Ухвала
від 08.01.2019 по справі 761/66/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/66/19

Провадження № 1-кс/761/611/2019

У Х В А Л А

Іменем України

08 січня 2019 року

слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні, клопотання старшого слідчого СУ ГУ НП у місті Києві підполковника поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018100090010073 від 03.09.2018 за ч. 4 ст. 190 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва 05.01.2019 року передано вищевказане клопотання.

Клопотання обґрунтовано тим, що Слідчим управлінням ГУ Національної поліції в м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018100090010073 від 03.09.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що в серпні 2018 року невстановлені особи, шляхом підробки документів, шахрайським шляхом заволоділи нерухомим майном, що належить потерпілій ОСОБА_5 , а саме: квартирою АДРЕСА_1 вартістю 2800000 гривень та земельною ділянкою із будинком, розташованими за адресою: АДРЕСА_2 вартістю 5800000 гривень.

Допитана потерпілою у кримінальному провадженні ОСОБА_5 показала, що вона, будучи власницею нерухомого майна - квартири АДРЕСА_1 , земельних ділянок із будинком, розташованими за адресою: АДРЕСА_2 з 2015 року, жодних дій, спрямованих на передачу вищезазначеного майна третім особам не здійснювала і таких намірів не мала. В серпні 2018 року вона разом із своєю дочкою ОСОБА_6 , яка є іпотекотримачаем частини зазначеного вище майна, знаходилась на території АР Крим, в той час як невідомі особи, використовуючи підроблені документи, створили Товариство з обмеженою відповідальністю «Українсько-Канадське підприємство «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ» (код ЄДРПОУ 42372963) , яке без її відома, згоди та участі 03.08.2018 було зареєстроване на її імя, а також було внесено в статутний фонд вказаного товариства вищезазначене майно, яке належить ОСОБА_5 , направі приватної власності.

В подальшому, невстановлені особи 01.09.2018 згідно підробленого протоколу виключили її зі складу засновників та здійснили переоформлення права власності на майно, яке належить ОСОБА_5 на ОСОБА_7 , шляхом підписання договору купівлі-продажу.

Оскільки потерпіла ОСОБА_5 стверджує що вона жодних дій, спрямованих на реєстрацію та перереєстрацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Українсько-Канадське підприємство «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ» (код ЄДРПОУ 42372963), також вона не давала ніяких доручень на представництво своїх інтересів щодо розпорядження вищезазначеним майном іншим особам, окрім свого сина ОСОБА_8 , який в свою чергу також ніяких дій щодо розпорядження квартирою, будинком та земельними ділянками які належать його матері не вчиняв.

Крім цього, яка вбачається з матеріалів кримінального провадження, а саме допитів потерпілої ОСОБА_5 , наявних копій документів, встановлено, що на момент вчинення дій з переоформлення права власності вищезазначеного нерухомого майна, тобто серпні 2018 року, квартира АДРЕСА_1 , а також земельні ділянки та житловий будинок, розташовані за адресою: АДРЕСА_2 (кооператив «Краєвид») знаходились в іпотеці у ОСОБА_6 , яка в період відчуження цього майна перебувала на території АР Крим в м. Алушта.

Встановлено, що 08.08.2018 року державним реєстратором Київської філії комунального підприємства Березанської сільської ради Біляївського району Одеської області «Центр реєстрації» ОСОБА_9 було проведено реєстраційну дію 10701020000077137 щодо державної реєстрації новоутвореної шляхом заснування юридичної особи ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ», код за СДРПОУ 42372963, юридична адреса: 01010, м. Київ, Печерський район, вул. Московська, 32/2.

ОСОБА_5 не приймала жодних рішень про створення (заснування) Товариства з обмеженою відповідальністю «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ», про формування статутного капіталу, про затвердження статуту та про обрання директора такого товариства, не підписувала жодних рішень, заяв, форм та інших документів пов`язаних зі створенням (заснуванням) Товариства з обмеженою відповідальністю «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ» і не мала наміру цього робити. ОСОБА_5 нікому не надавалась згода на вчинення від її імені наведених вище дій, а також не видавались довіреності третім особам щодо їх вчинення, про що вказує ОСОБА_5 у нотаріально посвідченій заяві від 15.09.2018 року.

Відповідно дочастини 1статті 17Закону України«Про державнуреєстрацію юридичнихосіб,фізичних осіб - підприємців тагромадських формувань» для державної реєстрації створення юридичної особи (у тому числі в результаті виділу, злиття, перетворення, поділу), крім створення державного органу, органу місцевого самоврядування, подаються такі документи:

1)заява про державну реєстрацію створення юридичної особи. У заяві про державну реєстрацію створення юридичної особи, утвореної в результаті поділу, виділу, додатково зазначаються відомості про відокремлені підрозділи в частині їх належності до юридичної особи - правонаступника. У заяві про державну реєстрацію створення юридичної особи приватного права може зазначатися, що вона діє на підставі модельного статуту;

2)заява про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, та/або заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій за формами, затвердженими відповідно до законодавства, - за бажанням заявника;

3)примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідного державного органу, про створення юридичної особи;

4)установчий документ юридичної особи - у разі створення юридичної особи на підставі власного установчого документа.

В даному випадку для державної реєстрації юридичної особи необхідним є рішення засновника, підпис на якому посвідчується нотаріально.

Жоден з таких документів ОСОБА_5 не підписувався, тим більше нотаріально не посвідчувався, та повноважень на їх підписання іншим особам не надавалося.

Враховуючи, що потерпіла ОСОБА_5 заперечує свою причетність до створення ТОВ «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ», на даний час об`єктивно не встановлено, хто і які саме документи подавав до Київської філії комунального підприємства Березанської сільської ради Біляївського району Одеської області «Центр реєстрації» від імені ОСОБА_5 невідомо.

У подальшому 31.08.2018 року державним реєстратором Дніпровської філії комунального підприємства «Реєстрація нерухомості та бізнесу» ОСОБА_10 здійснено реєстраційну дію 10701050001077137 щодо державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, зміни складу.

Відповідно дочистини 5статті 17Закону України«Про державнуреєстрацію юридичнихосіб,фізичних осіб - підприємців тагромадських формувань» для державноїреєстрації змін до відомостей про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників товариства з обмеженою відповідальністю або товариства з додатковою відповідальністю подаються такі документи:

1)заява про державну реєстрацію змін до цих відомостей;

2)документ про сплату адміністративного збору;

3)акт приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі товариства. Справжність підписів на документі засвідчується нотаріально.

Знову ж таки ОСОБА_5 жодних рішень, протоколів, заяв, договорів про відчуження та актів приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ» не підписувала і нікого на це не уповноважувала.

Хто і які документи подавав до Дніпровської філії комунального підприємства «Реєстрація нерухомості та бізнесу» від імені ОСОБА_5 також на даний час не встановлено.

Наразі єдиним учасником ТОВ «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ» значиться ОСОБА_11 із місцем проживання АДРЕСА_3 (ймовірно особу з місцем проживання на тимчасово окупованих територіях підібрано спеціально, з метою ускладнення процесу притягнення її до кримінальної відповідальності).

Згідно частини1статті 13Закону України«Про товаристваз обмеженоюта додатковоювідповідальністю» вкладом учасника товариства можуть бути гроші, цінні папери, інше майно, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до даних про створення (заснуванні) ТОВ «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ», ОСОБА_5 начебто було прийнято рішення про формування статутного капіталу товариства за рахунок нерухомого майна, яке належало їй на праві приватної власності. Одночасно з цим потерпіла ОСОБА_5 категорично наполягає на тому, що вона не приймала жодних рішень про формування статутного капіталу ТОВ «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ» шляхом внесення вкладу у вигляді належного їй на праві приватної власності наступного нерухомого майна:

1.квартири АДРЕСА_1 , реєстраційний номер 706367680000;

2.житлового будинку АДРЕСА_2 , житловий масив «Краєвид», АДРЕСА_2 ;

3.земельної ділянки кадастровий номер 3223155400:03:043:0185, площею 0,1335 га, розташованої в смт Козин Обухівського району Київської області, житловий масив «Краєвид»;

4.земельної ділянки кадастровий номер 3223155400:03:043:0235, площею 0,3166 га, розташованої в смт Козин Обухівського району Київської області, житловий масив «Краєвид»;

5.земельної ділянки кадастровий номер 3223155400:03:043:0120, площею 0,1499 га, розташованої в смт Козин Обухівського району Київської області, житловий масив «Краєвид».

29.08.2018 року державним реєстратором Київської філії комунального підприємства Лиманської селищної ради Роздільнянського району Одеської області «Центр реєстрації» ОСОБА_12 здійснено державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 42755686 від 29.08.2018 18:49:26, відповідно до якої ТОВ «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ» набуло у приватну власність квартиру АДРЕСА_1 , реєстраційний номер 706367680000. Підставою виникнення права власності був акт приймання-передачі нерухомого майна б/н від 29.08.2018 року.

29.08.2018 року державним реєстратором Київської філії комунального підприємства Березанської сільської ради Біляївського району Одеської області «Центр реєстрації» ОСОБА_13 здійснено державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 42755851 від 29.08.2018, відповідно до якої ТОВ «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ» набуло у приватну власність житловий будинок АДРЕСА_2 , реєстраційний номер 706710232000. Підставою виникнення права власності був протокол №03/08 від 29.08.2018 року акт прийому-передачі.

29.08.2018 року державним реєстратором Київської філії комунального підприємства Березанської сільської ради Біляївського району Одеської області «Центр реєстрації» ОСОБА_13 здійснено державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 42755947 від 29.08.2018, відповідно до якої ТОВ «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ» набуло у приватну власність земельну ділянку кадастровий номер 3223155400:03:043:0185, площею 0,1335 га, розташована в смт Козин Обухівського району Київської області, житловий масив «Краєвид», реєстраційний номер 706461032000. Підставою виникнення права власності був протокол №03/08 від 29.08.2018 року та акт прийому-передачі.

29.08.2018 року державним реєстратором Київської філії комунального підприємства Березанської сільської ради Біляївського району Одеської області «Центр реєстрації» ОСОБА_13 здійснено державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 42755993 від 29.08.2018, відповідно до якої ТОВ «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ» набуло у приватну власність земельну ділянку кадастровий номер 3223155400:03:043:0235, площею 0,3166 га, розташована в смт Козин Обухівського району Київської області, житловий масив «Краєвид», реєстраційний номер 706429132000. Підставою виникнення права власності був протокол №03/08 від 29.08.2018 року та акт прийому-передачі.

29.08.2018 року державним реєстратором Київської філії комунального підприємства Березанської сільської ради Біляївського району Одеської області «Центр реєстрації» ОСОБА_13 здійснено державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 42755796 від 29.08.2018 19:03:09, відповідно до якої ТОВ «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ» набуло у приватну власність земельну ділянку кадастровий номер 3223155400:03:043:0120, площею 0,1499 га, розташована в смт Козин Обухівського району Київської області, житловий масив «Краєвид», реєстраційний номер 706718132000. Підставою виникнення права власності був протокол №03/08 від 29.08.2018 року та акт прийому-передачі.

Крім того, на момент проведення реєстраційних дій щодо державної реєстрації права власності на нерухоме майно за ТОВ «УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ» на такому майні значилося обтяження, а саме заборона відчуження нерухомого майна відповідно до Договору іпотеки від 12.03.2016 року, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_14 та зареєстрованого в реєстрі за №457. Всупереч наявності заборони на відчуження нерухомого майна державними реєстраторами були проведені реєстраційні дії, законній проведення яких перевіряється в ході даного досудового розслідування.

Так, допитана в якості свідка у кримінальному провадженні ОСОБА_6 , яка являється іпотекодержателем, заявила, що вона ніколи не подавала жодних документів для зняття заборони на відчуження нерухомого майна згідно Договору іпотеки від 12.03.2016 року, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_14 та зареєстрованого в реєстрі за №457. Крім цього, ОСОБА_6 також повідомила, що вона ніколи не давала довіреності на представництво своїх інтересів будь-кому, за виключенням свого чоловіка ОСОБА_15 щодо розпорядження спільним автотранспортом.

Після набуття 29.08.2018 року ТОВ «УКРАЇНСЬКО- КАНАДСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «РЕНТАЛ ЕСТЕЙТ» в особі його директора ОСОБА_11 , останнім було здійснено повторне протиправне відчуження належного ОСОБА_5 нерухомого майна на користь громадянина ОСОБА_7 .

Так, 31.08.2018 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_16 здійснено державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 42794780 від 31.08.2018, відповідно до якої ОСОБА_7 став новим власником квартири АДРЕСА_1 , реєстраційний номер 706367680000. Підставою виникнення права власності був договір купівлі-продажу №775 від 31.08.2018 року.

Крім цього, також 31.08.2018 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_16 здійснено державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 42795643 від 31.08.2018, відповідно до якої ОСОБА_7 став новим власником житлового будинку АДРЕСА_2 , житловий масив «Краєвид», вулиця Липська, реєстраційний номер 706710232000. Підставою виникнення права власності був договір купівлі-продажу №777 від 31.08.2018 року.

31.08.2018 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_16 здійснено державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 42796123 від 31.08.2018, відповідно до якої ОСОБА_7 став новим власником земельної ділянки кадастровий номер 3223155400:03:043:0185, площею 0,1335 га, розташованої в смт Козин Обухівського району Київської області, житловий масив «Краєвид», реєстраційний номер 706461032000. Підставою виникнення права власності був договір купівлі-продажу №783 від 31.08.2018 року.

Також , 31.08.2018 року цим же приватним нотаріусом здійснено державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 42796502 від 31.08.2018, відповідно до якої ОСОБА_7 став новим власником земельної ділянки кадастровий номер 3223155400:03:043:0235, площею 0,3166 га, розташованої в смт Козин Обухівського району Київської області, житловий масив «Краєвид», реєстраційний номер 706429132000. Підставою виникнення права власності був договір купівлі-продажу №781 від 31.08.2018 року.

Крім цього, в той же день, 31.08.2018 року цим же приватним нотаріусом здійснено державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 42795200 від 31.08.2018, відповідно до якої ОСОБА_7 став новим власником земельної ділянки кадастровий номер 3223155400:03:043:0120, площею 0,1499 га, розташованої в смт Козин Обухівського району Київської області, житловий масив «Краєвид», реєстраційний номер 706718132000. Підставою виникнення права власності був договір купівлі-продажу №779 від 31.08.2018 року.

А в подальшому, з метою ускладнення процедури повернення майна потерпілій ОСОБА_5 , проведено ще одне відчуження належного ОСОБА_5 майна.

В подальшому, 10.09.2018 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_17 , було проведено реєстраційну дію №1067102000029586 щодо державної реєстрації новоутвореної шляхом заснування юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІВА-ІНВЕСТ ЛТД» (код за ЄДРПОУ 42463327, місцезнаходження: 02090, м. Київ, Дніпровський район, бульвар Ярослава Гашека, 18, офіс 3) та Товариства з обмеженою відповідальністю «Панамера Стайл» (код за ЄДРПОУ 42463086, місцезнаходження: 01033, м. Київ, Печерський район, вулиця Шота Руставелі, 44, квартира 38/39).

Єдиним засновником ТОВ «ВІВА-ІНВЕСТ ЛТД» та ТОВ «Панамера Стайл» виступив ОСОБА_7 . На Загальних (установчих) зборах учасників ТОВ «ВІВА-ІНВЕСТ ЛТД» ОСОБА_7 прийняв рішення сформувати статутний капітал товариства за рахунок майнових внесків, а саме нерухомого майна, а саме : житлового будинку АДРЕСА_2 ; земельної ділянки кадастровий номер 3223155400:03:043:0185, площею 0,1335 га, розташованої в смт Козин Обухівського району Київської області, житловий масив «Краєвид»; земельної ділянки кадастровий номер 3223155400:03:043:0235, площею 0,3166 га, розташованої в смт Козин Обухівського району Київської області, житловий масив «Краєвид»; земельної ділянки кадастровий номер 3223155400:03:043:0120, площею 0,1499 га, розташованої в смт Козин Обухівського району Київської області, житловий масив «Краєвид». Директором новоутвореного товариства призначено ОСОБА_18 .

На Загальних (установчих) зборах учасників ТОВ «Панамера Стайл» ОСОБА_7 прийняв рішення сформувати статутний капітал товариства за рахунок майнових внесків, а саме нерухомого майна, а саме : квартири АДРЕСА_1 . Директором новоутвореного товариства призначено ОСОБА_19 .

Крім цього, 10.09.2018 ОСОБА_7 , ОСОБА_18 як директор новоствореної юридичної особи - ТОВ «ВІВА-ІНВЕСТ ЛТД» та ОСОБА_19 , як директор новоствореної юридичної особи ТОВ «Панамера Стайл» звернулись до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_17 з приводу посвідчення справжності підпису ОСОБА_7 на акті прийом-передачі належного ОСОБА_7 нерухомого майна в якості статутного капіталу, посвідчення справжності підписів на протоколах та статутах новостворених ТОВ «ВІВА ІНВЕСТ ЛТД» та ТОВ «Панамера Стайл». Цього ж дня, ОСОБА_7 , як засновник ТОВ «ВІВА ІНВЕСТ ЛТД» передав до статутного капіталу ТОВ «Панамера Стайл» належне йому майно квартиру АДРЕСА_1 , що було посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_17 .

Таким чином на даний фас фактичним власником квартири АДРЕСА_1 являється ТОВ «Панамера Стайл», разом з цим державним реєстратором прав на нерухоме майно приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_17 28.09.2018 відмовлено в державній реєстрації прав та їх обтяжень, подану ОСОБА_19 щодо реєстрації права власності на вищевказаний об`єкт нерухомого майна за ТОВ «Панамера Стайл».

21.12.2018 представником потерпілої у кримінальному провадженні ОСОБА_5 адвокатом ОСОБА_20 до СУ ГУ НП у м. Києві подано клопотання про вжиття заходів забезпечення кримінального провадження, відповідно до якого представник потерпілого просить звернутись до суду з клопотанням про накладання арешту на майно, яке стало об`єктом вчинення шахрайських дій та яке належить потерпілій.

26.10.2018 ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_21 надано дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у Київській обласній філії комунального підприємства бережанської сільської ради Біляєвського району Одеської області «Центр реєстрації», розташованому за адресою: Одеська обл.., Біляєвський р-н, с. Березань, вул. Покровська 1, а саме реєстраційної справи зі всіма оригіналами документів, які стали підставою для перереєстрації нерухомого майна потерпілої ОСОБА_5 .

Відповідно до листа №872/02-15 від 28.11.2018 Березанської сільської ради Біляївського району Одеської області встановлено, що 23.02.2018 на підставі заяви ОСОБА_22 було прийняте рішення №477-VII про створення комунального підприємства Березанської сільської ради Біляєвського району Одеської області «Центр реєстрації», яким призначено директора КП «Центр реєстрації» - ОСОБА_23 . Сільська рада не володіє документами, які підтверджують акредитацію КП «Центр реєстрації» , не має інформації щодо кількості державних реєстраторів та отримання ними доступу до реєстрів відповідно до закону, також не узгоджені рахунки для сплати адміністративного збору при проведенні державної реєстрації. Також сільській раді не відомо місце проведення державної реєстрації (поштова адреса), за юридичною адресою представники комунального підприємства не перебувають, на контакти, які були залишені для зв`язку ніхто не відповідає. В зв`язку з неефективністю створення комунального підприємства Березанської сільської ради Біляєвського району Одеської області «Центр реєстрації» та недоцільністю його використання, Березанською сільською радою прийняте рішення від 27.06.2018 про скасування рішення №477-VII від 23.02.2018 про створення КП Березанської сільської ради Біляєвського району Одеської області «Центр реєстрації».

26.10.2018 ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_21 надано дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у Київській філії комунального підприємства Лиманської селищної ради Роздільнянського району Одеської області «Центр реєстрації», розташованому за адресою: Одеська обл., Розділянський р-н, с.м.т. Лиманське, вул. Центральна 79, а саме реєстраційної справи на нерухоме майно квартиру АДРЕСА_4 зі всіма оригіналами документів, які стали підставою для перереєстрації нерухомого майна потерпілої ОСОБА_5 .

Відповідно до листа №133Б від 27.11.2018 Лиманської селищної ради Роздільнянського району Одеської області встановлено, що 24.04.2018 на підставі заяви ОСОБА_24 було прийняте рішення №837-VII про створення комунального підприємства Лиманської селищної ради Роздільнянського району Одеської області «Центр реєстрації», яким призначено директора КП «Центр реєстрації» - ОСОБА_24 . Селищна рада не володіє документами, які підтверджують акредитацію КП «Центр реєстрації» , не має жодної інформації щодо діяльності зазначеного комунального підприємства та місця знаходження його директора. Також селищній раді не відомо місце проведення державної реєстрації (поштова адреса), за юридичною адресою представники комунального підприємства не перебувають. В зв`язку з неефективністю створення комунального підприємства Лиманської селищної ради Родільнянського району Одеської області «Центр реєстрації» та недоцільністю його використання, Лиманською селищною радою прийняте рішення №954-VII від 16.11.2018 «про припинення комунального підприємства Лиманської селищної ради Родільнянського району Одеської області «Центр реєстрації» шляхом ліквідації у добровільному порядку».

На даний час, згідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно власником квартири АДРЕСА_5 являється ТОВ «Панамера Стайл» (код за ЄДРПОУ 42463086) юридична адреса: АДРЕСА_6 , засновником якого є ОСОБА_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , паспорт громадянина України серія та номер: НОМЕР_2 , виданий 19.03.1999 року Залізничним РУ ГУ МВС України в м. Києві, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_7 .

Квартира АДРЕСА_1 на даний час фактично належить ОСОБА_7 , який має право на користування даним об`єктом нерухомості.

04.09.2018 постановою слідчого СВ Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_25 квартира АДРЕСА_1 визнана речовим доказом у даному кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене слідчий просить слідчого суддю задовольнити клопотання.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Вивчивши клопотання про арешт майна та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, вважаю, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Положеннями ч. 2, ч. 6 ст. 170 КПК України визначено, арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч. 8 ст. 170 КПК вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову або стягнення отриманої неправомірної вигоди, повинна бути співмірною розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або зазначеної у цивільному позові, розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно з ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи правову кваліфікацію кримінального правопорушення, за фактом вчинення якого розслідується кримінальне провадження та в межах якого подано дане клопотання, з метою збереження речового доказу, слідчий суддя приходить до висновку, що наявні достатні підстави для задоволення клопотання.

Керуючись вимогами ст. ст. 131, 132, 170-173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУ НП у місті Києві підполковника поліції ОСОБА_3 , про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018100090010073 від 03.09.2018 за ч. 4 ст. 190 КК України задовольнити.

Накласти арешт (шляхом заборони користуватися та перетворювати) на нерухоме майно квартиру АДРЕСА_1 , яка згідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно належить ОСОБА_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , паспорт громадянина України серія та номер: НОМЕР_2 , виданий 19.03.1999 року Залізничним РУ ГУ МВС України в м. Києві, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_7 .

Заборонити будь-яким особам користуватися об`єктом нерухомості, перетворювати його, а саме - квартиру АДРЕСА_1 , яка згідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно належить ОСОБА_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , паспорт громадянина України серія та номер: НОМЕР_2 , виданий 19.03.1999 року Залізничним РУ ГУ МВС України в м. Києві, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_7 .

Ухвала підлягає негайному виконанню.

На ухвалу слідчого судді безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга. Якщо ухвалу суду постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Крім того, відповідно до ст. 174 КПК України арешт може бути скасований повністю чи частково за заявленим клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисників, законних представників, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутніми при розгляді питання про арешт майна. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79136543
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018100090010073 від 03.09.2018 за ч. 4 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —761/66/19

Ухвала від 23.01.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Росік Тетяна Володимирівна

Ухвала від 08.01.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

Ухвала від 08.01.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні