Ухвала
від 10.01.2019 по справі 359/162/19
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/162/19

Провадження № 1-кс/359/98/2019

У Х В А Л А

про доручення проведення експертизи

10 січня 2019 м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду без технічної фіксації судового процесу клопотання старшого слідчого СВ Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про проведення експертизи, у кримінальному провадженні № 42018111100000101 від 04 травня 2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України,

в с т а н о в и в :

Ст. слідчий СВ Бориспільського ВП Головного управління Національної поліції в Київській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 , звернувся до суду з вказаним клопотанням в якому зазначив, що слідчим відділом Бориспільського ВП ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018111100000101 від 04 травня 2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

У ходідосудового розслідуванняустановлено,що у2015році керуючимсанацією Київоблдорупра ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженець РФ,зареєстрований заадресою: АДРЕСА_1 ,ІПН НОМЕР_1 ), прийнято рішення щодо відчуження нерухомого майна підприємства за адресою: АДРЕСА_2 (цілісний майновий комплекс загальною площею 10643 м2), з метою залучення додаткових фінансових ресурсів для погашення заборгованості та санації підприємства.

Надалі, для продажу майна було проведено оцінку її вартості, для чого залучено суб`єкта оціночної діяльності СПД ОСОБА_5 з метою встановлення початкової ціни аукціону. За результатами проведення оцінки вартість цілісного майнового комплексу визначена у розмірі 4723805 грн. Разом з тим, за отриманими даними, суб`єктом оціночної діяльності навмисно були використані хибні методи оцінки нерухомого майна, що призвело до його продажу за заниженою на 30% вартістю.

У подальшому, продаж майна здійснювалась через Універсальну земельну товарну біржу «Придніпровська» (м. Київ пров. Західний, 3-Д кім. 5, код ЄДРПОУ 35249588). Згідно з протоколом № 1 від 31.07.2015, перемогу на аукціоні з ціною 4771043,05 грн. отримало ТОВ «Газтрон» (м. Київ

вул. Боричів Тік, 3 каб. 8, код ЄДРПОУ 36866909).

Також, у 2016 році, під час реалізації об`єктів нерухомого майна Києво-Святошинської, Рокитнянської, Вишгородської, Броварської, Білоцерківської, Згурівської та Богуславської філій Київоблдорупра було проведено оцінку їх вартості без врахування вартості землі, на якій вони знаходились та мали щодо неї статус постійного користування. Внаслідок цього після проведених аукціонів з продажу нерухомого майна в користуванні Київоблдорупра залишилось 3,9 Га замість 34,9 Га. Тобто, фактично підприємством було втрачено земельних ділянок загальною площею 31 Га, що за попередньою оцінкою спричинило збиток на суму понад 17 млн. грн.

Разом з тим, під час реалізації технологічного дорожньо-будівельного обладнання Київоблдорупра, в порушення вимог відомчих нормативно-правових актів та без погодження з ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» майно останнього було реалізовано за заниженими цінами, що призвело до нанесення збитків.

З метою повного, всебічного та об`єктивного розслідування кримінального провадження та з метою правильної кваліфікації дій особи, яка вчинила кримінальне правопорушення (злочин), необхідно встановити вартість цілісного майнового комплексу, що розташований за адресою: Київська область, м.Бориспіль, вул. Ушакова, 25, станом на момент продажу, для з`ясування даних обставин необхідні спеціальні знання у галузі оціночно - будівельної експертизи.

В судове засідання слідчий ОСОБА_3 не з`явився. Про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином. Розгляд клопотання просив проводити без його участі. Його неявка, згідно ч.3 ст.244 КПК України, не перешкоджає розгляду клопотання.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали поданого клопотання, приходить до висновку про задоволення клопотання з наступних підстав.

З кримінального провадження слідує, що слідчим відділом Бориспільського ВП ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018111100000101 від 04 травня 2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

У ходідосудового розслідуванняустановлено,що у2015році керуючимсанацією Київоблдорупра ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженець РФ,зареєстрований заадресою: АДРЕСА_1 ,ІПН НОМЕР_1 ) прийнято рішення щодо відчуження нерухомого майна підприємства за адресою: АДРЕСА_2 (цілісний майновий комплекс загальною площею 10643 м2) з метою залучення додаткових фінансових ресурсів для погашення заборгованості та санації підприємства.

Надалі, для продажу майна було проведено оцінку її вартості, для чого залучено суб`єкта оціночної діяльності СПД ОСОБА_5 з метою встановлення початкової ціни аукціону. За результатами проведення оцінки вартість цілісного майнового комплексу визначена у розмірі 4723805 грн. Разом з тим, за отриманими даними, суб`єктом оціночної діяльності навмисно були використані хибні методи оцінки нерухомого майна, що призвело до його продажу за заниженою на 30% вартістю.

У подальшому, продаж майна здійснювалась через Універсальну земельну товарну біржу «Придніпровська» (м. Київ пров. Західний, 3-Д, кім. 5, код ЄДРПОУ 35249588). Згідно з протоколом № 1 від 31.07.2015, перемогу на аукціоні з ціною 4771043,05 грн. отримало ТОВ «Газтрон» (м. Київ

вул. Боричів Тік, 3 каб. 8, код ЄДРПОУ 36866909).

Також, у 2016 році, під час реалізації об`єктів нерухомого майна Києво-Святошинської, Рокитнянської, Вишгородської, Броварської, Білоцерківської, Згурівської та Богуславської філій Київоблдорупра було проведено оцінку їх вартості без врахування вартості землі, на якій вони знаходились та мали щодо неї статус постійного користування. Внаслідок цього після проведених аукціонів з продажу нерухомого майна в користуванні Київоблдорупра залишилось 3,9 Га замість 34,9 Га. Тобто, фактично підприємством було втрачено земельних ділянок загальною площею 31 Га, що за попередньою оцінкою спричинило збиток на суму понад 17 млн грн. .

У даному випадку для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, з метою правильної кваліфікації дій осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, необхідно встановити вартість цілісного майнового комплексу, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , станом на момент продажу, для з`ясування даних обставин необхідні спеціальні знання у галузі оціночно - будівельної експертизи.

Відповідно до ч.2 ст.242 КПК України слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо: 1)встановлення причинсмерті; 2) встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень; 3)визначення психічногостану підозрюваногоза наявностівідомостей,які викликаютьсумнів щодойого осудності,обмеженої осудності; 4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості; 5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155 Кримінального кодексу України; 6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.243 КПК України у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді. У клопотаннізазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2)правова кваліфікаціякримінального правопорушенняіз зазначеннямстатті (частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність; 3) виклад обставин, якими обґрунтовуються доводи клопотання; 4)вид експертногодослідження,що необхіднопровести,та перелікзапитань,які необхіднопоставити передекспертом. До клопотання також додаються копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання.

Слідчий суддязадовольняє клопотання,якщо особа,яка звернуласяз відповіднимклопотанням,доведе,що длявирішення питань,що маютьістотне значеннядля кримінальногопровадження,необхідне залученняексперта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи. До ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі (ч.6 та ч.7 ст.243 КПК України).

Таким чином, слідчим доведено, що з метою правильної кваліфікації дій осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, необхідно встановити вартість майнового комплексу, шляхом проведення оціночно -будівельної експертизи, а тому в даному випадку є всі підстави для задоволення клопотання.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.242, 243, 309 КПК України,

у х в а л и в :

Клопотання старшого слідчого СВ Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про проведення експертизи, у кримінальному провадженні № 42018111100000101 від 04 травня 2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України- задовольнити.

Доручити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України проведення судової оціночно - будівельної експертизи у кримінальному провадженні № 42018111100000101 від 04 травня 2018.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

На вирішення експертам поставити наступні питання:

- Яка оціночна вартість цілісного майнового комплексу, що розташований за адресою: Київська область, м.Бориспіль, вул. Ушакова, 25, станом на момент продажу.

Направити експертам для дослідження матеріали кримінального провадження № 42018111100000101

Висновок експерта направити до слідчого відділу Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення10.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79147522
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення експертизи

Судовий реєстр по справі —359/162/19

Ухвала від 10.01.2019

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Кабанячий Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні