Рішення
від 10.01.2019 по справі 445/1806/18
ЗОЛОЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 445/1806/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2019 року Золочівський районний суд Львівської області

в складі судді Сивак В. М.

з участю секретаря Захарчук Н.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Золочеві Львівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області про визнання права власності на спадкове майно,-

встановив:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися з позовною заявою з урахування уточнених позовних вимог) до Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області та просять визнати за ними право власності за кожною по 1/2 частині на спадкове майно після смерті ОСОБА_3, а саме на земельну ділянку площею 3,8029 га (земельну ділянку площею 2,5582 га кадастровий номер 4621855600:15:000:0568 та земельну ділянку площею 1,2447 га кадастровий номер 4621855600:15:000:0587), яка розташована на території Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 04 травня 2010 року помер ОСОБА_3, що доводився ОСОБА_1 - чоловіком, а ОСОБА_2 - батьком.

Після його смерті залишилось спадкове майно, а саме земельна ділянка площею 3,8029 га (земельна ділянка площею 2,5582 га кадастровий номер 4621855600:15:000:0568 та земельна ділянка площею 1,2447 га кадастровий номер 4621855600:15:000:0587), яка розташована на території Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області.

Позивачі є спадкоємцями за законом, які прийняли спадщину шляхом спільного проживання разом із спадкоємцем на день відкриття спадщини по одній адресі. ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Луцького районного нотаріального округу ОСОБА_4 із заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3, проте їй було відмовлено, оскільки Свідоцтво про право на спадщину за заповітом на вищевказане майно, виданого на ім'я померлого ОСОБА_3, державним нотаріусом Золочівської державної нотаріальної контори ОСОБА_5 10 квітня 2006 року, але ОСОБА_3, за його життя не була проведена державна реєстрація права власності на успадковану земельну ділянку.

Позивачі в судове засідання не з'явилися, проте звернулися до суду із заявами, в яких підтримують позовні вимоги та просять розглянути справу за їх відсутності.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, проте звернувся до суду із заявою, в якій просить розглянути справу за його відсутності.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст.247 ЦПК України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить наступних висновків.

Як вбачається зі свідоцтва про смерть серії І-ЕГ № 092339 ОСОБА_3 помер 04.05.2010 року в с. Струмівка Луцького району Волинської області.

Судом встановлено, що померлий ОСОБА_3 доводився позивачам: ОСОБА_1 чоловіком, що підтверджується свідоцтвом про одруження серії І-АБ № 003687 та свідоцтвом про зміну імені серії І-ЕГ № 007272, а ОСОБА_2 - батьком, що підтверджується свідоцтвом про народження серії ІІ-ЕГ № 400301 та свідоцтвом про шлюб.

Згідно свідоцтва про право на спадщину посвідченого 10 квітня 2006 року, державним нотаріусом Золочівської державної нотаріальної контори ОСОБА_5 і зареєстрованого в реєстрі за № 546, на підставі заповіту, посвідченого Поморянською селищною радою Золочівського району Львівської області 23 грудня 2003 року і зареєстрованого в реєстрі за № 115, спадкоємцем зазначеного в заповіті майна гр. ОСОБА_6, яка померла 01 лютого 2005 року, є її син - ОСОБА_3. Спадкове майно на яке видано свідоцтво складається з права на земельну ділянку площею 3,8029 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області, яка належала померлій ОСОБА_6 відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЛВ № 002421, виданого на підставі розпорядження голови Золочівської райдержадміністрації від 16 липня 2004 року № 299.

Постановою приватного нотаріуса Луцького районного нотаріального округу ОСОБА_4 від 31.08.2018 року постановлено відмовити ОСОБА_1 у видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 3,8029 га, яка розташована на території Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області, що належала померлому 04.05.2010 року, ОСОБА_3 Постанова обґрунтована тим, що Свідоцтво про право на спадщину за заповітом на вищезгадану ділянку, виданого на ім'я ОСОБА_3, державним нотаріусом Золочівської державної нотаріальної контори ОСОБА_5, 10 квітня 2006 року за реєстровим номером 546, але, разом з тим, померлим ОСОБА_3, за його життя, не була проведена державна реєстрація права власності на успадковану земельну ділянку та не отримано Державний акт на право власності на успадковану земельну ділянку.

Після смерті ОСОБА_3 відкрита спадкова справа № 13/2015. Заяву про прийняття спадщини подали дружина спадкодавця ОСОБА_7 та донька спадкодавця ОСОБА_2

Відповідно до статті 1 Додаткового протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожна фізична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ч.ч. 1 та 2 ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини; інші юридичні факти.

Статтею 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. За змістом положень ч. 2 ст. 1223 ЦК України, у разі відсутності заповіту, особи мають право на спадкування за законом.

У відповідності до ч.ч. 1-3, 5 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

У відповідності до ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Зазначене положення також закріплено в ст.ст. 81 та 131 ЗК України, п. 22-1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 16.04.2004р. "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ", згідно яких громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

За вимогами ст.ст. 125, 126 ЗК України, право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації. Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

За ст. 6 Європейської конвенції з прав людини визнається право людини на доступ до правосуддя, а за ст. 13 - на ефективний спосіб захисту прав, і це означає, що особа має право пред'явити в суді таку вимогу на захист цивільного права, яка відповідає змісту порушеного права та характеру правопорушення. Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, так як існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Таким чином враховуючи, що позивачі є спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_3, та в даному випадку не мають іншої можливості, а ніж у судовому порядку, встановити своє право на спадщину, яке у них виникло у зв'язку із смертю ОСОБА_3, суд вважає, що позов є законним і обґрунтованим, а відтак підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 259, 263-265 ЦПК України, ст.ст.16, 328, 392, 1218, 1225, 1268 ЦК України, суд,

УХВАЛИВ:

позов - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право власності, за кожною по 1/2 частині, на спадкове майно після смерті ОСОБА_3, а саме на земельну ділянку площею 3,8029 га (земельну ділянку площею 2,5582 га кадастровий номер 4621855600:15:000:0568 та земельну ділянку площею 1,2447 га кадастровий номер 4621855600:15:000:0587), яка розташована на території Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом 30-ти днів з дня складання повного судового рішення безпосередньо до Львівського апеляційного суду або через Золочівський районний суд Львівської області.

Рішення набирає законної сили після закінчення 30-денного строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя ОСОБА_8

СудЗолочівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення10.01.2019
Оприлюднено16.01.2019
Номер документу79182795
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —445/1806/18

Рішення від 10.01.2019

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Ухвала від 21.09.2018

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні