Рішення
від 14.01.2019 по справі 910/14339/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.01.2019Справа № 910/14339/18 Суддя Господарського суду міста Києва Трофименко Т.Ю. , розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження справу

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Ексім-Стандарт" (04119, м. Київ, вул. Мельникова, 83-Д (літера В), поверх 5, кімната 4)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Клевер Торг" (03062, м. Київ, проспект Перемоги, буд. 67, корпус "Ф", офіс 17)

про стягнення 7 297,27 грн.

Представники сторін: без повідомлення (виклику)

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Ексім-Стандарт" (надалі також - позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Клевер Торг" (надалі також - відповідач) про стягнення 7 297,27 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за договором поставки № 011217 від 01.12.2017.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 31.10.2018 судом залишено позовну заяву без руху.

12.10.2018 позивач через відділ діловодства суду подав заяву про усунення недоліків.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.11.2018 відкрито провадження у справі № 910/14339/18, вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання).

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Ухвала про відкриття провадження у справі від 14.11.2018 була надіслана на адреси сторін рекомендованим листом, що підтверджується поверненням на адресу суду рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення позивачу та поверненням на адресу суду поштового конверту за закінченням встановленого терміну зберігання, надісланого на адресу відповідача.

Суд зазначає, що ухвала Господарського суду міста Києва у справі № 910/14339/18 була направлена рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю "Клевер Торг", зазначену на веб-сайті Міністерства юстиції України, а саме: 03062, м. Київ, проспект Перемоги, буд. 67, корпус "Ф", офіс 17.

Відповідно до статті 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є:

1) день вручення судового рішення під розписку;

2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи;

3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення;

4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду;

5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Отже, з огляду на підставу повернення до суду конверту з ухвалою суду, Суд доходить висновку, що ухвала про відкриття провадження у справі вважається врученою відповідачу.

Крім того, за приписами частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи вищевикладене, Суд зазначає, що відповідач має доступ до судових рішень та мав можливість ознайомитись з ухвалою суду у Єдиному державному реєстрі судових рішень ( www.reyestr.court.gov.ua ).

Відповідно до статті 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Оскільки відповідач у встановлений строк не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, враховуючи, що матеріали справи містять достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, Суд вважає, що справа може бути розглянута за наявними у ній матеріалами відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ

01.12.2017 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Ексім-Стандарт" (постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Клевер Торг" (покупець) укладено Договір поставки № 011217 (надалі також - Договір), за умовами п. 1.1 якого Постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - Покупцеві товар (товари), а Покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до п.п. 1.2, 1.3 Договору, загальна кількість товарів, що підлягають поставці, їх часткове співвідношення (асортимент, сортамент, номенклатура) за сортами, групами, підгрупами, видами, марками, типами, розмірами визначаються специфікацією, яка укладається одночасно з укладанням цього договору і після укладання сторонами є невід'ємним додатком до цього договору.

Кількість товару, яка підлягає поставці за цим договором, встановлюється в одиницях вимірювання та/або у грошовому виразі. Загальна кількість товару та асортимент (номенклатура), що вказана у Специфікації є попередньою та не зобов'язує Покупця, викупити саме таку кількість товару

Згідно з п.п. 2.1, 2.3 Договору, поставка товарів здійснюється на умовах DDP) (Інкотермс 2000 р.), місце поставки - склад Покупця, м. Київ, вул. Екскаваторна, буд. 26.

Право власності на поставлені товари переходить до Покупця в момент отримання товару від Постачальника за накладною.

За приписами п.п. 3.1-3.4 Договору Покупець направляє Постачальнику замовлення на поставку товару, користуючись відповідною електронною формою, доступною для Покупця на сайті Постачальника або по електронній пошті. Замовлення може надаватись Постачальнику не менше, ніж за 10 (десять) робочих днів до запланованої дата поставки Товару. Надіслання замовленняздійснюється у електронній формі для чого Постачальник надає Покупцю доступ на сайт Постачальника або по електронній пошті, або факсом. Підтвердження замовлення Постачальником (часткове підтвердження, непідтвердження) здійснюється по факсу або по електронній пошті, що Сторони вважають письмовою формою відповідно до ч. 2 ст. 207 Цивільного кодексу України та ст.181 Господарського кодексу України та визнають належним доказом у разі виникнення спору. Підтвердження замовлення Постачальником може також здійснюватися шляхом прийняття його до виконання.

Протягом 3 (трьох) робочих днів з дати отримання замовлення Покупця Постачальник зобов'язаний надати покупцеві факсове, електронне повідомлення про готовність Товару до поставки, що є підтвердженням погодження замовлення Покупця, або повідомлення про неможливість поставки.

Після погодження замовлення Постачальник оформлює товарні документи для відвантаження товару Покупцю. Постачальник повинен поставляти Товар згідно з замовленням Покупця, погодженого Постачальником, вчасно, у кількості, вказаній у такому замовленні, належної якості, а також у відповідності до інших вимог замовлення, цього Договору та законодавства України.

Постачальник зобов'язується поставити товар не пізніше 3 робочих днів з моменту погодження сторонами замовлення.

Постачальник мас право на здійснення дострокової поставки Товару за згодою на це Покупця.

Найменування, ціна за одиницю товару та кількість товару, що входить у партію поставки, визначаються у накладних на Товар. Дата, вказана у накладній про прийняття товару Покупцем, є датою поставки товару Постачальником та фактичним виконанням Замовлення.

Якщо Сторонами не обумовлено інше місце поставки, Товар приймається за кількістю та якістю представником (представниками) Покупця, належним чином уповноваженими відповідно до чинного законодавства, на складі Покупця на підставі товаросупровідних документів, які підтверджують кількість, комплектність, номенклатуру та асортимент Товару.

При отриманні товару Покупець, в присутності представника Постачальника, перевіряє кількість товару, збереження упаковки, наявність зовнішніх дефектів та правильність оформлення товарних документів. У випадку виявлення будь-яких недоліків Покупець складає акт у порядку, обумовленому в пункті 4.2 цього Договору.

Покупець має право приймати Товар без додаткової перевірки його якості, за умови, що він належним чином упакований і не має видимих пошкоджень упаковки.

У інших випадках не передбачених даним договором, щодо приймання товару сторони керуються правилами Інструкції П-6, затвердженої постановою Держарбітражу при Раді Міністрів СРСР від 15.06.65 р., та Інструкції № П-7, затвердженої постановою Держарбітражу при Раді Міністрів СРСР від 25.04.66 р.

Відповідно до п.п. 7.1, 7.2 Договору, Покупець повинен оплатити поставлений товар не пізніше 14 (чотирнадцяти) календарних днів з дати поставки товару Постачальником. Оплата, за згодою сторін може бути здійснена шляхом попередньої оплати або часткової попередньої оплати.

Оплата здійснюється у розмірі повної вартості поставленої партії товару шляхомбезготівкового переказу на поточний рахунок Постачальника, вказаний у реквізитах постачальника в цьому договорі.

За порушення грошових зобов'язань за цим договором винна сторона сплачує постраждалій стороні пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла у період порушення винною стороною, від суми невиконаного грошового зобов'язання за кожний день порушення виконання. (п. 8.5 Договору)

Договір поставки вступає в дію з дати його укладання (підписання) та скріплення печатками і діє протягом одного року. (п. 11.1 Договору)

У Специфікації до Договору (Додаток №1) сторони погодили асортимент, який є попереднім, та остаточно узгоджується у накладній на поставку партії товару.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов Договору Товариством з обмеженою відповідальністю "Ексім-Стандарт" поставлено Товариству з обмеженою відповідальністю "Клевер Торг", а останнім в свою чергу прийнято товар, що підтверджується видатковими накладними № ЕХ0116-0007 від 16.01.2018 на суму 4 115,10 грн, № ЕХ0119-0010 від 19.01.2018 на суму 3 767,10 грн, № ЕХ0124-0008 від 24.01.2018, № ЕХ0126-0009 від 26.01.2018 на суму 243,60 грн, № ЕХ0207-0012 від 07.02.2018 на суму 7 439,04 грн, № ЕХ0209-0011 від 09.02.2018 на суму 1 377,60 грн, № ЕХ0213-0013 від 13.02.2018 на суму 2 730,00 грн, № ЕХ0216-0011 від 16.02.2018 на суму 139,44 грн. .

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, позивач зазначає, що відповідач частково розрахувався за поставлений товар, у зв'язку з чим у нього утворилась заборгованість перед позивачем у розмірі 6 947,04 грн. Таким чином, позивач просить суд стягнути з відповідача основний борг за Договором у розмірі 6 947,04 грн, а також 3% річних у розмірі 133,61 грн грн та інфляційні у розмірі 216,62 грн.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та, враховуючи те, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, Суд зазначає таке.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Згідно зі ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ч. 1 ст. 627 Цивільного кодексу України).

Частиною 1 ст. 628 Цивільного кодексу України визначено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до статті 265 Господарського кодексу України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з ч. 2 ст. 712 Цивільного кодексу України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Статтею 662 Цивільного кодексу України зазначено, що продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Згідно зі ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною 1 ст. 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України).

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Обов'язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб'єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з'ясувати обставини, які мають значення для справи.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов Договору Товариством з обмеженою відповідальністю "Ексім-Стандарт" поставлено Товариству з обмеженою відповідальністю "Клевер Торг", а останнім в свою чергу прийнято товар, що підтверджується видатковими накладними № ЕХ0116-0007 від 16.01.2018 на суму 4 115,10 грн, № ЕХ0119-0010 від 19.01.2018 на суму 3 767,10 грн, № ЕХ0124-0008 від 24.01.2018, № ЕХ0126-0009 від 26.01.2018 на суму 243,60 грн, № ЕХ0207-0012 від 07.02.2018 на суму 7 439,04 грн, № ЕХ0209-0011 від 09.02.2018 на суму 1 377,60 грн, № ЕХ0213-0013 від 13.02.2018 на суму 2 730,00 грн, № ЕХ0216-0011 від 16.02.2018 на суму 139,44 грн., а загалом на суму 24 121,86 грн, які оформлені належним чином та підписані уповноваженими представниками сторін без зауважень та заперечень.

Проте відповідач розрахувався за поставлений товар частково на суму 16 631,94 грн, що підтверджується поданими позивачем платіжними дорученнями.

Також відповідачем було повернуто позивачу товар за Договором на суму 542,88 грн, що підтверджується видатковою накладною № 1 від 30.01.2018.

Оскільки відповідно до п. 7.1 Договору строк виконання грошового зобов'язання відповідачем за Договором настав, враховуючи часткову оплату поставленого товару, заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю "Клевер Торг" перед позивачем за Договором становить 6 947,04 грн.

Проте, матеріали справи не містять жодних належних та допустимих доказів відповідно до статей 76, 79 Господарського процесуального кодексу України на підтвердження сплати відповідачем грошових коштів позивачу в розмірі 6 947,04 грн.

За наведених вище обставин Судом встановлено, що відповідач порушив свої зобов'язання за Договором, не здійснив оплату поставленого товару у повному обсязі, внаслідок чого у нього утворилася заборгованість перед позивачем у розмірі 6 947,04 грн., факт існування якої належним чином доведений та відповідачем не спростований.

Отже, Суд доходить висновку, що позовні вимоги щодо стягнення основного боргу в розмірі 6 947,04 грн є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Окрім суми основного боргу позивачем заявлено до стягнення 3% річних у розмірі 133,61 грн та інфляційні втрати в розмірі 216,62 грн, розрахованих за час прострочення боржника з 0303.2018 по 22.10.2018.

Пунктом 2 ст. 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитору зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Інфляційні нарахування на суму боргу, сплата яких передбачена частиною другою статті 625 Цивільного кодексу України, не є штрафною санкцією, а виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення коштів внаслідок інфляційних процесів за весь час прострочення в їх сплаті. Зазначені нарахування здійснюються окремо за кожен період часу, протягом якого діяв відповідний індекс інфляції, а одержані таким чином результати підсумовуються за весь час прострочення виконання грошового зобов'язання. При цьому в розрахунок мають включатися й періоди часу, в які індекс інфляції становив менше одиниці (тобто мала місце дефляція). (п.п. 3.1, 3.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань №14 від 17.12.2013)

Сплата трьох процентів річних від простроченої суми (якщо інший їх розмір не встановлений договором або законом) не має характеру штрафних санкцій і є способом захисту майнового права та інтересу кредитора шляхом отримання від боржника компенсації (плати) за користування ним коштами, належними до сплати кредиторові. (п.4.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань №14 від 17.12.2013)

Перевіривши здійснений позивачем розрахунок інфляційних втрат та 3% річних за визначений позивачем період прострочки виконання боржником його грошового зобов'язання, Суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача цих нарахувань підлягають задоволенню у повному обсязі.

Отже, з огляду на викладене вище, позовні вимоги позивача підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 74, 76-80, 129, 236 - 242 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Клевер Торг" (03062, м. Київ, проспект Перемоги, буд. 67, корпус "Ф", офіс 17, ідентифікаційний код 41076982) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Ексім-Стандарт" (04119, м. Київ, вул. Мельникова, 83-Д (літера В), поверх 5, кімната 4, ідентифікаційний код 32856593) борг у розмірі 6 947 (шість тисяч дев'ятсот сорок сім) грн. 04 коп, 3% річних у розмірі 133 (сто тридцять три) грн 61 коп., інфляційні втрати у розмірі 216 (двісті шістнадцять) грн. 62 коп. та судовий збір у розмірі 1 762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) грн 00 коп.

3. Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

4. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення до Північного апеляційного господарського суду через Господарський суд міста Києва до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

6. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата складання та підписання повного тексту рішення: 14.01.2019

Суддя Т.Ю.Трофименко

Дата ухвалення рішення14.01.2019
Оприлюднено15.01.2019
Номер документу79160666
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/14339/18

Рішення від 14.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 14.11.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 31.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні