Ухвала
від 14.01.2019 по справі 923/18/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

14 січня 2019 року Справа № 923/18/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В. , розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Гродненської області Республіки Білорусь в особі Гродненського обласного виконавчого комітету, Республіка Білорусь, м. Гродно

до: відповідача - 1:Виконавчого комітету Хорлівської сільської ради Каланчацького району Херсонської області

відповідача -2: Відкритого акціонерного товариства "Гроднооблавтотранс" Республіка Білорусь, м. Гродно

про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Хорлівської сільської ради Каланчацького району Херсонської області від 14.05.2010р № 33 про встановлення права власності, визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно, скасування державної реєстрації права власності, визнання права власності

в с т а н о в и в:

До господарського суду Херсонської області надійшла позовна заява Гродненської області Республіки Білорусь в особі Гродненського обласного виконавчого комітету, Республіка Білорусь, м. Гродно до відповідача - 1: Виконавчого комітету Хорлівської сільської ради Каланчацького району Херсонської області, відповідача -2: Відкритого акціонерного товариства "Гроднооблавтотранс" Республіка Білорусь, м. Гродно про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Хорлівської сільської ради Каланчацького району Херсонської області від 14.05.2010р № 33 про встановлення права власності, визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно, а саме на майновий комплекс бази відпочинку "Гродно" в с. Хорли по вул. Прикордонна Каланчацького району, Херсонської області видане 12.07.2010р Хорлівською сільською радою, скасування державної реєстрації права власності на майновий комплекс бази відпочинку "Гродно" в с. Хорли по вул. Прикордонна Каланчацького району, Херсонської області від 10.06.2010р. реєстраційний номер 30655547, визнання за Гродненською областю Республіки Білорусь в особі Гродненського обласного виконавчого комітету права власності на майновий комплекс бази відпочинку "Гродно" в с. Хорли по вул. Прикордонна Каланчацького району, Херсонської області.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.01.2019 справу розподілено судді Нікітенка С.В.

Вимоги до позовної заяви та документи, що додаються до неї визначені ст. 162 та ст. 164 ГПК України.

Згідно ч.3 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити: найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв'язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов'язковий досудовий порядок урегулювання спору; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Дослідивши матеріали позовної заяви суд встановив, що подана позовна заява не відповідає вимогам п.4 ч.3 ст.162 ГПК України, оскільки позивачем не зазначено зміст позовних вимог, щодо кожного з відповідачів.

Також за приписами ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів, а також докази сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.123 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

Позивачем у позовній заяві заявлено клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Щодо клопотання позивача про звільнення його від сплати судового збору, то суд зазначає наступне.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір", ВР України, від 08.07.2011, № 3674-VI

Відповідно до ст.1 Закону України "Про судовий збір", судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Згідно ч.1 ст.4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п.п. 2.1, 2.2 ч.2 ст.4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру розмір судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, за подання позовної заяви немайнового характеру 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Дослідивши позовну заяву Гродненської області Республіки Білорусь в особі Гродненського обласного виконавчого комітету та клопотання про звільнення від сплати судового збору у зв'язку із матеріальним становищем, господарський суд прийшов до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до п.1 ст.8 "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 року № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" судам було роз'яснено, що у розгляді питань, пов'язаних з відстроченням та розстроченням сплати судового збору, зменшенням його розміру або звільненням від його сплати (стаття 8 Закону) і застосуванням приписів Закону щодо пільг зі сплати судового збору (стаття 5 Закону) господарським судам слід враховувати таке.

Єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін.

Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

У разі відстрочення або розстрочення сплати судового збору господарський суд повинен зазначити в ухвалі (про прийняття заяви чи скарги до провадження або в іншій) конкретний строк (строки) сплати судового збору, який (які) не може бути пізнішим за дату, на яку судом призначено розгляд заяви чи скарги. У разі перенесення цієї дати (в зв'язку з відкладенням розгляду справи або з інших причин) відповідно може бути продовжено й строк (строки), на які відстрочено або розстрочено сплату судового збору, про що господарським судом зазначається у відповідній ухвалі.

Якщо строк (строки), на який (які) судом було відстрочено або розстрочено сплату судового збору, закінчився, а таку сплату не здійснено, господарський суд з урахуванням конкретних обставин справи може своєю ухвалою продовжити цей строк (але не довше ніж до прийняття судового рішення по суті справи), або звільнити сторону від сплати судового збору, або стягнути несплачену суму судового збору у прийнятті судового рішення. У разі коли господарським судом було відстрочено сплату позивачем судового збору, який з тих чи інших причин до прийняття рішення зі справи сплачено не було, а останнє прийнято на користь позивача, то стягнення суми судового збору здійснюється безпосередньо з відповідача у доход Державного бюджету України. Суд не позбавлено права застосувати щодо одного й того самого заявника і за однією й тією ж його заявою (скаргою) як відстрочення, так і розстрочення сплати судового збору, або зменшення розміру судового збору, або звільнення від його сплати, причому зазначені дії можуть мати місце у різній послідовності (наприклад, спочатку відстрочення сплати судового збору, а потім зменшення його розміру, або навпаки - спочатку зменшення розміру судового збору, а згодом відстрочення його сплати) або в сукупності (зокрема, одночасне зменшення розміру судового збору і відстрочення його сплати). Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті судового збору у встановленому порядку і розмірі (пункт 3.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21 лютого 2013 року № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України").

Таким чином, єдиною підставою для вчинення судом зазначених дій є врахування майнового стану сторони. Обґрунтування пов'язаних з цим обставин, які свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору у встановлених законом розмірах і в строки, покладається на заінтересовану сторону.

Разом з тим, зазначені положення закону дають право суду звільнити від сплати судового збору лише за наявності виключних обставин.

Позивач, як заінтересована сторона, звертаючись до суду із проханням про звільнення від сплати судового збору, має належним чином обґрунтувати неможливість або утруднення здійснення оплати судового збору, та на підтвердження цього надати належні та допустимі докази.

Суд звертає увагу, що позивачем в обґрунтування доводів щодо скрутного матеріального становища, що унеможливлює сплату судового збору, не надано жодних доказів на підтвердження зазначеного.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що позивачем не подано належних і допустимих доказів наявності обставин, які свідчать про скрутне матеріальне становище та про неможливість, у зв'язку з цим, сплати судовий збір у встановленому Законом розмірі, на підставі зазначено суд відмовляє позивачу у задоволені клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Відповідно до п. 2.2.1. Постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" № 7 від 21.02.2013 передбачено, що судовий збір з позовної заяви про визнання права власності на майно, витребування або повернення майна у позадоговірних зобов'язаннях (у тому числі в зв'язку з вимогами, заснованими на приписах частини п'ятої статті 216, статті 1212 Цивільного кодексу України тощо), - як рухомих речей, так і нерухомості, - визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

Згідно п. 2.11 вказаної вище постанови пленуму Вищого господарського суду України, якщо в позовній заяві об'єднано дві або більше вимог немайнового характеру, пов'язаних між собою підставами виникнення або поданими доказами, судовий збір сплачується окремо з кожної з таких вимог

Порядок оплати судового збору, засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, звільнення від сплати та повернення судового збору визначені Законом України "Про судовий збір".

Згідно статті 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п.п.1 п.2 ч.2 ст.4 вище зазначеного Закону за подання до господарського суду позову майнового характеру судовий збір становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до пункту 3 статті 6 Закону України "Про судовий збір" за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" встановлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2019 року для працездатних осіб у розмірі 1921 гривня.

Позивачем у вказаному позові заявлено три вимоги немайнового та одну вимогу майнового характеру, а тому позивачу необхідно сплати суму судового збору у розмірі 7684,00 грн.

Суд також звертає увагу позивача, що до позовної заяви, як доказ направлення Виконавчому комітету Хорлівської сільської ради Каланчацького району Херсонської області позову з додатком фіскальний чек №0011 від 29.11.2018 року без опису вкладення.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Частиною 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

За приписами ч.1 ст.77 Господарського процесуального кодексу України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету міністрів України №270 від 05.03.2009 р. підтвердженням надання послуг поштового зв'язку є розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв'язку, а підтвердженням переліку відправлених документів є опис вкладення встановленої форми.

Отже, позивачем не надано доказів направлення відповідачу копії позовної заяви з додатками, оскільки з наданого фіскального чеку №0011 від 29.11.2018 не зрозуміло, які саме документи направлено на адресу відповідача 1.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі вищезазначеного та керуючись статтями 162, 164, 174, 234, 235, 254 ГПК України, суд -

п о с т а н о в и в :

1. Відмовити Гродненському обласному виконавчому комітету Гродненської області Республіки Білорусь у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору.

2. Позовну заяву Гродненського обласного виконавчого комітету Гродненської області Республіки Білорусь залишити без руху.

3. Позивачу у строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути недоліки позовної заяви шляхом подання заяви про усунення недоліків з відповідними доказами.

Заяву про усунення недоліків позовної заяви також направити відповідачу, докази направлення надати суду.

4. Роз'яснити позивачу, що у разі неусунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою, відповідно п.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

5. Ухвалу направити представнику позивача ОСОБА_1, на адресу: 73003, м. Херсон, вул. Старообрядницька, 17.

Ухвала набирає законної сили негайно після її прийняття і не підлягає оскарженню.

Ухвалу складено та підписано 14.01.2019 року

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі "Судова влада України" в мережі Інтернет за наступною адресою: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя С.В. Нікітенко

Дата ухвалення рішення14.01.2019
Оприлюднено15.01.2019
Номер документу79160937
СудочинствоГосподарське
Сутьправо власності на нерухоме майно, скасування державної реєстрації права власності, визнання права власності

Судовий реєстр по справі —923/18/19

Ухвала від 31.01.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 14.01.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні