Ухвала
від 14.01.2019 по справі 331/2696/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 331/2696/17

Провадження № 2/331/52/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 січня 2019 року Жовтневий районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого - судді Жукової О.Є.

за участю секретаря - Хащук В.Д.

представників відповідача- Єремеєвої Г.М., ОСОБА_1, ОСОБА_2

третьої особи - ОСОБА_3

розглянувши заяву ОСОБА_3 про скасування заходів забезпечення позову по справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 гаражного кооперативу Мирний , Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради , третя особа ОСОБА_3 про визнання недійсними рішень загальних зборів членів обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний та скасування реєстраційної дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач в квітні 2017 року звернувся до суду з вказаним позовом , в просив визнати недійсними рішення загальних зборів членів обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний , оформленого протоколом № 9 загальних зборів членів обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний від 27.03.2010 року та визнати недійсним рішення загальних зборів членів обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний , оформленого протоколом від 10.12.2016 № 3 ; скасувати реєстраційні дії: внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо виділу ; 28.12.2010 11031220005020995; ОСОБА_6; Виконавчий комітет Заорізької міської ради та Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи; 20.12.2016 11031050012020995; ОСОБА_7; Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради .

Ухвалою судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 21 квітня 2017 року у цій справі заборонено всім державним реєстраторам, в розумінні вимог Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , зокрема, Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради та нотаріусам вчиняти реєстраційні дії щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостей стосовно ОСОБА_5 гаражного кооперативу Мирний (ідентифікаційний код юридичної особи 19272965 , 69050, Запорізька обл., м. Запоріжжя, Комунарський район, Оріхівське шосе, будинок 3 В) до набрання рішення у даній справі законної сили.

10 січня 2019 року третьою особою ОСОБА_3 надане суду клопотання про скасування заходів забезпечення позову , яке обґрунтоване тим, що застосовані судом заходи забезпечення позову тривають більше року, перешкоджають господарській діяльності підприємства та порушують інтереси інших членів кооперативу.

В судовому засіданні третя особа ОСОБА_3 та голова правління кооперативу ОСОБА_2 клопотання підтримали.

Представники відповідача ОСОБА_5 гаражного кооперативу Мирний за довіреністю проти задоволення клопотання заперечували з огляду на його необґрунтованість.

Інші учасники справи в судове засідання не з явилися, що не є перешкодою для розгляду заяви про скасування заходів забезпечення позову.

Суд, дослідивши заяву про скасування заходів забезпечення позову, матеріали додані до неї, вважає за необхідне скасувати заходи забезпечення позову з огляду на наступне.

Так, в провадженні Жовтневого районного суду м. Запоріжжя зазначена цивільна справа перебуває з квітня 2017 року.

З матеріалів справи вбачається, що ухвалою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 21.04.2017 року по вказаній справі було вжито заходи забезпечення позову у вигляді заборони державним реєстраторам вчиняти реєстраційні дії щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостей стосовно ОСОБА_5 гаражного кооперативу Мирний .

Підставою для застосування заходів забезпечення позову по цій справі стало існування очевидної небезпеки заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача ОСОБА_4 до ухвалення рішення у справі, оскільки позивачем надані докази того, що існує небезпека проведення загальних зборів кооперативу за відсутності позивача, на яких може бути прийняте рішення щодо зміни керівника кооперативу, прийняття нових редакцій статутів, чим може бути порушено його право на управління кооперативом , що в подальшому може ускладнити виконання рішення суду.

Відповідно до п.1-4 ст.158 ЦПК України суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи. Клопотання про скасування заходів забезпечення позову розглядається в судовому засіданні не пізніше п'яти днів з дня надходження його до суду.

За результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, постановляється ухвала.

Відповідно до п.4 постанови Пленуму Верховного Суду України №9 від 22.12.2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

При встановленні зазначеної відповідності слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець.

Як встановлено в ході розгляду клопотання , після застосування заходів забезпечення позову, було провелено позачергові загальні збори ОСОБА_5 гаражного кооперативу Мирний та було прийнято рішення щодо обрання головою кооперативу ОСОБА_2 та щодо внесення відповідних змін в реєстраційні документи товариства.

Враховуючи, що судом встановлено, шо через тривалий час розгляду справи та дію заснованих судом заходів забезпечення позову, можуть , зокрема, порушуватися права інших учасників кооперативу щодо обрання та права бути обраним в органи управління, рішення Загальних зборів членів кооперативу , оформлене протоколом від 29 квітня 2017 року, яким було обрано ОСОБА_2 головою кооперативу не є предметом вказаного позову, суд приходить до висновку, що на теперішній час відсутні підстави для подальшого застосування заходів забезпечення позову та наявність останніх перешкоджає іншим членам кооперативу в реалізації їх прав, а тому заява є такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 158 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Заяву заяву ОСОБА_3 про скасування заходів забезпечення позову по справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 гаражного кооперативу Мирний , Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради , третя особа ОСОБА_3 про визнання недійсними рішень загальних зборів членів обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний та скасування реєстраційної дії задовольнити.

Скасувати заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 21.04.2017 року по справі 331/2696/17 у вигляді заборони всім державним реєстраторам, в розумінні вимог Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , зокрема, Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради та нотаріусам вчиняти реєстраційні дії щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостей стосовно ОСОБА_5 гаражного кооперативу Мирний (ідентифікаційний код юридичної особи 19272965 , 69050, Запорізька обл., м. Запоріжжя, Комунарський район, Оріхівське шосе, будинок 3 В) .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 15 днів з дня її проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції .

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи до або через відповідні суди за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя: О.Є. Жукова

14.01.2019

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення14.01.2019
Оприлюднено16.01.2019
Номер документу79172352
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —331/2696/17

Ухвала від 27.09.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Постанова від 15.05.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Постанова від 15.05.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кримська О. М.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 21.02.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 21.02.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні