Ухвала
від 17.12.2018 по справі 760/33019/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №1-кс/760/16636/18

Справа 760/33019/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 грудня 2018 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , за участюслідчого ОСОБА_3 , розглянувши узакритому судовомузасіданні взалі судув м.Києві клопотаннястаршого слідчогоз ОВСдев`ятого слідчоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьСУ ФРГУ ДФСу м.Києві ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромвідділу прокуратурим.Києва ОСОБА_4 про проведенняобшуку врамках кримінальногопровадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100090000080 від 08.09.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, -

в с т а н о в и в:

до слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва надійшло клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку офісних та складських (холодильних) приміщень за адресою: м. Київ, проспект Повітрофлотський,66, з метою встановлення та вилучення документів, предметів та речей.

Дане клопотання обґрунтовано тим, що Слідчим відділом розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32016100090000080 від 08.09.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Як вбачається із матеріалів клопотання, що в ході досудового розслідування в даному кримінальному провадженні встановлено, що ОСОБА_5 , являючись директором та головним бухгалтером ТОВ "Пеладжик Сіфуд" (код ЄДРПОУ 41567909) спільно з ОСОБА_6 , в період з лютого 2018 року по червень 2018 року, за готівкові кошти здійснював реалізацію продукції, яка імпортується підприємством на територію України (переважно морепродукти), про те документально відображав реалізацію на підприємства з ознаками фіктивності: ТОВ «ТК «Радіус» (код ЄДРПОУ 41641259), ТОВ «Глобал Інтертеймент» (код ЄДРПОУ 40094272), ТОВ «ТД «Лайма» (код ЄДРПОУ 41090745), ТОВ «Аква Фіш Груп» (код ЄДРПОУ 38051126), ТОВ «Норд Фуд» (код ЄДРПОУ 41057968) та ТОВ «Інтерсі» (код ЄДРПОУ 41304536), що призвело до ухилення від сплати податку на прибуток підприємства в розмірі 2 194 525 грн., податку на додану вартість в розмірі 2 438 361, в загальному розмірі 4 632 887 грн., що є особливо великим розміром.

Також, слідчий зазначав, що ході досудового розслідування встановлено те, що службові особи ТОВ «Пеладжик Сіфуд» здійснювали, та здійснюють реалізацію «технічного» податкового кредиту з ПДВ в адресу транзитоформуючих підприємств м. Києва та Київської області, до числа яких входить ТОВ «ТК «Радіус».

Крім того, слідчий в клопотанні зазначав, що ТОВ «Аква Фіш Груп» створено з метою приховування операцій з фактичної реалізації імпортованої продукції за готівкові кошти та подальшого транспортування податкової вигоди, яка виникає внаслідок сплати ПДВ під час митного оформлення імпортованих ТМЦ, в адресу конвертаційно-транзитних груп, якими здійснюється подальша підміна номенклатур товарів формування податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки, що дозволить останнім безпідставно мінімізуватим базу оподаткування.

Також, слідчий зазначав, що податкова адреса ТОВ «Аква Фіш Груп»: м. Київ, вул. Ушинського, 40. Основний вид діяльності: оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними і молюсками.

Як вказав слідчий, що відповідно до АІС «Податковий блок» встановлено, що в квітні 2018 року службові особи ТОВ «Аква Фіш Груп» змінили назву на ТОВ «Айдарі Груп» та начебто продали дане підприємство громадянці ОСОБА_7 , та перереєстрували на податковий облік в Закарпатську обл., м. Ужгород. Однак, фактично ж фінансово-господарські та реєстраційні документи ТОВ «Аква Фіш Груп» знищено, а продаж вказаного підприємства відображено лише документально. За теперішньою адресою підприємство не знаходиться. Даний факт, дає підстави вважати, що такі дії колишніх службові осіб даного підприємства, направлені на приховування незаконної діяльності ТОВ «Аква Фіш Груп».

Окрім цього, слідчий зазначав, що колишніми службовими особами та співробітниками ТОВ «Аква Фіш Груп», створено нове товариство з обмеженою відповідальністю «Пеладжик Сіфуд», яке зареєстроване за тією ж адресою, що і ТОВ «Аква Фіш Груп», а саме: м. Київ, вул. Ушинського, 40 (основний вид діяльності: оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними і молюсками).

Отже, враховуючи вище викладене є достатньо підстав вважати, що ТОВ «Пеладжик Сіфуд» є «правонаступником» ТОВ «Аква Фіш Груп», а злочин вчинений службовими особами обох вказаних СГД триваючим.

Так, схема роботи полягає у тому, що імпортовану продукцію службові особи підприємства реалізують за готівковим розрахунком фізичним особам підприємцям, а отриману готівку та сформований за рахунок зовнішньо-економічних операцій ПДВ відпускають в адресу транзитно - конвертаційної групи за певний відсоток.

Також, слідчий вказав, що зазначена схема дозволяла та дозволяє мінімізувати податкові зобов`язання ТОВ «Аква Фіш Груп» та ТОВ «Пеладжик Сіфуд», а також отримувати необліковані грошові кошти та створює умови для безпідставного завищення валових витрат.

За даними Єдиної автоматизованої інформаційної системи «Податковий блок» у вищевказаних сумнівних суб`єктів господарської діяльності встановлено відсутність у штаті найманих працівників, а також будь-яких активів за рахунок яких вищезазначені суб`єкти господарювання могли б здійснювати підприємницьку діяльність.

Відповідно до рапорту співробітників ОУ ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві встановлено, що ТОВ «ТК «Радіус», також, здійснює імпортні операції з придбання морепродуктів, в подальшому документально відображає реалізацію вказаної продукції в адресу транзитно - конвертаційної групи за певний відсоток.

Крім того, слідчий вказав, що дані факти вказують на вчинення злочину аналогічно тому, що вчиняють службові особи ТОВ «Пеладжик Сіфуд», тільки в більш великих об`ємах.

Основним видом діяльності ТОВ «ТК «Радіус» є оптова торгiвля iншими продуктами харчування, у тому числi рибою, ракоподiбними i молюсками.

Додатково, прокурор зазначав, що ОСОБА_8 створено нове підприємство ТОВ «Гранд Фіш Компані», яке починає працювати по схемі ТОВ «ТК «Радіус».

Як зазначав слідчий у клопотанні, що іншим шляхом ніж проведення обшуку приміщень за адресою: м. Київ, просп. Повітрофлотський, 66,виявити тавилучити документита чорновізаписи,в якихміститься інформаціящодо незаконноїреалізації (придбання)ТМЦ заготівкові кошти, необлікованих грошовихкоштів,речей,цінностей таякі здобутізлочинним шляхом носії електронної інформації, які використовуватимуться, як докази вчинення кримінального правопорушення під час досудового розгляду неможливо, оскільки є ймовірність їх знищення або переміщення в інше місце.

Також, слідчий зазначив, що в ході обшуку планується відшукати і вилучити фінансово-господарські документи по взаємовідносинам ТОВ «ГрандФіш Компані»та ТОВ«ТК «Радіус» зТОВ «Інтерсі»(кодЄДРПУО 41304536),ТОВ «ГлобалІнтертеймент» (кодЄДРПОУ 40094272),ТОВ «СтатусГрупп Плюс»(кодЄДРПОУ 41841928),ТОВ «КраунБрідж» (кодЄДРПОУ 41698290),ТОВ «ІнтерІнфо» (кодЄДРПОУ 42200478),документи тачорнові записи,в якихміститься інформаціящодо незаконноїреалізації (придбання)ТМЦ заготівкові кошти, необлікованих грошовихкоштів,речей,цінностей таякі здобутізлочинним шляхом носії електронної інформації, інші документи та предмети, які підтверджують вчинення протиправної діяльності та причетність осіб до його вчинення, тобто мають значення для розслідування вказаного кримінального провадження.

Відшукані документи, предмети та речі необхідні для проведення експертних досліджень і використання під час проведення документальних та інших перевірок.

Відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах використовуватимуться як докази вчинення кримінальних правопорушень під час судового розгляду.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Суд визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки прокурором було доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Згідно ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно доч.3ст.234КПК України,у разінеобхідності провестиобшук слідчийза погодженнямз прокуроромабо прокурорзвертаєтьсядо слідчогосудді звідповідним клопотанням,яке повинномістити відомостіпро:найменування кримінальногопровадження тайого реєстраційнийномер;короткий викладобставин кримінальногоправопорушення,у зв`язкуз розслідуваннямякого подаєтьсяклопотання;правову кваліфікаціюкримінального правопорушенняз зазначеннямстатті (частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність;підстави дляобшуку;житло чиінше володінняособи абочастину житлачи іншоговолодіння особи,де плануєтьсяпроведення обшуку;особу,якій належитьжитло чиінше володіння,та особу,у фактичномуволодінні якоївоно знаходиться;індивідуальніабо родовіознаки речей,документів,іншого майнаабо осіб,яких плануєтьсявідшукати,а такожїхній зв`язокіз вчиненимкримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ст. 370 КПК України, судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим.

Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом, відповідно до ст. 94 КПК України.

Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

Згідно ч. 1 ст. 84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких, зокрема, слідчий суддя встановлює наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. При цьому, оскільки слідчий є самостійним у своїй професійній діяльності, він має всі передбачені законом можливості для отримання відповідної інформації при підготовці клопотання.

Також ухвала слідчого судді має містити посилання на конкретні матеріали кримінального провадження, дослідження яких дало слідчому судді підстави для надання дозволу на обшук.

Слідчий зазначає, що проведення обшуку за адресою розташування офісних та складських (холодильних) приміщень за адресою: м. Київ, проспект Повітрофлотський,66,можуть знаходиться речі та документи, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, які мають доказове значення, що можливо досягти лише раптовістю, котру може забезпечити саме обшук.

Між тим, як зазначалось вище, фактичною підставою для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення його мети. До них, зокрема, можна віднести достатні відомості про те, що знаряддя кримінального правопорушення або майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, а також інші предмети і документи, що мають значення для розкриття правопорушення чи забезпечення цивільного позову, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться у певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи.

Таким чином, в матеріалах клопотання не надано доказів достатніх для проведення обшуку, що саме ці речі та документи знаходяться за вказаною адресою, тому підстав для надання детективу дозволу на проведення обшуку не вбачається.

Керуючись ч. 2 ст. 376 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в:

В задоволенніклопотання старшогослідчого зОВС дев`ятогослідчого відділурозслідування кримінальнихпроваджень СУФР ГУДФС ум.Києві ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромвідділу прокуратурим.Києва ОСОБА_4 про проведенняобшуку врамках кримінальногопровадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100090000080 від 08.09.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.12.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу79180595
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/33019/18

Ухвала від 17.12.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Антипова І. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні