу органу досудового розслідування копії зазначених документів не надано.

В подальшому в рамках кримінального провадження отримано ухвалу Шевченківського районного суду м. Києва (Справа № 761/13307/18) про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів ПрАТ «Новомиргородський елеватор», що засвідчують господарські операції із ТОВ «Фенстер груп», з можливістю вилучення їх оригіналів. Представники ПрАТ «Новомиргородський елеватор» в судове засідання щодо розгляду клопотання про тимчасовий доступ не з`явились, про дату та час розгляду були належним чином повідомлені.

Службовими особами ПрАТ «Новомиргородський елеватор» вказана ухвала слідчого судді не була виконана, документи згідно ухвали не були надані.

На даний час виникла необхідність у проведенні обшуку нежитлових приміщень за адресою: Кіровоградська область, Новомиргородський район, м. Новомиргород, вул. Залізнична, буд. 45, які використовуються службовими особами

ПрАТ «Новомиргородський елеватор» для ведення господарської діяльності з метою відшукання та вилучення фінансово-господарських документів, що засвідчують взаємовідносини із ТОВ «Фенстер груп» (код ЄДРПОУ 40672333), ТОВ «Етуаль Трейд» (код за ЄДРПОУ 40732706) за весь період таких взаємовідносин, а саме: договори або угоди з додатками та доповненнями, специфікації, довіреності на отримання ТМЦ, видаткові та податкові накладні, рахунки-фактур, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, товарно-транспортні накладні, сертифікати (походження) відповідності, паспорти, фіто-санітарні сертифікати, платіжні доручення, документи складського обліку, залишки товарно-матеріальних цінностей на складі, журнали в`їзду та виїзду на територію підприємства, бухгалтерські, чорнові записи, готівкові кошти здобуті злочинним шляхом, комп`ютерна техніка, магнітні, електронні та цифрові носії інформації, які використовувалися для вчинення кримінального правопорушення та на яких можуть міститися чи зберігатися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Згідно інформаційної довідки з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно встановлено, що комплекс будівель та споруд за адресою: Кіровоградська область, Новомиргородський район,

м. Новомиргород, вул. Залізнична, буд. 45 на праві власності належать

ПрАТ «Новомиргородський елеватор» (код за ЄДРПОУ 00954685).

В органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що в нежитлових приміщеннях, які використовуються службовими особами ПрАТ «Новомиргородський елеватор» знаходяться фінансово-господарські документи, що засвідчують взаємовідносини із ТОВ «Фенстер груп» (код ЄДРПОУ 40672333), ТОВ «Етуаль Трейд» (код за ЄДРПОУ 40732706) за весь період таких взаємовідносин, а саме: договори або угоди з додатками та доповненнями, специфікації, довіреності на отримання ТМЦ, видаткові та податкові накладні, рахунки-фактур, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, товарно-транспортні накладні, сертифікати (походження) відповідності, паспорти, фіто-санітарні сертифікати, платіжні доручення, документи складського обліку, залишки товарно-матеріальних цінностей на складі, журнали в`їзду та виїзду на територію підприємства, бухгалтерські, чорнові записи, готівкові кошти здобуті злочинним шляхом, комп`ютерна техніка, магнітні, електронні та цифрові носії інформації, які використовувалися для вчинення кримінального правопорушення та на яких можуть міститися чи зберігатися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Оскільки вказані речі та документи слугуватимуть доказами у кримінальному провадженні, тобто фактичними даними, які будуть встановлювати наявність чи відсутність фактів вчинення кримінального правопорушення, у разі звернення з тимчасовим доступом до речей та документів, існує ймовірність у підміні або знищенні речей та документів, що підтверджуватимуть диспозицію статті 205 КК України, слідчий був вимушений звернутися до суду з клопотанням про проведення обшуку.

Слідчий суддя, вислухавши заступника начальника відділу СУ ФР ОВПП ДФС полковника податкової міліції ОСОБА_3 , який підтримав клопотання, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню на підставі наступного.

Згідно зі ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно зі ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб.

В наданих слідчим матеріалах міститься достатньо підстав вважати, що в нежитлових приміщеннях, які використовуються ПрАТ «Новомиргородський елеватор» за адресою: Кіровоградська область, Новомиргородський район, м. Новомиргород, вул. Залізнична, буд. 45 знаходяться фінансово-господарські документи, що засвідчують взаємовідносини із ТОВ «Фенстер груп» (код ЄДРПОУ 40672333), ТОВ «Етуаль Трейд» (код за ЄДРПОУ 40732706) за весь період таких взаємовідносин, а саме: договори або угоди з додатками та доповненнями, специфікації, довіреності на отримання ТМЦ, видаткові та податкові накладні, рахунки-фактур, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, товарно-транспортні накладні, сертифікати (походження) відповідності, паспорти, фіто-санітарні сертифікати, платіжні доручення, документи складського обліку, залишки товарно-матеріальних цінностей на складі, журнали в`їзду та виїзду на територію підприємства, бухгалтерські, чорнові записи, готівкові кошти здобуті злочинним шляхом, комп`ютерна техніка, магнітні, електронні та цифрові носії інформації, які використовувалися для вчинення кримінального правопорушення та на яких можуть міститися чи зберігатися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий суддя, вивчивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, приходить до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення клопотання, оскільки на виконання вимог ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий довів наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС 6-го ВРКП СУ ФР ОВПП ДФС капітана податкової міліції ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку по кримінальному провадженню за № 32018100110000013 від 02.02.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України, задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях за адресою: Кіровоградська область, Новомиргородський район, м. Новомиргород,

вул. Залізнична, буд. 45, які використовуються та на праві власності належать

ПрАТ «Новомиргородський елеватор» (код за ЄДРПОУ 00954685) з метою відшукання та вилучення фінансово-господарських документів, що засвідчують взаємовідносини із ТОВ «Фенстер груп» (код ЄДРПОУ 40672333), ТОВ «Етуаль Трейд» (код за ЄДРПОУ 40732706) за весь період таких взаємовідносин, а саме: договори або угоди з додатками та доповненнями, специфікації, довіреності на отримання ТМЦ, видаткові та податкові накладні, рахунки-фактур, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, товарно-транспортні накладні, сертифікати (походження) відповідності, паспорти, фіто-санітарні сертифікати, платіжні доручення, документи складського обліку, залишки товарно-матеріальних цінностей на складі, журнали в`їзду та виїзду на територію підприємства, бухгалтерські, чорнові записи, готівкові кошти здобуті злочинним шляхом, комп`ютерна техніка, магнітні, електронні та цифрові носії інформації, які використовувалися для вчинення кримінального правопорушення та на яких можуть міститися чи зберігатися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

Проведення обшуку доручити слідчим слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби.

Ухвала надає право проникнути до нежитлових приміщень, які розташовані за адресою: Кіровоградська область, Новомиргородський район, м. Новомиргород,

вул. Залізнична, буд. 45, лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79133550
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —642/156/19

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 11.01.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 11.01.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні